Consumentenbond.nl

Hoe kijk jij meestal naar series en films?

  • 21 augustus 2014
  • 6 reacties
  • 209 Bekeken

Reputatie 2
Badge +3
  • Consumentenbond team
  • 53 reacties
Onlangs werd bekend dat er in Nederland inmiddels een miljoen mensen toegang hebben tot Netflix. Ook andere video on demand diensten, zoals Pathe Thuis en Videoland slaan aan. Zelf heb ik Netflix voor de series, films huur ik af en toe via iTunes op de Apple TV. ‘Vroeger’ haalde ik mijn video’s van internet, maar daar neem ik de tijd niet meer voor. Het is teveel gedoe, en sinds april illegaal bovendien ;)

Poll over tv kijken Hoe kijk jij meestal films en series? Vul de poll in ons dossier tv kijken via internet. Daarnaast ben ik benieuwd naar je mening over het aanbod van betaalde videodiensten. Krijg je waar voor je geld? Laat het mij hieronder weten.

De uitkomsten van de poll en je ervaringen met betaalde videodiensten, gebruik ik graag als inbreng voor reviews en testen

6 reacties

Zijn we al zo ver? Volgens mij zijn we al zo ver. De techniek is er, de uitvoering is nog erg gebrekkig. Een tijd geleden schreef ik al een keer over de toekomst van de media. Ondertussen zijn de mogelijkheden om zelf te bepalen wat ik kijk en wanneer ik kijk wel verbeterd maar nog steeds niet optimaal.

[img]http://1.bp.blogspot.com/-2b7cTectC64/U-nwfAweAnI/AAAAAAAASa8/0SMZMpLpFnI/s1600/afgesloten.jpg[/img]

Ik las kortgeleden een stukje van een Social Media Mannetje die een conversatie beschreef met een mevrouw van UPC over het opzeggen van zijn kabel-TV abonnement. Met zijn smart TV kon hij alles waar hij naar wilde kijken, vinden op internet, dus de gangbare TV aansluiting kon verdwijnen. Ben blij dat er meer mensen zijn die met de toekomst van media bezig zijn. Ik heb wel ontdekt dat de kabelmaatschappijen en omroepen elkaar in stand houden. Een kabelmaatschappij levert internet nog steeds als een bijproduct en de TV aansluiting lijkt het belangrijkste. Daarop kun je dan kijken naar omroepen die voor jou bepalen wat jij leuk vindt. Om het nog makkelijker te maken kun je dan kiezen uit pakketten met allemaal omroepen die voor jou samengebundeld zijn. Ook voor het TV-via-Internet aanbod geldt dat dit gewoon vaak in dezelfde pakketten is opgedeeld als de reguliere tv. Terwijl hier toch de toekomst voor het grijpen ligt. In plaats van alle mogelijkheden creËren om op de ouderwetse manier naar omroepen te kijken op je telefoon, tablet en computer zou het kabelaars sieren als ze meer energie steken in een partieel aanbod. Zo zag ik een aankondiging van een leuke serie op RTL Crime. Je zou denken dat deze dan via RTL XL (de uitzending gemist van RTL) beschikbaar zou komen. Maar nee, de programma's van RTL Crime zijn niet op internet beschikbaar. Ik kan wel naar RTL Crime kijken op de kabel, maar dat kost mij dan 11 euro per maand en krijg ik er 41 andere omroepen bij waar ik nu helemaal geen behoefte aan heb. Ik wil die serie zien. En daar ook nog apart voor betalen. Of reclame accepteren. Het kan niet. Wat wel kan is illegaal de serie downloaden en bekijken. Ik zou het nu zelfs nog kunnen accepteren als ik ervoor kan kiezen om allÉÉn RTL Crime aan te zetten voor de duur van de serie, tegen een redelijk tarief. Dan accepteer ik ook het marketingbombardement om mij langer aan de omroep verbonden te laten zijn. Neem een zender als de voormalige Journaal24. Een doorlopende stream van de laatste journaaluitzending. Prima initiatief. rondje kijken, klaar. Nee, dat moest meer gevarieerd dus nu is het "NPO Nieuws" en moet je soms eerst door allerlei andere uitzendingen om een keer het journaal te zien. Live persconferenties (kan in aparte stream), jeugdjournaal (kan in aparte stream) niemendalletjes en een programma als Regioned, met de "grensoverstijgende actualiteiten van regionale omroepen". (Deze omroepen zijn voor de verschillende regio's en ik ben niet geÏnteresseerd in het klompenfestival in Tietjerksteradeel.) Kan trouwens ook prima in een eigen stream aangeboden worden zodat niemand het hoeft te missen. Waarom alles bundelen als het ook apart kan? Het voelt een beetje als winkelen in een supermarkt met de voorwaarde dat als ik melk koop, ik ook yoghurt, hamburgers en hondenvoer moet aanschaffen. Maar ik heb helemaal geen hond? "Tja, jammer, maar het zit nou eenmaal in het pakket."

