Games en consumentenbescherming

  • 23 July 2021
  • 6 reacties
  • 90 Bekeken

Badge

We leven in een tijd waar games niet meer weg te denken zijn. 10-15 jaar geleden was het nog een “niche”, nu is gebleken bijvoorbeeld dat tijdens de coronalockdown en de sociale isolatie en verveling as gevolg, dat games een waardevolle rol vervullen in onze maatschappij. 

 

Games zijn producten of in gevallen van online games, ook diensten, die worden aangeschaft van een fabrikant. Net zoals dat dagelijkse producten zoals auto’s, wasmachines, kokenpannen, noem het maar op aan bepaalde standaarden voldoen en met garanties komen, zouden games ook als een dergelijk product kunnen worden gezien.

 

Er zijn verschillende soorten games, singe-player met eenmalige aanschaf die individueel gespeeld kunnen worden, single en multiplayer games waarbij dezelfde omgeving kan worden gedeeld met anderen en MMO’s (Massive Multiplayer Online games) die enkel en alleen online kunnen worden gespeeld. 

 

Bij sommige games wordt bij aanschaf betaald voor “het verhaal” of “de gameplay”, men schaft het aan en kan de game in een single player omgeving of een multiplayer omgeving naar wens worden gespeeld. Andere games zijn “subcription”-based, met een abonnement, of er wordt een eenmalige aanschaf gedaan voor een online omgeving die wordt onderhouden en van updates en aanvullingen wordt voorzien.

 

Het “rendement” van deze investering als klant/gebruiker is afhankelijk van he beleid van de game-fabrikant. Het komt vaak voor dat games niet goed werken, bugs en fouten bevatten, dat online games niet goed worden onderhouden en dat mensen die met externe applicaties de games hacken, valsspelen of met “robots” spelen niet worden aangepakt. Ook komt het voor dat fabrikanten op hun forums mensen verbannen die kritiek leveren op hun slecht of moedwillend laks beleid, mensen die voor hun product hebben betaald en in feite worden afgesloten van de klantenservice en contactmogelijkheden met andere klanten zoals dit forum.

Wordt het niet eens tijd om games aan dezelfde regels en maatstaven te binden als de meeste alledaagse producten om dit soort praktijken tegen te gaan? 


6 reacties

Reputatie 7
Badge +4

en hoe had je dat willen doen? Bugs wettelijk verbieden….?

Reputatie 7
Badge +6

Dat vastgelijmd zitten aan die smartphone , Laptop , PC , of whatever zou  niet het nieuwe normaal moeten zijn  en dus ook niet die spelletjes die vaak verslavend werken . Wie in een gezelschap is , met de bedoeling  ( of kans )om met elkaar te praten , kan vaak niet de beleefdheid opbrengen om dat kreng uit te zetten .  Kom op mensen , laat dat ding niet je hele leven overheersen en verzin andere bezigheden en praat eens wat meer met de mensen om je heen zoals ooit normaal was . 

 

 

 

 

 

@Ianneman Eigenlijk is mij nog niet duidelijk of deze klachten nou specifiek zijn voor games of dat deze gelden voor alle "producten" geldt die wij kennen als software. Hoe denk je daar zelf over?

Reputatie 7
Badge +6

@E.T. Wiersum heb je idee ter harte genomen, ben aan het wandelen geslagen en maak foto's van lege wandelpaden en de stappenteller staat aan . . .😊

Reputatie 4
Badge +3

Uw wasmachine, auto en koekenpan komen zoals ze zijn. Een game is softwarematig steeds in ontwikkeling en groeit mee. Natuurlijk is er ook weleens voor een auto een update maar dat staat niet in verhouding tot het aantal updates in een game. Eenmaal bekend worden bugs veelal aangepakt en heeft u dus een goedwerkend product. Ik zie nergens noodzaak om om dit gelijk te stellen met andere producten.

Reputatie 7
Badge +6

@Jan Goed bezig , Jan . Ik ben gisteren fors in de tuin bezig geweest . Kan ook heel gezond zijn als we niet over onze grenzen gaan . Dat is mijn zwakke punt . Wist niet dat ik zo veel spieren had die pijn konden doen . Als het teveel wordt , beter over meer dagen uitsmeren en/of hulp vragen . Wel lekker opgeschoten , dat dan weer wel voordat het gaat regenen . Tuinieren moet je uiteraard wel leuk vinden of de mindere klusjes aan je vrouw overlaten , ha,ha . We hebben beiden onze specialisaties ontwikkeld nadat het wel eens botste . :wink:

Reageer