Consumentenbond.nl
Vraag

Rabobank wil weten waarom ik geld stort en afschrijf

  • 5 oktober 2019
  • 102 reacties
  • 4267 Bekeken


Toon eerste bericht

102 reacties

Badge +8
Dank voor de update, @L.J.F. de Ruiter! ☺
Reputatie 7
Badge +6
Mooi zo . Dus het is gelukkig toch geen foute boel . Daar ben ik blij om . Evengoed blijf ik het raar vinden . Vooral als je twee banken hebt en je van de ene bank naar de ander een relatief hoog bedrag overmaakt . Wat is daar nou verdacht aan ? Als ik een nieuwe auto contant koop is ook een hoog bedrag . krijg ik dan ook dat gezeik ? Ze kunnen toch zien waar het geld vandaan komt en wat we er mee doen? En klantvriendelijkheid is ondanks de vele klachten kennelijk nog steeds te veel gevraagd.
Reputatie 7
Badge +7
Dank @Imke en @E.T. Wiersum voor het meedenken, meebeleven enz.
Laat ik het zo zeggen, het is een hele belevenis, een hele ervaring om dit alles weer mee te maken....... maar echt leuk vind ik het niet.

Je kan ook nog zeggen, in zekere zin is het spannend, wat gebeurt er toch allemaal, en waarom. Ik ben benieuwd waar het nu over gaat, en ook al is het gegeven de overheid wil dat de banken op de geldhandelingen letten, maar wat zijn dan de criteria, waarom komen ze bij een 'doodgewone, in feite onbenullige, klant.

Natuurlijk schuilt wellicht in iedereen een misdadiger, een crimineel, maar na 50 jaar klant kan je toch wel zo zachtjes aan zien dat je klant geen witwasser is, of met alsmaar criminele gelden omgaat of gezien zijn beroep, afkomst e.d. met veel te veel gelden, dus echt hoge dragen (in de 6, 7 en 8 cijfers, bedoel ik dan) aan het werk is.

Echt niets van dit alles. al die tijd gewoon stortingen van salarissen, nu AOW, Pensioen, een lijfrente, in elk geval nooit geen stortingen , contant, zo maar ergens vandaan (anders dan een verkoop van iets, zie elders). En ook geen af- of opnames anders dan van winkels en de supermarkt en een enkele keer via de geldautomaat wat contante bedragen omdat ik nu eenmaal sommige zaken liever contant betaal. Ik noemde een fooitje aan de ober of waar dat nog voorkomt. Ik noemde de pakketpost bezorger. Ik woon op een plantsoen, die mensen moeten dus met een pakket altijd een eind lopen. In de bloedhitte zeg ik dan, moet je soms een ijsje, een magnum, hebben we altijd in de diepvrieskast. Of met Kerst/Nieuwjaar of een andere gelegenheid geef je een tientje. Mensen die wat komen installeren, geef ik aan het eind ook altijd wat...... dat kan allemaal niet met een betaalkaart.

Nou echt, om dat soort bedragen gaat het. Zijn dat de criteria om 'gewone' klanten lastig te vallen...... ja we willen weten waarom u bepaalde stortingen hebt gedaan en bepaalde opnames. Er is wat genoemd, wat data, gaat over 1000 en 2000 Euro en een keer een storting van 10.000 Euro, waarschijnlijk van de camperverkoop verkregen contant geld..... of mijn part zoiets anders. Moet je je daarvoor verantwoorden?? En inderdaad @E.T. Wiersum natuurlijk zijn er overmakingen van de ene naar de andere bank. Het voorbeeld van nu, de traplift komt donderdag en moet vervolgens betaald worden. Probeer altijd met Visa te betalen, heeft voordelen, is een jaar verzekerd enz. Maar dat kan niet altijd, nu ook niet, dus moet via de bank. Maar daar staat dan niet genoeg op, dan haal ik van een andere bank wat af zodat ik het benodigde bij elkaar heb op een bank en aldus kan betalen....

