Consumentenbond.nl

Waarom moet ik overstappen op glasvezel?

  • 9 mei 2016
  • 5 reacties
  • 1658 Bekeken

Badge
Is glasvezel nog altijd de garantie voor het beste TV beeld en internet? Al jaren wordt glasvezel gepresenteerd als het beste van het beste op het gebied van snel internet en televisiebeeld. Maar is dat nog altijd zo? Als je de voordelen van glasvezel googelt lees je eigenlijk maar belangrijke voordelen:

1. stabiele en snelle verbinding

2. uploadsnelheid net zo hoog als de downloadsnelheid

Ik ben benieuwd naar de praktijk. Heeft u nu een glasvezelverbing?

Wat heeft glasvezel u opgelevert? Heeft u een beter tv beeld dan met een adsl verbinding van KPN, of met een kabelverbinding van Ziggo? Is het voor u de meerkosten waard? Waarom moet ik overstappen?

5 reacties

Het grote voordeel van glasvezel vind ik dat het minder storingsgevoelig lijkt dan kabel of adsl. Eenmaal aangelegd en aangesloten is het signaal er altijd, en is er bijna geen kans meer op storing of ruis zoals bijvoorbeeld bij coax kabel wel het geval kan zijn.

We hebben al sinds 2008 glasvezel, (regio Eindhoven), en kan mij de laatste storing niet eens herinneren, het werkt gewoon altijd, en op volle snelheid. De snelheid bij glasvezel is daarbij niet afhankelijk van kwaliteit bekabeling of hoe ver je van de centrale zit zoals bij coax en adsl wel het geval is.

Wat betreft beeldkwaliteit ligt dat niet zozeer aan het type verbinding maar wel aan de bitrate welke je provider doorgeeft voor een bepaalde zender, dat kan nog wel eens verschillen namelijk.
Ik kan de redenen genoemd door LuckyLuke volledig onderschrijven. Sinds ruim 3 jaar werk ik nu probleemloos met glas. Vroeger had je na een modem/router-update nog weleens gedoe, maar ook daar geen problemen meer mee. Grootste voordeel is de stabiele snelheid en dat down- en upload snelheid hetzelfde zijn. Gewoon GOED zou ik zeggen.
Ik gebruik sinds 2,5 jaar kpn glasvezel tot tevredenheid. Nooit vertraging op internet maar ik werk niet met muziek of grote bestanden dus heb daar geen oordeel over. Het up- of downloaden van mijn documenten of foto's gaat in elk geval razendsnel. En wat mij betreft een "must": het internet kan uitgeschakeld worden.

Koos voor kpn allereerst vanwege het tv-zenderaanbod en de mogelijkheid programma's op te nemen. Voor de meeste zenders zijn de programma's (met adequate beschrijving) drie dagen van tevoren bekend en kan het opnemen ingepland worden. Voordeel vind ik ook, dat ik met een monitor ipv een tv-toestel toe kan zodat de kosten van vervanging (voorlopig) te overzien zijn. Verder heb ik een vaste telefoonlijn waar ik nog steeds blindelings op vertrouw.

Tot nu toe was het enige minpunt, dat na een jaar de tv uitviel en de adapter(stekkers) rood licht gaven. Op de kpn-site bleek dat er nieuwe software beschikbaar was. Nooit gedacht, dat je ook stekkers kon programmeren en het is me wel gelukt maar op zo'n moment heb ik echt geen idee waar ik mee bezig ben. Hopelijk laat kpn zijn abonnees wel tijdig weten wanneer hun Experia box aan vervanging toe is en noemen ze het voortaan een router (want dat is het toch?). Als huis-tuin-en-keukengebruiker heb je zo langzamerhand een electronicawoordenboek nodig om uit je apparatuur wijs te worden.
Wij hebben ziggo tv, nou ik kan je vertellen dat het de grootste stoor zender is die er bestaat
Meer storing met glasvezel dan met de koperen kabel.

Geen verschil voor wat betreft snelheid en kwaliteit, maar ja onder druk van KPN overgestapt voor internet.

Het is maar goed dat ze een service app hebben die goed werkt.

Ik twijfel nog of ik over stap van Ziggo naar KPN voor tv.

Reageer