Consumentenbond.nl

Windows 7 stopt: wat ga je doen?Toon eerste bericht

136 reacties

Reputatie 2
Badge +1
Het grootste probleem blijft de gebruiker zelf: Niet iedereen kan de kennis hebben om het beste te installeren. Blijven vertrouwen op Windows 7 is op den duur ook een Russische roulette waar je alleen niet van weet hoeveel lege plaatsen er zijn en waar die ene kogel zit.

En een slecht geïnstalleerde Linux lijkt me ook niet OK, die installatie moet ook ok zijn.

Er is voor Linux wel een heel groot voordeel: De meeste Windows virussen en zo werken niet onder Linux.... dus dat is dan wel beter dan door blijven gaan met Win 7.

En het gevaar van de gebruiker... is hiermee nog steeds niet 100% opgelost..... en dat zal ook zo blijven.
Reputatie 7
Badge +6
@A. Roelofs ik heb niet direct plannen om op Linux over te gaan. Maar als je dat zou doen kun je dan gewoon al die windows programma's/apps er ook op zetten? Of moet je voor elke App de Linux versie gaan zoeken. Ik doe heel veel met Excel en Photoshop (psd) en zo. Als ik die bestanden dan niet meer kan openen of alles moet converteren, dan ben ik de sjaak. Ik wil ze ook kunnen uitwisselen met windowsgebruikers.
Reputatie 1
Badge
ik blijf lekker windows 7 gebruiken. en laat me niet bang maken.
ze blijven aan de gang. het dient mijn tijd wel uit.
Reputatie 7
Badge +5
ik blijf lekker windows 7 gebruiken. en laat me niet bang maken.
ze blijven aan de gang. het dient mijn tijd wel uit.

Dat klopt, hij gaat vanzelf uit.
Zorg wel dat je een goede backup hebt van je bestanden die je wilt bewaren, de kans dat je die kwijtraakt wordt dan steeds groter.
Waarom geen overstap naar Linux of Ubuntu beide besturing programma's werken als een speer . Beide besturing programma's zijn tot nu toe nog gratis ook . En zeker geschikt voor oude pc en of laptops waar niet al te veel geheugen in zit . U kunt ook Linux of Ubuntu uit proberen zonder dat er bijvoorbeeld wat aan instellingen van Windows veranderd . Ik persoonlijk werk al jaren met Linux .
Reputatie 7
Badge +5
Maar, nu heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag. Als Windows 7 niet meer geupdate wordt en er kennelijk veiligheidslekken kunnen ontstaan, wat doet een anti-virussysteem hier dan tegen oftewel is een antivirussysteem niet genoeg of voldoende om Windows 7 veilig te laten werken?

Immers, de updates zorgen er voor dat er zo min mogelijk lekken ontstaan in de software maar als er dan toch een lek is vangt je antivirussysteem dat dan niet gewoon op?

2e vraag, verzorgen Linus of Ubuntu wel en ook updates en hoe veilig zijn die dan?
Maar, nu heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag. Als Windows 7 niet meer geupdate wordt en er kennelijk veiligheidslekken kunnen ontstaan, wat doet een anti-virussysteem hier dan tegen oftewel is een antivirussysteem niet genoeg of voldoende om Windows 7 veilig te laten werken?

Nee, dat is niet genoeg. Vorige week nog heeft Microsoft toch nog een update uitgebracht voor Windows XP om een gapend gat te dichten. Dat gat was niet te dichten met anti virus software.

https://www.wired.com/story/microsoft-windows-xp-patch-very-bad-sign/

Dit soort problemen zitten in ieder systeem en ze worden gevonden, misbruikt, gedetecteerd en gefixt. Deze is dus zelfs nog gefixt in XP maar ondertussen zijn stapels anderen niet gefixt in XP. En op den duur gaat met W7 hetzelfde gebeuren.
Van Ubuntu en Linux krijg je regelmatig updates . Deze 2 besturing programma's zijn helemaal geen virus scanner's enz, nodig , zolang het gezond verstand gebruikt wordt .Het antwoord op de eerste vraag , Ik zal er geen vertrouwen meer in Windows 7 hebben . Als de pc voldoende geheugen enz , heeft kunt u ook Windows 10 installeren . Maar dat is niet gratis . Of eventueel bij Microsoft vragen van hoe en wat .https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10ISO.
Ik gebruik nog steeds Windows 8 (of 8.1) dat bij aanschaf op mijn pc stond. Was er net in thuis toen Windows 10 verscheen en heb dat niet laten installeren omdat ik er wel even klaar mee was. Zodra Microsoft niet meer ondersteunt is er de optie om er helemaal mee op te houden (geloof het of niet, er zijn nog steeds mensen die zonder internet door het leven gaan) dan wel een nieuwe pc aan te schaffen met up to date programmatuur. Mijn vorige pc begaf het totaal en hopeloos en aan die gruwelijke materiaalverspilling heb ik de les overgehouden om documenten die voor de toekomst van belang kunnen zijn gelijk uit te printen en voor mijn nageslacht in fysieke vorm te bewaren.

