Consumentenbond.nl
Vraag

Wie betaald glasvezel aanleg in de straat ?

  • 26 december 2019
  • 36 reacties
  • 1045 Bekeken


Toon eerste bericht

36 reacties

Reputatie 1
Badge +2

 Dit is niet echt een vraag voor een consumentenforum.

Het gaat over snel internet in het buitengebied.
Je reactie geeft aan dat het onderwerp boven je pet gaat.
Snel internet in buitengebieden is wel degelijk een consumentenonderwerp
Een onderwerp voor consumenten met minder scholen, minder winkels, minder openbaar vervoer en minder mogelijkheid om te internetten  of televisie te kijken .
En ja ook minder bedrijfsmogelijkheden, waardoor het buitengebied leegloopt
En kleinere groep mensen nog minder van al het bovenstaande krijgen.
Snel internet is voor de buitengebieden van levensbelang.

 Dit is niet echt een vraag voor een consumentenforum.

Het gaat over snel internet in het buitengebied.
Je reactie geeft aan dat het onderwerp boven je pet gaat.
 

Lees even de reacties van de persoon die dit onderwerp heeft gestart. Het zit hem nogal hoog dat er geen EU subsidie is aangevraagd voor de aanleg van glasvezel. Waarom de provincie zo heeft gehandeld is geen vraag voor een consumentenforum.

Reputatie 1
Badge +2

@Jahaa  ;ik begrijp je reactie ( nu wel ! )  maar ben het er niet mee eens.
Langzamerhand beginnen de projecten om buitengebieden van nutsvoorziening “snel internet “ te voorzien op tempo te komen.
Mooi, noodzakelijk, eindelijk dan toch…
Tegelijkertijd zie je hoe schijnbaar willekeurig er sprake is van een extreme ongelijkheid.
Om het heel simpel te houden ; de item plaatser gaat per maand voor onbepaalde tijd Eur. 15.-  extra betalen voor de aanleg, anderen betalen bij aanleg direct een vast bedrag en ik ga eind 2020 gratis en voor nix aangesloten worden.
Stel je eens voor dat het om een pak melk, een liter benzine of een M3 Gas zou gaan ; dan zou zelfs de Consumentenbond misbaar maken.
Die ongelijkheid ten bedrage van duizenden euroos is wel degelijk een consumentenzaak.
En je  zou mogen verwachten dat een echte consumenten belangen club zich daar op zou storten

 

Juano heeft het specifiek over Friesland, en wij kunnen niet in de hoofden kijken van de mensen die erover beslist hebben. De waarom vraag kan ik begrijpen maar die moet je wel aan de juiste personen stellen.

De mensen die buiten wonen die willen ook vaak geen aansluikosten voor de kabel (Ziggo) betalen. In die zin kan ik mij vinden in de reactie van Kattenkop.

 

Reputatie 6
Badge +5

@Bedeve 
Klopt, het is net zoiets als je in de supermarkt komt als klant van buiten de bebouwde kom, je ineens een abonnement moet kopen om te mogen winkelen.
En als ze vragen waarom dat is, zeggen dat mensen buiten de bebouwde kom dat zat kunnen betalen.
Onze samenleving eist dat we allemaal alles digitaal online moeten doen.
En dat extra betalen voor de aanleg, is leuk voor de aandeelhouders van KPN.
 

@Bedeve
En dat extra betalen voor de aanleg, is leuk voor de aandeelhouders van KPN.

Kunnen we nou eens ophouden over de omzet van KPN, over stokpaardjes gesproken? Het verhaal is dat iemand in Friesland geen Europese subsidie heeft aangevraagd en dat de klanten daarom extra moeten betalen, voor de provider is dat dus budgetneutraal.

Reputatie 1
Badge +2

 

De mensen die buiten wonen die willen ook vaak geen aansluikosten voor de kabel (Ziggo) betalen.

 

Mensen die “buiten “   wonen hebben die keuze voor een kabel niet eens . Laat staan dat ze een keuze hebben voor ja/nee Ziggo met welke aansluitkosten dan ook .
Mijn koperdraad levert 5mbs 
Mijn 3G ietsjes meer .
Keuze ?? 

Reputatie 3
Badge +2

Bij ons in friesland staat de aanleg van glasvezel in de buitengebieden op het programma. De provincie heeft organisatie en aanleg in handen gegeven van een aannemer. Deze aannemer had geen zin in het aanvragen van EU-subsidie, was te moeilijk. Het gevolg is dat wij alleen al voor de aanleg van de kabel € 15,00/maand moeten neerleggen. Daarbovenop komen de kosten van het gebruik cq abonnement. Ik verneem graag of dit ook in andere provincie’s zo is opgelost.

Juano,

Meestal zit het in de aankoopsom van grond verwerkt bij bv een nieuwbouw woning.. 2700 euro lijkt veel maar als ze daar bv 100m glasvezel voor moeten leggen tot in het pand is dat redelijk kostprijs. Wel jammer van de subsidie… maar een aannemer heeft daar geen zin in.  Je moet dit samen zelf oppakken of de gemeente vragen. (bij EU subsidie moet de administratie x jaren bewaard worden en als 5 jaar later blijkt dat er een foutje is gemaakt moet het worden terug betaald)… 

Reputatie 1
Badge +2

De belastingbetaler maakt het mogelijk dat ons land miljarden stort in de EU-kas. Naar mijn oordeel moeten we ons best doen zo veel als mogelijk in de vorm van subsidies weer terug te halen. Tenslotte hoeft de EU niet alles te steken in de aanleg van wegen in bv. Spanje. Dan nog de verschillen, de ene provincie haal miljoenen terug de andere een paar duizend euro. Over de aanleg van glasvezel, Groningen sleept hiervoor wel subsidie binnen, Friesland niet. Aktie dus.

Reputatie 1
Badge +2

jahaa

Volgens jou is het voor de bezoeker van Community niet interessant om te achterhalen of via subsidie aanvragen geld terugkomt uit de door ons mede gevulde EU-kas. Lijkt mij geen reële conclusie.

Reputatie 6
Badge +4

je haalt twee dingen door elkaar, subsidie aanvragen tussen bedrijven en overheden is (denk ik) niet het aandachtsgebied van de consumentenbond. Waar jij als consument natuurlijk wel last van hebt is dat dit geen kostenverlaging voor jou als consument oplevert. Maar helaas is dit in eerste instantie wel iets wat tussen bedrijven speelt. 

En ik kan het volledig mis hebben :wink:

Reageer