Het zal mij een ":worst" zijn van wie het afkomt, overheid, fiscus, de banken, om dit weer allemaal te onderzoeken, ik vind het een veel te forse inbreuk van de privacy.. Ik weet, ik ben effe kwaad, maar het lijkt wel een politiestaat. Ik stop voor het weer te lang wordt, of is, dus Groeten Leo.
Men heeft direct toegegeven dat het wat vriendelijker had gekund...
Wat een onzin.

Je hebt totaal niets verdachts gedaan.

De transactie van €10.000 was nog in de periode dat de grens bij €15.000 lag, toch?

Ze moeten jou gewoon 100% met rust laten en hun excuses aanbieden.
Reputatie 5
Badge +5
Het is niet helemaal onzin.
Doordat er recent een bedrag van €11000 is overgemaakt, is de bank verplicht om te onderzoeken. Hierdoor komen alle verdachte boekingen van de afgelopen jaren aan bod.
Al deze gevens gaan naar de belastingdienst die het ook nog eens onderzoeken.
De komende jaren zullen je belasting aangiftes ook met meer aandacht bekeken worden.

Wel had de bank deze verplichting wat vriendelijker kunnen uitleggen.
We leven in een belastingstaat.

Sterkte @L.J.F. de Ruiter
Doordat er recent een bedrag van €11000 is overgemaakt,...
Als het recent was, dan heb ik dit gemist.

Ik zag datums van begin 2018. met €10.000 als hoogste bedrag.
Reputatie 7
Badge +7
Ik begrijp dat het wat verwarrend is, het is ook zoveel informatie. Maar de data van bedragen die op de bank gestort zijn, zijn de genoemde 20-03-2018, 04-04-2018 en 18-04-2018. Dus allen begin 2018. Daarna is nog nauwelijks iets gestort, wel van bank naar bank overgemaakt. Ze hebben het ook over transacties en opnamen. Maar daar zijn geen data genoemd, alleen dat ze vreemd o.i.d. zijn.... als ik terug ga naar de mail voor juiste formulering, heb ik dit voor niets getikt, want dan gaat het weg (?), dus ik blijf even hier.
Maar ik heb zelf in de berichten gesteld een transactie kan zijn, dat ik 5000 Euro van de ABN-AMRO op de Rabo heb gestort, daar stond ongeveer 7000, en nu dus een 12000 euro zodat de traplift van 11.000 Euro betaald kan worden. Dat moet dus nog gebeuren, dat gebeurt na 10 oktober. Sorry dus voor de verwarring dat er 11 mille straks wordt overgemaakt weten ze nog niet, ze vinden het alleen vreemd of verdacht dat er dus 5 mille van de ABN-AMRO naar de Rabo gaat waar een 7 mille opstaat...... jullie bekend dat ik zo aanstonds 11 mille moet overmaken. Maar zo is alles te verklaren. Dat heb ik in feite hier al gedaan, als ze dit even lezen hebben ze alle antwoorden al. Antwoorden op vragen is dus geen onwil, ook geen echt vrije wil..... het moet dus omdat het zo dwingend gevraagd wordt via mail, telefoon, 2 brieven en alles in 3 dagen. Ik denk erover een klacht op klachtenkompas te zetten als dat zin heeft en dan dus over de manier zoals het gegaan is, dwingend, onvriendelijk en met haast of je als misdadiger naar een ander land vlucht...... en voor echte misdadigers relatief lage bedragen.
Excuses aan allen die dit 'vervelend' vinden, morgen is het hopelijk afgelopen. Mocht het een ander ook gebeuren, dat weet je hoe het dus ongeveer zit. Groeten Leo.
Hallo L.J.F.,

Zoals ik je al eens aanraadde: zet elke tekst eerst in Word of Textmaker. Dat doe ik al jaren consequent nadat ik net als jij constateerde dat teksten (niet alleen hier) opeens foetsie zijn.

