Babymatras Aerosleep en veiligheid

  • 8 March 2021
  • 6 reacties
  • 747 Bekeken

  • Bondsbeginner
  • 1 reactie

Goedemorgen,

 

Over niet al te lange tijd verwachten mijn vriendin en ik onze eerste kindje en we zijn dan ook druk bezig alle spullen voor de komst van onze dochter in orde te maken. Ik heb de test met betrekking tot babymatrassen gelezen en neig daardoor naar het aanschaffen van de HIMLAVALV van IKEA. Mijn vriendin heeft echter een aantal vriendinnen die zweren bij het merk Aerosleep, want dat is beter voor als je baby ooit een buikslaper blijkt te zijn of wanneer de baby zelf kan gaan omrollen.

 

Nou lees ik hierover niets terug in de testresultaten van de consumentenbond en als ik er naar Google vind ik niets relevants hierover. Een aantal (vooringenomen) websites stellen gewoon domweg dat Aerosleep goed is want je baby kan niet stikken, mocht het ooit op zijn/haar buik draaien. Echter voldoet de matras van IKEA ook gewoon aan alle veiligheidskenmerken. Het lijkt me dan ook onlogisch als je baby op dit matras wel zou kunnen stikken wanneer het op zijn/haar buik komt te liggen.

 

Kan iemand mij vertellen of dit zogenaamde unique selling point van Aerosleep een broodje aap is? Ik krijg er een beetje een naar gevoel bij, dat men het doet voorkomen alsof Aerosleep echt de beste is als je je baby veilig wilt laten slapen en ze op die manier dus betere verkoop bereiken..

 

Ik hoor het graag!


6 reacties

Badge +8

Hi @J N, onze expert Babymatrassen zag je topic en schijft het volgende: ‘Slapen op de buik is een van de belangrijkste mogelijke oorzaken van Wiegendood. Zie https://www.consumentenbond.nl/veilig-slapen#no4.

Wegens goede voorlichting over Veilig Slapen (  ) vanuit onder andere de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is het aantal baby’s dat zonder aanwijsbare oorzaak overlijdt tijdens de slaap (‘Wiegendood’) de afgelopen decennia enorm afgenomen. Tot er in 2019 ineens weer een lichte stijging bleek te zijn: https://www.consumentenbond.nl/babymatras/onverwacht-overlijden-toegenomen.  Dit is zeer verontrustend.

De Consumentenbond staat dan ook zeer kritisch tegenover producten waarover de fabrikant beweringen doet die consumenten het gevoel kunnen geven dat het met dat product oké is om de adviezen voor Veilig Slapen te negeren. In onze test Babymatrassen geven we strafpunten voor producten waarvan de informatie op de verpakking de Veilig Slapen-adviezen tegenspreekt. https://www.consumentenbond.nl/babymatras/hoe-wij-testen#no3. Ook onderzoeken we andere interessante claims, zoals deze van Aerosleep over hun Evolution Premium-matras: https://www.consumentenbond.nl/babymatras/anti-refluxmatras.

Hoeveel lucht een matras doorlaat, heeft helemaal niets te maken met de veiligheid van je baby. De Veiligheidsnorm voor babymatrassen besteedt ook helemaal geen aandacht aan de luchtdoorlating. Wij testen alle babymatrassen volgens de Veiligheidsnorm. Bij alle 4 de Aerosleepmatrassen https://www.consumentenbond.nl/babymatras/producten/AeroSleep die nu in onze Vergelijker staan, vonden we tekortkomingen.

Als je het beste wil voor je baby, kies dan een matras die goed uit onze Babymatrassentest https://www.consumentenbond.nl/babymatras/vergelijker komt en let goed op de Veilig Slapen-adviezen https://www.consumentenbond.nl/veilig-slapen.’

@Imke bedankt voor je reactie. Ik heb die artikelen al eerder gelezen en denk op basis daarvan dus dat een aerosleep matras geen enkel voordeel heeft ten opzichte van de HIMLAVALV van IKEA, waar het veiligheid betreft. Ik snap dat een antwoord op mijn vraag wellicht niet met één zin gegeven kan worden maar doordat er in zoveel woorden zo uitgebreid verteld wordt, raakt de kern van het verhaal wat verloren.

Dus bij deze de vragen nog concreter:

  1. Aan de adviezen rondom Veilig Slapen gaan wij ons hoe dan ook houden. Mijn vraag lag eigenlijk meer in het verlengde daarvan, wat als de baby op gegeven moment zelf kan draaien, is de HIMLAVALV dan minstens zo veilig als/nog veiliger dan Aerosleep matrassen?
  2. Is het verhaal rondom Aerosleep, dat deze extra veiligheid bied wanneer je baby zich op zijn buik kan draaien (even als uitgangspunt nemen dat iedereen zich houdt aan het advies Veilig Slapen) een broodje aap verhaal?

