Windows 11: vragen en antwoorden

  • 15 September 2021
  • 91 reacties
  • 6438 Bekeken
Windows 11: vragen en antwoorden

Toon eerste bericht

91 reacties

Reputatie 7
Badge +5

ik herken helemaal niks van je opmerkingen. Bij mij draait win11 gewoon zonder problemen, zonder hoepels en gewoon gebruikersvriendelijk. Dat laatste is natuurlijk heel persoonlijk, de 1 vindt elke verandering een verslechtering, de ander ziet dat als stap voorwaards 

Reputatie 2
Badge +4

ik herken helemaal niks van je opmerkingen. Bij mij draait win11 gewoon zonder problemen, zonder hoepels en gewoon gebruikersvriendelijk. Dat laatste is natuurlijk heel persoonlijk, de 1 vindt elke verandering een verslechtering, de ander ziet dat als stap voorwaards 

Je houdt dus niet van privacy neem ik aan.

Reputatie 7
Badge +5

dat is een andere discussie, volgens mij. Ook in dergelijke discussies hebben feiten weinig effect, dus die zal ik er niet ingooien. 

Persoonlijk vind ik dat Microsoft daar het minst beroerde mee omgaat van alle big-en-kleine-techs. Dus laten we maar een agree-to-disagreetje doen. 

Mweh, mijn vraag staat al op de vorige pagina, ik zal maar in mijn uppie alleen verder moeten gaan zonder ervaring van anderen hoe Windows11 zonder Microsoft Account het doet.

Ik heb op m'n nieuwe desktop pc Windows10 er nu op zonder Microsoft Account en dat bevalt uitstekend. Ik ben langzaam bezig alle programma's opnieuw te installeren die ik op mijn vorige pc had en dat gaat nog steeds prima. 

Lastpass is wel een criem, want ik was erin getrapt, ik dacht gratis is gratis, is ook zo, maar ze geven je meteen de 30 dagen trial versie. En na 30 dagen loopt die af en dan zit je te kijken. Maar sinds februari 1989 heb ik computers geleerd dat ze moeten doen wat ik wil en niet dat ik moet doen wat de computer wil. Dus met reserve emailadressen kon ik Lastpass weer op elk apparaat installeren en dat werkt. Het is of een of twee dagen pielen of elke maand iets betalen.

Maar ik zie dat niemand mijn vraag kan beantwoorden - hoe marcheert Windows 11 zonder Microsoft Account - dus moet ik het zelf maar uitvogelen, dus dacht ik om hier maar neer te zetten hoe het gaat.

Dus wordt vervolgd.

Vandaag las ik de Digitaalgids met onder andere Windows 11 installeren op je computer. De gids gaf ook aan dat als Windows 11 zich aandient op je pc, je ook kan wachten om het op een later tijdstip te doen. Dat is precies wat ik gedaan heb, ik ben m'n nieuwe pc nog aan het inrichten onder Windows 10 en ben daar nog niet mee klaar. Ik moest eerst een 8TB interne schijf laten komen en dan van de oude pc alle data overzetten naar die 8TB en tegelijk een tweede backup maken. Het moet ook allemaal passen in hoe ik de digitale nalatenschap heb ingericht. Daarom is dat deel nog niet klaar en kan Windows 11 nog even wachten. De oude pc moet ik nu clonen met een SSD-schijf zodat die ook 5x sneller wordt.

Maar in de Digitaalgids wordt wel beschreven hoe je Windows 11 Home editie met Microsoft account kunt installeren, omdat "die het meeste voorkomt", maar hoe dat gaat met de Pro-versie wordt niet genoemd. Dus zit ik nog met de handen in het haar, want ik had altijd Pro 64 bits. Ook staat er dat je na de installatie kunt kiezen voor een lokaal account en ben je dan af van het Microsoft account. Dat vraag ik me weer af, want een tijd terug duurde het 6 maanden eerdat het Microsoft account echt opgeheven werd. Gebruikte je in die 6 maanden maar één keer het account, dan begonnen die 6 maanden weer opnieuw.

