Jarenlange chaos bij het CBR levert nog steeds geen verbetering op

  • 4 February 2019
  • 52 reacties
  • 4832 Bekeken

Herkennen jullie dit ook? Het CBR is een chaotische instelling. Niet bereikbaar, raken belangrijke formulieren kwijt en geven dan jou de schuld. Terwijl het aangetekend verstuurd is. Ik maak me dan ook ernstig zorgen ivm de privacywet. Waar blijft dan deze gevoelige informatie. Liggen die straks ook gewoon op straat? Onbegrijpelijke brieven die gestandaardiseerd verstuurd worden en dus niet leesbaar zijn. Ze worden in een dergelijke juridisch jargon gegoten dat ze zich bij voorbaat al proberen in te dekken. Klachten worden niet in behandeling genomen, terwijl je wel een bevestiging krijgt dat je een klacht hebt ingestuurd. Ondertussen verloopt je rijbewijs met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk heb je dan iemand van het CBR aan de lijn en die geeft dan toe dat ze fout op fout hebben gemaakt... pff denk je.., er gloort hoop aan de horizon. NEEE, het hele gedoe begint weer van vooraf aan. Is er ergens een actiegroep om het CBR verantwoordelijk te stellen voor disfunctioneren. Waarom grijpt de overheid niet in? Waarom wordt deze instelling niet ontmanteld/ Het is nl. al 10 jaar gedoe. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips. Ik ben echt ten einde raad

52 reacties

Herkennen jullie dit ook?Nee, je hebt toch niets meer met het CBR te maken als je een rijbewijs hebt?
Reputatie 7
Badge +5
Wel als je een medische geschiedenis hebt en/of ouder bent als 75 jaar:

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/moet-ik-naar-een-medisch-specialist.htm
Reputatie 7
Badge +5
Honderden chauffeurs werkeloos thuis door chaos bij CBRRijbewijs verlengen: de wachtlijst loopt op
Ja en dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Met alle gevolgen van dien. Ze komen met allerlei smoesjes, maar oplossingen vergeet het maar. nu al een half jaar bezig met die lui en nog geen stap verder.
Het vreemde is dat het CBR de klant de schuld geeft. Dat ze als organisatie niet voorbereidt zijn op de hoos van aanvragen schuiven ze af met onzinnige argumenten. Hoogste tijd dat het CBR hard aangepakt wordt en wij als 'slachtoffers' van het disfunctioneren gecompenseerd worden. Het verbaasd me dat ik nergens een actiegroep of belangengroep kan vinden die zich verenigen.
Reputatie 7
Badge +6
Zag het op TV . Velen die ruim op tijd alle procedures hadden gevolgd en toch zonder geldig rijbewijs kwamen te zitten met vaak zeer ernstige gevolgen . De leiding van het CBR heeft voor de zoveelste keer beterschap beloofd na de gebruikelijke smoesjes . Veel overheidsinstellingen zien ondanks jarenlange klachten geen kans om de vele problemen op te lossen blijkt telkens weer . Kwestie van gebrek aan het benodigde geld , te weinig personeel en ook vaak slecht management denk ik .
Deze klachten over het CBR zijn me uit het hart gegrepen! Wat een ongelooflijk ongeorganiseerde warboel! Mijn man is 75 geworden en moest dus voor de vernieuwing van zijn rijbewijs medisch gekeurd worden. Alle gewenste formulieren zijn ruim op tijd en aangetekend verstuurd. We zijn al sinds november 2018 bezig en hebben nog steeds geen uitsluitsel, terwijl er geen enkele reden is om hem rijgeschiktheid te weigeren.

En om het allemaal nog moeilijker te maken is het CBR nu ook niet meer telefonisch te bereiken!

Hoe kan het dat ze hier al zo lang mee wegkomen?
Reputatie 7
Badge +6
Nu de wet er door is , die dat mogelijk maakt , misschien een idee om namens alle benadeelden met hulp van de bond het CBR aanklagen wegens wanprestatie ?
Reputatie 7
Badge +5
Goed idee @E.T. WiersumAls er een aantoonbaar financiële schade is, zou dit wel een sterke zaak kunnen zijn, vermoed ik.
HemmoVandaag te horen gekregen dat na 2 maanden wachten er waarschijnlijk 11 weken bijkomen. Dit naar aanleiding van invullen gezondheidsverklaring en bijna verlopen rijbewijs. Ongelooflijk dat dit kan. Wie kan dit nog uitleggen?
Reputatie 7
Badge +5
Niemand kan dit nog uitleggen ben ik bang.En de groei van het aantal ouderen dat deelneemt aan het verkeer was ook moeilijk of niet te voorzien?

