Consumentenbond.nl

Geen smartphone meer. Is het mogelijk?

  • 13 december 2019
  • 32 reacties
  • 2422 Bekeken

Reputatie 2
Badge +2

Soms denk ik eraan geen smartphone meer te nemen, maar een ouderwetse mobiel.

En dan bijv. soms een tablet met LTE / 4g functie in mijn tas te stoppen, voor als ik dingen moet uitzoeken.

Is dat nog mogelijk tegenwoordig? Of kun je echt niet meer zonder.


32 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Ligt eraan wat je wil. Heb een smartphone gehad en wil hem niet meer tenzij het echt lastig wordt . Wat je  lastig vindt zonder dat ding is voor iedereen een persoonlijke kwestie. Ik kan prima zonder . Internet gebruik ik thuis op de laptop . Mijn buurvrouw heeft nog nooit een mobiel , smartphone of computer gehad en redt zich nog steeds prima met alleen een vaste telefoon . Zelfs dat kan dus nog al wordt het wel steeds moeilijker gemaakt. 

Reputatie 2
Badge +2

Ik merk dat ik hem heel vaak pak maar ook eigenlijk nutteloze dingen op doe.

Een artikel wat mij aan het denken zette was:

https://deidioot.nl/rust-geen-smartphone-nokia-3310/

In principe, ja. Je moet alleen even goed kijken of je geen specifieke dingen doet die per se op een telefoon zouden moeten. Mijn moeder vindt zo'n smartphone een gepriegel, heeft hem ingeleverd, en doet alles op een iPad. Zij is er heel tevreden mee.

Reputatie 7
Badge +4

wat is je probleem met smartphones? natuurlijk kun je zonder, maar waarom een tablet en een mobiel?

Reputatie 7
Badge +7

Ieder moet zelf weten wat hij/.zij doet, wat ie gebruikt, wat ie wel wil of niet, wat ie aanschaft en mee (gaat) werk (en) enz. Dat is toch de vrijheid van het individu. Wij kunnen hier toch niet bepalen wat iemand moet gebruiken. Er zijn allerhande nieuwe apparaten die alles kunnen en daardoor vaak zeer ingewikkeld zijn, zeker voor ouderen of mensen die niet erg geschoold zijn in de techniek, in alle apparaten voor en van de sociale media. Ik vind dat we hier sowieso begrip voor moeten hebben en het moeten respecteren. We zijn nu eenmaal niet allemaal ‘bollebozen',  ik denk dat zulks zeer overschat wordt.

Het is waar zoals sommige leden stellen dat je zonder heel wat van die apparaten kan, maar je zal toch merken dat je ze overal tegenkomt en dat anderen er vanuit gaan dat je ‘ze’ ook hebt en ermee kan . Dat dit soort gedachten van weinig respect toont, is waar, maar anderzijds een beetje kennis en verstand van de nieuwe artikelen kan geen kwaad. Al weet je maar wat het is en wat je ermee kan doen. Zo blijf je toch een beetje bij de tijd.  Wie denkt dat je nog in een  ‘zak’  kan leven, is wel van heel ver terug. Groet Leo.

Reputatie 2
Badge +2

wat is je probleem met smartphones? natuurlijk kun je zonder, maar waarom een tablet en een mobiel?


Ik merk dat ik verslavingsgevoelig ben en impulsief. En dat ik vaak de mobiel pak omdat ik de keuze heb en weet dat hij er is. Als ik het aantal momenten bij elkaar optel dat het echt noodzakelijk was, dan ligt dat laag. En het feit dat ik in mijn hoofd de keuze maak of ik hem wel of niet wil pakken (bewust of onbewust), kost energie. Veelal pak ik hem op uit verveling als ik echt kijk. Of heb ik het gevoel dat ik wat mis als ik hem niet bij me heb (angst).

Een tablet is wat lomper, groter en minder aantrekkelijk. Je denkt wel 3 keer na voordat je hem erbij pakt. Zo wordt je min of meer gedwongen om eerst te denken: wil ik dit echt? i.p.v. hem automatisch al in je hand te hebben.

