Consumentenbond.nl

Voer aktie tegen telefoonfabrikanten die geen software updates leveren!


Beste Consumentenbond,

Het is een grote ergernis, nee - een schandaal, dat fabrikanten van Android-telefoons na 1½ jaar al ophouden met het verstrekken van software-updates voor hun producten. Met het bekend worden van de Stagefright-vulnerability is nu de grens wel bereikt. Operating systems als Windows, OSX en Linux worden zo'n 10 jaar voorzien van updates/fixes voor vulnerabilities. Waarom accepteren we dat dit bij telefoons en tablet-pc's al na 1½ jaar stopt?

Steeds meer mensen hebben geen normale computer met Windows of OSX meer in huis. Ze doen alles met de tablet-pc en de telefoon, ook bijvoorbeeld internet-bankieren. Het is tijd dat deze apparatuur degelijk software-onderhoud ontvangt.

Consumentenbond, sla de handen in elkaar met jullie internationale zuster-organisaties, en ga de strijd aan met de telefoon- en tablet-fabrikanten. Dit kan zo niet langer.

Zie voor meer informatie over Stagefright bijvoorbeeld de volgende artikelen: http://tweakers.net/nieuws/104434/lek-in-video-engine-android-maakt-apparaten-kraken-makkelijk.html http://fortune.com/2015/07/27/stagefright-android-vulnerability-text/

13 reacties

Waarom accepteren we dat dit bij telefoons al na 1½ jaar stopt? Dat doet het ook niet als je een iPhone koopt.
Jullie hebben helemaal gelijk! En het treft: we zijn hier een paar weken geleden een actie over gestart. Je kunt de actie steunen en meer informatie lezen op onze actiepagina.

Hier zie je al een voorproefje van welke merken hun toestellen up to date houden en welke niet:

Dankjewel Irene. Ik was reeds op de hoogte van jullie campagne, maar de nieuwe Stagefright vulnerability is zÓ schokkend ernstig dat ik nog eens even flink aan de bel wil trekken. De Nederlandse Consumentenbond kan deze strijd in haar eentje niet winnen. Ik zou graag zien dat het in internationaal verband wordt aangepakt.

Ik heb zelf een Samsung Galaxy Note 1 van ruim 3 jaar oud. Samsung heeft daar ooit een update voor geleverd naar Android 4.1, sindsdien is het stil. In de wet wordt gesproken over de levensduur die redelijkerwijs van een product verwacht mag worden. Gevoelsmatig vind ik dat die voor telefoons, net als voor andere computers, op 5 jaar gesteld mag worden. En redelijkerwijs hoort de fabrikant dan ook op z'n minst de software gedurende die periode up-to-date te houden, liever nog 10 jaar (analoog aan Windows XP).

Dankjewel voor jullie goede werk!
Mooi dat je wel al van onze actie gehoord hebt! Je hebt helemaal gelijk dat wij het in ons eentje niet gaan redden tegen die grote bedrijven. Een goed idee om dit in internationaal verband aan te pakken, we hebben daar ook zeker plannen voor. Zo'n traject duurt altijd wat langer, dus vandaar dat we maar vast in Nederland met een actie zijn gestart 😆. Zodra ik meer weet over internationale samenwerking, dan laat ik het hier zeker weten!

Goed voorbeeld van jouw Samsung Galaxy Note. Daar mag je zeker meer van verwachten - het was toentertijd ook nog eens een prijzig toestel! 4.1 is echt te mager.

Dank voor het meedenken en ik ga de informatie over Stagefright nog even goed lezen!

Voor iedereen die meeleest: heb jij ook een Android smartphone die niet meer geupdate wordt? Laat het hier weten! Hoe meer voorbeelden, hoe beter!
EÉn van mijn collega's heeft op onze actiepagina meer informatie over Stagefright op een rij gezet. Mochten jullie aanvullingen of vragen hebben, dan hoor ik dat graag!
Irene, m'n complimenten voor het artikel over Stagefright. Goed verhaal! Ik heb ÉÉn taalkundige verbetering:

Er staat: "Google heeft een reparatie voor het lek gemaakt dat beschikbaar is voor alle fabrikanten van Android-smartphones."

Moet zijn: "Google heeft een reparatie voor het lek gemaakt DIE beschikbaar is voor alle fabrikanten van Android-smartphones."
Reputatie 5
Badge +6
"Google: Nexus-apparaten krijgen vanaf nu tot drie jaar beveilingsupdates"
Dankjewel R voor de link naar het bericht op tweakers.net De strekking ervan valt me echter tegen. Juist van Nexus had ik meer verwacht, want die toestellen draaien met een niet-gemodificeerde versie van Android die rechtstreeks van Google komt. (modulo hardware-drivers)

3 jaar is te weinig. Stel je voor dat je het toestel koopt 1½ jaar nadat het op de markt is gekomen, dan heb je nog slechts 1½ jaar onderhoud en support! We moeten af van het idee dat een mobiele telefoon een wegwerpproduct is. 5 jaar als minimum lijkt me redelijk. En daarmee bedoel ik 5 jaar gerekend vanaf de datum waarop de fabrikant stopte met de levering van de toestellen, zodat elke klant minimaal 5 jaar ondersteuning krijgt, ongeacht het moment waarop het toestel gekocht is.
Dit is dus pure marketing. Voor zover de historie rijkt zijn alle Nexus toestelen altijd al zo'n drie jaar (maar sommige zelfs ook langer) meegegaan met de nieuwe Android versies. Ik reken er zelfs op. Gezien het tempo waarin de ontwikkelingen van mobiele hardware nog steeds gaat is de verwachting wel dat na ongeveer drie jaar de dan relevante versie niet meer te porteren zal zijn. Vijf jaar gaat niet gebeuren, doet Apple ook niet.
Vijf jaar is lang. Maar vergeet niet dat de iPhone 4s geboren is in najaar 2011. En dit najaar krijgt de 4s een update naar iOS 9. Daarmee kan ie weer mee tot najaar 2016. Dat is vijf jaar.
Reputatie 5
Badge +6
Voor mensen die willen controleren of ze (nog) kwetsbaar zijn is er nu een app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zimperium.stagefrightdetector . Via https://www.security.nl/posting/438703/Gratis+app+controleert+Android-toestellen+op+Stagefright-lek?channel=rss .
Reputatie 5
Badge +6
Ook LG doet toezegging: http://tweakers.net/nieuws/104654/na-samsung-en-google-zal-ook-lg-androids-maandelijks-van-updates-voorzien.html
Reputatie 5
Badge +6
En nu is er een handige overzichtspagina: http://www.androidplanet.nl/nieuws/reactie-ernstige-stagefright-lek/ & http://www.bright.nl/uitlegparty-android-en-beveiliging-moeten-we-ons-zorgen-maken

Reageer