Gewoon Word of Textmaker op de Taakbalk, zodat het gemakkelijk bereikbaar is. Je bent dan nooit meer iets kwijt, mede namens „auto-opslag“.

Tot 10 juli 2018 heb je dus geen verdachte transacties ondernomen.

Nu ben je van plan een traplift te gaan afrekenen en die kost €11.000. Dat is inderdaad zeer verdacht. ☺

Contant betalen wordt ook steeds meer in de hoek van de verdachtmaking getrokken.

Volgens mij kopen allerlei mensen toch dagelijks auto’s en dergelijke?

Zijn die nu allemaal ook verdacht zodra ze hun aankoop afrekenen, zowel contant als per overschrijving?

Ik begrijp er niet veel meer van.
Reputatie 7
Badge +7
Beste @Léonz . Dank voor het meedenken en het oppeppen.
Ik begrijp het uiteraard ook niet. Ik heb nu veel gehoord en gelezen en begrijp dat de overheid aan banken vraagt om op te letten op verdachte transacties. Maar wat zijn de criteria, storten of opnemen van 10.000 Euro. Is natuurlijk een hoop geld, ook voor mij. Maar ga eens kijken wat alles kost. Twee jaar terug vanwege alle gebreken bij ons zelf de douche en 2e toilet geheel vernieuwd en aangepast. Kostte bijna 14 mille. Huis geheel opgeknapt en waar nodig aan invaliditeit aangepast. Steeds in bedragen betaalt, zou alles moeten optellen maar ook duizenden euro's. Tuin geheel opgeknapt. En dit jaar allerhande kleine dingetjes die kapot waren, nieuwe gordijnen boven op alle kamers, een nieuwe plisé hordeur, nieuwe sloten en veiligheidsbeslag, en uiteindelijk na lang, vele maanden, overwegen een nieuwe traplift. Waarom? ik moet voetje voor voetje naar boven, mijn vrouw idem dito, allemaal ouderdom, versleten heupen en knieën enz. Ontzettend veel geld zo'n traplift, maar ben ook maanden bezig geweest iets te " krijgen:"" niets van die fijne overheid en gemeente. Alles zelf betalen, maar het kan niet anders met twee verdiepingen, we komen praktisch niet meet boven.
Maar je stelt zelf, als je het je kan permitteren en op nette manier het geld bij elkaar kan krijgen mag je toch kopen wat je wilt, een nieuwe auto, nieuwe TV, wasmachine en/of droger enz. Ook een traplift. Deze wordt v donderdag geïnstalleerd en dan de nota overhandigd. Ik kan weken met betalen wachten, maar zo ben ik niet....... maar wat gaat dat de bank aan. Op deze topic ben ik volledig open geweest, wie doet dat??. Ik heb het hier echt niet erg gevonden en heel fijne reacties gekregen, maar als een bank al je stortingen en afschrijvingen gaat controleren en...... je telkens moet opdraven, ....... had ik al gezegd dat ik kwaad was? Groeten Leo.
Reputatie 7
Badge +7
Sorry ik vergeet te antwoorden op eerst in Word neerzetten. Die tip heb je al eerder gegeven. En als ik rust in me hebt doe ik het ook altijd. Ik heb een speciale map in Word, Conversatie van het Forum. Maar met wat nu speelt ben je getergd en wil je het meteen neerschrijven. Fout, fout, fout, want ik heb het al menig keer moeten overdoen. Maar je advies is echt aangekomen. Groeten Leo.
Reputatie 6
Badge +2
Contant betalen wordt ook steeds meer in de hoek van de verdachtmaking getrokken.

Volgens mij kopen allerlei mensen toch dagelijks auto’s en dergelijke?

Zijn die nu allemaal ook verdacht zodra ze hun aankoop afrekenen, zowel contant als per overschrijving?

Ik begrijp er niet veel meer van.


