Beantwoord

Co-sleeper of aanschuifbedje: veilig of niet?

  • 12 September 2019
  • 1 reactie
  • 946 Bekeken

In het artikel over de cosleeper wordt het advies gegeven dat het beter is om een baby in een eigen bedje te laten slapen. Helaas wordt niet aangegeven waarom dit zo is en waarop dit advies is gebaseerd, bijv welke bronnen hiervoor zijn gebruikt. Kan deze informatie ook met ons worden gedeeld?
icon

Beste antwoord door Sophie 18 September 2019, 09:29

Bekijk origineel

1 reactie

Reputatie 4
Badge +5
Hi @J. van Munster, ik heb jouw vraag even voorgelegd aan onze expert. Dit is haar antwoord:

Het advies wordt gedragen door ons, de adviescommissie wiegendood, de NCJ en Veiligheid NL. Voor meer toelichting kan je dit artikel lezen.

Ook bijvoorbeeld de American Academy of pediatrics adviseert om baby’s (in elk geval onder de 4 maanden) in hun eigen bed te laten slapen.

Uit verschillende onderzoeken (bron; Investigation of sudden infant death syndrome, Cambridge University press 2019) is gebleken dat er verschillende zaken risico verhogend zijn bij het samen slapen: het beddengoed in het ouderlijk bed, de lichaamswarmte van de ouders en ten derde dat ouders die diepe slapers zijn of oververmoeid zijn en dat niet merken dat de baby tegen hen aanrolt of dat zij zelf tegen de baby aanrollen. Wanneer ouders roken, drinken of drugs hebben gebruikt is er ook een verhoogd risico, dan is het advies om de baby in elk geval tot 6 maanden in zijn eigen bed te laten slapen.

Bij gebruik van aanschuifbedjes is het van belang dat het bedje goed aan het ouderlijk bed wordt vastgemaakt, en dat je de zijkanten van het bedje omhoog doet als je zelf gaat slapen, zodat ouder en kind niet bij elkaar in bed kunnen rollen.

Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt!

Reageer