Beantwoord

Goedkope Office 2016. Addertje onder het gras?

  • 6 March 2018
  • 33 reacties
  • 181920 Bekeken

In de laatste DigitaalGids (nummer 2, maart-april 2018) las ik op pagina 17 een kort berichtje over 'Dure software goedkoop'. Op 15 januari 2018 heb ik bij Varsio.nl een Office 2016 Professional Plus stand alone versie gekocht voor € 35,99 (de prijzen variëren per dag). Ik kreeg per omgaande een licentiecode waarmee ik bij Microsoft de software kon ophalen. Downloaden en installeren verliep zonder problemen en ik werk nu al weer enige tijd met Word, Excel, Powerpoint, en Outlook ook zonder problemen.

Ik vraag me echter af of ik me zorgen moet maken gezien het commentaar van RK in de DigitaalGids. Waarom is deze software zo goedkoop? Wat is het addertje onder het gras?
icon

Beste antwoord door Ronald K. 6 March 2018, 11:30

Bekijk origineel

33 reacties

Reputatie 4
Badge +4
Zorgen maken is denk ik niet nodig. Ik lees in gebruikersreviews weinig klachten dat goedkope licenties niet werken of na enige tijd alsnog worden geblokkeerd. Bovendien waren er op het moment van kopen geen aanwijzingen dat er iets niet in de haak kon zijn.Volgens mij is het addertje van goedkope Microsoft-licenties aanschaffen dat je de kans loopt een licentie te kopen zonder dat je aan de licentievoorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld een bedrijfslicentie als particulier of een licentie die al aan eerder verkochte hardware gekoppeld is.
Heb gisteren 5 licenties gekocht bij license2go

https://licentie2go.com/index.php?route=account/logindit zegt tweakersnet erover:

https://tweakers.net/shopreview/9544/licentie2go-(downloads)/shopreviews/Vooralsnog doet e.e.a. het de chat helpdesk geeft als verklaring: reseller voor microsoft kopen in het groot in, nemen MS werk uit handen vandaar de leuke prijs 69 voor 5 licentes 1 jaar office 2016 is nog niet vertoond... dus ben benieuwd excell word etc doet het mail moet ik nog iets oplossen...
Reputatie 4
Badge +4
Dank voor de toevoeging P. Hendriks. De licenties voor consumenten bij licentie2go.com betreffen Office 2016 voor Thuisgebruik en abonnementen op Office 365. Daar lijk je sowieso goed mee te zitten. In een prijspeiling voor antivirus en Microsoft Office die we vorig jaar deden kwam licentie2go.com al gunstig naar voren, net als goedkoopsteantivirus.nl en soms ook Amazon (.co.uk of .de).De vraag in de Digitaalgids ging echter over Office 2016 Professional Plus. Microsoft zei hierover het volgende tegen ons:"Microsoft kan alleen commentaar geven op individuele cases als Microsoft daar zelf inzicht in heeft en in staat is om de producten in kwestie te inspecteren. Microsoft kan echter bevestigen dat Microsoft Office Professional Plus een service op abonnementenbasis is. Deze is niet overdraagbaar en wordt door Microsoft via licenties alleen aan bedrijven gegeven – en niet aan consumenten. Het wordt nooit aangeboden voor een eenmalige prijs, noch wordt het aan de consument op een 'levenslange' basis verkocht. Alle advertenties die pretenderen Microsoft Office Professional Plus aan te bieden op een 'eeuwigdurende’ of ‘levenslange’ basis, moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken. Daarnaast kan de prijs ook een indicator zijn van onwettigheid. Als een Microsoft-product wordt aangeboden voor een prijs die te mooi lijkt om waar te zijn, dan adviseren wij de consument dit te benaderen met de nodige voorzichtigheid."
Badge
De licenties die Varsio verkoopt zijn illegaal, het betreft hier licenties die afkomstig zijn uit het MSDN-programma van Microsoft. Deze licenties zijn alleen beschikbaar voor ontwikkelaars maar worden illegaal verkocht tegen lage prijzen. Deze licenties worden voornamelijk gegeneerd in Azië en doorverkocht voor minder dan een euro per stuk. Bedrijven als Varsio verdienen met deze misleiding en oplichting enorm veel geld. Je kan bijvoorbeeld op Ebay dezelfde codes kopen voor 3 a 4 euro (zoek maar op Office 2016 Professional Plus). Deze verkopers op Ebay maken al winst, moet je nagaan wat een "bedrijf" als Varsio binnenkrijgt.Helaas gaat dit allemaal ten koste van de verkopers die wel legaal bezig zijn (bijvoorbeeld License2go). Als je de licenties van Varsio zakelijk gaat gebruiken kan je enorm in de problemen komen omdat de licenties echt illegaal zijn.Eerlijk gezegd snap ik niet waarom Microsoft dit soort wanpraktijken niet aanpakt, daarnaast ook vreemd dat zulke webshops een keurmerk kunnen krijgen.Mocht je zelf bij Varsio hebben gekocht of eraan denken om het daar te kopen bel dan eerst Microsoft om het na te vragen (zal je hetzelfde antwoord geven zoals beschreven). Mocht je toch dit soort codes willen kopen, doe het dan via Ebay, zo ben je dan ook geen dief van je eigen portemonnee.Op het eerste oog zal je nooit zien dat het om een ontwikkelaarslicentie gaat omdat kwa installatieprocedure er geen onderscheid is (heel dom van Microsoft). Echter kan je er wel achterkomen via de procedure zoals beschreven via de volgende links:https://www.cocosenor.com/articles/product-key/check-and-view-office-2016-product-key.html