Ik ben bang dat de directie het begrip oorzaak en gevolg niet in haar beleid heeft meegenomen.
Reputatie 7
Badge +6
Het ergste vind ik nog dat de overheid weigert om mensen die schuldloos zonder rijbewijs komen te zitten tegemoet te komen. Een tijdelijke verlenging totdat het CBR de boel voor elkaar heeft , zou mijns inziens normaal moeten zijn. Nee zegt men , pech gehad en als we toch blijven rijden zijn de gevolgen voor ons . En die kunnen ernstig zijn. Zeer ernstig zelfs . Ongelofelijk ! De overheid dient de burgers te dienen en niet te pesten !
Waarom sleept de consumentenbond het CBR niet voor de rechter wegens wanprestatie? Dat wij niet mogen rijden wegens krankzinnige wachttijden is niet onze schuld. In Frankrijk rijden ze gewoon door. Als je kan aantonen dat je rijbewijs verlopen is buiten jouw schuld en kan aantonen dat je alles op tijd hebt ingestuurd zit je goed. Waarom hier niet???
Reputatie 7
Badge +6
Volgens berichten in de media lijkt het er op dat de verantwoordelijk minister toch in gaat zien dat dit te zot is voor woorden. Wat ik niemand hoor zeggen , is dat de naoorlogse geboortegolf nu allemaal binnenkort de leeftijd heeft waardoor ze deze dure tijdrovende verlengingsprocedure moeten doorlopen . Soms kan het heel duur worden want als ze naar specialisten moeten , wordt dat niet vergoed. De puinhoop wordt dus nog veel groter als er geen maatregelen komen. Dat weet men in Den Haag uiteraard ook . CBR heeft al vele malen beterschap beloofd zonder dat we er wat van gemerkt hebben. Er komt een onderzoek om vast te stellen wat de gevolgen zijn als 75 plussers gewoon door mogen rijden en ze zelf zo verstandig zijn om te stoppen als het niet meer verantwoord is. Natuurlijk zijn er altijd mensen die blijven rijden terwijl het eigenlijk niet verantwoord is. Maar dat zien we in de huidige omstandigheden ook . Het zijn ook andere leeftijdsgroepen trouwens die door diverse oorzaken eigenlijk niet op de weg thuishoren en het toch doen . Dat hou je altijd.
Reputatie 2
Badge +4
Op deze pagina (onderaan in het kader) vinden jullie de laatste ontwikkelingen. Die gaan met name over de verplichte gezondheidsverklaring, waarbij het CBR grote achterstanden heeft. De ontwikkelingen zijn in het kort:

* Er komt een wetswijziging waarbij het rijbewijs van 75-plussers een jaar langer geldig blijft

* Het CBR krijgt hiermee tijd om orde op zaken te stellen

* De minister wil dat de nieuwe werkwijze direct ingaat (formeel duurt dat nog 6 tot 9 maanden). De Consumentenbond juicht dat toe, maar wil wel zeker weten dat mensen met een verlopen rijbewijs niet onverzekerd rondrijden. Wij hebben hierover navraag gedaan bij het Verbond van Verzekeraars.https://www.consumentenbond.nl/autoverzekering/zonder-rijbewijs
Reputatie 7
Badge +6
Ben benieuwd . Eerdere beloften hebben ze ook niet waargemaakt. Inderdaad mogen de verzekeraars zich ook wel eens wat soepeler opstellen . Polisvoorwaarden dienen redelijk te zijn en niet zo veel mogelijk opgesteld te worden in het voordeel van de verzekeraar ten koste van de belangen van de verzekerde . Ik denk dat heel veel verzekerden liever iets meer premie betalen , dan bij schade als gevolg van de kleine lettertjes moeten horen dat het niet gedekt is.
Badge +8
➡️ Lees ook dit nieuwsbericht over coulance bij een verlopen rijbewijs op onze website!
Reputatie 7
Badge +6
Het is in ieder geval een verbetering van het starre standpunt van de minister . Wat de verzekeraars doen is even afwachten . Die blinken meestal ook niet uit in soepelheid . Jammer dat het zo moet gaan . Andere soepeler regelgeving vanuit Den Haag zou flink kunnen helpen . Daardoor zouden de procedures sneller en goedkoper kunnen worden wat een zegen voor de rijbewijshouders zou zijn en het CBR zou ook ontlast worden . De minister was daar ook voorstander van en zou onderzoek doen of dat haalbaar is las ik in een nieuwsbericht. Ben benieuwd . Vermoedelijk horen we er nooit meer wat van.
Reputatie 7
Privatiseren. O nee, dat leidt tot weer andere ellende. Splitsen lijkt me zo gek nog niet, CBR voor 17 tot 25 jarigen (de grootste brokkenmakers), van 26 tot 70 en de groep daarboven. Eerst alle werknemers die het nog steeds niet begrijpen eruit en vervangen door mensen die wel kunnen aanpakken.

