Consumentenbond.nl

Ongevraagd windows 10 op je computer

  • 12 april 2016
  • 62 reacties
  • 1058 Bekeken


Toon eerste bericht

62 reacties

Ik gebruik Windows Live Mail. Hoe lang het precies duurt voordat url's niet meer

werken weet ik niet. Doorgaans na een a twee uur. Komt ook voor dat mail niet meer opstart als computer uit slaapstand wordt gewekt. Alles werkt weer na opnieuw opstarten. Volgens computerbedrijf zijn er twee opties: problemen met harde schijf of W10. Optie een lijkt mij onwaarschijnlijk, want computer ( ruim een jaar oud) werkt verder probleemloos.
Windows live mail heb ik er al afgegooid omdat ik ook problemen kreeg. Ik meen zelfs dat het officieel niet ondersteund wordt op W10. Sorry, maar het wordt tijd voor een nieuw mail programma.Ik gebruik Windows Live Mail. Hoe lang het precies duurt voordat url's niet meer

werken weet ik niet. Doorgaans na een a twee uur. Komt ook voor dat mail niet meer opstart als computer uit slaapstand wordt gewekt. Alles werkt weer na opnieuw opstarten. Volgens computerbedrijf zijn er twee opties: problemen met harde schijf of W10. Optie een lijkt mij onwaarschijnlijk, want computer ( ruim een jaar oud) werkt verder probleemloos.

Geplaatst door R.H.J. Aveskamp op Apr 19, 2016.
F. van den Meerendonk Dat progje never10 wordt door Norton Security geblokkeerd met het downloaden, dat is geen goed teken.
Reputatie 5
Badge +5
Op zich eigenlijk wel een beetje triest. Iedereen loopt altijd te klagen dat een nieuwe Windows-versie weer zoveel geld kost om de paar jaar. Nu krijgen we er een helemaal gratis, en vervolgens gaan we emmeren over de manier waarop dit gebeurd. Men moet kennelijk altijd iets te zeuren hebben...

Mensen, als je Win10 niet wilt kan je dit gewoon aangeven bij de update-instellingen! Daarnaast zijn er programmaatjes voor die dit voor je kunnen doen, zoals het hierboven al genoemde (en volstrekt veilige Never10 van GRC, maar ook bijvoorbeeld GWX Control Panel (http://ultimateoutsider.com/downloads/). Gewoon even Googlen in plaats van hier je gal te spuwen?

In alle gevallen is een ongewenste installatie van Win10 een kwestie van eigen schuld. Als je blind allerlei vensters met waarschuwingen weg klikt, of klakkeloos zomaar alle updates laat installeren, tsja dan krijg je hem voor de kiezen. Een beetje inzicht in je computer zou handig zijn. Iedereen weet altijd als eerste hoe ze spelletjes moeten installeren of illegale films kunnen downloaden, maar het zich eigen maken van dit soort elementaire kennis vinden ze teveel gevraagd...
Het lastige is dat u dit niet kunt bewijzen. Het is mij niet overkomen, het is u niet overkomen, sterker, ik ken niemand die het is overkomen maar dat is geen bewijs dat het niet zou kúnnen gebeuren.In alle gevallen is een ongewenste installatie van Win10 een kwestie van eigen schuld.

Geplaatst door Aardvark op Apr 20, 2016.
Reputatie 5
Badge +5
Het bewijs zit hem - heel elementair - in het feit dat software niets uit zichzelf doet. Een programma zal altijd getriggerd moeten worden, hetzij door ergens op te klikken, hetzij door ergens juist niet op te klikken. In beide gevallen vereist het een keuze van de gebruiker.
Hoe komt u daar nu bij, stapels software worden automatisch gestart als u de computer start of doordat ze een startsignaal krijgen van bijvoorbeeld de klok of op een datum of legio andere condities.Het bewijs zit hem - heel elementair - in het feit dat software niets uit zichzelf doet. Een programma zal altijd getriggerd moeten worden, hetzij door ergens op te klikken, hetzij door ergens juist niet op te klikken. In beide gevallen vereist het een keuze van de gebruiker.

