Zijn er apps verdwenen op jouw smart tv?Toon eerste bericht

141 reacties

Wat een onzin om smart tv producenten hiervan de schuld te geven. Zij produceren een tv waarop het mogelijk is apps te zetten, maar zijn niet verantwoordelijk voor de werking van apps van andere partijen.
Waar maken jullie je druk om? Koop gewoon een Google Chromecast of ander streaming-apparaat en je hebt de losse apps op je tv niet meer nodig.
Mijn Smart TV uit 2011 is met de jaren steeds minder smart geworden.
Het is nu nog maar een doodgewone TV.
"Limited" Smart TV zou een meer toepasselijke naam zijn.
Voor online video zoals uitzending gemist op je tv te blijven kijken hoef je geen chromecast e.d. aan te schaffen. Installeer de gratis Tubio app op je smartphone of tablet en zorg dat je tv op het zelfde netwerk is aangesloten. Browse nu in de tubio app naar www.uitzendinggemist.net en selecteer een programma om af te spelen. Nu krijg je een scherm waarin je je tv kunt selecteren en begint de video op je tv af te spelen. Werkt perfect op mijn Samsung ue40F7000 en waarschijnlijk op veel smart tv's.
Als je bij instellingen "block ads" aanvinkt krijg je alleen na afloop van een video een advertentie te zien die je gelijk weer kunt wegdoen.
Het betreft een Samsung TV type UE40F6320AWXXN. Aangeschaft 2014 (begin v/h jaar). Eerst zat er een app op van NPO, waarmee je gemiste uitzendingen kon terugkijken. Sinds een jaar of twee is die verdwenen. Daarnaast is sowieso het hele smart-deel van de TV een beetje irritant geworden: door updates moet je nu heel lang wachten voordat je het Smart-deel kunt starten. Voorheen werkte dit direct. Helaas kun je niet terug naar een vorige versie:-(
Het betreft een Samsung TV type UE40F6400. Aangeschaft februari 2014. Eerst zat er een app op van NPO, waarmee je gemiste uitzendingen kon terugkijken. Sinds ca. een jaar is die verdwenen zonder enige vorm van aankondiging. Wij waren een fervente kijker via deze app. Via de computer kijken naar NPO Start is geen gemakkelijk alternatief. Bovendien moet je betalen/abonneren. Daarnaast is sowieso het hele smart-deel van de TV een beetje irritant geworden: door updates moet je nu heel lang wachten voordat je het Smart-deel kunt starten. Voorheen werkte dit sneller.
Pien Valk. OP mijn net-gekochte (half Oktober 2018) samsung smart tv i(UE43NU7470S XXN) is de Netflix app plotseling verdwenen en Samsung wil hier niets aan doen. Ook heeft de verkoper mij nooit ingelecht dat dat het geval kon zijn.! Ik voel me bekocht! Kan ik een nieuwe tv eisen?
Reputatie 7
Badge +5
Ik ben bang van niet @Francina

Fabrikanten maken op hun websites goede sier met allerlei apps op hun dure smart-tv's. Maar als de Consumentenbond aan de tv-fabrikanten vraagt naar de ondersteuning van die apps, blijkt dat geen van de fabrikanten de garantie geeft dat apps in elk geval voor een bepaalde periode zullen werken.

Zie dit topic: Geen garantie voor apps op smart-tv's
Reputatie 3
Badge +3
Pien Valk. OP mijn net-gekochte (half Oktober 2018) samsung smart tv i(UE43NU7470S XXN) is de Netflix app plotseling verdwenen en Samsung wil hier niets aan doen. Ook heeft de verkoper mij nooit ingelecht dat dat het geval kon zijn.! Ik voel me bekocht! Kan ik een nieuwe tv eisen?

Hoi @Francina,

Dat is wel heel snel. Is de app niet meer te vinden in de balk onderaan je scherm? Wellicht staat de Netflix app nog wel onder het 'apps' tabje in het menu. En werken andere apps nog wel gewoon?

Ben ook benieuwd wat Samsung zelf heeft aangegeven over het verdwijnen van deze app.
Spotify is verdwenen van mijn Samsung TV. Mijn laatste 2 TV's waren Samsung, maar de volgende beslist niet. Eerst de NPO app en nu de SPOTIFY app. Straks nog even Netflix en ik kan die TV zo weggooien. Prullenkraam! Ga Spotify ook maar weer opzeggen; dit is geen doen zo.
Reputatie 3
Badge +3
Vanwege jullie vele meldingen (meer dan 500) over verdwenen apps zijn we naar de fabrikanten van smart-tv’s gestapt, maar helaas blijven fabrikanten garantie op blijvende werking van apps weigeren. Daarom adviseren wij om apps niet te laten meewegen bij je keuze voor een nieuwe tv.

