Beantwoord

Telefoon voor oudere mensen

  • 21 November 2017
  • 25 reacties
  • 3251 Bekeken

Ben opzoek naar een telefoon voor mijn moeder die al wat minder goed kan lezen, zoek dus een telefoon waarbij je de letter formaat kan aanpassen (vergroten)
Voornaamste functies:
Bellen
Whats app
FB
foto's maken
icon

Beste antwoord door Wouter. 23 November 2017, 18:01

Bekijk origineel

25 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Dat kon wel eens tegenvallen. Ik heb wel telefoons voor ouderen gezien met grote knoppen en grote letters . Maar daar zat geen internet op. Heb je al gekeken of de test van telefoons van de Consumentenbond je kan helpen?
Reputatie 7
Badge +6
Ik heb zelf even gekeken. In de test staat als je even goed zoekt ook een smartphone voor senioren , die volgens mij aan alle wensen voldoet. Het is de Doro 8031. Ik weet niet of en waar deze nog te koop is.
Reputatie 6
Badge +6
Beste @D.R.H. Sarels van Rijn,

Van harte welkom op de Community! Bij mobiele telefoons voor ouderen denk je al snel aan de mobieltjes met gigantische knoppen en koeienletters, maar gelukkig zijn ook de 'seniorentoestellen' behoorlijk met de tijd meegegaan 🙂.

Zoals @E.T. Wiersum al heeft aangegeven (waarvoor wederom dank) hebben we een keuzehulp pagina op onze website staan met een aantal suggesties. Hierbij voor alle gemak het linkje naar de betreffende pagina!

Groeten,

Niels
Reputatie 3
Badge +3
Heb je hier wat aan? https://www.consumentenbond.nl/smartphone/keuzehulp-mobiele-telefoon-voor-senioren
Het bovengenoemde artikel heeft het ook over Windows smartphones (zonder dat ze worden uitgelicht). Persoonlijk zou ik deze sterk afraden want het is een platform zonder toekomst. Apps zijn er nauwelijks en ook Microsoft heeft haar handen afgetrokken van dat platform. Android of Apple als je een smartphone zoekt. De rest is vrijwel zonder toekomstperspectief.
Doro heeft verschillende mobiele en huistelefoons in het assortiment met grote toetsen en voor mensen met een gehoord apparaat https://www.doronederland.nl/
Reputatie 7
Badge +7
@D.R.H. Sarels van Rijn, is het inmiddels al gelukt met de aanschaf van een nieuw toestel?
ik zoek een gewone telefoon voor vaste nummer. in huis zijn daar geen testen van?
Jan O.
Badge +8
Hi @J.P. Oostlander, helaas hebben wij alleen mobiele telefoons getest. Ik neem je vraag mee als suggestie en geef deze intern door.

Kunt u mij een smartphone aanbevelen die seniorvriendelijk is,?

Kunt u mij een smartphone aanbevelen die seniorvriendelijk is,?

Eigenlijk niet. Naar aanleiding van de ervaringen met mijn moeder valt het probleem in twee delen uiteen. Ten eerste de vormfactor, het is gewoon een hoop gepriegel op een schermpje van pakweg 4 bij 12 centimeter, dat kan iemand wel of niet, natuurlijk kun je hem zo groot mogelijk nemen maar waar mij moeder nog prima kan werken met een ipad was er geen telefoonscherm groot genoeg. Ten tweede de bediening, meer mogelijkheden betekent meer opties en meer dingen die over je beeld gaan en de één snapt het allemaal nog en de ander gooit zijn handen in de lucht. Verschillen tussen Apple en Android zijn eigenlijk niet relevant want dat zijn details. Als mensen het niet snappen maken de subtiele verschillen niet veel uit en reken erop dat mensen gewoon veel ondersteuning nodig hebben met “kleine” problemen zoals een update, een foutmelding, een verandering van een app etc. 

Kortom denk eens goed na waarom u precies een smartphone wilt en of u niet beter uit bent met een simpel mobieltje om te bellen en een tablet om foto's te kijken, met de kleinkinderen te chatten en bijvoorbeeld een spelletje bridge te spelen.

