Consumentenbond.nl
update

2 jaar AVG: kreeg jij er wat van mee?


Reputatie 4
Badge +5

Update 25 mei 2020:

Het is vandaag alweer 2 jaar geleden dat de Europese privacywet ‘Algemene verordening gegevensbescherming’, ofwel de AVG is ingevoerd. Tijd om even terug te blikken!

Een tijd terug deelden we dit artikel, waarin we 8 veranderingen op een rij hebben gezet. Zo heb je tegenwoordig o.a. het recht op de persoonsgegevens die een bedrijf van je heeft op te vragen en in te zien.

Wat heb jij gemerkt van de Europese privacywet (AVG)?

Update 25 mei 2020: Heb je zelf wel eens een verwijderverzoek gedaan? En hoe is dit bevallen?

c9ac8ac4-635d-4a12-98b3-1e9a9a015683.jpg


11 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Heel veel lastiger, als je ineens voor je ouders, waar je de boel altijd voor geregeld hebt, stapels formulieren in moet vullen om overal gemachtigd te worden om de zaken die je altijd al deed, nog te mogen blijven regelen.
Aan de andere kant ook maar goed dat niet iedereen zomaar alle informatie via de telefoon krijgt als je alleen maar zegt dat je familie bent, zoals het eerder was.
Reputatie 1
Badge +1
Ik krijg van 1 vereniging waarvan ik lid ben helaas geen ledenlijst meer met hun naam, adres en e- mailadres Heel jammer! Maakte de communicatie heel makkelijk. Mag keenelijk niet meer....hoewel, de andere vereniging geeft wel een lijst af. Dus mag het toch wel?
Badge
Geen klachten eigenlijk over de AVG. Wel gek dat de ING nu bijvoorbeeld gewoon je betalingsgegevens kan gebruiken om gepersonaliseerde aanbiedingen te maken, dit botst wel een beetje met de AVG zou je denken toch?
Reputatie 3
Badge +5
Dank voor jullie reacties! De AVG zorgt ervoor dat een aantal belangrijke dingen (goed (beter!)) geregeld worden voor consumenten, maar er zijn inderdaad wel regels. En soms denken bedrijven dan dat door die regels er opeens niets meer mag. Dat is niet zo.

Over ING: daar hebben we een topic over geopend, ook met onze mening erover. @Vincent123 volgens ons botst het idd met de AVG.
Reputatie 7
Badge +4
Geen klachten eigenlijk over de AVG. Wel gek dat de ING nu bijvoorbeeld gewoon je betalingsgegevens kan gebruiken om gepersonaliseerde aanbiedingen te maken, dit botst wel een beetje met de AVG zou je denken toch?

datzelfde geldt o.a. voor de reisbranche, die geven al jaren gepersonaliseerde aanbiedingen.
Badge +8

Hoera! :tada: De AVG bestaat vandaag 2 jaar. Sinds de invoering van deze wet wordt onze data ‘goed’ beschermd, althans dat zou de bedoeling moeten zijn. Bedrijven moeten zorgvuldig met onze data omgaan. Dat dat niet altijd gebeurt, blijkt uit de vele onderzoeken die we doen, bijvoorbeeld die van de Privacymeter.

Hoe ga jij zelf om met de AVG? Heb je zelf wel eens een verwijderverzoek gedaan? En hoe is dit bevallen?

Reputatie 6
Badge +5

Ik heb Facebook direct gevraagd om het gestolen adresboek van mijn telefoon te wissen.
Dat was toen mogelijk omdat Android nog niet zover was om dit te voorkomen.
Inmiddels heb ik mijn helemaal afscheid genomen van Facebook.
Maar mijn gevoel zegt, dat ze mijn gegevens nog steeds hebben voor intern gebruik.

Er gaat ook nog steeds dingen mis, zo kreeg ik dit jaar een mail via Mailchimp van een bedrijf dat de database beheerd van het ziekenhuis. Als je daar op reageert bij het ziekenhuis krijg je een wazige mail van een jurist.

Reputatie 3
Badge +5

@Wortelstamper dank voor je reactie! Bedoel je dat je bij je ziekenhuis je data had opgevraagd?

