Windows 11: vragen en antwoorden

  • 15 September 2021
  • 91 reacties
  • 6438 Bekeken
Windows 11: vragen en antwoorden
Badge +8
  • Community Manager
  • 2196 reacties

Windows 10 zou de laatste versie zijn van Windows. Maar in oktober lijkt er toch echt een opvolger te komen: Windows 11.

Wat is er nieuw? En wat gebeurt er met Windows 10? We beantwoorden deze en andere vragen over Windows 11 hier.

Kijk jij uit naar Windows 11? Of hou je het voorlopig bij Windows 10? Praat mee!


91 reacties

@Jan

Die keygen gaat niet meer werken, alleen nog maar voor oudere versies: Alles wordt tegenwoordig direct online gevalideerd.

Wat betreft wissen en dergelijke: Je hebt dat soort oude handel niet meer nodig anders dan voor nostalgische redenen… Dat kan je allemaal in een grote encrypted file gooien en nooit meer naar kijken…

(En als je het per se toch wil: Gebruik Linux met een Windows XP VM )

Of Microsoft weet of het bedrijven zijn of niet? Ooit van reverse DNS lookup gehoord? Aan de hand van het IP adres is te zien waar iemand vandaan komt.

Microsoft Office keygen weet ik dat die dan een legale licentie genereert.

Nou nee

De licentie wordt er op dezelfde manier opgezet als op de legale manier in het bedrijf.

Allang niet meer bedrijven gebruiken (verplicht) een license server Of online bij Microsoft zelf.

Met m'n Android smartphone zit ik aan Google vast. Ik kan er niet onderuit.

 

Je kunt bij deze: https://esolutions.shop/

Een ontgoogelde smartphone kopen (of een nieuwe of tweedehands kopen en zelf downloaden en installeren). Dan is LineageOS ook een optie: https://tweakers.net/reviews/9256/custom-roms-voor-android-hoe-zijn-installatie-en-gebruik-anno-nu.html

Ze doen er dus alles aan dat iedereen een Microsoft Account neemt voor die anonieme personalisatie en iedereen een jaarabonnement voor Office, en overal die keygen.exe en soortgelijk uitvegen.

Een rare mengeling van complottheorie en economisch onbegrip: keygen is gewoon illegaal simpel. Wat ik boven zei: gebruik dan linux.

En die microsoft account: Je hebt neem ik aan ook een bonuskaart? AppleID voor je iPad? Google account? Steam? Je hebt overal een account voor nodig tegenwoordig simpelweg omdat allerlei producten die je koopt aan die account zijn gekoppeld: om dan allen bij Microsoft zo paranoide te gaan doen is onzinnig en inderdaad wat @E.B.F. Stroeve zei: Microsoft verkoopt zijn spullen gewoon aan je en verdient zijn geld niet door je tegen je zin in en zonder het je te vertellen te tracken en die informatie vervolgens te verkopen.

https://www.cnbc.com/2022/01/24/google-sued-by-4-attorneys-general-over-location-tracking.html

Hoi @Ronald, ik heb een computer juist om ook al die vroegere programma's nog te kunnen laten draaien. Niet om de nostalgie maar gewoon omdat ik er nog dingen mee doe. En die draaien ook nog bij mij onder Windows 10. Je moet nu alleen die Windows Defender koest krijgen, het is verandert. Dat is even puzzelen, maar dat lukt nog. Als ie te lastig wordt gaat ie eraf.

Ik had het eerder hierboven aangegeven dat ik keygen.exe slechts bedoel als een synoniem voor een hele reeks licentiebestandjes van oude programma's, ook die van mijn werk. Er is er dus misschien maar eentje die keygen.exe heet, de rest heeft allemaal andere namen. Dus je reactie adresseert niet het hele verhaal.

Ik heb nog een oude gekochte versie van Lotus123 draaiend onder Windows 10. Wk4-bestanden zijn heus al wel geconverteerd maar de speciale layout van de toenmalige bedrijven komt belabberd over. Ik heb geloof ik nog Word Perfect en Display Write, waarom zou je die niet mogen draaien op je computer onder Windows 10? Daar heb je Linux echt niet voor nodig hoor!

