Consumentenbond.nl

Laptop: welke is goed voor het geven van een online les?

  • 14 januari 2021
  • 14 reacties
  • 545 Bekeken

Ik moet komende tijd via zoom les gaan geven. Heb nu een desktop, medion 6 jaar oud. Overweeg die te vervangen door een goede laptop. Welke is het meest geschikt voor mijn doel?


14 reacties

Nou zoom is niet de meest inspannende taak voor een laptop, maar een ingebouwde webcam bij zo'n apparaat verschilt nogal van kwaliteit. Dus let daar in ieder geval op. (Tenminste 720 p maar zelfs dat zegt niet alles).

Verder: Wat wil je er nog méér mee gaan doen?

Dankjewel voor je reactie. Webcam moet iid goed beeld en geluid kunnen registreren, vooral geluid; moet ik een aparte headset/microfoon erbij nemen. 

Verder gebruik ik desktop nu vrnl voor word, excel, emails, foto opslag. Foto opslag kan voorlopig op desktop blijven. 

Qua headset is bluetooth wellicht aan te raden. Wat betreft dat is er veel te koop kijk bijvoorbeeld hier voor advies: https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/best-bluetooth-headset/ of hier: https://www.nytimes.com/wirecutter/lists/recommended-headphones/

 

Afhankelijk van je thuissituatie is het soms wel handiger als je niet een headset neemt die je volledig van de buitenwereld afsluit (dus dat je nog kan waarnemen wat er om je heen in huis allemaal gebeurt).

 

Wat betreft de laptop: Ik kan geen vergelijker vinden waar de webcam kwaliteit in als criterium is opgenomen.

Badge +8

Hi @Petra RCM, misschien is onze Keuzehulp Laptops ook handig om eens door te nemen.

Hoi Imke, ik ben begonnen met die keuzehulp maar mijn specifieke vraag kan ik daarin niet beantwoord krijgen. 

Reputatie 4
Badge +3

Webcam van een laptop doet geen geluid, de microfoon zit meestal ergens aan de achterkant van het keyboard (systeem kast).

Een goede koptelefoon (met noise canceling is een pre)  helpt, zorg dan dat de headset ook een microfoon heeft.

Je kan bij een goede computer handel ook een refurbished 2e hands laptop overwegen, dan heb je meestal een topmodel van 1 a 2 jaar geleden voor de zeer schappelijke prijs. Let op dat er  nog 3-6 maanden garantie wordt gegeven. 

 

Badge +1

Welke processor (CPU)  en hoeveel RAM zit er in die Medion desktop?

Welke model type & nr Medion gaat het om?

 

Waarom?

Desktop CPU’s zijn vaak veel sterker dan laptop types… dus als er een goede CPU in de desktop zit dan is die nog net zo goed vaak als een laptop die nu 500-600 euro kost… dus daar schiet je niks mee op….

Pas voor laptops rond de 1000 euro gaat het verschil maken. 

Of een refurbished laptop van een paar jaar oud die Nico2000 noemt. 

Mits daar een goede CPU in zit.

 

Met wat meer technische info over de Medion en een streefbudget voor de laptop is wel nodig om dit topic meer richting te geven.

Neem ook de overige tips van Nico2000 en die van Ronaldvr  ter harte.

Welke processor (CPU)  en hoeveel RAM zit er in die Medion desktop?

Welke model type & nr Medion gaat het om?

 

Waarom?

Desktop CPU’s zijn vaak veel sterker dan laptop types… dus als er een goede CPU in de desktop zit dan is die nog net zo goed vaak als een laptop die nu 500-600 euro kost… dus daar schiet je niks mee op….

 

 

Mee eens, maar als je de aanbiedingen van de aldi van 2014 bekijkt dan is de snelste uit 2014 een i5-4460 3.2 Ghz (Om het over de A10 maar niet te hebben). Als je dit vergelijkt met een moderne Ryzen 4800 dan laat die de i5 ver en ver achter zich : https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-4460-vs-AMD-Ryzen-7-4800H/2230vs3676

Passmark i5-4460 vs Ryzen 4800h vs Ryzen 1800X

Die Ryzen 4800H is sneller dan een desktop Ryzen 1800x van 3 jaar geleden!

Dank voor jullie reacties

Zie foto voor de technische gegevens van de desktop die ik nu heb. 

AMD A10-7800, 4 GB DDR3 SDRam, 2 TV harde schijf. 

Hij is echt traag aan het worden, met een pruttelend geluid voortdurend. 

 (Om het over de A10 maar niet te hebben).