Ik vind het lastig als je die hele exercitie moet doen dat je aan Microsoft eerst je persoonlijke gegevens geeft om het na de installatie weer teniet te doen door naar een lokaal account te gaan. In hoeverre kan Microsoft je persoonsgegevens daarna toch gekoppeld houden aan jouw Windows 11 versie? Ik hoef dat helemaal niet. Op internet staat een bericht dat je bij de Pro-versie bij die vraag over een account gewoon nee kan zeggen en dan toch kan doorklikken. Maar anders is er op Youtube een filmpje hoe je dat nog op een andere manier kan doen. Vandaag of morgen stuurt een schoondochter een foto van het kind in bad aan schoonmoeders en dan hup je hele Microsoft Account inclusief al je data op Onedrive is op slot omdat die foto in strijd is met de voorwaarden. Ik hoef dat allemaal niet. Een interne 8TB en twee externe 4TB's op USB zijn de kosten niet en heb je alles bij jezelf. Ik heb de rest van m'n leven nodig om die vol te krijgen met eigen data.

Ik ben waarschijnlijk de enige hier die Windows 11 zonder Microsoft account gaat installeren, ik moet het dan in m'n uppie doen zonder ervaring van anderen. Tot nu toe is mijn ervaring dat het zonder account prima gaat met Windows 10, ik mis echt niets en alles werkt. Dus strakjes kan ik vertellen over 11.

Ik ben waarschijnlijk de enige hier die Windows 11 zonder Microsoft account gaat installeren, ik moet het dan in m'n uppie doen zonder ervaring van anderen. Tot nu toe is mijn ervaring dat het zonder account prima gaat met Windows 10, ik mis echt niets en alles werkt. Dus strakjes kan ik vertellen over 11.

Ik ben benieuwd naar je verhaal Jan want ik zou mijn komende PC ook liever zonder account inrichten.
Ik was echter van plan om over een tijdje een PC met windows 11 er al op te kopen. Hoe doen ze dat dan in de winkel en waar zal ik tegen aan lopen?

Vandaag of morgen stuurt een schoondochter een foto van het kind in bad aan schoonmoeders en dan hup je hele Microsoft Account inclusief al je data op Onedrive is op slot omdat die foto in strijd is met de voorwaarden. Ik hoef dat allemaal niet.

Of je een backup maakt naar one-drive en of je daar de foto's in meeneemt staat los van de vraag of je je pc gekoppeld hebt aan een Microsoft-account. Zelf ben ik er ooit toch toe overgegaan mijn bestanden/documenten life te gaan back-uppen naar one-drive, en toen heb ik er dus een MS-account aan gekoppeld, maar de foto's zijn daarvan uitgesloten omdat dat veel te veel wordt, die gaan naar NAS(sen) en fysieke portable schijven.

@A. Deen het zal helemaal waar zijn wat je zegt, ik heb nooit Onedrive gebruikt, ik heb geen idee hoe het werkt. Ik las slechts het probleem van iemand anders hier op dit forum, dat hij alles kwijt was vanwege één zo'n foto. Hij had echter geen backup, dom natuurlijk, ik zou dat wel hebben gedaan. Bij Google heb ik ook nee tegen alles gezegd, maar toch staan alle foto's van m'n smartphone als backup in de cloud. Ik weet niet hoe dat bij Microsoft is. Het is niet om die reden, het is meer dat ik mijn persoonsgegevens niet wil afstaan.

@Harrie LPP ik heb pas mijn nieuwe desktop via internet gekocht, daar is flink veel keus. Mediamarkt in Breda had er maar een stuk of 8 staan in de winkel. Die van mij was nog met Windows 10 nog niet voorgeïnstalleerd, maar de c-schijf had een aparte partitie voor installatiebestanden. Zodra ik de knop aandeed ging hij vanzelf direct Windows 10 installeren. Zoiets zal je dan wel krijgen met Windows 11. Maar misschien moeten ze eerst al die Windows 10-ers eerst kwijt. Ik laat wel weten hoe het verder gaat.

Reputatie 2
Badge +2

….

Maar in de Digitaalgids wordt wel beschreven hoe je Windows 11 Home editie met Microsoft account kunt installeren, omdat "die het meeste voorkomt", maar hoe dat gaat met de Pro-versie wordt niet genoemd. Dus zit ik nog met de handen in het haar, want ik had altijd Pro 64 bits. Ook staat er dat je na de installatie kunt kiezen voor een lokaal account en ben je dan af van het Microsoft account.