Badge +8

Hi @N. van 't Klooster, ik heb je vraag verplaatst naar dit vergelijkbare topic. Ik denk dat de tip van mijn collega Wouter heel handig kan zijn:

Heb je hier wat aan? https://www.consumentenbond.nl/smartphone/keuzehulp-mobiele-telefoon-voor-senioren

 

Wij hebben gemerkt dat de vraag naar een smartphone die geschikt is voor senioren steeds meer toeneemt omdat ook zij idd graag contact hebben met familie en vrienden via whatsapp en facebook. Daarom hebben we onlangs een senioren smartphone laten testen door een van onze (senioren) lezers. De bevindingen zijn te lezen op https://langerthuisinhuis.nl/getest-emporia-s5/. Wellicht een goede aanvulling op dit (steeds relevantere) topic.

Reputatie 6
Badge +4

Commercieel praatje en dus niet toegestaan.

Commercieel praatje en dus niet toegestaan.

Bedankt voor uw reactie. Wordt mijn reactie idd gezien als commercieel? In dat geval zal ik soortgelijke reacties in het vervolg achterweg laten, maar wat wij met ons platform vooral willen doen, is senioren betrouwbare informatie verschaffen. Natuurlijk moeten wij, net als de consumentenbond, wel inkomsten hebben om ons platform te kunnen onderhouden en uit bouwen. Maar in dit geval licht focus duidelijk op het informatieve. Maar mocht dit niet wenselijk zijn, accepteer ik dit direct.

Reputatie 7
Badge +7

Vanaf 1986 zat ik al met een toetsenbord en beeldscherm voor m'n neus op m'n werk en waren er al mensen die meer wisten dan ik. Dus nou vraag ik mij af of er nu anno 2022 nog senioren zijn die minder weten dan ik en niet zouden kunnen whatsappen met een gewone normale smartphone. Zijn de seniore digibeten onderhand niet al allemaal al uitgestorven?

Wie heeft er sinds MSDos 3.3 niet dagelijks achter de computer gezeten. En als je dat 40 jaar gedaan hebt ben je opeens een seniore digibeet. Volgens mij klopt er iets niet.

 

Wie heeft er sinds MSDos 3.3 niet dagelijks achter de computer gezeten?

Nu ben ik niet echt een senior, maar ik heb pas een computer sinds 2011. Vanwege de maatschappelijke dwang om daaraan mee te doen.

Ik leefde ook nu nog liever zonder.

Dus, Jan: niet generaliseren alstublieft.

Reputatie 7
Badge +7

Ik zal het niet meer doen 🙄

 

Reputatie 5
Badge +6

@Jan Dus nou vraag ik mij af of er nu anno 2022 nog senioren zijn die minder weten dan ik en niet zouden kunnen whatsappen met een gewone normale smartphone. Zijn de seniore digibeten onderhand niet al allemaal al uitgestorven?

Bij de ouderen, oma is 85, is meestal de motoriek die het aantippen van het touchscreen wat moeilijker maakt.

Mobiel-telefoon nog steeds met drukknopjes.

En de angst om iets fout te doen en dan niet meer een menu terug kunnen krijgen of vinden.

Ook met een pennetje geeft dat ook nog wel wat problemen.

Omdat bijna alles digitaal wordt en met mail bevestigd wordt, kan zij inmiddels met een I-pad redelijk omgaan. E-mail en Foto's gaan goed.

Af en toe problemen met pincode, door de motoriek teveel en of verkeerd, dan doet de i-pad weer gek.

Het mooie is dan dat Oma “niets” verkeerd heeft gedaan.

Dan er maar weer naartoe en alles weer herstellen, dan werkt alles weer.

Wat mij dan weer verbaasde, is toen de huistelefoon niet werkte en ook de mobiel leeg, of niet geladen was, zij net zolang geprobeerd heeft om met Skype een verbinding te maken en nog gelukt ook.

De seniore digibeten hebben gewoon iets langer nodig, met meer oefenen maar krijgen het dan wel dikwijls wel voorelkaar.

 

 

 Zijn de seniore digibeten onderhand niet al allemaal al uitgestorven?

Ik ken ze, kunnen heel goed overweg met elektronica en computers.
Ze vinden het prettig om een heel simpele telefoon te gebruiken zonder leesbril.
Bellen en SMS is voldoende.
 