https://www.apeswithcomputers.com/article/use-cscript-to-activate-office-2010-2013-2016In het kort beschrijven de links het volgende:

Open de command prompt als administrator

Tik de volgende commando (afhankelijk van de versie die je hebt geïnstalleerd)Bij een 32 bits installatie van Office:

cscript "C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office16\OSPP.VBS" /dstatusBij een 64 bits installatie van Office:

cscript "C:\Program Files\Microsoft Office\Office16\OSPP.VBS" /dstatusNu gaat de computer even ratelen en een overzicht genereren, bij licensename zal je de productnaam zien, als hier MSDN tussen staat heb je een illegale versie. Hiermee zit je dus fout en zou ik me geld terug vragen.
Helaas klopt het bovenstaande, wij hebben als bedrijf ongeveer 50 codes gekocht. Nadat wij een controle hebben gehad van een IT-auditor is gebleken dat al onze installaties illegaal zijn. Wij zijn zelf een gerenommeerd advocatenbureau en zullen op korte termijn dan ook actie ondernemen. Na de controle blijkt vanuit Microsoft dat de codes voor ontwikkelaars zijn en niet voor particulieren of zakelijk gebruik. Varsio verkoopt verboden codes, koop hier dan ook niet en voorkom ellende voor u zelf. Wij zullen zelf juridische acties ondernemen.
Helaas klopt het bovenstaande, wij hebben als bedrijf ongeveer 50 codes gekocht. Nadat wij een controle hebben gehad van een IT-auditor is gebleken dat al onze installaties illegaal zijn. Wij zijn zelf een gerenommeerd advocatenbureau en zullen op korte termijn dan ook actie ondernemen. Na de controle blijkt vanuit Microsoft dat de codes voor ontwikkelaars zijn en niet voor particulieren of zakelijk gebruik. Varsio verkoopt verboden codes, koop hier dan ook niet en voorkom ellende voor u zelf. Wij zullen zelf juridische acties ondernemen.

Vraag ik me toch wel af wie deze aankoop heeft gedaan? Welke ict-er denkt dat hij voor een paar tientjes een legale Office licentie kan kopen? Dat weet waarschijnlijk de eerste de beste telefoniste al dat dit niet kan.
Ik vroeg mij dat ook al af, ik heb een sleutel ontvangen via DLlicense met betrekking tot office 2016., de prijs € 44,50 Ik zou dat fysiek aangeleverd krijgen maar dat ging per email. Toen ging bij mij een lampje branden, of het wel om een legitieme versie van office 2016 was... Maar aan jullie ervaringen te zien worden er licenties opgekocht, maar zijn blijkbaar zijn ze illegaal. Maar ik heb dit via bol.com gedaan en nadat ik op onderzoek uit ging had ik al zo een vreemd voorgevoel.. Dus trap er niet in...Ik ben de mist ook ingegaan, maar ik ben blij dat ik niet direct betaald hebt.... Koop gewoon de legitieme software via aan bekende webwinkel of via Microsoft..
Badge
Als je rechtstreeks bij MS een licentie aanschaft voor Office ben je toch echt wel dief van eigen portemonnee. De licenties van de al eerder genoemde webwinkel licentie2go.com zijn 20 euro per jaar goedkoper (voor 5 gebruikers) en 10 euro goedkoper voor 1 gebruiker en deze zijn dus echt wel legaal.