Ik zag op TV dat banken veel mensen aannemen om het betaalgedrag te analyseren. Daar horen duidelijke instructies bij.
In ieder geval zou eenduidig vast moeten liggen waarover je wel of niet verantwoording aan de bank af moet leggen. Het zou goed zijn als banken dat heel duidelijk communiceren.
Misschien dat de CB hier ook eens naar kan kijken.
Het schijnt dat transacties vanaf €10.000 (was €15.000) sinds 10 juli 2018 als ongebruikelijk worden bestempeld.
Ik was enkele weken gelden bij een adviseur van de RegioBank en daar wist men mij te vertellen dat de grens van 10.000 was terug gebracht naar 3.000 euro.
Als ik 5.000 euro op wil nemen voor een vakantie, moet ik het doel van de opname opgeven.

Ik ben bezig te vertrekken van de Rabobank voor mijn spaargeld en over te stappen naar de RegioBank.
Ik heb nu een aantal keren 5.000 euro overgemaakt van de Rabobank naar de RegioBank.
Nu maar eens afwachten wie waarover informatie van mij wil hebben.
Reputatie 6
Badge +2
Er bestaat toch ook nog zoiets als privacy.
We leven in Nederland in een rechtstaat met opsporings- bevoegdheid, onder strenge voorwaarden, bij politie en justitie. Het kan toch niet zo zijn dat die speurneuzen bij de banken naar eigen inzicht transacties ga zitten analysen.
Hallo FredW,

Het zou kunnen dat het hier alleen om contante betalingen gaat.

Ik vond dit.
Reputatie 7
Badge +7
Geachte Forumleden.
Allen weer bedankt voor het meebeleven. Ik heb het 'bedragen' verhaal van Léon gelezen, wordt er niet vrolijker van, ook al geldt het kennelijk niet voor particulieren. Maar het verdachte bedrag is al vanaf 10.000 Euro, het zou me niets verbazen als het nog weer lager wordt. En dit zie je nauwelijks op het nieuws, hoor je niet vanuit de kamer...... kortom ze doen het maar buiten de mensen, het volk, de stemmers enz. om. En dan straks weer hele betogen over privacy.

Weer even een update Ik heb de bewuste bankemployee gesproken. Ik tracht zo eerlijk mogelijk verslag te doen.
Hij begon met excuses aan te bieden. Dat hij bijv. toch op mijn verjaardag gebeld had.... hij had mijn mail niet gelezen. En dan een sorry dat het onvriendelijk over komt, ik me daardoor crimineel voelde, het is allemaal niet de bedoeling, maar hij moet zijn opdracht uitoefenen.

En die is, heeft hij later gemaild:
De Rabobank is vanuit wet- en regelgeving verplicht om de herkomst van contante gelden en andere transacties van hun klanten te onderzoeken. Dit is vastgelegd in de wet Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme).
Ik wijs u er op dat u vanuit de Algemene bankvoorwaarden, artikel 2.2, verplicht bent mee te werken aan het verzoek van de bank om aanvullende informatie aan te leveren indien de bank daarom vraagt.

Nou duidelijk dus, de bank doet dus wat de 'overheid'wil en denk daarbij, mijn mening althans, nauwelijks aan haar klanten.

Het gesprek is verder relatief vriendelijk verlopen, al heb ik wel mijn zegje gedaan. Maar dit zijn dus de vragen over mijn criminele gedrag:
Ik heb u naar de herkomst van deze contante gelden gevraagd, waarop u hebt aangegeven dat u uw camper heeft verkocht.
Ter verificatie vraag ik u om bewijsstukken, bijvoorbeeld een vrijwaringsbewijs, het aankoopbewijs, betaalbewijs wegenbelasting of desnoods een foto van de camper.