 

Gisteren heb ik Windows 10 Pro geupdate naar Windows 11 Pro zonder account d.m.v. het Windows 11 iso bestand en deze met Rufus op een usb stick gezet. Vanuit Windows 10 heb ik setup opgestart na eerst de stroom van de Netwerk Switch te hebben gehaald. Dus volledig zonder internet toegang zonder een enkel probleem geupdate naar Windows 11 Pro. Daarna de Switch weer aangezet en de laatste updates opgehaald. Vanochtend heb ik de windows 10 image backup teruggezet voornamelijk  vanwege wat ze met de taakbalk hebben gedaan. Ik wacht wel tot er iets met de klachten van de overige gebruikers is gedaan voor ik dit weer ga doen.

 

Hoi @Tourist7 eindelijk iemand die het gedaan heeft! Ik ben ook benieuwd hoe 11 zich daarna gedraagt zonder Microsoft account, krijg je steeds popups dat je eerst moet inloggen? Want m'n vrouw heeft een vervelende tegenvaller met haar nieuwe Samsung telefoon. Met het usb-kabeltje aan de desktop kan ze geen foto's kopiëren van de smartphone naar de desktop met 10 Pro, ze moet eerst inloggen met microsoft account. Op de laptop met 10 Home kon het nog wel. Os anders overzetten met WeTransfer of zo.

Ik krijg windows 11 gewoon via de normale update functie aangeboden, dat zal wel geen verschil maken met een iso bestand met rufus op usb stick. Kon je zo doorklikken bij de vraag over microsoft account aanmaken?

Reputatie 2
Badge +2

Hoi @Tourist7 eindelijk iemand die het gedaan heeft! Ik ben ook benieuwd hoe 11 zich daarna gedraagt zonder Microsoft account, krijg je steeds popups dat je eerst moet inloggen? Want m'n vrouw heeft een vervelende tegenvaller met haar nieuwe Samsung telefoon. Met het usb-kabeltje aan de desktop kan ze geen foto's kopiëren van de smartphone naar de desktop met 10 Pro, ze moet eerst inloggen met microsoft account. Op de laptop met 10 Home kon het nog wel. Os anders overzetten met WeTransfer of zo.

Ik krijg windows 11 gewoon via de normale update functie aangeboden, dat zal wel geen verschil maken met een iso bestand met rufus op usb stick. Kon je zo doorklikken bij de vraag over microsoft account aanmaken?

Ik heb bij alles op “skip” of zoiets als “later” geklikt en daarna geen popups gehad ook niet bij de updates. Voordeel van een usb-stick is dat je netwerk toegang kunt uitschakelen.

Reputatie 2
Badge +2

Ik krijg windows 11 gewoon via de normale update functie aangeboden, dat zal wel geen verschil maken met een iso bestand met rufus op usb stick. Kon je zo doorklikken bij de vraag over microsoft account aanmaken?

@Jan Vanochtend nog even met Windows 11 Pro bezig geweest, ik kan je nu melden dat er niet eens gevraagd word om  een microsoft account aan te maken.

@Tourist7 Helemaal mooi, dat zal dan lukken. Wat me ook bezighield is hoe het gebruik van Windows 11 daarna is zonder Microsoft Account. Ga je b.v. steeds popups krijgen dat je moet inloggen of andere dingen? Wordt de grip van Microsoft op het gebruik steeds sterker? Bij de Samsung Smartphone hebben we dat al bij Windows 10 dat je geen foto's en zo kan overzetten zonder Microsoft Account terwijl dat met andere smartphones gewoon wel kan. Dat zijn dingen die ik echt niet hoef.

Jeuj, ik heb Windows 11 geïnstalleerd! Sorry dat ik zo laat ben, maar was nog met andere dingen bezig. 

Wat prettig was is dat Windows 11 de situatie helemaal overnam zoals ik Windows 10 had ingesteld. Die was zonder Microsoft Account en in 11 is dat zo gebleven. Die vraag werd geen enkele keer gesteld. Ja, toen ik op de zijbalk klikte, als ik widgets wilde moest ik een Microsoft Account hebben. Moet nog uitzoeken of ik daar zonder mee kan leven, want in 10 keek ik er ook niet naar. Ja, hoe Windows 11 verder is, daar zijn al een reeks filmpjes over op Youtube van ijverige mannen die het allemaal uitleggen. 

