marktkraam zonder prijzen

  • 17 September 2021
  • 30 reacties
  • 565 Bekeken

Badge

Op de weekmarkt in mijn woonplaats staat een kraam met Italiaanse delicatessen. Tot mijn ergernis staan er bij de producten geen prijzen vermeld (ook niet op een lijst). Ik heb de marktkraamhouder daarop aangesproken, maar dat heeft geen verandering gebracht. 

Ik vraag me af wat de regelgeving is m.b.t. de ambulante handel als het gaat om vermelding van prijzen.

 

 


30 reacties

Reputatie 5
Badge +5

Om te laten zien wat je producten kosten is vaak meer uitnodigend  dan dat mensen maar moeten raden wat iets kost of er naar moeten vragen.

Ik snap uw ergernis helemaal.

Hoe het wettelijk zit weet ik niet ( heb al even rondgekeken maar zie zo 1.2.3 niets )  , of er überhaupt regels voor zijn ?

Misschien kunt u uw vraag hier stellen als u middels dit forum geen antwoord krijgt.

https://www.cvah.nl/ambulante-handel/

 

Besluit prijsaanduiding producten.

Artikel 3c en bijlage II
Staan uitzonderingen.

De prijs hoeft er dus niet op staan.

Badge

Dank voor de reacties. In de vorige link (van Wortelstamper) wordt de wetgeving genoemd die geldig is t/m 4/3/2021.  Daarop heb ik nog even verder gezocht naar die op dit moment geldig is en het volgende gevonden:

https://wetten.overheid.nl/BWBR0015104/2021-03-05

Ik citeer de volgende uitzonderingen (op het verplicht noemen van een prijs bij het te verkopen produkt):

“bijlage I > E. Producten die op een markt met behulp van welsprekendheid te koop worden aangeboden aan het aanwezige publiek, waarbij in de regel de verkoopprijs of prijs per meeteenheid van een product niet tevoren vaststaan.” 

Mijn reactie:  deze marktkraamhouder toont geen welsprekendheid, maar wacht af en noemt slechts na afwegen en inpakken van een product de prijs aan de klant. De prijs van een product van een bepaalde hoeveelheid wordt niet tevoren aan de consument meegedeeld.

“bijlage II > H. Producten die in vaste hoeveelheden zijn verpakt en die te koop worden aangeboden... in de uitoefening van de markt- en straathandel ...”

Mijn reactie: ik kan als consument niet beoordelen of de bakjes met olijven en andere inhoud allemaal dezelfde hoeveelheid/gewicht hebben, waarschijnlijk niet, want de marktkoopman weegt elk bakje en noemt dan de prijs. Ook pancetta en andere vleeswaren zijn niet in vaste hoeveelheden verpakt. Je vraagt bijv. een ons pancetta. Die snijdt hij dan ongeveer af, weegt daarna alsnog, verpakt deze en noemt dan de prijs.

Ik begrijp dat er een verschil is tussen verkoopprijs en prijs per meeteenheid. 

Mijn wens is dat de marktkoopman de prijs per meeteenheid duidelijk aan de consument laten weten als er iets moet worden afgesneden en/of gewogen. En in alle andere gevallen (bijv. kant en klare bakjes olijven/salade, fles olijfolie) zijn produkten van een duidelijke prijs voorziet. Kennelijk hoeft de marktkoopman dat volgens deze regelgeving niet te doen.

 

 

@AnnaMaria Ik denk dat u wel eens een punt zou kunnen en dat die uitzondering niet opgaat. Heeft niet iedere markt in Nederland een officiële marktmeester, vermoedelijk een ambtenaar, die u ook een briefje kunt sturen en die eventueel ook op kan treden als u inderdaad gelijk heeft?

deze marktkraamhouder toont geen welsprekendheid, maar wacht af en noemt slechts na afwegen en inpakken van een product de prijs aan de klant. De prijs van een product van een bepaalde hoeveelheid wordt niet tevoren aan de consument meegedeeld

 

Bleu als ik was ben ik ooit ook een tijdje naar de markt geweest. Toen kwam ik er al doende achter dat het daar regelmatig, té vaak, zo werkte. Ik heb mijn conclusies getrokken en ga voortaan zonder schuldgevoel naar de super.

Reputatie 4
Badge +3

Het lijkt erop alsof iemand een aantal weken een dag lang heeft geobserveerd hoe deze verkoper zijn waren aan de man bracht: ‘hij doet zijn mond niet open, de hele dag niet, dus geen welsprekendheid!’.

Naar wat is welsprekendheid in dit verband?

Het lijkt mij dat de klassieke standwerker die aan één stuk door staat te kletsen** om zijn messensets te slijten, onder de uitzonderingsbepaling valt. Maar waarom zou een verkoper van Italiaanse delicatessen die af en toe ten gehore brengt:  ‘hele lekkere Italiaanse delicatessen; niet duur', niet onder die uitzonderingsbepaling vallen?