Reputatie 7
Badge +8

Als er senioren zijn die verlangen naar het ouderwetse bellen en niet direct een zaktelefoon of smarttelefoon wensen. Kijk dan eens bij de sites en onderwerpen retro telefoons. Daar heb je nog draaischijf en druktoetstelefoon, zelfs met diverse nieuwe mogelijkheden.

Reputatie 7
Badge +7

Daar kan ik niet tegenop Wortelstamper, die zijn de weigeraars, die komen na de digibeten. Vroeger had je DAF-rijders die weigerden in een auto met versnellingen te rijden. Die zie je ook niet meer. Of mensen met tape- en cassetterecorders die de compactdisk en Walkman weigerden. Uiteindelijk zijn die ook allemaal uitgestorven en doet iedereen braaf mee met de laatste ontwikkelingen. Er zijn altijd overgangsperiodes . . . Kijk mij nou, iedereen braaf in de Cloud en ik hou het bij 4 en 8 TB schijven.

Want ik wil niet getracked kunnen worden. Ik bedoel daar niet mee onzichtbaar zijn op het internet, maar gewoon een VPN die me in een weiland in Montana of Australië zet of zo, dan sturen ze daar maar al die AH en Jumbo reclame naar toe en advertenties voor gratis wegwerppallets. Ik hoef dus geen Protonmail of Darkweb account, Ziggo is goed genoeg en KPN glasvezel komt eraan. Waar een mens blij mee kan zijn toch!

Tijdens het typen van dit bericht nog even 35 minuten naar de fysio gegaan, meters maken, goed hè.

Cassettespeler in de auto is te modern.
In een oude Daf moet je een 8-track zetten om er bij te horen.
Mijn reserve telefoon is ook een oude Nokia.
Gebruik hem wel eens, als ik mijn gewone nummer niet wil geven.
 

Reputatie 7
Badge +7

Ik ben het helemaal met je eens, ieder z'n eigen manier van doen, niets moet.

Ik had op school de pesthekel aan het vak Geschiedenis, al dat geleuter over de Habsburgse Monarchie snapte ik bijna niet. Op de laatste repetitie voor het eindexamen kwam de leraar zomaarzo niet opdagen, dus die onvoldoende heb ik toen ontlopen en was het overige net genoeg om te slagen voor het eindexamen. Maar later in m'n leven vond ik geschiedenis en onderzoek daarin doen eigenlijk juist het leukste. Bleek dat die leraar was affestudeerd op de Habsburgse Monarchie, ieder z'n hobby.

En daaruit vloeit voort dat ik de historische ontwikkeling van alles met computers en informatica ook boeiend vind. Zo is er in Den Bosch een museum met al die oude meuk aan apparatuur die het ook nog doet. Een jonge knul was daar gewoon voor de lol mee begonnen, kreeg zelfs de eerste weet-ik-veel tot z'n huis vol stond, en toen mocht hij verhuizen naar het museum. Daarbij is de essentie dat je tegen al die updates ammehoellah moet zeggen. Het gaat immers om die oorspronkelijke versie inclusief daarmee aangesloten zijn op internet.

Ik kan helaas niet ook een museum doen maar ik heb hier en daar dus nog wat oude spullen zoals een desktop met Windows98 die het nog helemaal doet. En een heleboel van die oude software vanaf dat ik begon op computers, 1986 programmeren in RPG II op de IBM-S36/38 op m'n werk en thuis in Basic op de Commodore 64 en vanaf oktober 1988 MSDos 3.3 op de Tulip AT. Ik heb die Tulip monitor nog steeds. Ik heb ook nog al die diskettes met oude programma's van bijvoorbeeld Word Perfect 5.1 en Lotus 123 en die draai ik nu naar gelieve op een Windows 11 desktop. Al dat updaten ten spijt moeten die dus zo blijven anders kun je de historie niet weergeven.

Dus ja, ik gebruik ook nog die oude mobieltjes en smartphones, maar dan als hobby voor in de kast, en heb daarnaast gewoon ook een moderne smartphone. Dus niet één vastgebeiteld geloof, maar gewoon vrijheid met alle opties open.

Vandaag vieren we het weer, dat je die vrijheid mag hebben.

 Ik heb ook nog al die diskettes met oude programma's

Dacht ik ook. Vele waren leeg. Je moet die namelijk periodiek opfrissen.

We dwalen af. 😀

Reageer