Ik was toch wel even verbouwereerd. Het kan wellicht vreemd overkomen en wellicht zullen velen het niet eens zijn met mij. Maar ik had de camper al 2 tot 3 jaar niet gebruikt en was uiteindelijk blij dat hij, via bemiddeling, verkocht was. Ik heb er echt niets van bewaard. Ik zou ook niet weten waar te zoeken. Hij zal ook al die tijd uit de wegenbelasting zijn geweest, afgemeld, hij stond immers in de stalling. Verzekering, ik pieker me suf, maar weet echt niet meer bij wie en heb er ook niets meer van. Ik heb nog meer tijd te zoeken, dit was maar even snel, maar je ziet...... ik zit al met handboeien in de cel, want ik en u zijn makkelijke prooien. De echte criminelen zitten met miljoenen in Dubai. In wat voor land leven wij.

Ik heb uiteraard in het gesprek gemeld dat ik het allemaal verschrikkelijk vond en hij meldt:
Tot slot wil ik u meedelen dat ik namens u een klacht hebt geregistreerd, omdat u vindt dat navraag door de bank(en) de privacy van u als klant te boven gaat.
Zelf heb ik een klacht op Klachtenkompas gezet.

Tot zover weer, ik ga nu zoeken of ik nog iets vinden kan. Als een ieder ook voor een 10.000 euro storting of afboeking wordt aangeschreven, weet je wat je te wachten staat. Groeten Leo.
In wat voor land leven wij.
Zeg dat wel!

Als je bedenkt dat diezelfde Rabobank tegen mij zei: „Wij willen onze klanten graag leren kennen“ is het ronduit onverteerbaar dat ze jou niet gewoon geloven als je zegt dat je een kampeerwagen hebt verkocht.

Die wet is toch bedoeld om criminelen aan te pakken?
Reputatie 6
Badge +2
is het ronduit onverteerbaar dat ze jou niet gewoon geloven als je zegt dat je een kampeerwagen hebt verkocht.

Die wet is toch bedoeld om criminelen aan te pakken?


Vreemd.

Als je een criminele verdachte bent in een justitieel onderzoek, heb je het recht om te zwijgen, en moet justitie aantonen dat je schuldig bent. Voor gewone klanten van banken geldt dat blijkbaar niet en moet je zelf aantonen dat je onschuldig bent.
Reputatie 7
Badge +7
Wederom dank @Léonz en @Jan H. Zoals van mij gewend antwoord ik altijd, maar vrees dat dit onderwerp me toch te veel aangrijp en zal trachten kort te zijn.
Ieder is wel eens ergens boos of kwaad over, maar dat gaat over. Dacht ik van dit ook, maar dat valt zwaar tegen. Het is wat Jan H zegt ik voel me echt een crimineel die betrapt is en nu zware ondervragingen moet ondergaan. Ik moet van mijn oude en al totaal vergeten camper, het aankoopbewijs zoeken, de verkoop nota, vrijwaringsbewijs, wegenbelasting bewijs, foto, en in het gesprek werd nog wel meer gevraagd. Ik ben al uren bezig geweest, maar kan niets vinden..... wel alle vrijwaringsbewijzen van mijn voorbije auto's, maar merkwaardigerwijs niets van de camper.
Wat nu steeds bij mij boven komt is, ben ik dit nou alleen. Alles wat nu plaatsvindt is geen nep, het is echt van de Rabobank...... en door de overheid dus verzocht. Maar het is net alsof je iets koopt, met de fabrikant of importeur heb je niets te maken, maar wel met de winkel/verkoper. Hier heb ik dus met de Rabobank te maken. Mijn bank van over de 50 jaar. Wat kan ik doen. . In mijn hart wil ik daar helemaal weg, niets meer mee te maken hebben, maar de rompslomp, wat moet ik dan allemaal doen, er wordt van alles op gestort, dat moet ik dan allemaal veranderen en wat nog allemaal meer ????