Reputatie 7
Badge +6

Vroeger las ik elke dag de krant, de zaterdagkrant was altijd lekker dik. Soms ging ik naar de bieb, lekker andere kranten en tijdschriften lezen. Ik kocht wel eens een tijdschrift en zat die helemaal uit te lezen. Elke week een pakket kranten naar de vuilnis brengen. Als ik geld moest overmaken schreef ik giro's uit en bracht die naar de post. Wilde ik babbelen met vrienden, dan ging ik naar ze toe. Een telegram sturen, jeetje dan zat ik te poetsen op de woorden, 25 cent per woord. Voor foto's moest ik naar de fotozaak m'n rolletje afgeven en later weer ophalen, telkens parkeren met de auto. Dan de foto's in een envelop doen, postzegel erop en naar de brievenbus brengen om naar iemand te sturen. Die postzegels had ik dan eerder moeten kopen. Mens, we hadden gewoon een dagtaak aan die boodschapjes dien, en allemaal briefjes bijhouden want je wil niets vergeten.

Die dingen doe ik nu allemaal op m'n smartphone, en ik bespaar een zee aan tijd die ik anders kwijt was aan al die boodschappen doen buitenshuis. Het maakt mij dan niet uit welk medium het is, een grote papieren krant voor m'n neus of een klein schermpje in de hand.

Dus wat overblijft is wat de topicstarter misschien bedoelt, dat je steeds berichtjes krijgt, chatten op social media (dat moet dan Facebook en Twitter zijn want ik zit daar niet op en zie weinig ander chatten voorbij komen dan Whatsapp en een paar forums, Instagram is geen lol aan voor chatten), en je verder zit te gamen of zo en dan niet genoeg tot iets anders komt.

Ik ben misschien die tegenpool, juist eruit halen wat erin zit. Ik noem maar een dwarsstraat, de eerste stoomboot die de Atlantische Oceaan overstak was niet die Amerikani of die Englander maar die Hollander op de s.s. Curaçao naar Suriname! (De s.s. Suriname ging later naar Curaçao, het was de passagier- en de postboot). Die boot staat later in 1831 voor Fort Lillo bij Antwerpen in de Belfische afscheidingsoorlog). Google heeft al die oude boeken op internet gezet en Delpher.nl heeft er nog veel meer, en daar staat het in. Alles ouder dan 100 jaar is public domain en kan je gratis downloaden.

Dit is maar een dwarsstraat hoor, maar ik had anders naar de bieb of het archief gemoeten, en misschien nog niet de helft gevonden. Ja hallo, je gaat toch niet van 30 kilometer archief alle pagina's lezen? Mijn smartphone kan dat wel, zoeken op trefwoorden "s.s. Curaçao" periode 1827-1848 in de originele tekst van 12 miljoen krantenpagina's of 80 miljoen pagina's tijdschriften en boeken op Delper.nl. Voor dit soort dwarsstraten laat ik mijn smartphone niet liggen hoor, lekker genieten.

 

Hallo Gebruiker1542824410,

Als u nu een smartphone heeft, en dat is zo, begrijp ik uit uw verhaal, gebruik hem dan tot hij de geest geeft.

Als hij vervangen moet worden, ga dan over op de tablet.

Ik bezit zelf noch een smartphone, noch een tablet, maar ben wel al jaren van plan om een tablet aan te schaffen met de vele cadeaubonnen die ik nog heb liggen.

Ik heb zelf mijn smartphone ontdaan van FB, WhatsApp, Twitter enz.
Dat zijn aandacht trekkers op je telefoon.
Heb je er dan nog last van, leg dan een plankje op tafel.
Teken er een raar plaatje op.
Pak dan i.p.v. de telefoon dat plankje als je weer zonder reden de telefoon wil pakken.
Kijk naar het plaatje en zie hoe nutteloos het is.

 

Reputatie 7
Badge +7

Het verhaal van Jan bestaat duidelijk uit twee delen. Het deel met handelingen en gegevens uit de oude tijd en dan de nieuwe tijd met de PC, Smartphone, Tablet enz. 