@jan, ik bedoelde Linux als alternatief voor een PC zónder Defender, maar misschien is een (Zowel op Windows als Linux te doen) VirtualBox installatie van XP ook nog wel een idee? Zeker als je dergelijke museale software draait. En dan heb je nergens last van denk ik. (Overigens LibreOffice gaat soms beter om met dergelijke oudere formaten dan MS Office). Daarnaast kán je ook een ándere antivirus installeren, dan schakelt Defender zich uit normaliter.

Hoi @Ronald, dat is inderdaad een heel goed alternatief voor als je zonder Defender wil. Mijn oude pc heeft nu een ssd-schijf gekregen en is die weer helemaal toppie als reserve pc. Ik heb daar plek op om Linux op te zetten, dan kan ik beleven en meemaken wat jij bedoelt. Alles wat je adviseert kan ik daar dan uitproberen als ik daar tijd voor heb. 

Het clonen van een hdd schijf naar een ssd schijf met het programma Macrium Reflect Free wilde niet goed lukken vanwege een telkens terugkomende Read Failed 23 error, ondanks drie keer chkdsk /f /r dat 8, 5 en 5 uur duurde.

Omdat ik afgelopen maand twee pc's helemaal nieuw Windows 10 op heb geïnstalleerd zat ik er weer even helemaal in wat de laatste versie van Defender dan opeens allemaal doet op je pc en dingen uitveegt op je data schijf. Het probleem was dan niet hoe je Defender stil krijgt, het probleem was dat ie het doet en consumenten erop te wijzen dat ze moeten opletten en dat bestandje terughalen uit de quarantaine, anders doet die software het niet meer. Het ging niet om een alternatief. Ik probeer het zonder vaktermen te schrijven maar voor iedereen beetje prettig leesbare proza. Want ik dacht zo, het is bedoeld voor gewone gebruikers. 

Gisteravond bood Windows 11 zich voor de zoveelste keer aan bij mij en heb ik de installatie maar gedaan. Bij het beginscherm kan je allemaal lezen wat je krijgt. Er stond daar ook dat met Microsoft Account je gegevens anoniem worden gepersonaliseerd en gebruikt door derden. Vandaar mijn voorkeur voor geen Microsoft Account als het kan. Het was dit scherm en als je dan klikt op “Wat is er nieuw en anders” krijg je het hele verhaal. 

Windows 11 kondigt zich aan op mijn beeldscherm

 

Ik heb voor de lol Lotus123 uit 1999 geïnstalleerd in Windows 11. Het werkt nog gewoon. Ik heb hier plaatjes.

Lotus 123 in Windows 11 werkt prima!

Ik doe even een boute uitspraak, het Lotus123 programma die het nu nog doet is nergens meer te krijgen. De laatste versie was in 1999. 

Reputatie 7
Badge +5

WordPerfect…. jeemig, dat is lang geleden, Shift+F7, Bert Visscher, IT hart bloeit op :wink:

@E.B.F. Stroeve 
Corel WordPerfect Office bestaat nog steeds.
Ik gebruik LibreOffice.

Reputatie 6
Badge +6

Ik kreeg ook dat dwingende blauwe scherm op mijn laptop om over te stappen naar W11.
Ik heb dat niet gedaan omdat er een aantal programma's op draaien die nog niet gevalideerd zijn voor W11.
Dat wil niet zeggen dat ze niet zullen werken, maar ik wacht het wel even af.
Daarnaast zijn mijn printer en scanner al rond de 10 jaar oud, ze werken nog prima, maar na de overstap van W7 naar W10  was het al lastig om goed werkende drivers te vinden.
Als ik dat push bericht om de haverklap moet verwijderen dan gaat het echt vervelend worden.

 

Reputatie 6
Badge +3

Ben ik blij dat ik niet een computer heb die geschikt is. Geen gedram om over te stappen.