 

Ik zou haast zeggen Bingo! Maar helaas is die A10 ook nog eens niet op het AM4 platform, anders had je eenvoudig met een CPU upgrade kunnen volstaan.

Verder op Notebookcheck dit verhaal uit afgelopen februari: https://www.notebookcheck.net/It-s-2020-and-laptops-still-have-1-MP-cameras-What-gives.453549.0.html

 

While laptops are getting thinner, faster, and longer-lasting, OEMs seem to be batting an eye when it comes to video quality from the integrated webcams. A few OEMs like Asus have even omitted the webcam completely from some of their laptops. In contrast, even the cheapest Android or Apple smartphones have better front-facing cameras than the most expensive consumer laptops you can find.

 

en dat in 2021 er onder invloed van Covid-19 betere zijn gepland:

https://www.notebookcheck.net/We-re-calling-it-now-2021-will-introduce-new-laptops-with-way-better-webcams-than-ever-before.493960.0.html

 

Now that more and more people are staying home and using their laptop webcams for both professional and social interactions, it's only a matter of time before OEMs realize, if not already, that their 1 MP webcams are in dire need of updating. Laptops with clearer webcams will almost surely be a great selling point for any major OEM to chase after nowadays.

When asked why laptop webcams have remained at 1 MP for so long, multiple manufacturers have stated that the narrow bezels and thin display profiles on laptops are currently the limiting factors.

 

Mocht je dus een losse webcam hebben: zeker niet wegdoen, mocht je er geen hebben, dan is vanaf de logitech c525 of b525  prima.

 

Afhankelijk van je budget zijn dit denk ik 3 nieuwe laptops die prima zijn en ook nog wel een aantal jaar mee kunnen: https://tweakers.net/pricewatch/compare/1645278;1608348;1647812/

Of ze dat ook halen is bij de lager geprijsde vaak maar afwachten overigens. (er zijn er veel meer natuurlijk, maar de prijs/prestatie van de nieuwe AMD processoren is zodanig dat ik voor een redelijk geprijsde laptop niet voor Intel zou kiezen momenteel)

 

Als je voor refurbished/2e hands zakelijk wil gaan: https://tweakers.net/laptops/aanbod/#filter:TY3LCsIwEEX_ZdYR2rzTDyjUrUvpIjZBIrUtSXFT8u9OgqiL4TKH-zjgFu3iBpeguzLeEIEnJR8JrNH52Ac_O-hgi-GR4AMva9yR2TR9yeanAX2nlsBm7x46SiAh7MO8-4jlBzAmddGXnXELqGkMxrVgDEUJQcunlYExE2CNaor5GRZcolwoCQVLw_87BK0prmsH46qGuRSiuJZ1r64W38q5_KXhbCHn_AY

 

Badge +1

Ik heb met Dell refurbished zakelijke laptops uitstekende ervaringen. Koop hem bij een webshop die goede recensies heeft en ook een aantal maanden garantie geeft. 

Het type laptop? Welke wil je? Een super lichte die ook lang op de accu kan? Maar vaak lever je daar op de prestaties in.

Of een zwaardere die niet zo lang als die lichte op de accu kan werken, maar vaak een veel betere CPU heeft. Denk dan aan een Dell Precision laptop.  

Het aanbod varieert zo snel dat een winkel opgeven lastig is.  Gezien de grote vraag kom je toch in de prijsklasse van 600-900 euro, maar dat zijn laptops die vaak nieuw het dubbele of meer gekost hebben. 
Op Tweakers Vraag & Aanbod kun je ook nog rondkijken bij verkopers die beoordeeld zijn (groene sterretjes). Ik zou niet bestellen bij kopers zonder beoordeling. Er zitten ook webshops bij. Bij webshops met refurbished laptops heb je garantie, bij een particulier meestal niet.  
https://tweakers.net/aanbod/zoeken/?keyword=dell+#filter:q1ZKTE_1TaxQsjKx0FFKTixJTc8vqvRMKVayijaxNIvVUcpOrSzPL0pRslJKSc3JUdJRKijKTIZosTQwgHEz85SsjM1NawE

Voor het geval je (of iemand anders) dit op tijd leest: Bij Redable is de B525 webcam nu €59. EEn zeer schappelijk prijs ondertussen. https://www.redable.nl/logitech-b525-hd-960-000842

Badge +8

Hi @Petra RCM, ik ben benieuwd of je inmiddels al een nieuwe laptop gekocht hebt en of de bovenstaande reacties je verder hebben kunnen helpen?

Reageer