Test lampen 2015

  • 23 October 2016
  • 1 reactie
  • 268 Bekeken

In de test wordt gesproken over Lichtopbrengst en rendement (score). Hierbij wordt gekeken naar de werkelijke lichtopbrengst en naar de opbrengst op de verpakking. De fabrikant kan dus goed scoren als hij een lamp maakt met een lage lichtopbrengst en een nog veel lagere opbrengst op de verpakking zet. Zou het niet beter zijn om het aantal lumen per Watt aan te geven? Dan blijkt dat de ledlamp Megaman Incanda Led 6W 380lm 2400K helder een veel betere scrore heeft dan de spaarlamp Megaman MM30812 6,9. In de tabel heet de spaarlamp een beter rendement!

1 reactie

We hebben de tabel inmiddels aangepast, en waar mogelijk de afzonderlijke scores voor Lichtopbrengst en Rendement vermeld. Hiermee zijn de rendementen van de genoemde lampen beter te vergelijken.

Ter verduidelijking verder: de score voor Lichtopbrengst representeert inderdaad in hoeverre de lichtopbrengst afwijkt van die op de verpakking. Hoe minder afwijking, hoe hoger de score. Want als je bijvoorbeeld een lamp met weinig lichtopbrengst voor sfeerdoeleinden wilt kopen, dan wil je niet dat die ineens veel feller blijkt te zijn dan de verpakking vermeldt.

Reageer