Door die keuringen duurt het al jaren veel te lang, dat het nodig kan zijn valt niet te betwisten maar schuif dan het rapport van de keuringsarts niet in de onderste lade en leg er vooral geen briefje bij waarop staat dat iemand er morgen naar moet kijken.
Ik ben ten einde raad, ben net voor de 2e keer aangehouden voor rijden zonder geldig rijbewijs. Ik moet medisch gekeurd worden en alcohol curcus doen. Ik heb keurig betaald en hun zeggen van niet en mijn geld werd terug gestort. Tegelijk werd mijn rijbewijs ongeldig verklaard. Hun zeggen brieven te hebben gestuurd maar heb die nooit gehad, en in hun systeem staat ook dat ik er indd niet voor heb getekend maar wist van niks. Toen ik aangaf dat ik nooit iets had ontvangen was het me eigen verantwoordelijkheid. Heb gelijk na de ongeldig en stornering het op nieuw aangevraagd en kreeg de factuur niet weer gebeld was een foutje. Kreeg ik te horen. Dan nog me medische keuring, ik kreeg brief dat ik moest verlengen en moest me oude rb en pasfoto mee nemen en kreeg daar te horen dat ik niet was gekeurd en me rijbewijs met 2maanden zou verlopen ik wou gelijk afspraak maken maar wachttijd was 7maanden. Ik ben ten einde raad dit duurt nu al 1.5jaar en sinds maart is hij ongeldig. Ik voldoe elke keer aan hun eisen en gaat daar mis en ik krijg de schuld. Heb voor me werk me auto nodig en rij dus noodgedwongen zonder, kom net van het bureau en de agent snapte ne volledig en geloofde dit ook. Ik weet niet meer wat ik bu nog moet doen, hun maken veel fouten en ik ben de dupe. Kan iemand met idee alsheblieft contact opnemen**[gegevens verwijderd i.v.m. privacygevoelige informatie]
Reputatie 7
Of het mogelijk is weet ik niet, is alles zelf afgeven en ter plekke betalen een optie?
Reputatie 2
Badge +1
CBR, UWV, SVB, ABP en er zijn ongetwijfeld meer afkortingen waar de ambtelijke onkunde hoogtij viert. De een (UWV) weliswaar een graadje erger dan de ander (ABP), maar hoogst storend voor de samenleving allemaal.
ik ben vanwege deze problemen 4 maanden van tevoren begonnen, want de medische verklaring van het CBR is een jaar geldig. Het was in mijn geval binnen 2 maanden rond, echter gaat het nieuwe geldigheidstermijn van rijbewijs tellen vanaf de afgiftedatum van de verklaring.

Ik ben zodoende 2 maanden van de 5 jaar kwijt. Dus vroeg aanvragen kan je op de lange duur ook geld kosten.
Reputatie 7
Twee maanden in vijf jaar wegen niet op tegen rijden zonder rijbewijs en de gevolgen.
Het is te gek voor woorden dat in deze digitale tijd de overheid zaken niet binnen een fatsoenlijke tijd afhandelt. Het is ook vreemd dat er dan maar een maatregel wordt genomen (kan dat juridisch wel ?) om de gedupeerden tegemoet te komen. Het gaat toch bij het vernieuwen van de geldigheid van een rijbewijs om te kijken of de verkeersveiligheid niet in gevaar komt?!

Kan je met een rijbewijs dan ook in het buitenland zonder problemen rijden?

Reageer