Jarenlange chaos bij het CBR levert nog steeds geen verbetering op

  • 4 February 2019
  • 52 reacties
  • 4832 Bekeken

Herkennen jullie dit ook? Het CBR is een chaotische instelling. Niet bereikbaar, raken belangrijke formulieren kwijt en geven dan jou de schuld. Terwijl het aangetekend verstuurd is. Ik maak me dan ook ernstig zorgen ivm de privacywet. Waar blijft dan deze gevoelige informatie. Liggen die straks ook gewoon op straat? Onbegrijpelijke brieven die gestandaardiseerd verstuurd worden en dus niet leesbaar zijn. Ze worden in een dergelijke juridisch jargon gegoten dat ze zich bij voorbaat al proberen in te dekken. Klachten worden niet in behandeling genomen, terwijl je wel een bevestiging krijgt dat je een klacht hebt ingestuurd. Ondertussen verloopt je rijbewijs met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk heb je dan iemand van het CBR aan de lijn en die geeft dan toe dat ze fout op fout hebben gemaakt... pff denk je.., er gloort hoop aan de horizon. NEEE, het hele gedoe begint weer van vooraf aan. Is er ergens een actiegroep om het CBR verantwoordelijk te stellen voor disfunctioneren. Waarom grijpt de overheid niet in? Waarom wordt deze instelling niet ontmanteld/ Het is nl. al 10 jaar gedoe. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips. Ik ben echt ten einde raad

52 reacties

Het meest schandalige is dat deze situatie niet recent is ontstaan maar al meer dan 15 jaar duurt.

Kennelijk durft hier niemand in te grijpen.

Falende overheid.
Reputatie 7
Zou niet juist de digitalisering de oorzaak zijn? Je hoort en leest niet anders dan dat er weer zoveel miljoen naar de Filistijnen is omdat niemand met het programma overweg kan, of het nou gaat om de Fiscus, UWV, SFB, Gemeentes, Justitie, gezondheidszorg enz. Er hoeft maar een komma verkeerd te staan om iets mis te laten gaan. Misschien moeten ze terug naar pen, papier en een grote agenda en dan vooral niet appen tijdens het werk.
Badge
Hoi allemaal,

idee om een Consumentenclaim in te dienen?



Mijn moeder is 5 maanden van tevoren begonnen met verlengen ivm aankomende 75e verjaardag en afhankelijkheid auto. Een maand voor verloopdatum krijgt ze pas bericht dat het 8 maanden duurt. Ze zit straks dus minimaal 3 a 4 maanden, als het niet langer is, zonder vervoer.

Wandelen naar de bushalte op een kilometer afstand is niet zo top met een nieuwe knie en fietsen is ook geen optie.

Ik zie dus een heleboel ongedekte kosten opdoemen die de schuld zijn van CBR maar die zij straks moet betalen.


  • Taxi’s en extra OV
  • voor niks wegenbelasting
  • bezorgkosten boodschappen en mensen aan huis
  • 1000 en 1 keer bellen naar deze CBR ‘organisatie’ (‘organisatie’ mag tussen aanhalingstekens)

Ze is zeker niet de enige en de regeling die ministerie nu bedacht heeft komt niet snel genoeg om de kosten te voorkomen.



Consumentenclaim? @Imke ?
Badge +8
Hi @Mireijuh, wat een vervelende situatie voor je moeder!



Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, zie ook deze informatie op onze website hierover. Ik geef jouw reactie in ieder geval als signaal door binnen de organisatie. Je zou ook zelf nog contact kunnen opnemen met Consumentenclaim. Succes!

