Consumentenbond.nl

Gepakt door ransomware! Losgeld betalen of niet?


Reputatie 2
Badge +3Een mail van PostNL over de bezorging van een pakketje kan nep zijn en gijzelsoftware bevatten.
In de video legt Kathelijne van Dongen uit hoe al haar bestanden versleuteld werden nadat ze onoplettend op een link in de nepmail had geklikt.

https://www.youtube.com/watch?v=p0mcphFv4Ag


De makers van deze malware vragen je losgeld te betalen om je bestanden weer te herstellen. Voordat je overstag gaat, kun je eerst deze ransomware-tips proberen om zelf je bestanden te redden. Maar stel dat zelf herstellen niet lukt en je geen back-up hebt van belangrijke documenten en foto’s die versleuteld zijn, wat doe je dan?

Stem of plaats je reactie!

Zou je losgeld betalen, ja of nee?

6 reacties

Ik ben ongeveer een jaar geleden gegijzeld (op link in een e-mail van een mij onbekend persoon geklikt - 's avonds heel laat!).Alles versleuteld en ook hulp van mijn in de ICT-branche werkzame zoon en schoonzoon baatte niet. Gelukkig had ik nog mijn (onbesmette) externe harde schijf die eens per week alles opslaat. Schoonzoon heeft alles gewist en de inhoud van de externe schijf herplaatst. Je mist dan een paar dagen, en bent wat kwijt, maar ja... Nee, betalen? Je weet niet of de chanteurs echt over de brug komen en daarmee beloon je ze voor hun rotgedrag.
Reputatie 3
Badge +3
Het is een dilemma, dus daar is helaas geen goed antwoord op behalve preventief handelen.

Vorig jaar waren mijn bestanden ook versleuteld en kreeg ik de melding van ransomware. Gelukkig had ik meerdere backups, waaronder in de cloud en kon ik alles opschonen en terugzetten. Het is altijd makkelijk om te zeggen dat je niet zou betalen, maar als je erachter komt dat je hele fotocollectie is versleuteld en niet goed is gebackuped, zijn er maar weinig mensen die niet betalen.

Moraal van het verhaal; altijd een ontkoppelde schijf of cloud oplossing gebruiken. Cloud oplossing als Stack, Google Drive, OneDrive of Dropbox zorgen ervoor dat zelfs als je huis afbrandt, alles nog veilig en beschikbaar is en is ransomware een veel minder schadelijk kwaad.
Reputatie 4
Badge +4
Punt is dat steeds meer criminelen alsnog geen key opsturen na betalen, maar bloed ruiken en je een additioneel bedrag proberen af te persen. Betalen is dus zéker geen garantie dat je je bestanden ook daadwerkelijk terug krijgt.

Mooie hiervan is weer wel dat de "branche" van afpersers zich hiermee zelf om zeep helpt... 😉
Weer een ja nee vraag die eigenlijk niet met ja of nee is te beantwoorden. Het hangt van de situatie af. Heb je veel belangrijke data die is versleuteld is het zaak die gegevens weer terug te krijgen. Een offline backup van recente datum is daarvoor de beste optie. Als je die niet hebt en er is geen oplossing te vinden voor het gevalletje gijzelsoftware dan zijn de opties beperkt. Ik heb wel eens een beveiligingsspecialist van een gerenommeerde firma horen betogen dat je met die mensen in onderhandeling moet gaan over de prijs en dat dat vaak leidt tot een lagere prijs.

Maar ja , of je dat wilt / kunt is maar net de vraag. Zorg voor een recente backup die niet direct aan je computer hangt en of kies voor een OS dat niet vatbaar is voor deze troep.
Reputatie 4
Badge +4
Fred B. schreef:

Zorg voor een recente backup die niet direct aan je computer hangt ...


Het enige juiste advies inderdaad! 👍
Reputatie 3
Badge +3
Beste Ronald K, ik zelf had enige tijd geleden ook een gijzel software probleem ik kon naar de Primera winkel,Avia pompstation, etc. gaan en daar betalen.Voorts het nummer van het recu intikken en de gijzeling werd ongdaan gemaakt.Maar ik had op een usb stick een versie van anti-malware staan, en MBM programma gelijk bij het opstarten de software gebruikt en ziedaar geen prblemen meer. Het is wel; een beetje laat dat ik reageer,maar druk druk en nog eens,hopelijk kan ik andere gebruikers hiermee een beetje helpen.
Met een vriendelijke groet!!

Reageer