(eerder verschenen op JeroenGeerts.blogspot.nl)
Reputatie 2
Badge +3
Beste Jeroen,

Interessante bijdrage! Ik ben het met je eens dat tv-providers niet altijd 'op maat' aanbieden. Ben zelf ook niet zo van het afnemen van een heel zenderpakket als je maar interesse hebt in af en toe 1 film of serie. Toch bieden ook de providers steeds meer video on demand, zie bijvoorbeeld MyPrime van UPC.

Ook de omroepen bieden steeds meer aan via internet. Ben je bekend met de nieuwe all you can eat betaaldienst NLZiet? Daar zijn veel programma's van NPO, RTL en SBS terug te zien en soms ook vooruit te kijken. De dienst staat nog in de kinderschoenen en er valt veel op aan te merken, maar de potentie is er.

Heb je deze diensten of bijvoorbeeld Netflix weleens gebruikt? Ben benieuwd naar je mening.

Groet,

Stefan
Beste Stephan,

Ik zit buiten het UPC gebied dus kan geen gebruik maken van MyPrime, maar zie in de review dat het in grote lijnen vegelijkbaar is met Netflix en die heb ik wÉl getest. Er werd mij een uitgebreid aanbod beloofd en dit werd ook bevestigd op internationaal niveau. Helaas waren de series die ik zocht wel in andere regio's beschikbaar, maar wegens rechtenproblemen niet in Nederland. Dan zakt mijn broek toch wel af. (De auteursrechtensituatie slaat mijns inziens een beetje door. Betalen voor kopen, mischien kopiËren (USB,CD,HHD), heruitzenden (via kabel kijken) enz enz doet mij een beetje denken aan de boer die voor zijn land pacht moet betalen voor het grazen van de koe en vervolgens nog een keer voor het herkauwen van het gras dat de koe doet. Hoe lang duurt het voor ik op (naburige) rechten wordt aangesproken omdat ik een liedje fluit op straat? http://jeroengeerts.blogspot.nl/2014/05/copyright.html)

Ik stond overigen wel te juichen dat NLZiet van de grond kwam. Dat ik daar een abonnementsbedrag voor moet betalen vind principieel onjuist. Hoewel ik geen probleem heb met het betalen voor content van commerciËle omroepen/productiebedrijven heb ik dat wel tegen betalen voor content van de publieke omroep. Dit hoort content te zijn die altijd vrij beschikbaar is. Ook als een omroep dit in co-productie maakt met een commercieel productiebedrijf. Daarnaast is een all-you-can-eat concept interessant voor mensen die veel eten. De magere eters onder ons komen altijd wat bedrogen uit. Met zo nu en dan een serie en zelden een film (zoals ik) is dit concept voor mij niet echt een uitkomst. Een keus waarbij ik ook per serie of film kan afrekenen is wel zo wenselijk, maar dit zal "het systeem" niet toestaan vrees ik.Met vriendelijke groet,