Ik moet even van me afschrijven 🙁. Al voor de 3e keer in de laatste 15 jaar is het CBR te laat met het verlengen van mijn rijbewijs. Ik begin erg op tijd: altijd 6 maanden tevoren en inmiddels is mijn rijbewijs een week verlopen. 5 jaar geleden heb ik 2 weken zonder rijbewijs gezeten. Het is een chaotisch bedrijf, krijgt er geen grip op, belooft altijd beter, staat je niet te woord, heeft een prachtige niet effectieve klachtenprocedure en hangt je op als het een beetje moeilijk wordt. Het voelt overigens om te beginnen al vreemd om als kerngezond jong persoon, op papier weliswaar chronisch ziek, de vreemdste keuringen te moeten doorlopen.

op tijd beginnen is dus helaas geen betrouwbare oplossing. Ik wel alvast een reminder in de agenda gezet voor nov 2023: dan begin ik een jaar van tevoren 😬 (tegen beter weten in).

het kan altijd erger, het CBR heeft waarschijnlijk schandalig veel gedupeerden die er ernstiger aan toe zijn dan ik. en ik ben gezond 👍

Een wanhopige gedupeerde....
 

@LeonieC 
Dat is balen dat het CBR zo moeilijk doet.
Er zou een makkelijke herhaling mogelijk moeten zijn, voor kwalen die niet veranderen.

 

Reputatie 7
Badge +6

Een goede kennis van mij is 80 jaar en zeer slecht ter been en kan daardoor niet zonder auto . Heeft op tijd aangevraagd . Rijdt desondanks nu al weken zonder geldig rijbewijs met alle bijbehorende risico's . Mijn vrouw is wegens de griezelverhalen 8 maanden geleden al met de procedure begonnen . Hoort nu al maanden niets meer , maar denkt dat ze voor keuring naar de oogarts zal moeten . De meeste oogartsen hebben ook enorme wachtlijsten , dus ik zie de bui al hangen . Binnenkort is de geboortegolf aan de beurt waar ik ook bij hoor . Als ze de boel dan  nog steeds niet op orde hebben , wordt het ECHT  dramatisch . Dit kan en mag de overheid ons niet aandoen. Pure wanprestatie !!!

Reputatie 7
Badge +8

Het is zoals hier en door de Bond al veelvuldig gemeld is, er wordt nu wat aangedaan. Het is ook uitgebreid op TV geweest. Alexander Pechtold (oud politicus D66) is aangesteld. Hij heeft beloofd al binnen een jaar resultaten te laten zien. Er is ook dispensatie, maar ik heb niet begrepen of dit ook voor de beroepschauffeurs geldt, want de 75 plussers krijgen wat dispensatie maar voor de anderen is het ook hard nodig. Resumerend het deugt allemaal niet, maar het wordt beter zo is beloofd. Groeten Leo.

Reputatie 7
Badge +6

Er zijn ons door de jaren heen meermalen beloften gedaan , Leo . Ook op het gebied van UWV en Belastingdienst . Beloven is fijn . Hebben we niet zo veel aan als er vervolgens niets of onvoldoende gebeurt of er weer nieuwe problemen opdoemen. En een jaar is voor mensen die NU vet in de problemen zitten ontzettend lang . Een bedrijf met goed presterende concurrenten die zich zo denkt te kunnen gedragen zou geen klant meer overhouden .Helaas kunnen wij niet kiezen . Soms kan privatisering wel een zegen zijn dus…...We wachten het maar af. 

Reputatie 7
Badge +8

Er is een absoluut probleem, maar niet van vandaag of gisteren, dit speelt al veel langere tijd. En dat is in feite een kwalijke zaak, daar is niets of in elk geval veel te weinig aangedaan en nu loopt men dus jaren achter. Maar er is nu beterschap beloofd en uit alle hoeken van kamer en regering, en is dus een zwaargewicht Alexander Pechtold aangesteld. Ik verdedig hem verder niet, ken hem amper, heb niets met zijn partij, maar geef hem dus de tijd en kans het in orde te maken. Veel meer is er niet aan te doen, heeft het verleden ook laten zien. En dat op ander terrein ook van alles beloofd wordt……. en niet nagekomen wordt, ook waar,  maar er moet toch eens licht zijn aan het einde van de tunnel.

Wat het CBR betreft verwacht ik dat ieder die nu schade, last en hinder ondervindt, van al die schade wordt vrijgesteld. Wie door schuld van het CBR nu geen rijbewijs of vervolgrijbewijs heeft moet een voorlopige en tijdelijke vrijstelling krijgen en dus niet ook nog bekeuringen of problemen met verzekeringen.Een soort generaal pardon is op zijn plaats. Groeten Leo.

