Vraag

Mag een winkel een beperkte geldigheid geven aan tegoedbon uitgegeven bij retourneren product?

  • 22 January 2023
  • 2 reacties
  • 64 Bekeken

Hoi, 

 

Ik had een product bij micasa gekocht en geretourneerd. Ze hebben mij een tegoedbon gegeven voor de waarde van dit product. Echter is deze bon 1 jaar geldig na de uitgifte. Mogen zij de geldigheid beperken tot 1 jaar na uitgifte? 

 

Groeten, 

 

Maria 


2 reacties

Reputatie 6
Badge +7

@Maria215 

Hier zijn de meningen nog wel eens over verdeeld,

Koop is koop en de coulance van de verkoper bepaalt of u mag ruilen of geld terug.(tegoedbon)

Mits het artikel in goede staat is gekocht!

(garantie is weer iets anders als ruilen of geld terug)

 

De wet
Hoewel veel mensen denken dat een consument in deze situatie het recht heeft om te ruilen, is dit onjuist. Er bestaat geen wettelijk recht om een gekocht product te mogen ruilen. Sterker nog, het uitgangspunt van de wet is: koop is koop. Heb je een product gekocht dan zit je eraan vast. Een winkelier is dus niet verplicht om je het aankoopbedrag of een tegoedbon terug te geven. Uitzonderingen hierop zijn enkel mogelijk door vóór de aankoop andere afspraken te maken en schriftelijk vast te leggen is. Dit geldt voor aankopen in winkels. Bij koop aan de deur, via internet, telefoon, fax of uit een catalogus gelden andere regels.

De praktijk
In de praktijk komen winkeliers je hierin tegemoet. Vaak maakt ruilbeleid onderdeel uit van klantvriendelijkheid en staan de ruilvoorwaarden op de kassabon. Het blijft echter een gunst van de verkoper om ruilen toe te staan. Tref je namelijk een verkoper jouw product niet terugneemt dan geldt: koop is koop

Koop is koop - Goorts + Coppens Advocaten (gca.nl)

Geen discussie, in een stenen winkel is ruilen geen recht maar een gunst en kan dus ook op elke manier worden begrensd.

Reageer