Maar het gezegde "als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook" gaat hier wat mij betreft ook op, als je voor een habbekrats een licentie kunt aanschaffen moet je je natuurlijk wel even goed (laten) informeren over de legaliteit van de licentie.
Badge
Het is helaas ook zo dat Microsoft bij het installeren niet aangeeft dat het om illigale codes gaat. Meestal kom je er als gebruiker pas achter als na enkele maanden het product niet meer geactiveerd is. Zoals mijn eerdere advies, je kan vrij direct na installatie nagaan of je een illigale versie bezit (zie mijn bericht hierboven). Er zijn tal van webwinkels die hiervan profiteren en echt enorme bedragen binnenhalen, voor degene die nog op zoek zijn of willen kopen, vermijdt in ieder geval de volgende webwinkels (er zijn er nog meer):Digital License

Varsio

Licentie Codes

Software Direct Online

Software License4U

*De laatste 2 links zijn van 1 eigenaar. Mocht je toch deze codes willen kopen kan je hetzelfde product kopen voor een fractie wat bovenstaande bedrijven vragen via Ebay of Marktplaats.*Links verwijderd door beheerder.
Badge
Goedemiddag,Laat ik voorop stellen dat ik alleen voor Varsio spreek en niet namens alle andere verkopers die hier op een rij genoemd worden. Er zijn namelijk ook een aantal aanbieders die zogeheten volume licenties verkopen waarbij 1 enkele code aan tientallen klanten wordt verstrekt. Dat is bij ons niet het geval.Ik begrijp dan ook de bezorgdheid van (toekomstige) kopers. We ontvangen dagelijks vragen van klanten of licenties ''illegaal'' zijn.De in- en verkoop van software is al jaren een flink besproken onderwerp van gesprek en er zijn dan ook een aantal rechtspraken over geweest omdat de 'grote' commerciëlen natuurlijk aan de tweedehands markt hun omzet aan hun neus voorbij zien gaan. Uiteraard hebben wij dit vooraf onderzocht. Ik kan je vertellen dat wij op basis van een aantal eerdere juridische uitspraken en wet- en regelgeving (*commerciële links verwijderd door moderator) gerechtigd zijn om licenties in te kopen uit bedrijfsomgevingen om deze vervolgens te verkopen aan particulieren. Wij kopen dus voor een deel tweedehands licenties in uit diverse partijen binnen NL maar ook uit andere landen, waarbij wij de originele contracten vaak overnemen voor de betreffende licenties. Dit kan zijn een faillissementsverkoop of simpelweg door een overschot ingekocht door een bedrijf die met ongebruikte licenties blijft zitten. Binnen Nederland en in de EU mag je deze licenties gewoon verhandelen en is het gebruik ervan dan ook toegestaan.Natuurlijk is er een enorm prijsverschil, en dat is ook de reden waarom deze klanten bij ons komen en niet €500 euro afrekenen voor een licentie bij Microsoft. Alle licenties hebben daarbij de normale garantie en we leveren puur de productcode + instructies om de software bij Microsoft zelf te downloaden. Natuurlijk ontvang je voor dit bedrag geen ondersteuning van Microsoft zelf, omdat het contract immers niet direct met jou als klant is afgesloten. Dit is ook onderdeel van de te besparen kosten natuurlijk, klanten moeten zelf hun e-mail instellen in Outlook. Daarvoor leveren wij geen aanvullende hulp. Anno 2018 is echter heel veel van deze informatie te vinden bij mailproviders zelf, handleidingen, en natuurlijk openbare fora. Daarnaast zijn onze handleidingen zeer uitgebreid op basis van veel eerdere feedback van klanten. We durven inmiddels zelfs te kunnen stellen dat onze manier van installeren veel eenvoudiger is dan een licentie aan te kopen via Microsoft zelf. Zij leveren namelijk niet dezelfde installatie-instructies maar geven enkel een code en website om te downloaden. Natuurlijk kan er onverhoopt altijd iets mis gaan met software, maar we kunnen dit vaak snel en goed oplossen indien het probleem aan de licentie zelf ligt en niet aan de betreffende PC.Het is jammer om te zien dat we in een rijtje genoemd worden met inderdaad aanbieders die zich op glad ijs begeven en die hele andere soorten licenties aanbieden dan dat wij dat doen. Daarnaast geeft iemand hier aan de licenties bedrijfsmatig te hebben gekocht en ons vervolgens te willen aanklagen. Wij leveren unieke en legaal te gebruiken productlicenties voornamelijk voor thuisgebruikers, studenten en ontwikkelaars. Als een product geschikt is voor zakelijk gebruik staat dit altijd vermeld bij het product. Als je als klant dan tóch zakelijk gaat inkopen zonder bijbehorend contract, zijn wij daar natuurlijk niet voor verantwoordelijk maar de klant zelf. Het is niet aan ons om te controleren hoe gebruikers de software gebruiken. Je kunt niet verwachten