Apparaat tegen katten met geluid zorgt helaas voor medische klachten

  • 30 November 2014
  • 3 reacties
  • 25245 Bekeken

Een apparaat dat niet hoorbaar is voor mensen en dat werkt met "ultrasoon geluid" is toch wel degelijk hoorbaar voor mensen. Kinderen horen veel maar dan iemand die ouder is. Zo worden er dierenverjagers verkocht en door de winkelier gezegd dat het niet hoorbaar is. Dat klopt helaas niet. Veel dierenverjagers of kattenverjagers werken op dezelfde toonhoogte als de Mosquito. Dat apparaat heeft ten doel om kinderen of jongeren weg te jagen van ÉÉn bepaalde plek. Op deze toestellen zitten geen Europese normen. Op een simpele MP3 speler daar zit dat dan wel met maximaal een volume op van 85dB. Maar een apparaat waaraan ieder kind kan worden blootgesteld: Dan zijn er plotseling geen regels meer! Zo maakt de Tuinwachter 140 decibel aan kabaal. Het bereik van het apparaat is dan ook zeer fors: 1500m2 waarvan 39 meter hemelsbreed. En een Weitech zelfs 45 meter. Uit politie rapporten blijkt dat deze piepende apparaten dan ook vaak tot flinke burenruzies leidt. Diverse KNO artsen in Nederland geven aan dat het volume te hard is waardoor er een gehoorbeschadiging kan ontstaan. Het vervelende is dat je hier ook tinnitus aan over kunt houden. De irritante pieptoon blijft dan de rest van je leven achtervolgen.Buitenlandse maar ook Nederlandse media melden het mondjesmaat. Dit komt omdat veel mensen niet weten dat het om een kattenverjager gaat. Het geluid is erg moeilijk te lokaliseren. Dit komt omdat het geluid zich directioneel zich verplaatst. Hoogfrequent geluid is schadelijker en dient in het volume nog zachter te zijn dan andere geluiden. Zo geeft Canadees onderzoek aan dat mensen al klachten krijgen vanaf 70 decibel.Meer info?http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/devon/8419982.stmhttp://www.telegraph.co.uk/news/uknews/7638165/Family-claim-Mosquito-devices-are-driving-them-out.htmlhttp://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/gerhard-wisnewski/ultraschall-der-horror-aus-nachbars-garten-.html Test geluidsdruk: http://issuu.com/benakman/docs/scan_verslag_geluidsdruk_dierenverd Onderzoek ultrasoon geluid op ouderen: Onderzoek in Belgie: http://health.belgium.be/eportal/Environment/19094685_NL?fodnlang=nl#.U85w0vl_shY Daarbij is een hoogfrequent geluid schadelijker. Langduriger expositie aan een intensiteit van 80 dB blijkt al een permanente gehoorbeschadiging te veroorzaken. De buitenste haarcellen van de cochlea zijn het meest gevoelig voor lawaaibeschadiging. Degeneratie van deze haarcellen leidt tot verval van betrokken gehoorzenuwen, met gevolgen voor de centrale auditieve verbindingen.Bron: http://wetenschapsbureau.nl/uploads/files/5567cb27a2b348b1ab30a48df1da10b1/lwm-2012-2-oncologie.pdf pagina 8.

3 reacties

Reputatie 6
Badge +6
Het wordt inderdaad hoogtijd dat hier normen voor komen of dat die hoogfrequent sirenes niet meer verkocht mogen worden. Omdat het geluid nooit stopt bij de erfgrens is er altijd overlast, dan ligt een verbod op verkoop meer voor de hand.
Bedankt voor uw reactie Y. Bloemhof! Verder zijn geluidsmetingen ook erg lastig. Het geluid verspreid zich als een soort lichtbundel. De wetgeving geeft aan dat je bij de gevel van je woning dient te meten. Als je buren je in de weg willen zitten dan kunnen ze het geluid zodanig richten dat het bij de gevel het aan de norm voldoet. Maar in je tuin heb je dan vol geluid. Je tuin is helaas niet beschermd tegen geluidsoverlast.Je hebt verschillende varianten te koop op de markt. Geluidssystemen dat 24 uur per dag een pieptoon afgeeft. Maar ook systemen dat afgaat op bewegingen. Dat laatste is iets minder hinderlijk. Echter wanneer deze apparaat verkeerd wordt geplaatst kan het toch steeds continue afgaan. Bijvoorbeeld dat je buren zelf in de tuin zitten en continue beweging ziet. Of een bewegende tak of blaadje. Middels een rechtszaak proberen we jurisprudentie hierover te ontwikkelen zie www.rechtspraak.nu/dossiers/mosquitos-moeten-verboden-worden . De Consumentenbond heeft deze apparaten (nog) in onderzoek. Mocht iemand interesse hebben dan kunnen we meerdere kranten artikelen via de e-mail sturen. Bij Recht in de Regio is er eens aandacht aan besteed. De uitzending is nog te zien via http://www.eerstehulpbijrecht.nl/recht-in-de-regio/uitzending-gemist/zijn-kattenverjagers-toegestaanVerder is het lastige: De ene hoort het apparaat harder/zachter dan de ander. Dat komt omdat naar mate je ouder wordt steeds minder hogere tonen kunt horen dat heet presbyacusis.Zo horen oudere mensen vaak het geluid zelf niet, maar kinderen en jong volwassenen weer wel. Heb jij of heeft u ervaring met het toestel? Dan hoor ik dat graag. Neem in dat geval contact met me op via pb berichtje.
Reputatie 6
Badge +6
Ik heb er geen ervaring mee, maar het lijkt mij gewoon onder geluidsoverlast te vallen.Ik denk dat niemand een 140dB harde piep van 500 tot 1000 Hz zal accepteren, waarom dan wel van net buiten de gehoorgrens?De geluidsdruk blijft.

Reageer