Die hele technologie is ons voorgeschoteld onder het mom van "gemak" en ik blijf daar consequent aan vasthouden. Op aansporingen om contact alleen nog via internet te onderhouden reageer ik niet, en het wachten is nu op het moment, dat daaruit de conclusie wordt getrokken dat ik overleden ben. We gaan het zien en ongetwijfeld interessante tijden tegemoet,.
Ubuntu is een distributie (compleet pakket van allerlei toepassingen) van een op Linux gebaseerd besturingssysteem. Dat heeft meerdere soorten maar komt in een LTS versie (Long Term Support) en een normale versie. De gewone versie wordt twee keer per jaar opgewaardeerd naar een hogere versie met 1 jaar support en updates, de LTS versie wordt een aantal jaren ondersteund (5) zonder de noodzaak te upgraden.
Als gebruiker krijg je de updates en upgrades gewoon aangeboden en zal in de praktijk je eigenlijk vrij geruisloos over kunnen gaan op een nieuwere versie dan wel updates aangeboden krijgen. Verschil is dat de hele installatie wordt bijgewerkt zolang je software gebruikt dat door Ubuntu wordt aangeboden. Dus ook je browser, java, office software wordt dan meegenomen. Deze updates verschijnen vrijwel dagelijks.
Vasthouden aan oude versies van besturingssystemen is af te raden, zeker als je ook online bent of in een netwerk zit dat verbonden is met internet. Het misbruiken van een computer met software met beveiligingslekken is vaak kinderlijk eenvoudig en kan grote gevolgen hebben. Ook met anti-virus software geïnstalleerd.
Reputatie 7
Badge +5
OK, dank jullie wel voor al jullie reacties!!
Reputatie 6
Badge +3
Ik denk dat voor degene die opziet tegen een overstap van W7 naar W10 Linux een slecht advies is. Maar iedereen mag het proberen.
Of Linux een slecht alternatief is voor iemand die er tegenop ziet om te upgraden van Windows 7 naar Windows 10 is zo niet te zeggen. In ieder geval hangt het af van hetgeen je met je computer doet. Mijn familie zou dat prima kunnen (en doet dat ook deels). Als je allerlei nieuwe extra apparatuur (camera' s, dure videokaarten, afstandbedieningen, gadgets in het algemeen) aansluit op de pc is het vaak niet een goed advies omdat de ondersteuning door de fabrikant niet aanwezig is of lastig aan de praat te krijgen. Als je voornamelijk op internet zit en wat mailt en af en toe een office bestand opent is dat al wel een case waar je deze gebruikers mee kunt voorzien. Wel even door iemand met verstand laten assisteren.

Windows 10 gooit de gebruikersinterface met enige regelmaat om. Een voorbeeld daarvan is configuratiescherm. Dat is dus ook niet perse geschikt voor een gebruiker die veranderingen maar niks vindt.

Wat in ieder geval opgaat is dat je geen besturingssysteem moet gebruiken dat niet meer wordt bijgewerkt door de leverancier.
Reputatie 7
Badge +5
Goed verhaal @Kattenkop Waar ik van baal is dat ik nu een goed en fijn werkend systeem heb wat ik door en door ken, waarop ik goed kan werken en waaraan ik weinig storingen heb (wel gehad) terwijl dat als ik Windows 10 upload ik al de problemen krijg die dat met zich meebrengt waaronder dat als ik niet oppas ik opeens al mijn WORD-bestanden kwijt ben.

Niet voor niets heeft de Consumentenbond kort geleden een boekje uitgebracht die je helpt met Windows 10 problemen. Nou wil ik daarmee niet zeggen dat iedereen problemen heeft of krijgt met Windows 10 maar ik weet nu wat ik heb en niet wat ik krijg. In ieder geval weet ik nu al dat ik dan naar de computerwinkel ga en het hen laat doen want ik wil geen bestanden kwijt raken. Bovendien kennen zij de trucjes waardoor ik voor herinstallatie wellicht helemaal niet zo veel betaal behalve arbeidsloon. Een tijdje terug had ik (na jaren) ook een herinstallatie van Windows 7 nodig en dat kostte me ook geen extra geld behalve het normale arbeidsloon.