zakelijk licenties in te kopen van enkele tientjes en te kunnen gebruiken in een bedrijfsomgeving waarvoor gelicenseerd hoort te worden. Indien je een dergelijke (grote) aankoop wilt doen kun je dit het beste eerst bespreken met je IT-specialist voordat je zomaar een groot aantal licenties afneemt.Onze Office 2016 wordt gekoppeld aan een Microsoft Account. Een code nogmaals uitgeven kan simpelweg niet, want dan krijg je direct een foutmelding. Je kunt dit bij ons zelf controleren via setup.office.com door de code nogmaals in te voeren. Zoals je kunt zien werkt dat niet. Dat komt omdat iedere klant een unieke licentiecode ontvangt in tegenstelling tot sommige andere bedrijven die op deze pagina genoemd worden. We ontvangen vaak klachten van klanten die eerst bij een ander bedrijf een aankoop hebben gedaan die niet werkt. Vaak betreft het dan codes die meerdere keren worden verhandeld en dus niet uniek zijn wat problemen oplevert voor het gebruik.Ik hoop hiermee een duidelijk beeld te creëren van hoe onze werkwijze is. Nogmaals, ik spreek hier enkel voor Varsio en niet voor de andere genoemde sites en bedrijven.Heb je een vraag over een aankoop die je bij ons doet of over een geplaatste bestelling? Je kunt ons 7 dagen per week bereiken via ons e-mail adres service@varsio.nl. We reageren doorgaans al binnen enkele uren op je bericht. Ook hebben we een Live Chat en zijn we telefonisch bereikbaar (voor verkoopvragen) via onze contactpagina. Nieuwsgierig, kritisch, boos, blij, alle vragen zijn welkom dus laat het ons weten we proberen zo transparant mogelijk te werken en je naar tevredenheid van dienst te zijn.Vriendelijke groet,Eva
Reputatie 7
Badge +5
@Varsio hoe kom je aan 500 euro voor een microsoft licentie??
Reputatie 7
Voor zover ik weet kun je geen gebruik maken van de helpdesk, ik weet niet of dat inbegrepen zit in het originele programma, ik dacht van wel. Anders moet je daar apart voor betalen
Badge
Het verhaal geschetst hierboven door Varsio is een complete leugen, een mooie tekst verpakt in goedkoop cadeaupapier.Dat het toegestaan is om licenties opnieuw te verkopen binnen de EU is correct, echter gaat het al bij de bron fout. Dit excuus wordt gebruikt door Varsio om alsnog illegale codes te verkopen. Het opnieuw verkopen is toegestaan voor licenties die van origine legaal zijn, hier gaat het juist fout. De codes die verstrekt worden door Varsio zijn al bij de inkoop bedoeld voor ontwikkelaars (MSDN) en niet voor particulier of zakelijk gebruik. Het hele verhaal m.b.t. tot de rechtspraken en wederverkoop gaat dan ook zeker niet op voor Varsio. Nogmaals, zoals eerder aangegeven hebben we meerdere keren bij Varsio gekocht en zijn alle codes illegaal (MSDN).Het proces van koppelen aan een Microsoft-account en dat het niet opnieuw gekoppeld kan worden is ook correct. Dit komt omdat het voor ontwikkelaars van belang is dat het product identiek werkt als voor zakelijke en particuliere klanten, zo kunnen ontwikkelaars dan ook correct applicaties programmeren die werken met Office. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om deze codes te genereren vanuit hun MSDN-abonnement, echter hebben ze hierbij ook de keus om codes te genereren die niet aan een Microsoft-account gekoppeld wordt. In essentie zijn deze hetzelfde als de codes die wel gekoppeld kunnen worden. Hoe dan ook, allebei de vormen mogen niet verkocht worden en zijn uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars.Zoals eerder aangegeven kunt u zelf controleren wat voor code u heeft gekregen, als u de procedure volgt zult u zien dat u een MSDN-licentie heeft gekocht en u dus Office illegaal gebruikt. U kunt ook simpelweg Microsoft bellen en de code doorgeven, zij zullen u aangeven dat het illegaal is.De codes die verkocht worden hebben geen waarde en zijn bij verschillende bronnen te koop voor een paar euro.Het mooie in het verhaal van Varsio is, dat ze eigenlijk stiekem toegeven dat hun product niet helemaal koosjer is. Juist het product "Office 2016 Professional Plus" is alleen uitgebracht voor zakelijk gebruik en niet als particulier te kopen, een particulier mag het wel gebruiken maar het product is uitgebracht voor zakelijk gebruik. Juist doordat Varsio de zakelijke gebruiker simpel gezegd "ontwijkt" en het op de behorende contracten gooit geeft goed aan dat ze weten waar ze mee bezig zijn (lees goed hun beredenering in hun tekst).Uiteraard hoeft u mijn verhaal niet te geloven, u kunt het simpelweg zelf nagaan, neem contact op met Microsoft en zij zullen hetzelfde aangeven.
Ik heb enige maanden terug 2 Office 2016 codes gekocht bij Koopjedeal,