Ook verbazend dat Windows Defender zich braaf blijft gedragen zoals ik het in 10 had ingesteld, dat ie met zijn tengels van mijn bestanden afblijft en die niet uitveegt en in quarantaine zet. Windows Defender is er helemaal niet meer voor malware, ja dat doet hij nog wel, maar de laatste keer dat er iets was was in 1992. Hij heeft dus niks te doen. Dus WIndows Defender doet nu alleen kijken of al je programma's legaal zijn, en als hij iets vindt waarvan Microsoft denkt dat het niet goed is, veegt ie het keihard uit van je harde schijf en zet het in de quarantaine. Het gaat zelfs zover dat hij binnenin zipfiles bestandjes uitveegt. Als je een hele collectie hebt van de installatieversie van alle vroegere programma's van je werk en zo vanaf 1988 tot heden, dan vindt ie hier en daar nog wel wat. Hup weg die verlopen licentiebestandjes. Ik vind het erg vrijpostig van Microsoft. Ik ben waarschijnlijk de enige die nog oude versies heeft van programma's want ik lees hier verder niets over. 

Die oude Windows Photo Viewer uit de tijd van Windows XP waar je zo fijn mee kon bladeren door foto's, die deed het ook onder 10 als je zo'n script liet uitvoeren. Die is ook mooi overgenomen door 11. Moest hem wel eerst benoemen. Maar die script heeft hij dus erkend en behouden. 

Reputatie 7
Badge +5

windows defender beschermt (what's in a name) je computer voor vele gevaren van buitenaf, zeker ook malware. Die dreiging staat op een gedeelde eerste plek met phishing. 

Reputatie 2
Badge +2

@Jan  Bij mij stond Defender uit en die bleef ook uit tijdens en na de Windows 11 update, dus van die kant is bij mij niets uitgeveegd. 

Windows zelf heeft wel, zoals deze dat onder 10 ook al deed bij elke grote update, de Microsoft Games (nog van Windows 7) deels uitgeveegd in ieder geval de executables en een dll in de system32 folder. Dat is gelukkig weer heel snel te herstellen met de betreffende bestanden uit de backup.

Verder heb ik de meeste (ook oudere programma's) op een andere partitie staan  en daar is Windows tot nu toe gelukkig niet aan geweest.

Dat is waar ik mee zat @Stroeve, dat er wel gezegd wordt dat er vele gevaren van buitenaf zijn en malware. Daar bracht ik dan tegenin dat ik in 1992 voor het laatest iets gehad had. Daarop werd dan gezegd dat je ook malware kan hebben zonder dat je het weet. En toen zat ik met een mond vol tanden . . .

Maar nu heb ik een nieuwe computer met alles nieuwe programna's, er kan geen malware zijn overgekomen. Op m'n nieuwe computer heb ik ook nergens last van iets als een virus of hack.

Op m'n werk kreeg ik ook Microsoft Office op m'n computer. Die zat verbonden aan een netwerk. De systeembeheerder had dan een key generator keygen.exe waarmee hij de Office licentie actief maakte op m'n computer.

Meer bedrijven hadden die keygen.exe en een systeembeheerder gaf hem een keer aan z'n zwager die nog op school zat, en binnen de kortste keer had die hele school die kegen.exe. Daarna was die keygen.exe alom aanwezig op internet voor iedereen om te downloaden.

Wat doet Microsoft nou met Windows Defender? Die wordt ingezet om overal die keygen.exe op te sporen, ook in je backup schijven en ook in je zip files. Van encrypted files weet ik het nog niet, maar ik denk het wel. Alleen die keygen.exe wordt dan onder dezelfde noemer geplaatst als malware en ook  "kwaadaardig, schadelijk, bedreigend" genoemd. Die wordt dan uitgeveegd en in quarantaine gezet. De eerste keer moest ik helemaal gaan googelen waar ik die quarantaine kon vinden om het bestand als false positive te markeren en terug te zetten. Ik stel me zo voor dat niet iedereen dat lukt. En er is een verdienmodel voor Microsoft, andere bedrijven kunnen hun keygen's ook laten uitvegen door Windows Defender.