Die oude tijd heb ik wel aardig onder de knie maar met de nieuwe tijd, vooral met de nieuwe apparaten heb ik moeite. Al die apparaten kunnen teveel. En ondanks dat ik echt geen Alzheimer heb, kan ik al die mogelijkheden die de nieuwe apparaten hebben, niet onthouden. Het is zoveel.   En denk even niet aan smartphone, tablet e.d. maar aan de radio die in nieuwe, beetje duurdere, auto's is ingebouwd. Radio en Navigatie heet het. Er is van alles mogelijk, maar als je uit het tijdperk van alleen muziek uit dat ding bent, ben je al blij dat zulks bij het nieuwe ding ook gelukt is. Maar al die andere mogelijkheden ???? Ik weet ze absoluut niet allemaal en hoe ze werken weet ik al helemaal niet.  Nou hetzelfde kan ik ophangen voor de smartphone, tablet enz. de simpele handelingen gaan me goed af maar er is zoveel mogelijk .Er staan icoontjes van Google en Playstore op. Ik heb er zelden op geklikt. Wel op instellingen, maar daar staat me ook teveel. Ik heb het geprobeerd maar kreeg allerhande zaken die ik niet wilde. Tijd en agenda bediening, ook een raadsel. En er staan nog veel meer ikoontjes op. Het beveiligingssyteem, kan je elders zien wat er thuis gebeurd. Het valt nog mee wat ik erop kan, maar al het andere is me te ingewikkeld .

In mijn berichten boven, dus enkele berichten terug meld ik ook dat je niet in de oude tijd moet blijven zitten en alle nieuwe apparatuur moet verwelkomen en  bekijken en er mogelijk ook iets van op te steken. Maar het is echt heel veel  , en dat is toch een probleem. En de gebruiksaanwijzing is al veel te lang en de boeken over de gebruiken te dik.. En ik denk ook dat oudere mensen, dus nog ouder dan ik, geen moeite hebben met alle nieuwe apparaten, dus dat ze er zijn, ook geen tegenstander, maar wat je er allemaal mee kan doen, dat is het probleem voor hen.                          Groet Leo.

 

Reputatie 7
Badge +4

wat is je probleem met smartphones? natuurlijk kun je zonder, maar waarom een tablet en een mobiel?

 

Een tablet is wat lomper, groter en minder aantrekkelijk. Je denkt wel 3 keer na voordat je hem erbij pakt. Zo wordt je min of meer gedwongen om eerst te denken: wil ik dit echt? i.p.v. hem automatisch al in je hand te hebben.

Ik denk dat je een prima afweging maakt gegeven je verhaal. En je kunt dus prima zonder en mocht je wel het gemak van online willen dan is de tablet natuurlijk prima. 

Er zijn overigens ook andere opties om je internetgebruik te beperken. Zo kun je het aantal websites beperken en/of tijd per dag. 

De oplossing voor mij is: veel lange theepauzes nemen.

En dan luisteren naar muziek, radio of podcasts.

Reputatie 7
Badge +6

Voor velen is het een vorm van verslaving geworden en weinigen zien dat in of weten het eigenlijk wel zonder het te willen toegeven. TS ziet het wel in . Dat is de reden van de vraag. Alle partijen waar we mee maken hebben in het dagelijks leven gaan er ook steeds meer van uit dat iedereen zo'n ding heeft . Dat zal het in de toekomst steeds lastiger maken om hem niet te hebben . De  voordelen en nadelen ga ik niet opnieuw opnoemen  Dat zal iedereen toch wel weten zo zoetjesaan. :wink:

Reputatie 2
Badge +2

Bedankt voor alle reacties.

Ik ben nog maar 34 jaar maar soms worden alle prikkels mij te veel. Ik heb rust momenten nodig om mij te ontprikkelen en op te laden. Anders kom ik niet tot mijzelf.

Ik ben prikkelgevoelig dus ik merk ook al veel om mij heen op dus ik denk dat het een combinatie van factoren is. Vandaag heb ik de telefoon uit gezet en niet meegenomen tijdens het boodschappen doen. Ik merk dan wat een zee aan vrijheid ik heb en hoe ik niet onbewust toch denk aan mogelijkheden in mijn broekzak en aan het please idee dat ik beschikbaar moet zijn voor anderen.