Bij installeren kreeg ik foutmelding “Productcode is niet geldig”

In de toelichting van Microsoft staat “ Als u een productcode los van de software hebt gekocht, is het heel goed mogelijk dat de productcode gestolen is of anderszins onrechtmatig is verkregen”
Reputatie 4
Badge +5
Hallo @A.K. , en dank voor je melding. Heb je nog verhaal gehaald bij Koopjedeal? Je geld teruggekregen? En heb je je Office 2016 elders aangeschaft?Groetjes

Wendy
Hallo Wendy,

Koopjedeal sputterde eerst tegen, maar stortte daarna het geld terug.

Ik gebruik nu de gratis online versie via Office.com
Als ik dit zo lees lijk ik ook de dupe te zijn geworden.In 2016 een licentie gekocht voor Office 2016 bij ict-officecenter voor € 94.- Nu ik een nieuwe pc heb lukte het niet om te installeren. Bij telefonisch contact zeggen ze dat de licentie voor 1 pc was en ik nu een nieuwe licentie heb te kopen. Ik heb dat echter nergens kunnen terugvinden en vind het dan ook grote onzin. Na wat googelen deze discussie tegen gekomen en ik begin mij nu af te vragen of ik niet gewoon de pineut ben. Is hier dan echt niks tegen te doen?Wie heeft tips hoe hier mee om te gaan?
Reputatie 7
Badge +5
@Gerard Hager Schreef: "Bij telefonisch contact zeggen ze dat de licentie voor 1 pc was en ik nu een nieuwe licentie heb te kopen. Ik heb dat echter nergens kunnen terugvinden."De licentie die je koopt is van Microsoft, zij zijn altijd heel duidelijk over de rechten waaronder je de software mag gebruiken.https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Office/2016HomeAndBusiness/Useterms_Retail_Office_2016HomeAndBusiness_DUT.htm"De software wordt niet verkocht, maar in licentie gegeven. Op grond van deze licentieovereenkomst verlenen wij u het recht om één instance te installeren (indien u de software van een detailhandelaar hebt verkregen) en uit te voeren op uw apparaat (het gelicentieerde apparaat), voor gebruik door één persoon tegelijk, en uitsluitend indien u voldoet aan alle voorwaarden van deze overeenkomst."Misschien is dit iets voor je: https://products.office.com/nl-NL/compare-all-microsoft-office-products?tab=1Office 365 Home-abonnementen kunnen met maximaal zes gebruikers worden gedeeld op meerdere apparaten, zoals pc's of Macs, tablets en smartphones.Office 365 Personal-abonnementen kunnen door slechts één gebruiker op meerdere apparaten worden gebruikt.
Dank je wel voor jouw reactie Bert. Wat ik meen te lezen in de frase die jij aanhaalt is dat het daarin gaat over software die bij een pc is geleverd, en dat is bij mij niet het geval, ik heb het gewoon gekocht toen ik mijn vorige pc al een tijdje had.Wellicht ben ik te principieel, maar ergens stuit het mij tegen de borst dat er zo makkelijk wordt gedaan over een nieuwe licentie kopen.
Reputatie 7
Badge +5
De licenties die goedkoop worden aangeboden komen uit een aantal licenties die ooit door een bedrijf zijn gekocht. @Gerard Hager

Als zij er over hebben, dan verkopen zij de niet gebruikte door.