Mocht een smart-tv app niet meer werken, dan horen wij dat graag in dit topic. Geef daarbij het merk en model van de tv aan, welke app(s) je mist en wanneer de televisie is gekocht.
Op mijn LG 42LB630V-ZA kan ik de NPO-app niet meer gebruiken. De tv is aangeschaft in januari 2015.
Na een paar dagen verblijf in het buitenland kwam ik tot de ontdekking dat Hbbtv (rode knop) via de NPO (waarschijnlijk) sinds 1 maart 2019 niet meer werkt. Erg teleurstellend, want het was een erg handige en volledige manier om TV-progamma's, uitgezonden via de NPO, terug te kunnen kijken. Veel vollediger dan TV gemist van Ziggo.

De NPO geeft het advies om een Chromecast te kopen en dan maar te streamen. Dat is niet mijn idee van handig.

Kan de Consumentenbond de NPO erop aanspreken dat het niet de bedoeling is om functies uit mijn TV te slopen?
Reputatie 7
Badge +7
Beste @iMark1962,

Bedankt voor je bericht. Omdat er reeds een topic bestaat over verdwenen apps van je smart-tv, heb ik je bericht hierheen verplaatst. Zoals je ziet ben je jammer genoeg niet de enige die een dergelijk probleem ervaart. De Consumentenbond is hier zeker op tegen, en zet zich hier ook voor in. Jammer genoeg nog zonder resultaat. De fabrikanten nemen hun verantwoordelijkheden niet.
Mijn bericht gaat over het verwijderen van Uitzending Gemist uit HbbTv. HbbTv is uitdrukkelijk geen app op de TV. Het is een specifieke functie die onder de rode knop zit. Ik stel het dan ook niet op prijs dat mijn bericht naar een topic verplaatst is waar het maar zijdelings mee te maken heeft.
Zie bijvoorbeeld:
https://www.homecinemamagazine.nl/2014/05/hbbtv-op-je-tv-wat-het-en-wat-kun-je-ermee/
https://nl.wikipedia.org/wiki/HbbTV

Het mooie van Hbbtv is nu juist dat het geen app is en dus minder afhankelijk van updates zou moeten zijn. Helaas is de functionaliteit door de NPO om zeep geholpen.
https://breedbeeldweetjes.wordpress.com/2019/03/04/hbbtv-npo-werkt-niet-meer/

Bij ons werkt Hbbtv via de kabel van Ziggo. We hebben een Sony 40KDL750HX uit 2012 met CI+ module en Ziggo smartcard. Het was goed nieuws toen in 2016 Hbbtv beschikbaar kwam bij Ziggo. Helaas heeft het maar een paar jaar mogen duren.....

De Consumentenbond zou in dit geval niet moeten klagen bij de fabrikanten van de TV's maar bij de NPO. De NPO heeft de functionaliteit van HbbTV aangetast.
@iMark1962 Ik lees dat het niet gaat stoppen maar dat vanwege een moderniseringsslag oudere TV's niet meer ondersteund worden. Als dat klopt heeft het wel grote raakvlakken met verdwenen apps die ook verdwijnen omdat een protocol of api gemoderniseerd wordt.
Het heeft raakvlakken maar het toevoegen van DRM aan HbbTV is iets anders dan het niet langer ondersteunen van apps. Dit ligt aan de kant van de NPO en de niet-ondersteunde apps zijn een verantwoordelijkheid van de fabrikanten.

Blijkbaar is de NPO zich aan het voorbereiden op het laten betalen voor diensten via HbbTV. Want dat is het enige praktische nut van het toevoegen DRM aan HbbTV.
https://www.dtvkit.org/the-hbbtv-association-announces-release-of-its-free-to-use-dash-drm-reference-application/
NPO past protocol aan, leverancier brengt geen nieuwe versie van app uit voor nieuw protocol, app verdwijnt. Versus NPO past protocol aan, leverancier past software op oude TV niet aan, functionaliteit werkt niet meer. Het is hetzelfde, telkens als protocollen of APIs aangepast worden houdt oude functionaliteit op te bestaan.
Dat het In de praktijk op hetzelfde neerkomt ben ik met je eens: de functionaliteit verdwijnt door wijzigingen. Toch zit er een fundamenteel verschil wanneer de NPO een aanpassing doorvoert of dat een TV-fabrikant een protocol niet meer ondersteunt. Tenzij natuurlijk in dit geval Sony de versie van HbbTV op onze TV zou kunnen upgraden naar een versie die HbbTV met DRM ondersteunt. Maar ook daar heb ik weinig vertrouwen in.
Reputatie 3
Badge +2
Voor online video zoals uitzending gemist op je tv te blijven kijken hoef je geen chromecast e.d. aan te schaffen. Installeer de gratis Tubio app op je smartphone of tablet en zorg dat je tv op het zelfde netwerk is aangesloten. ...............................
Helaas werkt ook niet meer. Streamen vanaf tablet/mobiel wordt agv de DRM sinds 1 maar geblokkeerd. Inmiddels doet vrijwel geen enkele app het mee van onze Samsung TV, een UE 6510 type. Ik had nog een Raspberry Pi 3B+ liggen en daar Kodi opgezet met de Retrospect add-on, aangesloten op de HMDI ingang en bediening gaat via de app voor Kodi op tablet/mobiel en Uitzending Gemist werkt weer....
Chromecast zou ook werken, maar de RPi had ik al dus duurzamer....
Helaas duurt de duurzaamheid van de TV-fabrikanten al dan niet in samenwerking met NPO en andere app aanbieders voor de smart TV, veel te kort en is niet duurzaam.
Onze TV is inmiddels alleen dus maar een TV en monitor meer...