Er zijn ons door de jaren heen meermalen beloften gedaan , Leo . Ook op het gebied van UWV en Belastingdienst . Beloven is fijn . Hebben we niet zo veel aan als er vervolgens niets of onvoldoende gebeurt of er weer nieuwe problemen opdoemen. En een jaar is voor mensen die NU vet in de problemen zitten ontzettend lang . Een bedrijf met goed presterende concurrenten die zich zo denkt te kunnen gedragen zou geen klant meer overhouden .Helaas kunnen wij niet kiezen . Soms kan privatisering wel een zegen zijn dus…...We wachten het maar af. 

 

Meneer @E.T. Wiersum , bent u nou van uw geloof gevallen? Inderdaad soms is privatisering een zegen gebleken, hoewel de telefonie het enige echte juichverhaal is, maar het grote verschil is toch vooral dat met concurrentie de markt het werk doet om de goede presteerders te laten groeien en zwakke partijen te laten verdwijnen. Het CBR is een ouderwets overheidsorgaan en als het fout gaat kunnen we alleen onszelf de schuld geven en moeten we de gevolgen samen dragen. 

 

Reputatie 7
Badge +6

Nee hoor , Deen . Welk systeem het ook is , het staat of valt met de deskundigheid en motivatie van management en personeel . Ook het beschikbare geld om de taken fatsoenlijk uit te kunnen voeren speelt een flinke rol . De gevolgen zien we dagelijks . 

Badge +8

:point_right:  De Consumentenbond gaat automobilisten helpen bij het krijgen van een schadevergoeding van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Lees hier meer over in dit nieuwsbericht.

Reputatie 7
Badge +6

Ik denk dat de meeste consumenten niet zitten te wachten op een schadevergoedingsprocedure met alle gezeur van bewijsmateriaal en ander gedoe @Imke . Die geldigheidsverlenging lost het probleem van mensen als wij die regelmatig naar Duitsland willen kunnen ook niet op . Ook een autovakantie over de grens kan niet meer. Het gedonder moet gewoon eindelijk eens afgelopen zijn . Intussen dient het rijbewijs gewoon zonder mitsen en maren geldig te blijven zolang als CBR in gebreke blijft naar mijn mening . Hoe halen ze het in hun hoofd om burgers zomaar slachtoffer te laten worden van hun wanprestatie ? 

Reputatie 7
Badge +8

Volledig eens met de enige oplossing is een geldig rijbewijs. Maar alle problemen die je @E.T. Wiersum nu constateer zijn voor bewuste personen dus niet opgelost, zal nog enige tijd zo doorgaan, tegenover wat ze allemaal hebben moeten missen moet toch genoegdoening staan.

En de uiteindelijke oplossing lijkt simpel, van al de probleemgevallen het rijbewijs een jaar verlengen. Een gelijk rijbewijskaartje sturen met NAW gegevens en Nummer en Het originele rijbewijs van deze persoon is nog met een jaar verlengd o.i.d.  Maar dat geeft een administratieve rompslomp, een bureaucratie in dit land. Nee Pechtold blijft nog wel een tijdje aan het bewind, dat is goed voor z'n gage, het enige waar ze allemaal rekening mee houden. Groet Leo.

Reputatie 7
Badge +5

ik snap ook niet waarom we direct duiken op schadevergoeding. Het grotere probleem is dat CBR gewoon een rommeltje is en mensen geen rijbewijs meer krijgen. Schadevergoeding is meer iets voor de zakelijke kant, maar die moet ook anticiperen op een rommelig CBR en weten wat voor hun zaak kritisch is en niet wachten tot het laatste moment en als het dan niet lukt gaan piepen….

 

Prioriteit is dat de rommel opgeruimd wordt, daar zou ik als CB op aansturen, afspraken maken over verbeteringen en gaan meten of ze het ook halen. 

ik belde vandaag waarom de formulieren voor de medische keuring nog niet gemaild waren. Antwoord: het duurt 20 weken voordat we de formulieren aan u mailen. Een keuringsrapport beoordelen duurt dus 6 maanden en het opsturen van de formulieren 5 maanden. Nou dan kan mijn zoon over 1 jaar afrijden.