Ook merk ik nu dat je een hele hoop, ook in herinnering kwijt ben.
Ik weet dat door o.a. lichamelijke omstandigheden we de camper een 2 á 3 jaar niet meer gebruikten, hij stond in de stalling, afgemeld bij de motorrijtuigenbelasting. Van de verzekering weet ik het niet, maar ook niet meer waar ie eigenlijk verzekerd was. Ik kreeg van de stalling bericht dat hij verkocht was, onder de prijs. De stalling hield 10% in. Ik kon iets van 9000 halen. Ik weet zat in een enveloppe en kwam ermee thuis. Laten we het maar even bewaren, misschien gaan we zelf nog iets kopen....??? Is er niet van gekomen en heb het naar de bank gebracht, daar zat tijd, maanden? tussen, weet het niet precies meer, maar helemaal niets bijzonders. Er zijn nog wat camperspullen op andere manier verkocht, vandaar de 2000 en andere lage bedragen, maar precies weet ik ook niet meer.

Een lastige leerschool, maar je weet gewoon dingen niet meer, ik was van het ding af, na jaren en heb waarschijnlijk gewoon alles weggegooid. Léon heeft het een keer op de privé pagina met me over stress gehad. Nou als je dit meemaakt weet je wat stress is. Groeten Leo.
Hallo Leo,

Stop gewoon met zoeken naar die bewijzen en ga opnieuw met de Rabobank in gesprek.

Nodig hen desnoods uit om bij jou thuis langs te komen

Overstappen is overigens niet zo moeilijk. Elke nieuwe bank biedt een gratis overstapservice aan.

Ik heb al tientallen jaren een bescheiden spaarrekening bij de ASN en heb daar sinds kort nu ook mijn betaalrekening.

Zoals ook de Consumentenbond zegt: de klantenservice van de ASN is uitstekend (9,1). Dat heb ik nu ook weer gemerkt.

Het is net of daar nog normale mensen werken.
Reputatie 6
Badge +4
ik zou me dit niet persoonlijk aantrekken, je bent de goedheid zelve maar helaas nemen de moderne algoritmes dat aspect niet mee in het bepalen van risico of niet. kan ook niet, en daar zullen we ons bij moeten neerleggen, helaas lijden de goeien onder de kwaden en dat is hier weer aangetoond. zonder kwaden in deze wereld was dit niet nodig.

kortom, helaas pindakaas, en ik ben persoonlijk benieuwd wanneer ik een berichtje krijg, heb een huis verkocht en de overwaarde op mijn rekening gestort gekregen, ben benieuwd 😳
Hallo heer Stroeve,

De algoritmes waren slechts stap 1. Daar is inderdaad niets meer tegen te doen.

Daarna komt het aan op menselijke communicatie en in die fase zitten wij nu.
Reputatie 6
Badge +4
hi leonz,

daar zijn excuses aangeboden, lijkt me een prima menselijke reactie, names leo een klacht ingediend, lijkt me ook prima. wat verwacht jij nog? taart? bloemen?
Wat ik bedoel is:

Een uitweg vinden om van dat zenuwslopende gezoek naar bewijsstukken af te komen.

Daar is menselijke communicatie voor nodig.
Reputatie 7
Badge +7
Beste leden. ik heb even rust genomen. Na een middag zoeken stop ik vanavond en ga morgen nog even verder op zoek naar een map met oude verzekeringspapieren. Die moet ik ergens hebben. Alleen uit het gesprek begreep ik dat ie dus perse wil weten welke camper het is, dus kenteken. Dan kan hij dat kennelijk opvragen en krijg hij alle gegevens en kan zo kijken wat die camper waard is, in 2017 of 2018, als die 40 waard is en ik zeg 10, dan ben ik een nog groter misdadiger. Misschien krijg ie wel het adres van de nieuwe eigenaar en gaat daar vragen stellen. Van de nieuwe eigenaar heb ik nooit geld gehad, de stalling heeft bemiddelt, doet dat al jaren. Als die 30 mille heeft gehad en geeft mij er 10 kan ik ook verder niets bewijzen nog goed doen. Ach wat geeft het als ze alles weten, ik heb toch niets gedaan..... nou ik denk nu wel anders. Groeten Leo.
Misschien de Rabobank verwijzen naar de stalling?

(Het is allemaal te gek voor woorden).

Reageer