 

Ik vind de tip om eerst de smartphone helemaal op te gebruiken en dan over te gaan tot een tablet een erg goede. En verder moet ik mijzelf begrenzen door gewoon enkele dagen in de week niet steeds ‘aan te staan’ '. Ik merk dat er een ontwikkeling is waarbij we steeds meer toegang krijgen tot omgevingen die buiten onszelf liggen maar niet fysiek aan te raken zijn. En dat het bezig zijn met de omgeving die je letterlijk kan aanraken eigenlijk daar aan lijdt. Dit is misschien hetgene wat ik bewust door heb en waardoor ik in deze spagaat sta en hier niet aan mee wil doen. En ik krijg soms het idee dat we het ‘gevoel’ worden gegeven dat we steeds meer controle hebben over hoe we iets willen (mijn internet, mijn tele-2, mijn kpn, mijn anwb accounts… etc) , maar dat we eigenlijk gewoon banen aan het creeeren zijn voor onszelf doordat wij bepaalde acties uitvoeren in plaats van medewerkers die dat vroeger gewoon voor ons deden. We doen steeds meer, dan dat we zijn. Terwijl ik toch echt een human being ben en geen human doing. En die gaan, net als eenden en vogels eigenlijk in het ritme van de natuur en zijn niet continu actief.

Reputatie 7
Badge +6

Ook een tablet , laptop of  PC  kan verslavend zijn . Ik kwam zelf ook in de gevarenzone volgens mijn familie en beperk het nu tot enkele uren per dag . Heb ook vele forums vaarwel gezegd . Er zijn zo veel andere bezigheden die ook leuk zijn en door dit gedrag in het gedrang zijn gekomen. Moeten we natuurlijk wel willen en kunnen…….

Reputatie 7
Badge +6

@L.J.F. de Ruiter ja leuk dat je de twee delen in m'n verhaal ziet. En wat je zegt, dat er allemaal icoontjes op je smartphone staan maar dat je niet weet hoe alles werkt, dus gebruik je maar een paar. Nou, hier hetzelfde hoor. Ik gebruik ook maar een paar apps op dagelijkse basis en de rest maar af en toe. Ik ga met Opera browser op internet met de gratis VPN aan, dan tracken ze een ip-adres in timboektoe en niet Midden-Brabant. Whatsapp vind ik prachtig, je kan er alles mee versturen, ook grote bestanden, je kan een gesproken bericht versturen, je kan andere whatsappers gratis bellen. Daily Mail heeft ingebroken in de Adblockers en bevriest de website als je die aan hebt staan. De adblocker die dat tegenhoudt kan je wel installeren in Firefox en niet in Opera. Dus zit ik sinds vorige week op Firefox Daily Mail te lezen op m'n smartphone. Het is je reinste roddelkrant, maar ze hebben veel meer foto's en nieuws dan de NOS ooit heeft. En wat de NOS niet laat zien hebben zij wel. Verder gebruik ik de bankapp's en het overige alleen als het nodig is. 

Ik ben het met @Gebruiker1542824410 eens dat als je op een gegeven moment niets anders meer doet dan alleen met je smartphone bezig zijn, dat is ongezond en moet je er wat meer van loskomen. Ik moet m'n werk nog doen waardoor ik maar een paar uur per dag de tijd heb voor een apparaat om internet op te gaan. 

Wat ik wel jammer vind als mensen hun smartphone uitzetten, is dat ze dan niet meer bereikbaar zijn voor mensen die hun nodig hebben. Soms heeft iemand nabij hulp nodig, auto start niet, van de fiets gevallen, huisleutel binnen laten liggen, platte band, enz. enz. en dan wil je die naaste bellen en dat lukt dan niet want diens telefoon staat uit of ze hebben hem thuis laten liggen. Die mensen sluiten zich dan uit voor de eerstelijnshulp aan anderen. Ik vind dat al die mensen die hun smartphone uitzetten, dat die toch iets moeten creëren dat ze te allen tijde bereikbaar zijn voor calamiteiten van hun naasten. Bijvoorbeeld ook een vaste telefoon hebben. Iedereen heeft toch oudere familie en buurtgenoten die misschien een beroep op je willen doen. Misschien is iemand overleden, of een ernstig ongeluk, daar sluit je je dan van af want ze kunnen je niet bereiken. Ja, en dan later heel geschrokken opdraven "dat je het "heel druk" had gehad". 

Ik klaag hierover want het is erg, het kan wel een dag duren eerdat ik m'n kinderen of schoonkinderen kan bereiken. Ja, ze hadden hun telefoon "even" uit staan want ze konden "even" niet gestoord worden. Dat "even" is dan de hele dag want ze vergeten hem weer aan te zetten. Als de mensen nog een vaste telefoon hadden kon je ze nog daar bellen, maar veel mensen hebben die niet meer.