Kan je op deze beide vragen met een ja of nee antwoorden? Zo ja, dan zou ik het sowieso een goed idee vinden om in (een aantal) van bovenstaande artikelen een specifiekere/duidelijkere conclusie op te nemen op bepaalde onderwerpen. Nu is het zoveel informatie na elkaar dat ik achteraf niet precies wist of wat ik zelf geconcludeerd had wel exact klopte.

Ik vind dit een hele goede vraag, kan er nog een antwoord op de vraag komen zoals JN hem stelt?

Ik vind dit een hele goede vraag, kan er nog een antwoord op de vraag komen zoals JN hem stelt?

Volgens mij heeft de goede verstaander die antwoorden al maar zal om juridische redenen niemand die vragen zo categorisch beantwoorden.

Is dat dan niet heel stom? Dat we antwoorden expres omslachtig gaan formuleren zodat ze minder duidelijk zijn en dat daarom juridisch handiger is? 

Badge +1

@Gebruiker1535278942 We hebben je vragen uitgezet en zie opmerkingen in het cursief:

  1. Aan de adviezen rondom Veilig Slapen gaan wij ons hoe dan ook houden. Mijn vraag lag eigenlijk meer in het verlengde daarvan, wat als de baby op gegeven moment zelf kan draaien, is de HIMLAVALV dan minstens zo veilig als/nog veiliger dan Aerosleep matrassen? Bij de Veiligheidstest van de babymatrassen testen we elke matras volgens de eisen van de Europese veiligheidsnorm. Elke matras met een 9 of hoger voor Veiligheid is geslaagd voor de tests uit de veiligheidsnorm. Elke babymatras met een 9 of hoger voor Veiligheid is, mits je je aan de Veilig Slapen-adviezen houdt, veilig te gebruiken.        
  2. Is het verhaal rondom Aerosleep, dat deze extra veiligheid bied wanneer je baby zich op zijn buik kan draaien (even als uitgangspunt nemen dat iedereen zich houdt aan het advies Veilig Slapen) een broodje aap verhaal? Er zijn veel misverstanden en onduidelijkheden over de producten van Aerosleep en wat die te maken hebben met het Veilig Slapen-advies om je baby altijd op de rug te slapen te leggen, en niet op de zij of op de buik. Dit Veilig Slapen-advies hangt samen met de andere Veilig Slapen-adviezen om geen kussens (ook geen kussens of hulpmiddelen om je baby te ‘stutten’ als je hem toch op de zij wil laten slapen), geen bedomrandingen (stootkussens), geen dekbedje en geen knuffels of zacht speelgoed in het babybedje te gebruiken. Al deze voorwerpen kunnen namelijk de ademhaling van de baby blokkeren als die met het neusje en mondje tegen zo’n zacht voorwerp aan komt te leggen. Om die reden raden babydeskundigen ook af om je baby te laten slapen in een babynestje met opstaande randen. En dit is waarom we testen of een matras niet zo zacht is dat het hoofdje van een baby er zo ver in wegzakt dat het mondje en neusje geblokkeerd worden als de baby met het hoofdje opzij ligt. Door te beweren dat hun matrasjes ‘extra veiligheid’ bieden bij het slapen op de buik, wekt Aerosleep de suggestie dat het matrasje dat je kiest meer invloed heeft op de veiligheid van je baby dan hoe goed je de Veilig Slapen-adviezen in acht neemt. Sterker nog: Aerosleep verkoopt producten zoals kussens en bedranden als ‘veilig’, terwijl die juist vanuit veiligheidsoverwegingen ten strengste worden afgeraden door de Jeugd Gezondheids Zorg (JGZ), zoals kussens en bedomrandingen. De Consumentenbond en JGZ vinden het belangrijker dat consumenten goed op de Veilig Slapen-adviezen letten dan dat ze producten kopen met speciale beloften. Zoals we in deze mail en ook op diverse plaatsen op onze website stellen: je hebt geen speciale (dure) spullen nodig om van het babybedje een veilig plekje te maken waarin je je baby met een gerust hart kunt laten slapen. Een matrasje met een 9 of hoger voor Veiligheid in onze test en de Veilig Slapen-adviezen volgen zijn echt voldoende.     

Met vriendelijke groet, Shana

Reageer