Glasvezel, een suggestieve campagne van Delta Fiber

  • 1 May 2022
  • 26 reacties
  • 1885 Bekeken


Toon eerste bericht

26 reacties

Reputatie 2
Badge +1

@gjtmEr zitten een aantal onjuistheden in je verhaal:

 

KPN werd na de overname verplicht het netwerk volledig open te stellen. Ze moesten dus zelf de financiële risico’s dragen en de concurrenten konden tegen bijna kostprijs meeliften,

 

Onzin: Het netwerk lág er al daar had de KPN geen kosten meer aan. Dus de KPN is in feite met een ‘bruidsschat’ die door ons allemaal betaald is geweest ‘geprivatiseerd’.

 

toen is men maar gestopt met de verdere uitrol en heeft men eerst het koper netwerk geupgrade zodat deze in inmiddels ruim 85% van Nederland een redelijke snelheid kan leveren (100Mbit+)

Nee ook hier ben je in ieder geval onduidelijk: KPN heeft geen geld meer in ‘Fiber To The Home’  (FTTH) gestoken  -net als vele anderen niet- omdat na de dotcom crash er meer dan voldoende aanbod bleek te zijn en de meeste capaciteit onbenut bleef (Dat was dus dark fiber: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dark_fiber )

Waar de KPN wél geld in heeft gestoken is :

KPN heeft per 2012 haar investeringsstrategie verlegd van FttH glasvezeluitrol naar het verder
opwaarderen van het kopernetwerk met nieuwe DSL-technologieën in combinatie met het verglazen
tot aan de straatkast (FttC).

(En dát is ook waarom er over het kleine stukje koper dat dan nog over blijft namelijk tussen die kast en de huisaansluiting nu ook hogere snelheden mogelijk waren)

Dus in die zin is de KPN wel degelijk in glasvezel blijven investeren. En was dat ook een noodzakelijke eerste stap op weg naar FTTH.

 

Verder is het ook zo dat die behoefte er nog niet was: Er waren geen netflix, en andere lieden waar je die hogere bandbreedte zinnig voor zou willen gebruiken, en die zijn er nu wel.

 

 

 

Eh? Welke bruidschat? De in totaal ruim12 miljard euro die de overheid/belastingbetaler heeft ontvangen bij de stapsgewijze verkoop van de KPN/PTT aandelen door de jaren heen?

Of de bruidschat die aan Dick Wessels is betaalt door KPN voor de overname van Reggefiber?

Maar dat het netwerk (van Reggefiber, want daar heb ik het over) er lag was ook niet het punt, het punt is dat verdere investering in uitbreiding van dat netwerk gepaard ging met een verplichting tot het verlenen van volledige toegang tot dat netwerk voor andere partijen, voor bestaand gebied, en nieuw aan te leggen gebieden. Mede op basis daarvan is toen de keuze gemaakt om de focus naar FTTC te verlegen, die overigens goed uitpakte (al zal menig tweaker gebruiker dat nooit willen inzien) Uiteraard is er in glasvezel geïnvesteerd, maar niet in de FTTH uitrol, waar mijn reactie ook over ging.

Wat je darkfiber en onduidelijkheid betreft, moet ik de bal terug kaatsen. Dark fiber heeft toch echt 0.0 te maken met de snelheid behoeftes van consumenten op dat moment en in de nabije toekomst. De consument ziet een keuze uit 2 aanbieders, Ziggo met 100Mbit via de kabel, en KPN met 20Mbit via een andere kabel, met een vergelijkbare prijs. Tja… Rest kun je zelf invullen. Dat is nu zo, en dat was in 2012 ook al zo. Er waren toen al voldoende toepassingen waarvoor je thuis echt meer dan een adsl snelheid wou hebben.

Reageer