Jeroen Geerts
Reputatie 2
Badge +3
Beste Jeroen,

Je kunt er ook voor kiezen om per film af te rekenen, bijvoorbeeld via iTunes, Google Play Movies of Pathe Thuis. Je betaalt dan 5 of 6 euro voor een film in hd, te bekijken in 48 uur na het uren. Hoewel we het niet getest hebben, is mijn ervaring met een aantal van pay per view diensten positief. De beelden zijn vaak in 1080p (wel gecomprimeerd) en behoorlijk scherp en helder. Een minpuntje is wel dat het serieaanbod afwezig is, of erg karig. Daarvoor kun je beter terecht bij een all you can eat dienst zoals Myprime of Netflix.

Groet,

Stefan
Hoi Stefan,

De videodiensten voor films zijn mij bekend en die gebruik ik dan ook wel eens, maar zoals je zegt: serie-aanbod is afwezig en daar ben ik dan juist naar op zoek.

Om de discussie een andere wending te geven: wie vraagt zich wel eens af waarom er geen internetstreams (vrij) beschikbaar zijn van de omroepen? Is dat een deal met de kabelaars? Die zouden dan wel snel alleen nog maar tot aanleveren van (snel) internet worden gedegradeerd, een markt met veel concurrentie.

Bij mijn kabelaar, Caiway, wordt er natuurlijk ook ip-tv aangeleverd, maar op een besloten manier. (Dit betreft niet alleen Caiway overigens) Een speciaal (aangemeld) kastje met heel beperkte mogelijkheden wordt aangeleverd door de kabelaar. Kan ik een andere ontvanger kiezen? Nee, je mag alleen de ontvanger van Caiway gebruiken en de stream wordt ontoegankelijk gehouden voor alle andere apparaten. De geboden oplossing om op telefoon en tablet naar de meest populaire zenders te kijken is leuk voor de telefoon en tablet, maar van zo'n uitermate slechte kwaliteit dat het onbruikbaar is voor alles wat groter is dan een 7 inch scherm.

We worden dus weer teruggeworpen in de tijd, er is weer draadomroep; met een vaste luidspreker. Maar ik wil in mijn andere kamer ook naar de radio luisteren....? Sorry, dat kan niet. Hier zit het draadomroepkastje en een langere kabel voor de luidspreker hebben we niet. Zelf de kabel verlengen mag niet, u krijgt een boete als u aan de kabel of het kastje knutselt, weet u wat, we verzegelen de boel. Oh, en we gebruiken een stekker die nergens gewoon te koop is, zodat u niet de neiging krijgt om tÓch te gaan knutselen.

Kortom het is niet alleen van deze tijd dat vooruitgang wordt tegengewerkt vanwege protectionisme.

Groet,

Jeroen
Ik kijk nauwelijks nog tv op de "ouderwetse" manier. Ik kijk vaak programma's terug via de NPO app (het aanbod van de commerciële zenders vind ik niet boeiend). Wat ik heel vervelend en raar vind is dat ik via de website van NPO alle uitzendingen van een programma kan terugkijken, soms van jaren geleden, maar dat mijn kabelaanbieder Ziggo dat aanbod lijkt te beperken tot 2 dagen. Waarom, vraag ik mij af?

Ik vind het een slechte zaak dat Ziggo het NPO-aanbod beperkt. De NPO heeft zelf bewust de keuze gemaakt om het hele oeuvre kostenloos beschikbaar te stellen; terecht, want we betalen via de Belastingen natuurlijk voor de productie van die programma's. Technisch is het gewoon mogelijk om ook voor de Smart-tv het volledige aanbod aan te bieden. Dan is het toch niet oké dat Ziggo daar vervolgens beperkingen in oplegt

Reageer