Reputatie 7
Badge +8

Het lijkt mij een enorme ergernis voor u beiden. Het is te hopen dat u niet het geduld verliest, geldt uiteraard ook voor alle andere gedupeerden. De gedachten kunnen zo maar opkomen….. daar ga ik niet op wachten, ik stap maar vast in de auto en rijden. Dat is uiteraard strafbaar, maar als er iets gebeurd, u bent niet verzekerd. Ook al degenen die wachten op verlenging, geen verzekering, wat vreselijke gevolgen kan hebben. Dank aan het CBR en de overheid. Groet Leo.

Deel deze informatie alstublieft, want het is een ander onaanvaardbaar gedrag van de CBR!

 

https://www.dvhn.nl/meningen/Opinie/Opinie-CBR-discrimineert-op-taalbeheersing-25538817.html

Deel deze informatie alstublieft, want het is een ander onaanvaardbaar gedrag van de CBR!

Dat is de mening van één advocaat, die vindt dat opvoedcursussen voor mensen die met alcohol aan het verkeer deelnemen ook in de taal van de deelnemer beschikbaar zouden moeten zijn. Je moet überhaupt niet met alcohol autorijden, en eerlijk gezegd vind ik het een hele stevige eis dat zo'n cursus dus in iedere taal beschikbaar zou moeten zijn.

Natuurlijk heb je gelijk over drinken en autorijden. Het probleem is echter om iemand zwaarder te straffen dan het geval zou zijn als de persoon nederlands sprak. Zelfs de rechtbanken kunnen dat niet. Ik zou denken dat het een vervanging kan zijn als je mensen vraagt om thuis boeken of artikelen te lezen en een test te doen over de opgedane kennis. Het zou voor hen dezelfde tijd kosten dan een arts te laten onderzoeken.

Hier is nog een mening die niet van een advocaat afkomstig is ... https://www.nporadio1.nl/homepage/1259-80-procent-drankrijders-krijgt-rijbewijs-niet-terug-na-psychiatrisch-onderzoek

Reputatie 7
Badge +8

Straffen zullen gelijk moeten zijn, echter iemand die geen Nederlands spreekt wel hier de overtredingen, zelfs misdaden, begaat, zal een extra straf moeten krijgen, voor eigen geld een cursus Nederlands en examen in het politiebureau. Ooit wel eens een overtreding in het buitenland begaan ????, er zal niemand moeite doen in uw taal één en ander uit te leggen…. daar zorgt u zelf maar voor, en dus voor eigen kosten. Wat hier in ons land geldt is verzachtende heelmeesters maken stinkende wonden.

Het probleem is echter om iemand zwaarder te straffen dan het geval zou zijn als de persoon nederlands sprak.

Ik snap wat je zegt maar ik til niet zo aan het argument. Dat mensen voor dezelfde vergrijpen dezelfde straf horen te krijgen is een principe maar daarnaast wordt er bij rechtspraak ook gekeken naar de persoon, daar gast het principe, en waar niet is verliest sowieso de keizer zijn recht. Nogmaals het is nogal wat om te stellen dat Nederland een cursus in iedere taal aan moet bieden maar als die advocaat daar zo'n problemen mee heeft kan hij namens een cliënt toch een zaak aanhangig maken, in Brussel neem ik aan, en dan laten we het systeem zijn werk doen.

Reputatie 7
Badge +6

Om weer even naar het topic te gaan:  CBR hoopt de achterstand sinds eind 2018 eind dit jaar weg te werken . Mijn vrouw heeft ruim een jaar geleden verlenging aangevraagd en zit al sinds februari met een verlopen rijbewijs waarmee ze alleen nog in Nederland mag rijden door de noodgreep van de minister . Treurig . We betalen smakken belasting . Mogen we daar dan een aanvaardbare dienstverlening ( waar we ook weer voor moeten betalen ) voor terug verlangen ??? 

Iedereen die een verband ziet tussen dienstverlening door de overheid en meer of minder belasting betalen zegt impliciet dat mensen die meer belasting betalen dus eigenlijk recht hebben op een betere service.

Reageer