Ik hoop dat mensen die hun smartphone uitzetten hier ook eens aan denken. Je sluit je dan af voor deelname aan de samenleving. Prima, op je werk staat die uit. Dat is geen probleem want men kan dan altijd nog je werk bellen. Kind is ziek op school of kinderopvang maar mana's telefoon staat uit. Hoe moet de school het dan oplossen?

Wat er met de "Quote”-functie is gebeurd, weet ik niet, maar ik heb er al vele weken gigantische moeite mee.

Is het eindelijk gelukt het juiste tekstgedeelte bij elkaar te krijgen, dan is na “Opslaan” weer alles anders dan bedoeld.

Reputatie 5
Badge +4

@Jan als mama van schoolgaande kinderen haar mobiel uit heeft staan, is er altijd nog een papa die bereikbaar zal zijn. Dergelijke zaken overleg je namelijk even met je partner. 

Mensen zijn verder niet verplicht altijd bereikbaar te moeten zijn voor het geval ma of pa of een buurman hun hulp nodig heeft. In de tijd voor de mobiel hadden mensen alleen een vaste telefoon, die kon je ook niet meenemen als je ging shoppen of stappen en was je dus ook onbereikbaar voor anderen.

Ik bepaal dan ook zelf wanneer ik bereikbaar ben voor anderen.

Reputatie 7
Badge +7

Hallo Jan, goede middag,

Het is al weer een tijdje geleden dan we elkaar privé gemaild hebben, maar dat komt wel weer een keer. Omdat het toch over smartphones gaat of liever gezegd het minder gebruiken van de smartphone, kunnen we best bijpraten via deze topic. Vooral omdat jij ook aangeeft niet alles van de smartphone te gebruiken.

Dat geldt voor mij ook. Ik heb al eens gesteld dat die dingen veel te veel kunnen. En dat geldt voor vele apparatuur, van zelf sprekend de PC, Laptop en het Tablet, maar ook de TV. We hebben sinds vorig jaar een nieuwe, nou die kan ook 3 wellicht 4 á 5 keer zoveel als de voorgaande. Daarmee keek je ook alleen TV, zijnde de TV programma's van de netten. Nu kan ik alles op de TV ontvangen internet, Youtupe, het is niet te tellen en ik ken die programma's ook niet allemaal. Verder kan je van alles aan de TV hangen, op het menuscherm zie je dan wat voor apparatuur er op zit en via ‘de bron’ selecteren kan je op de apparaten werken. Ook zit er Pip op, beeld in beeld reflectie, gewoon veel te veel net als met de autoradio anex navigatie. En het is vervelend om steeds te melden dat ik al over de 70 ben en minder dingen tot me neemt. Maar het is wel zo.

Gisteravond waren we in een restaurant want mijn broer was jarig, 84 al. Hij zit echter in een tehuis en daar is weinig privacy om een verjaardag te vieren. Met zijn zoon en schoondochter en nog enkele mensen zijn we ergens gaan eten. Overigens zeer gezellig. Maar zijn zoon, tegen de 50, is helemaal met de nieuwe apparaten opgegroeid. Die weet wat je allemaal met en smartphone kan doen, evenals met de TV.. En dan vertelt hij…. je kan met de smartphone nog vel meer doen en met de TV ook, want op het scherm verschijnen dat een stel appjes en daarmee….. Dan denk ik in eerste instantie appjes waar heeft ie het over.  Ik weet natuurlijk wel wat het is, maar je bent er niet mee opgegroeid, je benoemt het niet steeds en moet dan telkens denken wat is het ook weer. En aldus gebruik ik ze weinig, terwijl je eigenlijk alles moet proberen. Alleen op die manier leer je alle appjes (nou alle) kennen en ook wat ermee te doen.

Even over de feestdagen. Ben je in het land of ga je naar Frankrijk. En zie je de kinderen en kleinkinderen allemaal,  komen ze bij jullie of ben je daar uitgenodigd. Vroeger ging dat bij ons ook zo.      Maar het was wel altijd gezellig, het is nu wel anders, als je met tweeën overblijft. We maken het thuis wel gezellig, maar enig eenzaam gevoel is er toch ook wel. Omdat het nu toch veel dagen zijn, Kerst valt middenin de week, hebben we toch een programmaatje gemaakt. En we hebben toch Kerstversiering aangebracht, zowel binnen als buiten. We maken er maar een beetje een feest van, al zijn het veel dagen, het is zo weer voorbij.

