Consumentenbond.nl

Computertechnologie en programmeren

  • 19 maart 2018
  • 9 reacties
  • 516 Bekeken

Weet iemand een goede schriftelijke cursus op dit gebied? Dus voor de doorsnee pc-gebruiker en dus min of meer "from scratch"?

9 reacties

Reputatie 5
Badge +6
Moet het in het Nederlands zijn? Mag het ook in het Engels? Moet het gratis zijn?
Reputatie 5
Badge +6
Als het in het Engels mag: van de BBC, dus moet wel goed zijn: http://www.bbc.co.uk/learning/subjects/information_technology.shtml . (niet meer onderhouden, maar tot 2014 wel, en qua basis is er niet zo veel veranderd in die tijd)
Python is een populaire, laagdrempelige, gratis en moderne programmeertaal. Ik vond deze:
https://www.win.tue.nl/~wstomv/edu/python/python1.html (oud)
http://www.spronck.net/pythonbook/dutchindex.xhtml (nieuw)

Veel plezier 🙂
Hartelijk dank voor de reactie. Het hoeft niet gratis en mag in het Engels. De gegeven site vermeldt op het eerste gezicht leergangen voor specifiek computergebruik of Microsoft applicaties. Bij IT Courses helaas de melding "Site not found". Maar ik zal er nog wat extra tijd aan besteden.
Las enige tijd geleden, dat kinderen op school al leren programmeren. Wel met behulp van een speciaal computerprogramma. Niet echt wat ik zoek, maar misschien wel in die richting. Is zo'n programma ergens verkrijgbaar?
Sommige VOC's bieden in dagonderwijs basis IT-opleidingen aan waar ook programmeren aan bod komt. In het mij bekende schriftelijk onderwijs tref ik zoiets niet aan, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat het niet bestaat. Houd me dus warm aanbevolen voor verdere suggesties..
@Fred B. Eveneens hartelijk dank voor de reactie. Pieter Spronck publiceert helaas niet op papier maar zijn leermeester Allen B. Downey gelukkig wel. Ik zou nog wat meer willen weten over computertechnologie en programmeertalen in het algemeen, maar bij gebleken gebrek aan een geschikte schriftelijke leergang ga ik met dat boek aan de slag.
Java is ook een populaire omgeving om te leren programmeren. C# (sharp) ook, maar dat is grotendeels gericht op Microsoft platformen (tegenwoordig zijn uitstapjes naar andere platformen mogelijk met C#. C en C++ zijn wat lastiger te leren. Met iets als Python leer je laagdrempelig programmeren en dat kan een goede opstap zijn naar nadere talen.
Wat je leert met programmeren is doorgronden hoe een computer / besturingssysteem werkt. Daarbij blijven er genoeg aspecten over die niet worden belicht. Beheer, testen zijn zaken die je daar minder door gaat beheersen. Maar door te programmeren leg je wel een basis voor je computerkennis. Er is heel veel te leren en te ontdekken op dat vlak. Daar kun je je een leven lang mee zoet houden.
Reputatie 5
Badge +6
Op basisscholen wordt momenteel vaak gestart met Scratch (https://scratch.mit.edu/). Goede starts om te leren programmeren zijn:

  • https://www.edx.org/course/scratch-programmeren-voor-kinderen-8-delftx-scratchx-0
  • https://maken.wikiwijs.nl/74282/Programmeren_in_het_PO
  • https://studio.code.org/hoc/1
  • http://codepancake.com/learn-code-online-ultimate-list/
  • http://www.s2js.com/
  • https://codehs.com/
  • zie de tabel onderin op https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_educational_programming_languages
Reputatie 6
Badge +6
Mijn persoonlijke favoriet: https://www.codecademy.com/ . Stapsgewijs en interactief!
@Raoul Teeuwen @Fred B. @Niels Kamper
Beste heren,
Met deze rijkdom aan suggesties ben ik heel blij. Ik heb ze opgeslagen en zal er gevolg aan geven.
Aan mijn "from scratch" wens komen waarschijnlijk twee ongelezen boeken tegemoet over (de geschiedenis van) wiskundige theorie├źn. Een project voor na de pensionering waaraan ik nog niet toekwam maar dat, natuurlijk niet toevallig, in de boekenkast bleek te staan.
Ik kan dus van start en mijn vraag is niet aleen voorlopig, maar voorlopig ook voor de toekomst beantwoord. Helaas kan ik niet elke reactie van een Beste antwoord vinkje voorzien, maar u verdient zo'n vinkje allemaal. Nogmaals dank.

Reageer