Geplaatst door Aardvark op Apr 20, 2016.
Reputatie 5
Badge +5
Hoe komt u daar nu bij, stapels software worden automatisch gestart als u de computer start of doordat ze een startsignaal krijgen van bijvoorbeeld de klok of op een datum of legio andere condities.

Geplaatst door A. Deen op Apr 20, 2016.
En dus is er actie van de gebruiker nodig: in alle gevallen is het de gebruiker die aangeeft hoe de software zich mag gedragen. Vaak is dat bij installatie of via configuratie achteraf, maar nog vaker ook (zoals helaas de meeste mensen doen) door klakkeloos de default instellingen te accepteren en maar op OK te klikken. Niets doen is ook een keuze...
Nog even een linkje m.b.t. Never10, zie het artikel dat Tweakers.net vandaag geplaatst heeft:

http://tweakers.net/downloads/37041/never-10-131.h...
Reputatie 1
Badge +1
Werkboekje schreef dat het aardig van MS om W 10 gratis te geven.

Natuurlijk is het "aardig" van Microsoft om W 10 gratis te geven. Maar geloof mij maar dat ze dat niet doen omdat ze jou zo aardig vinden. Men wil met W 10 data verzamelen die weer doorverkocht wordt. Net als een Bonuskaart bij Albert Heijn. Ze weten precies wat je koopt of waar je belangstelling voor hebt.

Ook ik zag onder $Windows~.BT die file staan. Dat wist ik niet eens. Dit kan inderdaad niet verwijderd worden. Een ongepaste en arrogante handelwijze van Bill Gates zijn volgelingen. Ik heb wel een aantal bestanden daar uit kunnen wissen, maar de hele file lukt niet.

Ik vind het ook verwonderlijk dat wij elke 2-3 jaar maar weer een nieuwe Windows moeten aanschaffen. Iedere keer brengen ze die uit met veel bombarie dat er nog nooit zo'n goede Windows was. Geloof het maar niet. Windows Millennium was een flop evenals Windows 8 etc. XP was voor mij prima, maar voor MS kennelijk weer niet. En zo blijven we maar bezig.

Als browser gebruik ik sinds 2015 DuckDuckGo, omdat Google ook zo'n data-dief is. DuckDuckGo bewaart geen gegevens en spioneert niet, zegt men. Het kan best kloppen. Met Google werd door mijn schoonmaakprogramma's nogal eens spyware gevonden. Met DuckDuckGo wordt nauwelijks nog iets gevonden.
Reputatie 1
Badge +1
Een tip om van deze W10 opdringerigheid af te komen is het programmaatje Never10 van Gibson Research Coorporation: https://www.grc.com/never10.htm

Het is een heel klein programma dat enkele registry-settings wijzigt, waardoor er niet meer wordt gevraagd om updates te installeren. Werkt als een tierelier!!

Geplaatst door F. van den Meerendonk op Apr 19, 2016.


Bovenstaande even geprobeerd. Perfect. Alle W10 troep is verdwenen.
Ik ontving al maanden berichten over de windows 10 download die voor mij klaar stond, en uiteindelijk zwichtte ik. Met mijn ASUS computer van 4 jaar oud had ik de ijdele hoop dat de conversie vlekkeloos zou verlopen, dat was althans de indruk die microsoft mij wilde geven, en natuurlijk heb ik voor de zekerheid een backup gemaakt. Maar ik kwam bedrogen uit, aan het eind van het installatieproces bleef ik zitten met een zwart scherm en een knipperende cursus. De helpdesk van microsoft stond mij vriendelijk te woord, maar de adviezen resulteerden niet in een goede doorstart naar windows 10. Dan maar terug naar de oude windows 7 backup, maar door de deels doorlopen conversie naar windows 10 bleek de weg terug te zijn afgesloten. De computer herkende niet meer de (met windows 7 gemaakte) backup, ik kon niet voorwaarts en niet terug. Het resultaat was dat ik mijn computer helemaal opnieuw heb moeten installeren, al mijn programma's opnieuw opzoeken en moest installeren. Een klein geluk daarbij was dat ik mijn kostbare data altijd extern opsla (met daarvan ook nog een extra backup).