Wat ik wou vragen @Stroeve, zou jij een false positive van Windiws Defender kunnen herkennen? Of is voor jou iets altijd malware als er "kwaadaardig, schadelijk, bedreigend" staat. Nou heb ik een blanco nieuwe computer, dus ik sta nu niet met een mond vol tanden . .  . 🙂.

@Tourist7, bij mij pakte hij alle drives die op de computer zitten behalve als ik de optie  "map en drive uitsluiten" had ingesteld. Maar zodra ik het bestand opstartte werd het meteen weer uitgeveegd. Ik moest dan via andere opties ook "bestand overslaan" kiezen voor in quarantaine plaatsen. Ik merkte dat Ziggo Fsecure hetzelfde doet. Die heb ik er inmiddels afgegooid. Misschien weldra ook Defender want die beschetmt nu alleen nog maar mijn c-schijf. 

Reputatie 2
Badge +2

Wat ik wou vragen @Stroeve, zou jij een false positive van Windiws Defender kunnen herkennen? Of is voor jou iets altijd malware als er "kwaadaardig, schadelijk, bedreigend" staat. Nou heb ik een blanco nieuwe computer, dus ik sta nu niet met een mond vol tanden . .  . 🙂.

@Jan Je vraagt het dan wel aan iemand anders maar ik antwoord toch maar even.

Elk nieuw programma de executable of een zip laat ik d.m.v. de hash controleren door https://www.virustotal.com/gui/home/search. Word de hash niet gevonden dan zou je het bestand kunnen uploaden en laten controleren door een hele reeks antivirus programma's en dan een keuze maken of je het vertrouwd of niet.

Reputatie 7
Badge +5

@Jan zoek even wat ‘assume breach’ inhoud :wink: De meeste malware merk je tegenwoordig niks meer van, houdt zich eerst een hele tijd stil en gaat dan pas wat doen.

Verder ga ik er altijd van uit dat een club met honderden security specialisten en bakken vol met geld het echt wel beter weten dan ondergetekende. Dus ik ga altijd mee met wat Defender mij voorschotelt. Als je dat niet wilt moet je ‘m niet gebruiken. En defender is echt veel meer dan alleen maar keygens opsporen.

Dat is een mooie optie @Tourist7 want ik heb een paar van die bestanden waarvan ik weet dat ze goed zijn omdat het personeel op m'n werk er jaten mee heeft gewerkt en geen enkele virusscanner ooit alarm sloeg. Dus als ik die door het programna haal uit jouw link weet ik dat die goed is en bij alarm kan ik herkennen dat het een false positive is. Maar van programma's die ik niet ken weet ik het niet.

@Stroeve, we hebben er al eerder over gediscussieerd, dat hoeft niet opnieuw. Het is nog niemand gelukt te bewijzen dat Jezus niet bestaat, zo ook met "assume breach" 😉. Zeker niet bij een nieuwe computer. Ik durf blijkbaar meer dingen te doen en hang meer verhalen aan de wilgen en zie dan dat er heel andere dingen aan de hand zijn. Uiteraard beschermt Windows Defender tegen malware, maar zoals ik al zei, die heeft sinds 1992 niks meer te doen . . .

Reputatie 7
Badge +5

die van mij kwam gisteren nog met een waarschuwing, maar ja, ik heb dan ook geen nieuwe computer :wink:

@Stroeve, ik had toen die vorige keer hier op het forum gevraagd of de mensen zouden willen zeggen wanneer ze voor het laatst een virus of andere malware op hun computer hadden gekregen. Alleen @Deen kon toen zeggen dat hij in 1994 voor het laatst iets had. Jij had nog niets gehad. Dus de melding die je gisteren kreeg moet voor jou de eerste case zijn toch? Ik zou me dan niet zo druk maken.

Jij zou dus niet kunnen herkennen dat Microsoft met hun verdienmodel de mensen alleen maar zit te foppen omdat Google ze met een andere manier van doen voorbij is gestreefd (*).

(*) Ook al komt de f voor in 't kofschip moet "is gestreefd" toch met een "d".

Van encrypted files weet ik het nog niet, maar ik denk het wel.

