Is een factuur na annulering van een mondeling geaccepteerde offerte passend?

  • 28 April 2022
  • 4 reacties
  • 91 Bekeken

Ongeveer een maand geleden hebben we mondeling bij een aannemer aangegeven dat we wel met hem in zee wilden om onze badkamer te renoveren, nadat hij een schriftelijke offerte had gestuurd, al vonden we de prijs wel erg hoog. Hij gaf toen aan dat de klus wel pas in december zou kunnen, en de precieze prijs nog niet vaststond i.v.m. mogelijke prijsstijging op materiaal de komende tijd. Nu is er iemand op ons pad gekomen die aangeeft wel eerder aan de slag te kunnen, en ook voor aanzienlijk minder geld. Het bedrag op die offerte komt op ons realistischer over (ook al bestaat de kans dat de kwaliteit minder is natuurlijk), en we willen dus graag met diegene in zee. Nu geeft de eerste aannemer aan dat hij dan een factuur zal maken voor besteedde uren en annulering van de offerte. Ons was niet bekend dat dit gebruikelijk is als het nog zo lang duurt voordat er iets gedaan wordt, we kunnen ons niet voorstellen dat er al tijd aan besteed is afgezien van het maken van de offerte. Het stond ook niet op de offerte en er zijn ook geen algemene voorwaarden op zijn website. Mag deze meneer ons dan toch een factuur sturen? Zo ja dan betalen we die uiteraard gewoon, maar ik had het toch graag van tevoren willen weten.


4 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Altijd tevoren een vrijblijvende  offerte vragen voorkomt dergelijk  geharrewar . Als men dat niet wil had je de prijs van annuleren kunnen vragen en alsnog besluiten of je het risico had willen lopen . Eigenlijk vind ik dat dit altijd tevoren gezegd zou moeten worden . Trouwens , een offerte waarbij de prijs niet vaststaat geeft ook niet veel houvast al heb ik er wel begrip voor in deze onzekere tijden . 

Reputatie 7
Badge +5

als je even zoekt kom je vergelijkbare situaties tegen waarbij wel getekend is en gewoon 30% annuleringskosten betaald moet worden. Hier is niet getekend en je mag slechts de uren betalen, ik zou daar niet een heel groot punt van maken. 

En als je lid bent van de CB kun je ze altijd even bellen voor juridisch advies.

Ik zou ook de CB bellen want ik denk dat er net te veel haken en ogen aan zitten om het op dit forum eens te worden.

Reputatie 7
Badge +6

Een mondelinge acceptatie is net zo bindend als een schriftelijke . Het verschil zit in de bewijsbaarheid , tenzij de acceptatie telefonisch is geweest en de aannemer dat gesprek opgenomen heeft . Dan is het bewijs in beide gevallen even sterk lijkt me . Persoonlijk zou ik nooit gaan liegen in dit soort gevallen om er onderuit te komen . Zeker niet verkeerd om advies in te winnen aan specialisten op dit gebied . Vooral als het om een fors bedrag gaat . Als je er niet onderuit komt en er toch vanaf wil , kun je trachten die annuleringskosten lager te krijgen . 

Reageer