Spelen in een bad vol glibberig slijm

  • 11 April 2017
  • 0 reacties
  • 3257 Bekeken

We kregen deze week een aantal vragen binnen over "Glibbi", een poeder dat je in het bad kunt gooien, en wat dan een gekleurde, slijmerige, geleiachtige substantie maakt van je badwater. Kinderen vinden dat natuurlijk fantastisch, en Youtube staat vol met video's van mensen die het spul proberen.

Glibbi (ook bekend als Gelli Baff) en soortgelijke producten bestaan al een tijdje, maar recentelijk wordt er in Nederland veel reclame voor gemaakt. En mensen hebben er natuurlijk vragen over: wat is het precies? Is het wel veilig? En hoe krijg je bad weer uit?

Het hoofdbestanddeel van dit soort producten is een hydrofiel polymeer zoals natriumpolyacrylaat, hetzelfde stofje dat vaak aan luiers wordt toegevoegd als absorberende stof. Het is best een wonderbaarlijk stofje dat tot wel 300 keer zijn eigen gewicht aan water kan opnemen. In zie je die werking in actie. Door zout toe te voegen breek je de boel weer af en wordt water weer vloeibaar.

Is het een goed idee om je kind in een bad van dit spul te laten zitten? Natriumpolyacrylaat is niet giftig, maar dat wil niet zeggen dat je contact er mee niet merkt. De extreem hydrofiele werking kan de huid uitdrogen, en als je het in je mond krijgt absorbeert het ook je speeksel. De meesten van ons vinden het dan dus ook een behoorlijk slecht idee.

Wat vind jij? Zou jij je kind in een Glibbi-bad doen? Is het gevaarlijke onzin, of gewoon leuk, en moeten mensen niet zo moeilijk doen?

0 reacties

Geen reactie

Reageer