Consumentenbond.nl

Eigenaar beveilingscamera in strafdossier

  • 23 oktober 2020
  • 4 reacties
  • 561 Bekeken
Eigenaar beveilingscamera in strafdossier
Badge +8
  • Moderator
  • 1716 reacties

Heb je een beveiligingscamera, dan kunnen door de politie opgevraagde beelden in een strafzaak aan het strafdossier worden toegevoegd, inclusief het adres van de camera-eigenaar.

Op de site van het politieproject stond tot voor kort dat alleen politiemensen dit materiaal bekijken, maar dat klopt niet. De beelden kunnen, inclusief het adres van de camera-eigenaar, in een strafzaak aan het strafdossier worden toegevoegd. Dit is handig om te weten voordat je met je camera een stukje van de straat filmt. In dit online artikel lees je er meer over.

Zou dit voor jou een reden zijn om je camerastandpunt aan te passen? Praat mee!

 


4 reacties

Reputatie 4
Badge +3

Bedenk ook dat Ring camera’s  hier onder vallen. En dat Amazon (producent en beheerder van Ring) beelden makkelijk levert aan opsporingsinstanties.

 

Ik dacht eigenlijk dat je een beveiligingscamera niet op de openbare weg, de straat, mocht richten?

Badge +8

Ik dacht eigenlijk dat je een beveiligingscamera niet op de openbare weg, de straat, mocht richten?

Hi @henk1948, daar schrijven wij het volgende over: ‘Hang de camera of cameradeurbel zo op dat je het terrein van je buren en de openbare weg niet in beeld hebt. Kun je dat niet voorkomen? Kijk dan of je het beeld deels kan afschermen, bijvoorbeeld door de camera deels af te plakken met tape. Indien mogelijk kun je ook inzoomen met de camera, waardoor je minder in beeld hebt.’ Je leest er meer over op deze pagina van onze website.

Reputatie 7
Badge +7

Beveiliging en/of bewakingcamera's zijn geoorloofd. Er zijn al diverse processen over gevoerd en de jurisprudentie wijst uit dat je camera's mag gebruiken om je eigen spullen te beveiligen. Je moet via stickers of anderszins wel kenbaar maken dat je camera's gebruikt om je eigendommen te beschermen. Verder zijn alle tips van de Consumentenbond geldig, misbruik van de camera is dus verboden, bijv. iemand bespieden. Je kan je opgeven bij de politie dat je camera's hebt hangen zodat zij bij misdaad er ook gebruik van kunnen maken…… maar de mogelijk is er dan wel dat je in het strafdossier genoemd wordt. Met het oog op represailles is dat weer niet zo leuk.

Reageer