Alleen de werklaptop zal misschien wel overgaan. Maar dat wordt nu nog door  de organisatie tegengehouden.

Ja, ik ben ook zo, maar ik heb net een nieuwe computer gekocht en ik had gezorgd dat die geschikt is voor 11. Dus kwam die aanmelding en als je wegklikt komt ie na drie weken weer terug. Ik kon in Instellingen onder Systeem en dan Meldingen die meldingen uitzetten. Maar gisteravond was die er toch weer.

Ik heb het toen gedaan, het viel reuze mee. Waar ik vrees voor had, die vraag om een Microsoft Account aan te maken, kwam helemaal niet voorbij. Dus ik ben nou wel blij dat ik het gedaan heb.

Het startmenu is klein en simpel gehouden, veel minder allure of ik heb het nog niet ontdekt. Voor sommige dingen moet ik vaker klikken. M'n oude pc heb ik een ssd schijf ingebouwd en alles overnieuw erop. Die is nu m'n tweede pc met Windows 10. Lekker genieten allemaal, die is nu 5x sneller.

Ik zit nu met m'n hoofd in de archiefdoos. Ik heb nog 3,5" diskettes waar Word Perfect 5.1 op staat. Ik heb nog een diskdrive op USB dus dat wordt lekker pielen om die aan de praat te krijgen. En er ligt nog meer in de archiefdoos, die is helemaal vol en is twee dozen groot. Norton Commander, GWBasic, Jumpman Traumer . . .

Ik heb nog 3,5" diskettes waar Word Perfect 5.1 op staat. Ik heb nog een diskdrive op USB dus dat wordt lekker pielen om die aan de praat te krijgen. En er ligt nog meer in de archiefdoos, die is helemaal vol en is twee dozen groot. Norton Commander, GWBasic, Jumpman Traumer . . .

Geen Leasure suit Larry?

Leasure suit Harry? Die heb ik nooit gehad, ik heb wat gemist dan 🙂.

Leasure suit Harry? Die heb ik nooit gehad, ik heb wat gemist dan 🙂.

Ach, we waren jong. Het is net als met oude films, als je ze alsnog gaat kijken valt het meestal vreselijk tegen. 

 
Reputatie 7
Badge +5

Ik zou Wordperfect zo weer inruilen tegen Larry…… de nostalgie spat er vanaf: 

 

Ach, we waren jong. Het is net als met oude films, als je ze alsnog gaat kijken valt het meestal vreselijk tegen. 

Bij mij is het een beetje dat ik dan met de “bril” van 2022 ernaar kijk, en ja inderdaad, dan is het simpeler dan we nu kennen. Hadden ze nog internet met de telefoon. Maar soms zet ik de bril op van “toen”, dat ik de dingen in hun eigen tijd laat, dan kan ik er toch wel van genieten.  

Ik wou even laten zien wat je in Windows 11 allemaal kan. Mag 't? Want 't is wel leuk.
 

De speurtocht in de archiefdozen heeft wat opgeleverd.
Diskettes uit 1990, doen die het nog?
Ik had nog zo'n diskdrive met USB.
Ligt al sinds 2006 in de kast.
Zowaar, WordPerfect is nog te kopiëren naar de harde schijf!
WordPerfect 5.1 uit 1990 opstarten in Windows 11
Getypt in Word Perfect 5.1 voor dit forum. ​​​
Alle WordPerfect 5.1 bestanden in die oude Norton Commander

Wel eerst op internet lezen hoe je het moet doen. Die oude DOS programma's doen het niet direct in Windows 11! En alles zonder Linux of encryptie, goed hè. 

Wel belangrijk, dit is niet bedoeld voor mensen die niet in staat zijn een false positive van Windows Defender te herkennen, en elke foutmelding zien als een virus/hacker/malware/assume breach.  

Reputatie 4
Badge +3

Ik ben al ruime 20 jaar Windows loos,  dus W10/ W11.. ach ze doen maar ik heb er geen last van.. .(ja mogelijk verkrijgbaarheid van bruikbare machines voor Linux, zonder Jailbreak nodig te hebben).

Reageer