 

*[Bericht aangepast door beheerder]

** [Bericht aangepast door A.A]

Onderaan staat “in de uitoefening van de markt- en straathandel en handel te water. “ als uitzondering.

Reputatie 7
Badge +8

Er zijn dus regels en uitzonderingen. Mocht U het ergens toch niet mee eens zijn dan kunt u dat altijd melden. Genoemd is al de Marktmeester. Maar ook kunt u  het de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) melden. En u kunt het probleem melden  bij ACM ConsuWijzer. En wellicht weet de CB ook nog raad.

Badge +2

Er zijn inderdaad regels en uitzonderingen. En keuzes. Maar die moet iedereen zelf maken.

Badge

Ik heb het probleem aan de marktmeester gemeld, die geantwoord heeft dat hij de marktkraamhouder niet kan verplichten prijzen aan te geven. Hij zal wel melden aan de marktkraamhouder dat iemand het niet prettig vindt dat hij geen prijzen vermeldt. 

Vrije markt:  deze functioneert m.i. alleen naar behoren als de verkoopprijs of de prijs per meeteenheid van een bepaald produkt van te voren duidelijk is aan de koper.  

 

 

Ik heb het probleem aan de marktmeester gemeld, die geantwoord heeft dat hij de marktkraamhouder niet kan verplichten prijzen aan te geven. Hij zal wel melden aan de marktkraamhouder dat iemand het niet prettig vindt dat hij geen prijzen vermeldt. 

Vrije markt:  deze functioneert m.i. alleen naar behoren als de verkoopprijs of de prijs per meeteenheid van een bepaald produkt van te voren duidelijk is aan de koper.  

Mijn idee was dat als het op een of andere manier te verplichten was prijzen te vermelden dit de persoon is die het kan bewerkstelligen. Als dat niet zo is houdt het op, dan zult u het moeten accepteren.

Badge

Ik heb het aan de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld.

Ik heb het aan de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld.

Dan moeten die het verlossende woord maar spreken. Ik ben benieuwd.

Badge

Ik kreeg van de ACM inmiddels antwoord en citeer daaruit:

“Uitzonderingen

Geen verplichting vermelding verkoopprijs bij de volgende producten:

...

  • Producten die op de markt verkocht worden die geen vaste prijs of vaste prijs per meeteenheid hebben.

In uw geval kan het dus zijn dat de marktkraam onder de uitzonderingen valt, en geen prijzen hoeft te vermelden.

De ACM is toezichthouder op deze regelgeving. Het is daarom goed dat u dit bij ons gemeld hebt. Zonder onderzoek kan de ACM niet zeggen of er in dit specifieke geval de regels overtreden worden.

...

Wat doen we met uw melding?

Voordat we kunnen ingrijpen moeten we onderzoeken of een bedrijf echt de regels overtreedt. Omdat we veel meldingen ontvangen, kunnen we niet alle bedrijven onderzoeken waarover we een melding ontvangen. Uw melding helpt ons om te bepalen welke bedrijven we moeten onderzoeken. Blijkt uit een onderzoek dat een bedrijf de regels overtreedt? Dan beslissen we wat nodig is. We spreken het bedrijf bijvoorbeeld aan op hun overtreding. Blijft het bedrijf de regels overtreden? Dan komen wij in actie, door bijvoorbeeld consumenten te waarschuwen voor dit bedrijf of het bedrijf een boete op te leggen.

Hoort u nog wat van ons?

Als we op een later moment nog vragen hebben over uw melding nemen we contact met u op. Anders ontvangt u geen verdere reactie meer. We kunnen u niet persoonlijk op de hoogte houden over het vervolg van uw melding. Het kan schadelijk zijn voor ons onderzoek als bekend wordt welke bedrijven wij onderzoeken. In het nieuwsoverzicht op onze website maken we achteraf bekend welke bedrijven we hebben aangepakt.

Op onze website leest u:

  • voor welke bedrijven we waarschuwen;
  • welke sectoren we onderzoeken. Bijvoorbeeld reizen, telecommunicatie, energie enz.;
  • welke bedrijven we hebben aangepakt.

U kunt zo zelf in de gaten houden of uw melding heeft geleid tot actie.

...”

 

Ten overvloede heb ik nog gemeld aan de ACM dat er hier geen sprake is van een directe onderhandeling tussen koper en verkoper over de prijs (zoals bij loven en bieden, handjeklap ...). Dat is m.i. de enige situatie waarin ik me kan voorstellen dat er geen vaste prijs of vaste prijs per meeteenheid is op de markt.