Ik heb al jaren een wachtwoord op veel ingepakte bestanden.
Dan ben je ineens een oude backup kwijt omdat ze na 10 jaar ineens een verdacht bestand vinden.
Bovendien scheelt het bij een volledige systeemscan in tijd.
Nu is er van die backup ook een kopie.
Ook erg nieuwe programma's die niemand nog heeft, zijn ook wel eens verwijderd.
Defender is daar niet uniek in, alle AV programma's doen zo irritant.
 

Reputatie 7
Badge +5

@Stroeve, ik had toen die vorige keer hier op het forum gevraagd of de mensen zouden willen zeggen wanneer ze voor het laatst een virus of andere malware op hun computer hadden gekregen. Alleen @Deen kon toen zeggen dat hij in 1994 voor het laatst iets had. Jij had nog niets gehad. Dus de melding die je gisteren kreeg moet voor jou de eerste case zijn toch? Ik zou me dan niet zo druk maken.

Jij zou dus niet kunnen herkennen dat Microsoft met hun verdienmodel de mensen alleen maar zit te foppen omdat Google ze met een andere manier van doen voorbij is gestreefd (*).

(*) Ook al komt de f voor in 't kofschip moet "is gestreefd" toch met een "d".

Jan, het is altijd gevaarlijk om 1, misschien 2, situatie(s) te gebruiken voor alles en iedereen. Ik vind dit bv: IT threat evolution in Q3 2021. PC statistics | Securelist en daar komt met toch een hoop ellende tegen.

 

Ik ben ook wel eens te gast geweest in het Security Operations Center van Microsoft in Seattle. Erg imposant en daar hangt bv een wereldkaart waar je online op kunt zien waar malware gedetecteerd wordt, knippert als een idioot. En inderdaad, daar kun je ook zien waar hoeveel illegale Microsoft licenties gegenereerd worden. Microsoft verkoopt hun waar en wil dat beschermen, zou ik ook doen. Google werkt natuurlijk anders, die verkoopt wat jij ze geeft en dan moet je op gaan letten, is mij altijd verteld.

 

Ik handel dus liever met Microsoft dan met Google, daar betaal ik voor wat ik krijg. Mijn vertrouwen in google is vele malen minder dan in Microsoft.

@Wortelstamper, bij mij werd niet die hele backup gewist, maar alleen dat ene bestandje van het type zoals die keygen.exe. De rest blijft gewoon op je schijf. Zonder die keygen.exe werkt het programma niet. Wat ik bedoelde was dat je van dat ene bestandje een encrypted file maakt, of ie dat dan ook uitveegt.

@Stroeve, ik vind het heel spannend als je in Seattle bent geweest bij Microsoft. Kon je ook aan de lichtjes op de wereldkaart zien of het ook brave huisvadertjes betrof met malware, of hoofdzakelijk bedrijven en organisaties? Hoe weet Microsoft dat het geen bedrijven zijn?

Van die Microsoft Office keygen weet ik dat die dan een legale licentie genereert. Dat kun je zien als je een document opent en dan onder Account naar je licentie kijkt. Dus hoe kan Microsoft dan zien dat de licentie illegaal is? De licentie wordt er op dezelfde manier opgezet als op de legale manier in het bedrijf.

Met m'n Android smartphone zit ik aan Google vast. Ik kan er niet onderuit. Misschien heb jij dan Apple of zo? Zonder inloggen kan je Android niet installeren. Vanaf daar heeft Google je in de knip. Apple ook. Microsoft had dat nooit met Windows. Dat proberen ze nu achteraf in te voeren. Het levert zoveel meer op dat ze Windows gratis kunnen doen. Zo weinig mensen die Windows 11 zonder Microsoft Account installeren. Nog geen 8 jaar geleden was Apple met 70 niljard even het rijkste bedrijf ter wereld. Nu schommelen Google, Apple, Faecisbook, Amazon en zo rond de 1400-1530 miljard. Microsoft is aanstormend, ik dacht 880 miljard, maar ze lopen een stuk achter. Ze doen er dus alles aan dat iedereen een Microsoft Account neemt voor die anonieme personalisatie en iedereen een jaarabonnement voor Office, en overal die keygen.exe en soortgelijk uitvegen.

 

Reageer