Wat dat zegt over mijn persoonlijkheid? Ik weet het niet behalve dat ik van me zelf vind dat ik conservatief of behoudend ben. Ik ken ook mensen die elke 2 of 3 jaar een andere auto kopen terwijl ik graag lang met mijn auto's doe. Het gekke daarbij is dat ik niet opzie tegen een nieuwe auto maar dat toch niet elke drie jaar doe maar dat heeft ook financiële redenen. Waarom zou ik elke drie jaar een nieuwe auto kopen als ik 8.000 km per jaar rij.

Een voetbalteam raakt op een gegeven moment op elkaar ingespeeld. Dan is het niet wijs om dat team om te gooien en de keeper in de spits te zetten en de spits in het goal.

Op een ander draadje op deze Community speelt een discussie over de plannen van ING om de TAN-codes af te schaffen en iedereen om te zetten op Internetbankieren op je Smartphone. De kern is ook daar: ze hebben een inmiddels een door de wol geverfd en beproefd systeem dat super veilig is. En vervolgens wordt iedere ING bankklant in het diepe gegooid om geforceerd over te schakelen op mobiel bankieren op je Smartphone. Leuk voor diegenen die Internetbankieren via je Smartphone al hebben en niets anders willen maar niet voor diegenen die dat helemaal niet willen. Ik heb ook een Smartphone maar die heb ik niet gekocht voor ING.

Zelfde verhaal over de belastingdienst. Die had een zeer fijn werkend download aangiftesysteem maar nu moet iedereen plotseling aangifte doen via zijn Smartphone of via zijn Digidee. Leuk voor diegenen die dat willen maar niet voor diegenen die dat niet willen. Wel leuk natuurlijk maar behoud dan toch minstens het oude want dat werkte ook heel goed. Zelfs mijn kruidenier op de hoek werkt met verschillende betaalsystemen. Sindsdien doe ik mijn aangifte via BOKKZ.

Zo! Ik ben het kwijt!!
Reputatie 2
Badge +1
Niet voor niets heeft de Consumentenbond kort geleden een boekje uitgebracht die je helpt met Windows 10 problemen.


En voor Windows 7 heeft de Consumentend zelf een EHBO boek in de webshop gehad....
Dus het boek over Windows 10 is niet uniek tav problemen voor bepaalde gebruikers en dat zal vermoedelijk altijd zo blijven, de een kan ook nu een maal beter breien dan de ander als je dat zou willen doen....
Dus eea zal altijd in de context bekeken moeten worden dat is wel zo eerlijk.

https://www.consumentenbond.nl/laptop/video-pc-ehbo

Het boek PC-EHBO laat zien hoe je veelvoorkomende computerproblemen zelf kunt oplossen. Of het nu gaat om een slechte internetverbinding, virussen of falende hard- of software, de stapsgewijze instructies helpen je de computer de baas te worden en te blijven. De informatie in dit boek heeft betrekking op Windows 7 en 8 (en 8.1). Bij 19 stappenplannen heeft de auteur ook een instructievideo gemaakt, die elke stap laat zien. De video's (voor Windows 7) staan op deze pagina. Wil je meer weten over de inhoud van dit boek en het boek eventueel bestellen? Kijk dan in de webshop.
Linux is leuk en er is veel voor te zeggen. Maar met Linux geen Photoshop. Het gratis programma Gimp is er dan ook nog wel, waar veel mee kan. Maar geen opgenomen bewerkingen, die dan in batch kunnen worden uitgevoerd. Maar dit is wel een specifiek voorbeeld natuurlijk.
Reputatie 1
Badge

ik blijf lekker windows 7 gebruiken. en laat me niet bang maken.
ze blijven aan de gang. het dient mijn tijd wel uit.
Dat klopt, hij gaat vanzelf uit.
Zorg wel dat je een goede backup hebt van je bestanden die je wilt bewaren, de kans dat je die kwijtraakt wordt dan steeds groter.

uit gaat hij echt niet. je kan er gewoon mee blijven werken en een back up is echt niet nodig. zolang je een goede virus scanner gebruikt en die heb ik.dus ik maak me er ook niet druk om. ik heb een hele goede computer specialist die me in geval van nood kan helpen.
Reputatie 2
Badge +1
En als de harde schijf stuk gaat....en je heb geen backup van je gegevens ... wat dan?
Alle foto's en de overige documenten kwijt?
Kan dit in deze context niet volgen dat dit een reële keuze is, geen backups maken.
Reputatie 1
Badge
En als de harde schijf stuk gaat....en je heb geen backup van je gegevens ... wat dan?
Alle foto's en de overige documenten kwijt?
Kan dit in deze context niet volgen dat dit een reële keuze is, geen backups maken.

discussie gesloten ik laat het hier bij.
uit gaat hij echt niet. je kan er gewoon mee blijven werken en een back up is echt niet nodig. zolang je een goede virus scanner gebruikt en die heb ik.dus ik maak me er ook niet druk om. ik heb een hele goede computer specialist die me in geval van nood kan helpen.