Microsoft wilde dit aanvankelijk niet, maar de rechter heeft bepaald dat het een legitieme licentie is met de licentie bepalingen die erbij horen, dus te installeren op één PC en dus verkoopbaar en bruikbaar.

Microsoft is hiermee akkoord gegaan en blijft deze licenties onder de licentie bepalingen ondersteunen door ze te activeren en met service en updates te ondersteunen.Deze licentie is voor een los Office pakket wat je mag verhuizen naar een andere computer:

https://www.microsoft.com/nl-nl/p/office-home-student-2019/cfq7ttc0k7c8?activetab=pivot%3aoverviewtabAls je Office op het maximumaantal pc's, Macs of tablets hebt geïnstalleerd en je wilt Office op een andere apparaat gebruiken, kun je op accounts.microsoft.com een apparaat deactiveren. Vervolgens kun je Office op een nieuw apparaat installeren. Het exemplaar van Office op het apparaat dat je hebt gedeactiveerd zal terugkeren naar de modus Alleen-lezen. Hierdoor kunnen documenten worden bekeken, maar niet bewerkt. Alle documenten die lokaal zijn opgeslagen op het oorspronkelijke apparaat blijven behouden.Er zijn nog goedkope te vinden, maar pas op waar je ze koopt en dit zijn ook de beperkte bedrijven licenties: https://www.google.nl/search?newwindow=1&ei=GhT3W-u0I46YkwW24avYBg&q=microsoft+office+2016&oq=microsoft+office+2016
Beste Bert,Bedankt voor je uitgebreide reactie, erg vriendelijk dat je er zoveel tijd voor neemt.Ik begin het langzaam een beetje te snappen. Kort samengevat, ik geloof dat ik te simplistisch denk en iets meer met de moderne tijd heb mee te gaan.Ondertussen heb ik verschillende keren contact gehad met de verkoper en die heeft mij een nieuwe code gestuurd, met de nadrukkelijke mededeling dat deze alleen voor op deze pc werkt. Mijn probleem lijkt opgelost, maar jouw advies neem ik mij zeker ter harte voor een volgende situatie.Nogmaals mijn dank.
Reputatie 7
Badge +5
@Gerard Hager Dat is zeer coulant van de verkoper en getuigd van een behoorlijk hoog servicelevel voor zijn klanten. Veel plezier gewenst met de nieuwe licentie.☺️
Dat idee had ik ook, en daar heb ik hem dan ook voor bedankt!🙏
Voorheen heb ik bij Tresbizz een code voor Windows 10 proffesional gehad, die ik bij Microsoft diende te autoriseren. Ging helemaal goed en werkt naar behoren. Helaas zijn zij failliet. Veel mensen melden in computerdigitaal dat Varsio ook goed is. Vandaar hebben ze een aanbieding voor Office professional plus voor 26,99 en dat is niks! Het is een dagdeal. Goed hoor.Maar... houd er rekening mee dat het (soms) een versie is die je installeert voor 1 keer. Dus als je computer crasht dan ben je hem kwijt en dan kun je deze niet weer installeren. Dus.... maak altijd een backup. Werkelijk, dat is het enige dat telt. Ook als je ineens adware of iets dergelijks hebt: dan zet je de backup terug en weg is het. Ik ben vroeger een keer een zwaar virus kwijtgeraakt door een backup terug te zetten en toen bleek het ook in de router te zitten. Router resetten en dan ben je die ook weer kwijt. Maar vergeet dan niet om weer een andere naam voor je router er in te zetten en natuurlijk een ander wachtwoord.
Je hoeft je geen zorgen te maken zie ik als antwoord.

Het blijkt echter wel zo te zijn dat je, bij problemen met bijv. Outlook, geen ondersteuning krijgt van Microsoft.

Vrijdag heb ik gebeld met MS. Morgen contact opnemen met Varsio.

Reageer