Reputatie 6
Badge +5

@Silvia_Smit 
Nee.
Ik had blijkbaar toestemming gegeven voor data uitwisseling van het ziekenhuis.

Ik had mijn eigen privé email adres aan de medisch specialist gegeven.
Dat is in een externe cloud gezet. (MRDM/Google)
De regionale portal beheerder van de ziekenhuizen stuurde me een nieuwsbrief.
Het versturen van de nieuwsbrief ging via de firma Mailchimp in de USA
Ik heb toen het ziekenhuis om uitleg gevraagd.

Blijkbaar hebben er nu al buiten het ziekenhuis al 4 bedrijven te maken met mijn ziekenhuis gegevens.
Dit staat helemaal los van het LSP, waarvan ik dacht dat ik daar toestemming voor gegeven had.

Mijn apotheek heeft zich ook op een portal aangesloten.
En de huisarts is ook aangesloten bij een organisatie met een eigen portal.

Dus in plaats van een landelijk patiënten dossier,
heb ik nu te maken met verschillende bedrijven die mijn medische gegevens beheren.
 

ik kreeg van het ziekenhuis een brief die van een andere heer was. Alle gegevens erop, Zeer slordig maar nu is het CWZ niet zo strikt daar gaat heel veel fout. Zeer kwalijke zaak. Ook mijn huisarts doet soms dingen per telefoon doorgeven aan iemand anders die eigenlijk voor mij bestemd zijn. Ik heb dit dan ook aangegeven maar helaas pindakaas zij mogen dit zeker…..

Badge +1

Ik vind dat die privacy wetgeving volkomen doorgeslagen is!!
Het is tijd om een pas op de plaats te maken en te evalueren wat we eigenlijk aan het doen zijn. 
De regels zijn in principe goed, maar enig gezond verstand zou wel helpen: nu roepen we privacy als een kip zonder kop..

Een eerste voorbeeld is medisch. De huisarts kon mij na een laboratorium uitslag niet bereiken en via de doktersdienst ben ik naar de SEH verwezen. Maar daar wisten zij en ik niet wat er precies aan de hand was. De brief van de huisarts lag ergens op een poli op de fax. En het elektronisch patiëntendossier  mag niet vanwege privacy. Hier was ik dus heel erg boos over! Uitgangspunt moet zijn dat privacy nooit boven gezondheid gaat!

Een tweede treffend voorbeeld is de sleepwet. Terroristen hebben toegeslagen overal in Europa (Frankrijk, België, Duitsland, Engeland, Italië, Spanje). Ze zijn ongrijpbaar, maar via afluisteren van telefoons is de enige manier om ze op te sporen. En met een forse toezichthouder die dat in de gaten houdt is logisch. Maar de privacy blokkeert dat allemaal. En als er dan toch een aanslag komt bv op een metro, gaat u dan de moeders van de slachtoffers vertellen "Sorry hoor, maar die privacy hé”? Uitgangspunt moet zijn dat privacy nooit boven veiligheid gaat!

Een derde voorbeeld is medisch onderzoek. Eerder moest je heel specifiek vragen aan de patiënt waarvoor je de data nodig hebt. Maar als je bijvoorbeeld data van een hartritme onderzoek ook kunt gebruiken voor een ander soort hartonderzoek dan mocht dat niet. In de nieuwe Europese AVG privacywet zou dat versoepeld worden en terecht. Maar het is alleen maar strenger geworden.

Maar wat dan wel?
Een eenvoudig voorbeeld is dat je in de wet moet vastleggen dat medische data van personen niet door werkgevers en verzekeringsmaatschappijen gebruikt mag worden. Natuurlijk moet je die data goed beschermen, maar niet zo krampachtig. Als iets dan tegen alle voorzorg in toch uitlekt, dan is de schade beperkt.
En maak nu eens echt een elektronisch patiëntendossier dat werkt. En maak de default dat alle medici in de eerste en tweede lijn inzage hebben. En iemand die dat niet wil moet dat aangeven! Nu is de inzage default niet goed: uitgangspunt moet zijn dat privacy nooit boven gezondheid gaat!

Reageer