Mijn irritatie is dat microsoft op de klompen kan aanvoelen dat bij een (groot) deel van de gebuikers zo'n ingrijpende conversie niet zonder probleem zal verlopen. Waarom dan toch zo'n aggressieve campagne om iedereen door dat niet gegarandeerde proces te sleuren - het woord arrogantie ligt mij op de lippen. Eigenlijk ben ik helemaal klaar met microsoft!
Reputatie 7
Badge +4
wat is de computer-wereld toch ontelbaar veel eenvoudiger als je een Mac hebt ;-)

kon het niet laten :-)

ajuusemiel
deze werkwijze noem ik crimineel gedrag van microsoft ze moeten niet lopen doordrammen windows 8 werkt prima verders. Je ziet het met windows xp ,iedereen moest een nieuwe computer aan schaffen ,ze gaan ons weer op kosten jagen let maar op!!
Reputatie 7
Badge +4
wel bijzonder dat de consumentenbond indirect gevraagd wordt om de windows update te stoppen en tegelijkertijd een rechtzaak met Samsung verloren heeft wwatbij de eis was om een upgrade te krijgen.

wellicht handig als de CB hier toelicht waarom upgrades en nieuwe versies altijd doorgevoerd moeten worden
Reputatie 1
Ik heb het nog niet opgedrongen gekregen, maar ik wil wel Windows 10 gratis ontvangen. Dat kan tot eind juli heb ik begrepen? Bestaat er ergens een handleiding voor dummy's om over te stappen van Windows 7 naar 10? Zonder dat denk ik dat ik allerlei problemen te zien krijg waar ik geen oplossing voor weet. Hoe zit het met de stuurprogramma's?
Yvonne, als je w10 hebt opgehaald zal het systeem jou vragen of je de installatie wilt beginnen, en geadviseerd wordt eerst een backup te maken. Mijn backup met windows backup programma kon ik later niet gebruiken om het systeem te herstellen. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn, maar al speurend op het internet intdekte ik (wijsheid achteraf) dat meerdere mensen problemen hebben om zo'n windows backup terug te zetten. Mijn eerste advies is dus om na te denken over het programma waarmee je een backup maakt, laat je daarover adviseren. Je vraagt ook naar de stuurprogramma's. Toen ik na mijn mislukte conversie naar w10 naar de winwows helpdesk belde werd mij inderdaad geadviseerd het probleem te zoeken in de drivers. Dat is mooi gezegd, maar hoe kan ik vaststellen welke drivers ik nodig heb. Mijn advies is om op de service pagina van jouw merk computer te kijken, dat is geen garantie maar beter is er waarschijnlijk niet. Verwacht niet dat w10 dat probleem oplost tijdens de installatie. Succes, ik hoop dat je conversie zinder problemen verloopt
Reputatie 1
Dank je wel zover, D. van Duin
Reputatie 1
Badge +1
Ik heb mijn PC met gerommeerde onderdelen zelf laten samenstellen. Dus geen koopdoos van ASUS, Acer HP etc. Met een gewone Windows 7 prof erop en zonder al die spamware die stiekem op die koopdozen wordt gezet. "Dat heb ik met mijn laptop ook zo gedaan en bevalt uitstekend. Dus hoe kom ik dan aan de drivers. Kijken ASUS voor het moederbord en bij Nvidia voor de grafische kaart??? Dan moet ik wel op het internet kunnen komen na die W10 update, Heb er geen goed gevoel over.Y Mijn advies is om op de service pagina van jouw merk computer te kijken, dat is geen garantie maar beter is er waarschijnlijk niet. Verwacht niet dat w10 dat probleem oplost tijdens de installatie. Succes, ik hoop dat je conversie zinder problemen verloopt