Erg veel zin op weg te gaan heb ik ook weer niet. Met oud en nieuw zouden we naar Rotterdam naar de Erasmusbrug kunnen gaan om het vuurwerk te bekijken. Maar dit jaargetij weet je nooit waarin je terecht komt. We hebben weer de wekelijkse ziekenhuisbezoeken en een paar keer laat in de middag. Dan ga je met de spits naar huis. En regenen, zeg maar stortregen met hagel, storm en achter elkaar rijden, stukje voor stukje, meer stoppen dan rijden. Nou daar vind ik geen lol meer aan. Dan maar naar familie en kennissen met de smartphone wat whatsappen en verder TV kijken. . Groeten en prettige feestdagen, geldt uiteraard voor iedereen. Leo.                                                                       

Reputatie 7
Badge +6

@Mazzel  Ik verschil met je van mening. In het tijdperk van de vaste telefoon was er het probleem dat de mensen ook wel eens afwezig waren. De smartphone loste dat probleem op. Je hebt dat ding altijd bij je en dan ben je voortaan altijd bereikbaar. De directe voorganger van de smartphone was het mobieltje, dat heet niet voor niks een mobiel, het is een mobiele telefoon, hij gaat overal met je mee. Daarvoor had je de wandeltelefoon, die kon ook overal mee, maar na circa 150 meter had je geen bereik meer. 

Dus was het probleem van afwezig zijn opgelost. De mensen zijn altijd bereikbaar. De hele samenleving is daar nu zo onderhand op ingesteld. 

Dat mensen wilden kunnen bepalen wanneer ze bereikbaar zijn voor anderen is eerder amper aan de orde geweest. Bij de vaste telefoon moest je de hoorn naast de telefoon leggen, of de stekker uit het stopcontact trekken of de draad doorknippen. Niemand plakte een briefje aan z'n deurbel van Niet Aanbellen of plaatste een bord aan het begin van zijn oprit van Niet Betreden of zo. Pas in het smartphone tijdperk is dat opeens opgekomen dat mensen het recht willen hebben dat ze niet bereikbaar willen zijn. Maar een dergelijk recht is er niet in de wetgeving. Je hebt slechts het recht van zwijgen. 

Natuurlijk, op je werk, in de kerk, in de bioscoop, in de auto, in een vergadering, dan is het logisch dat je telefoon niet moet rinkelen. Dan kan je het geluid uitzetten en heb je altijd de trilmodus nog. Dan kan je altijd nog berichtjes lezen als je even een momentje hebt. Dan voel je nog dat iemand je probeert te bereiken, en dan kan je altijd terug reageren zodra je kan. 

Maar wat ik bedoel is dat mensen dan de telefoon helemaal uitzetten omdat ze “even niet bereikbaar” willen zijn. Dan heb je je helemaal afgesloten van elke communicatie. Zo’n toestand heb je niet elke dag maar incidenteel, bijvoorbeeld als je ziek bent of een naar bericht hebt ontvangen van overlijden of zo. Ik kan daar nog enigszins een beetje inkomen. Maar waar ik dan niet kan inkomen is dat mensen dan vergeten om hun telefoon weer aan te zetten zodra ze weer bereikbaar zijn. Tegen die mensen richt ik mijn opmerking. Je sluit je dan af van de samenleving, mensen kunnen geen beroep meer op je doen als ze in nood zitten of er is een calamiteit. Ik vind dat je die mensen dan met gelijke munt terug moet betalen. Zodra zij dan een keer bellen, dan meteen je telefoon uitzetten en laat ze dan maar eens een etmaal wachten. Even weinig genade tonen. Staan ze met een kapotte auto in de regen op de snelweg, jammer dan, want zo deden zij ook. 

Je telefoon uitzetten en dan vergeten weer aan te zetten zodra het kan, is asociaal. Je neemt dan niet deel aan de samenleving, dan moet je ook niet willen deelnemen aan de samenleving en dus ook niet je moeder of je buuv bellen als je een keer hulp nodig hebt. 