Oja, met Kodi + de Retrospect add-on, heb je ook alle andere zenders in NL en België.... het werkt iets minder soepel dan via de kabel, maar probeer het maar of het iets is. Die RPI kun je eventueel ook nog voor een ander doel gebruiken, daar is zoveel keuze op dat gebied.
Of een Chromecast?
Heb je zelf een televisie waarop apps zijn verdwenen? Help ons en andere consumenten door dit aan ons te melden. We horen graag om welk merk en model televisie het gaat, welke app(s) je mist en wanneer de televisie is gekocht.

Ik heb een Samsung Smart tv uit 2014. ik heb wel belangstelling voor de nieuwe NPO Start Plus dienst. Maar die is niet te vinden op mijn tv. Dan lees ik dat dat ingewikkeld is met oudere smart tv's en, gezien ik toch van plan was om misschien een nieuwe aan te schaffen, ging ik vragen bij de BCC. Maar daar werd mij heel duidelijk verteld dat GEEN ENKELE smart tv, nieuw of oud, kan werken met NPO Start. dan moet je dan gewoon streamen via je telefoon. Of dat de kwaliteit ten goede komt, weet ik niet.
Wat voor halfgare omroepbons bedenkt dat ze hun dienst onbruikbaar maken voor Smart tv's? Kan het zijn dat de tv-fabrikanten rechten moet betalen aan de NPO, en dat geen enkele dat doet?

Ja zo was op mijn Samsung de WWE wrestling entertainment app eraf, heel irritant dat ze dit zo maar kunnen doen.

Reputatie 2
Badge +3

Die “smart tv “  is toch niet zo ń  toffe oplossing.
Een niet-smart tv is bijna niet meer te vinden.
De beste oplossing lijkt mij alle apps van tv verwijderen en via Chromecast, Apple TV of bij langzame internetverbinding bekabeld  streamen.
Dan hou je puur zelf gekozen Apps over en blijft / wordt het beter TV kijken.

Reputatie 6
Badge +4

Die “smart tv “  is toch niet zo ń  toffe oplossing.
Een niet-smart tv is bijna niet meer te vinden.
De beste oplossing lijkt mij alle apps van tv verwijderen en via Chromecast, Apple TV of bij langzame internetverbinding bekabeld  streamen.
Dan hou je puur zelf gekozen Apps over en blijft / wordt het beter TV kijken.

Ik vind een smart t.v. een prima oplossing. Zou niet weten wat er mis mee moet zijn. Alle apps verwijderen kan helemaal niet, daar krijgen de fabrikanten nl. geld voor. 

Reputatie 4
Badge +3

De meeste problemen zijn dat apps bedoeld zijn voor een combinatie van clients (op de TV) en servers (ergens op het net).   Als de servers veranderen (bv.eerder genoemde hbbtv / rode knop), youtube, netflix, skype zullen de clients moeten mee veranderen.  Sommige van die aanpassingen hebben een technische oorzaak (aanpassingen nav. inbraak of vernieuwing van dienstverlening), maar meestal een juridische (invoering, verandering van DRM, .. ) . 

In sommige gevallen kan dat omdat een leverancier een bibliotheek beschikbaar stelt bv. in andere gevallen lukt dat een stuk minder. Als de fabrikant dan geen update meer levert gaat de app vanzelf niet meer werken. 

Er zijn app-services die wel van alles aan de fabrikant beschikbaar stellen en geld betalen voor distributie. Daarvoor worden de updates dan wel doorgevoerd, maar ook niet voor alle modellen.

Een leverancier als Samsung maakt een ontwerp, bouwt er 100.000 en maakt dan een nieuw ontwerp bv. nav andere electronica componenten. Na een paar jaar zijn er 10-tallen modellen in omloop die alemaal iets verschillen. Voor de oudere modellen wordt de software niet meer geschikt gemaakt/ontwikkeld omdat het testen teveel gaat kosten. 

Bij mij precies hetzelfde opeens is You Tube er af en dat voor een Samsung TV van 4 jaar oud.

Als ik dat van te voren had geweten, had ik de televisie niet gekocht.

 

Reageer