Consumentenbond.nl

Geluid TV verbeteren

  • 30 december 2020
  • 6 reacties
  • 477 Bekeken

Ik ben op zoek naar een Soundbar of iets dergelijks om het sprekende geluid op de Televisie beter verstaanbaar te maken.

Ben al op zoek geweest maar er wordt nergens gesproken over de kwaliteit van het Sprekende gedeelte  bij de verschillende merken.

Ps : het heeft niets met het volume te maken.

Gaarne reacties.

 

 


6 reacties

Reputatie 4
Badge +4

De herkenbaarheid van spraak zit vooral in de middentonen, dus bas (lage tonen) flink lager zetten scheelt al een hoop. Zeer hoge tonen leveren ook geen extra kwaliteit op, op zich zouden simpele setjes al voldoende moeten kunnen zijn.

Ik heb eigenlijk nooit gezien dat soundbars op spraak expliciet getest worden.

Als er een equalizer in zit, kun je je eigen gehoorafwijking een beetje corrigeren.
Op de oude tv's zat daar een knop voor op.  Laag er uit, beetje meer hoog-mid en hoog er uit.
Als het probleem erger is, is een aangepaste koptelefoon van de gehoorspecialist een optie.
 

Reputatie 7
Badge +7

De consumentenbond heeft er een artikel aan gewijd, zie:  https://www.consumentenbond.nl/soundbar/geluid-tv-verbeteren 

Diverse mediabedrijven melden o.a.: Als je een nieuwe tv wilt kopen, houd er dan rekening mee dat het geluid tegen kan vallen. Een acteur is moeilijk te verstaan en een spannende actiescène klinkt verre van indrukwekkend. Dit komt doordat het platte ontwerp van een moderne tv geen ruimte heeft voor grote speakers.  Een soundbar kan uitkomst bieden.

Een soundbar is een langwerpige speaker die je voor of onder je televisie plaatst. Sluit het apparaat met 1 kabel aan en luister naar een krachtig tv geluid. De soundbar kan van elk merk zijn. Alleen als je de apparaten draadloos met elkaar wilt verbinden, is het belangrijk dat ze de connectiefunctie van hetzelfde merk hebben. Voor een extra realistische filmbeleving kies je een soundbar met virtual surround of Dolby Atmos ondersteuning. Het geluid wordt via de muren en het plafond naar je luisterpositie gestuurd. Of je kiest voor een soundplate, een platte soundbar met ingebouwde subwoofer waar je de televisie op kunt plaatsen.

Verder is op internet via wat googlen diverse informatie verkrijgbaar, waar u dan zelf het beste uit moet kiezen.

Reputatie 3
Badge +3

Ook een mogelijkheid is om de TV via bijv. een optical cable te verbinden aan een A/V receiver. Zo heb je een prachtig geluid in elke gewenste en beschikbare geluidsmodus.

 

Reputatie 2
Badge +3

Juist om deze reden hebben mijn ouders uiteindelijk een Polk magnify xr soundbar gekocht. Deze heeft een speciale voice knop waarmee juist de spraak duidelijker aanwezig is. En ook in meerdere stappen te regelen.

Reputatie 3
Badge +3

Er zijn meerdere oorzaken dat het geluid van de moderne tv's tegenvalt en zeker de spraak. Hierboven zijn er een paar genoemd. Er zijn meerdere oorzaken. De luidsprekers zijn niet alleen klein, maar zitten ook vaak aan de achterkant. De geluiden moeten dan door weerkaatsing naar je oren komen. Vooral hoge tonen zijn dan wat moeilijker te horen. De bassen hebben daar niet zo veel moeite mee. Alleen hebben die last van de kleine luidsprekers.

Kies je voor een soundbar, is het niet zo belangrijk welke je kiest. Ze zijn over het algemeen aardig duur en verbeteren het geluid behoorlijk.

Persoonlijk heb ik om de hoge prijs gekozen voor een tv met een ingebouwde soundbar. (merk Philips) Ook zijn die luidsprekers klein, maar ze zitten ze wel aan de voorkant. Ik ben daar heel tevreden mee. Zeker rekening houdend met een oor wat eigenlijk een apparaatje nodig heeft.

Reageer