Je hebt ook mensen die in een uitgebreid netwerk zitten, Facebook, Twitter, Whatsapp vriendinnengroep, whatever. De hele dag piept die telefoon, berichtjes van die, berichtjes van daar, enz. enz. Dus de telefoon gaat uit, want ze willen hun omgeving niet laten weten dat ze zoveel contactjes hebben. Tijdens visite gaan ze dan even naar de plee om vlug al die berichtjes te kijken en te antwoorden, en buiten de plee zijn ze “helemaal niet druk bezig” met hun smartphone. Die mensen zijn dus ook nooit te bereiken voor anderen die hulp zoeken met iets bij calamiteiten want hun telefoon staat de heel dag uit anders piept hij zo. Maar die mensen bellen wel naar hartelust naar alle andere mensen. Ik zou zeggen, allemaal de telefoon sluiten voor zulke mensen en pas weer open zetten zodra ze normaal bereikbaar zijn. 

 

 

Reputatie 7
Badge +6

Hallo Leo, goede avond,

Ja, er was de Sint en Piet, en een verjaardag, en nog een verjaardag, en Boris, het komt nog wel, dat verder praten! Ik gebruik dus ook maar weinig dingen van de smartphone en pc, alleen wat je nodig hebt. Met de tv ben je verder dan ik, ik heb nog een wat ouder model die wel een paar van die dingen heeft, maar langzamer. Dan is het makkelijker op de pc en daar heb ik meer. De tv-programma's zijn niet meer wat ze waren, na het journaal, Het dagboek van Hendrik Groen, Kunst & Kitch en Aircrash Investigation is er niet zoveel wat mij nog trekt. Dan heb ik een veelvoud meer achter de pc. 

Gezellig happie eten met je broer en zijn zoon. Weer een verrijking van je dagelijks gebeuren. Mijn bro3ers zijn al overleden, ik heb nog m’n zussen. Maar de meeste tijd gaat naar m’n kids en kleinkids. Dan moet je continu bereikbaar zijn, even je telefoon uitzetten kan echt niet. Er wordt af en aan gebeld. Ook al zijn ze 35+ ze blijven je nodig hebben. 

Het is een beetje koud in de winter in Frankrijk met alleen een houtkachel. In de slaapkamer kan je dan liggen snotteren in je bed. Dan is het wel lekker warm in Nederland in de modern geïsoleerde woningen. Ja, dan kruipen wa allemaal bij elkaar. Er zitten een paar verjaardagen tussen. En als je zonen hebt, die gaan dan trouw mee naar schoenmoeders en hebben wij het rustig. Dan maak je het ook gezellig voor jullie tweetjes daar onder Rotterdam! Er is een nieuwe Star Wars in de bioscoop? Oud en Nieuw zitten we hier ook thuis, de zonen gaan naar de schoonmoeders zoals gezegd, en hier doen ze nog niet aan vuurwerkvrije zones. Ik moet ook steeds vaker naar het ziekenhuis, maar die is hier vlakbij, ik kan op de fiets. Maar ik geef het je te doen als je met slecht weer door al die drukte moet rond Rotterdam. We vinden het heerlijk hier in Midden-Brabant bij de tv, kachel, pc en smartphone en de koffie erbij! Leo, jij en je eega vooruit ook alvast fijne feestdagen!