Geplaatst door D. van Duijn op Mei 15, 2016.
Reputatie 5
Badge +5
wat is de computer-wereld toch ontelbaar veel eenvoudiger als je een Mac hebt ;-)

kon het niet laten :-)

ajuusemiel

Alsof Apple niet voor jou zou bepalen wat je wel en niet mag...

Geplaatst door E.B.F. Stroeve op Mei 15, 2016.
Reputatie 7
Badge +4


Alsof Apple niet voor jou zou bepalen wat je wel en niet mag...

Geplaatst door Aardvark op Mei 16, 2016.
Als je dat niet meer wilt moet je alles de deur uit doen waar een stekker aan zit of een batterij in zit.

Tot die tijd heeft apple het update proces van software echt beter voor elkaar. En natuurlijk zou iedereen moeten willen dat je altijd beschikt over de laatste software versies met alle oplossingen voor hacker-aanvallen erin en/of oplossingen voor problemen, dit is immers ook wat de CB af probeerde te dwingen voor Samsung smartphones.

ajuusemiel
Reputatie 7
Badge +4


Dus hoe kom ik dan aan de drivers. Kijken ASUS voor het moederbord en bij Nvidia voor de grafische kaart??? Dan moet ik wel op het internet kunnen komen na die W10 update, Heb er geen goed gevoel over.

.


daar heb je toch zelf voor gekozen toen je een windows machine zelf ging samenstellen? Ook nu moet je weer zelf gaan zoeken......
Reputatie 5
Badge +5
Alsof Apple niet voor jou zou bepalen wat je wel en niet mag...

Geplaatst door Aardvark op Mei 16, 2016.
Als je dat niet meer wilt moet je alles de deur uit doen waar een stekker aan zit of een batterij in zit.

Tot die tijd heeft apple het update proces van software echt beter voor elkaar. En natuurlijk zou iedereen moeten willen dat je altijd beschikt over de laatste software versies met alle oplossingen voor hacker-aanvallen erin en/of oplossingen voor problemen, dit is immers ook wat de CB af probeerde te dwingen voor Samsung smartphones.

ajuusemiel

Geplaatst door E.B.F. Stroeve op Mei 16, 2016.
Och, ook Apple kent z'n uitglijers bij het uitbrengen van updates, waardoor systemen of telefoons niet meer goed functioneerden. Maar daarnaast is Apple OS een relatief gesloten ecosysteem met een veel restrictiever toegangsbeleid, waar Apple wel even voor jou bepaald of je iets mag installeren. Leuk voor beginners, zeg ik altijd maar...
Reputatie 5
Badge +5
[quote]Ik heb mijn PC met gerommeerde onderdelen zelf laten samenstellen. Dus geen koopdoos van ASUS, Acer HP etc. Met een gewone Windows 7 prof erop en zonder al die spamware die stiekem op die koopdozen wordt gezet. "Dat heb ik met mijn laptop ook zo gedaan en bevalt uitstekend. Dus hoe kom ik dan aan de drivers. Kijken ASUS voor het moederbord en bij Nvidia voor de grafische kaart??? Dan moet ik wel op het internet kunnen komen na die W10 update, Heb er geen goed gevoel over.

[quote]

Dus gewoon even vanaf een andere computer de juiste drivers voor je netwerkkaart opzoeken, deze via een USB-stick overzetten naar je eigen pc en klaar is Kees.
Misschien een stomme vraag, maarreh.... Als Windows ons wil vervolgen bij het illegaal gebruik van hun software, zijn ze dan zelf niet strafbaar bij het illegaal plaatsen van software op mijn pc? Het plaatsen zonder toestemming?

Reageer