 


 

De zaak valt of staat dus met de formulering " Producten die op de markt verkocht worden die geen vaste prijs of vaste prijs per meeteenheid hebben.

De marktkoopman in kwestie kan dus de redenatie ophangen dat als hij de prijzen ter plekke verzint hij aan de voorwaarde voldoet.
Je zou hier dus de jurisprudentie in moeten duiken, of op proberen te zoeken of er geldende definities bestaan van 'vaste prijs’ etc.

Reputatie 7
Badge +8

Zie eventueel de financiële begrippenlijst over vaste prijs.  https://www.dfbonline.nl/begrip/23854/vaste-prijs   Of enige jurisprudentie op :  https://www.severijnhulshof.nl/de-valkuilen-van-art-7752-bw-het-recht-op-een-redelijke-prijs-voor-het-werk-tbr-2018-141/  Of bij uitspraken rechtspraak en zelf juiste onderwerp aangeven.

Dat is toch het principe van een marktkraam.
Heb je een stropdas om, kost de kaas €20 p/kg
En kopers met een t-shirt betalen €10 p/kg
 

Dat is toch het principe van een marktkraam.
Heb je een stropdas om, kost de kaas €20 p/kg
En kopers met een t-shirt betalen €10 p/kg

Dat lijken sympathieke voorbeelden.

Reputatie 7
Badge +5

een hele week in de weer met jurisprudentie, de acm en weet ik niet wat nog meer. En uiteindelijk gaat het erom of je een stropdas draagt of een t-shirt! 

 

gelukkig weer een wereldprobleem opgelost :grinning:  

Ja, @E.B.F. Stroeve , soms denk ik er ook zo over, maar de mensen, hier dus de forumleden, stellen toch de vragen over die onderwerpen. Ik ben op het forum, ten eerste voor mijn plezier, maar ten tweede toch om als ik het kan, de mensen te helpen met hun vragen. En dat vele vragen ook op internet te vinden zijn is kennelijk nog niet bij ieder bekend. Zo nodig wijs ik ze daar dan op. Daarom doe ik mee aan het forum en worden dus wereldproblemen opgelost :scream: .

 Dat die ook elders te vinden zijn weet men niet of is niet de keus. Dan is het een kleine moeite wat ‘links’ te geven. gelukkig is er niet de plicht het allemaal te lezen, :sleeping: .  Maar lachen mag altijd, :laughing: .

Reputatie 7
Badge +8

Sorry dat de naamvermelding kennelijk steeds fout gaat. De tekst blijft hetzelfde, was niet al te serieus maar grappig bedoeld. Ik zal trachten de moderatoren te informeren over het inloggen.

Reputatie 7
Badge +5

leo, het was niet persoonlijk bedoeld! 

Reputatie 7
Badge +8

Dat had ik begrepen, ik voelde wel een cynische toon en daar ging ik, overigens ook niet serieus, op in. Vragen, problemen e.d. vind ik overigens nooit dom, maar de oplossing is wel vaak eenvoudig te vinden.

Reputatie 4
Badge +3

De zaak valt of staat dus met de formulering " Producten die op de markt verkocht worden die geen vaste prijs of vaste prijs per meeteenheid hebben. ”….

En daar kom je dus als consument pas achter als je onderhandelt in plaats van een prijs die, achteraf, genoemd wordt klakkeloos te accepteren. En dan zou je kunnen ervaren dat het inderdaad mogelijk is om een korting te bedingen: er blijkt dan geen vaste prijs te zijn (verschillende consumenten betalen verschillende prijzen voor hetzelfde product). Je loopt dan wel het risico dat je niet meer kunt klagen over zo’n marktkraam.

Het op eigen initiatief mijden van onderhandeling, van het loven-en-bieden-spel, rechtvaardigt echter niet het klaaggedrag.

De zaak valt of staat dus met de formulering " Producten die op de markt verkocht worden die geen vaste prijs of vaste prijs per meeteenheid hebben. ”….

En daar kom je dus als consument pas achter als je onderhandelt in plaats van een prijs die, achteraf, genoemd wordt klakkeloos te accepteren. En dan zou je kunnen ervaren dat het inderdaad mogelijk is om een korting te bedingen: er blijkt dan geen vaste prijs te zijn (verschillende consumenten betalen verschillende prijzen voor hetzelfde product). Je loopt dan wel het risico dat je niet meer kunt klagen over zo’n marktkraam.

Het op eigen initiatief mijden van onderhandeling, van het loven-en-bieden-spel, rechtvaardigt echter niet het klaaggedrag.

Misschien zijn er andere redenen? Mij werd op de markt menigmaal duidelijk dat ze mij niet kenden en, misschien op grond van mijn uiterlijk, dachten dat ik ergens anders vandaan kwam en dat dat niet gunstig is om aan de beurt te komen, gematst te worden of wat dan ook.

Reageer