Reputatie 7
Badge +7

Hallo Jan, het is nu goede nacht. Weer van die momenten dat ik wakker word en niet meer in slaap kan komen. Maar dat ben ik inmiddels al gewend. En het zuurstofapparaat met masker (wat je dan uiteraard moet opzetten) helpt er ook niet echt voor. Maar we praten nog wel eens verder, want dit is allemaal off-topic. Het gaat hier immers over de smartphone, en eventueel mobieltjes. Het blijft natuurlijk een geweldige uitvinding. Als je flink wat jaren teruggaat was dit onbestaanbaar. Ik heb zo'n beetje de eerste draagbare en mobile telefoons nog meegemaakt. Bij de krant kregen de fotografen zo'n ding, groot en loodzwaar, o.a. door de grote zware accu's. Dat is nu allemaal makkelijker. Maar ik blijf zeggen, men stopt in al die nieuwe apparaten veel te veel in, waardoor niet alleen de smartphone, maar ook het tablet, de autoradio compleet met navigatie en gegevens over snelheid, verbruik enz., en genoemd de TV, allerlei mogelijkheden hebben waarvoor ze oorspronkelijk helemaal niet bedoeld zijn. Ze kunnen zoveel en helaas is het dan zo als je wat ouder wordt ga je daar (één wellicht meer dan de ander) moeite meekrijgen. Wij hebben enkele smartphones, al wat ouder en de batterijen gaan achteruit. Ik moet dus vaak opladen. Dan denk ik als hij de hele nacht aan staat loopt hij dan ook niet langzaam leeg. Aan de oplader zetten is dan natuurlijk weer het antwoord. Ik heb zelfs gegoogled naar nieuwe batterijen voor die dingen. En die bestaan uiteraard en zijn niet zo duur, via internet dus. Laat je het elders doen, dan wordt het wel wat duurder en ik heb er problemen van gezien, hele rampen. Maar daar zit ik nu zelf ook mee, want ik heb officiële nieuwe batterijen voor de merken, maar hoe krijg ik ze gewisseld. Dit dus toch des topic over de telefoontjes. Over de rest mailen we elkaar nog wel. Groeten Leo.

Reputatie 7
Badge +6

Ik moest goed slapen want stapeltje werk te doen vandaag. Maar jij was vroeg op! De batterij van m'n vorige smartphone ging pas na vier jaar kuren vertonen, ik had daar niet zo'n last van. 's Nachts aan de oplader, dan kon hij weer een dag mee. Blij dat het nu lithium-ion batterijen zijn, want die nikkel-cadmium hadden een geheugen en mocht je alleen opladen als ze helemaal leeg zijn. Als je per ongeluk te vroeg oplaadt loopt die steeds verder achteruit tot helemaal nul. Gelukkig zagen de makers in dat een smartphone dan niet populair zou worden en hebben ze een andere batterij ontwikkeld die dat niet heeft. Maar ligt wellicht aan het merk toestel en nieuw of oud hoe de batterij doet?

Dat is wel eens vaker in het nieuws, dat apparaten allerlei leuke gadgets hebben, de tv, in je auto, maar dat de consument een heleboel ervan nooit gebruikt. Als ik weer een tv koop ga ik daarop letten, teveel van die dingen hoeft niet zo want ik gebruik het toch niet. Als hij Het Dagboek van Herman Groen maar kan vinden en Kunst en Kitsch. De rest doe ik wel op internet.

De NOS zend veel uit wat ook op Daily Mail staat, alleen een of twee dagen later en in aangepaste vorm. Maar dan kan je net zo goed Daily Mail kijken en het NOS-journaal missen. Ik volg het nieuws dan op m'n smartphone.

Ik krijg op tijd een piepje met bericht voor m'n afspraak in het ziekenhuis, makkelijk toch?, wie had dat ooit kunnen denken. Hij piept ook als het over tien minuten gaat regenen in mijn woonplaats, dat heb ik van de app Buienradar.. En elke 1e maandag van de maand bij de sirene krijg ik tegelijk ook NL-alert, dat die het goed doet en dat ik niets hoef te doen. Je zou zoiets toch niet willen missen, dat er dan mensen bestaan die hun telefoon helemaal uitzetten kan ik me moeilijk voorstellen. Als er iets ernstigs is loop je dat allemaal mis. Wij hebben de overgang nog meegemaakt en zijn steeds met verwondering.

Dat “die dingen” zoveel kunnen, lijkt mij niet het probleem. Het gaat er om wat je nodig hebt.

Je gaat toch ook niet alle websites bezoeken die er mogelijk zijn?

Je beslist zelf wat je gebruikt.

Reputatie 7
Badge +7

Helemaal waar allebei, ik sta er ook volledig achter. Echter en helaas. Als je een basis artikel wil (telefoon, tv maar ook een auto, en bijvoorbeeld ook een zorgverzekering) dan is er snel een probleem als je er een extra wens of optie bij wil.  In de meeste gevallen krijg je er dan van alles en nog wat bij.

Dus zoals Léon noemt, neem wat je nodig hebt, nou dan maak je een lijstje wat je wilt, ook al is het maar één ding extra….. vaak kan dat niet en zit je meteen in een luxere en duurdere klasse. Het is geen verdediging van mij voor die situatie, ik wil het zo ook niet, maar helaas vaak kan het niet anders. Groet Leo.

Reageer