Geen back up make van je bestanden is ronduit het slechtste advies dat ik ooit voorbij heb zien komen. En waarom, is het te duur, kost het teveel moeite? Ik ben heel benieuwd naar de motivatie.
Reputatie 2
Badge +1
@A. Deen
Iemand die geen enkel belang heeft bij het bewaren van alle foto's en de overige documenten, maakt ook een bewuste keuze: namelijk dat hij of zij het niet belangrijk vindt.

We hoeven toch iemand niet te overtuigen als dit besluit al genomen is.

Ik kan dat prima respecteren het is de eigen keuze.

Onze vraag of dat wel verstandig is, is dan totaal niet meer belangrijk....

Inderdaad: Discussie gesloten op verzoek van iemand die zijn/haar eigen keuze gemaakt heeft.
@A. Roelofs wie niets heeft hoeft inderdaad niets te bewaren maar het blijft in zijn algemeenheid vreemd advies om niet te backuppen.

PS ik zie dat wel vaker dat mensen "discussies sluiten" maar dat is raar. Het staat iedereen vrij hier te reageren of niet.
Reputatie 4
Badge +4
Waarom geen overstap naar Linux of Ubuntu beide besturing programma's werken als een speer . Beide besturing programma's zijn tot nu toe nog gratis ook . En zeker geschikt voor oude pc en of laptops waar niet al te veel geheugen in zit . U kunt ook Linux of Ubuntu uit proberen zonder dat er bijvoorbeeld wat aan instellingen van Windows veranderd . Ik persoonlijk werk al jaren met Linux .

De meest simpele reden: Het grootste deel van de (vooral hobby gerelateerde) programma's die ik gebruikt is niet te krijgen voor Linux.
En met een windows emulator werken is een beetje het paard achter de wagen spannen.

Ik snap wel dat iedereen liever in de oude vertrouwde werkomgeving blijft waar je alles met de ogen dicht kunt vinden, maar ook aan Windows tien kun je wennen.
We hebben twee pc's en twee laptops, allen inmiddels voorzien van een SSD C schijf voor het besturingssysteem en 3 werken nu op Windows 10.
Ik ben nu zo aan windows 10 gewend dat Window 7 nu voelt als een stap terug.
En ik was echt een groot liefhebber van Windows 7.
Reputatie 2
Badge +1
Het gaat niet erom dat er niet gereageerd mag worden, maar dat we op een bepaald moment moeten stoppen, althans ik doe dat, met aan iemand te sleuren die een keuze gemaakt heeft: Niet backuppen.
Verstandig of niet... tja.
Reputatie 7
Badge +5
Belangrijker misschien nog dan de vraag of het verstandig is om wel of niet met Windows 7 te blijven werken en in januari niet over te stappen op Windows 10 is de vraag welke consequenties dat kan hebben. Gehackt kun je natuurlijk altijd worden maar met een onveilig systeem is die kans natuurlijk altijd en veel groter.

Nou heb ik als Bank ING en ik bankier on-line via mijnING op de beveiligde ING-site waarop ik nooit inlog via een ontvangen link maar altijd via mijn eigen link. Behalve mijn bankrekening heb ik daar ook de nodige beleggingsrekeningen staan met een niet onaardig bedrag er op. Nou word ik gehackt en op de een of andere manier slagen criminelen er in om mijn inloggegevens te bemachtigen en mij daarna totaal leeg te roven. Ik kan me niet voorstellen hoe omdat ik ook mijn TAN-codes ontvang via mijn oude mobiel maar stel, men slaagt er in om ook mijn mobiele nummer te vervangen door een nummer van hen zelf.

Vervolgens stap ik naar ING met een verzoek om schadevergoeding maar tijdens dat proces komt men er achter dat ik nog steeds werk met een sterk verouderd besturingssysteem dat bovendien nooit meer wordt geupdate.

Los van de vraag of er misschien ergens in hun leveringsvoorwaarden als voorwaarde staat dat je je systeem up to date moet houden denk ik als aansprakelijkheidsdeskundige dat men zich daarbij dan wel eens met succes zou kunnen beroepen op bijvoorbeeld artikel 6:101 BW welk artikel inhoudt dat als er sprake is van omstandigheden die voor risico van de benadeelde zijn je kunt fluiten naar schadevergoeding.

En misschien is dat wel een te hoge prijs om te betalen voor de gok 'dat ik me toch lekker niet bang laat maken en het mijn tijd wel uit zal dienen.' En dus, met weemoed en een gezonde tegenzin denk ik dat ik er volgend jaar toch aan zal moeten.

.

Reageer