Waar kan ik het beste een bril kopen? En welke bril componenten kan ik dan het beste kiezen.

  • 5 January 2020
  • 8 reacties
  • 3647 Bekeken

Ik zou graag zien dat de Consumenten brillen veel uitgebreider en vaker zou testen. Dwz alle aspecten: glazen, monturen, service, advies, verzekering, winkels etc..

Welke winkels presteren het beste, welk materiaal/service is het beste.

Net als wasmachines en supermarkten zou het onderwerp brillen steeds terug moet komen.

Veel mensen hebben een bril, de aanschaf kan veel geld kosten..

De grondstoffen voor brillen kosten weinig, en alle brillen komen tegenwoordig uit dezelfde fabriek.

Dus ik denk dat het belangrijk is om de impact voor de consument kritisch te volgen.

Bij dure brillen heb ik vaak de indruk dat het “de kleren van de keizer zijn”.

Mvg,

Kees Besse


8 reacties

Reputatie 7
Badge +7

Bedankt voor je suggestie @K. Besse. Een uitgebreide test zoals jij noemt staat voorlopig niet op de planning, maar ik geef je idee wel door. Vorig jaar hebben we wel onderzoek gedaan naar online brillen aanschaffen en in 2018 namen we oogmetingen bij de opticien onder de loep. Ook kun je op onze website meer lezen over de garantie die je hebt bij de opticien. Wellicht heb je hier alvast iets aan.

Groetjes,

Monique

Ik ben het niet eens dat alle brillen uit dezelfde fabriek komen.
Voor een hip merk montuur betaal je meer, vanwege het merk.
Ook in glas zit een gigantisch verschil, vooral als je boven de 4 dioptrie komt.
Helaas zijn er ook dure winkels die flut brillen verkopen voor een hoge prijs.

Ik heb in de loop van de jaren, zo mijn ervaring opgedaan.
Er is een heel groot verschil.
Hoe sterker de bril, hoe meer vakmanschap je nodig hebt van de opticien.

Reputatie 7
Badge +6

Er zijn zeker grote verschillen per winkel . Helaas ook in de winkels onderling van dezelfde keten , hebben wij mogen ondervinden na een paar verhuizingen . Niet alleen de prijs , maar ook de  vakbekwaamheid en dienstbaarheid van medewerkers speelt een grote rol in het geheel. Onmogelijk om dit bij alle winkels te testen. Een klant wegsturen zonder te kijken of de dure nieuwe bril goed afgesteld staat vind ik niet kunnen . Elk hoofd is anders . Na vier keer terug en nog niet goed doordat ze nauwelijks enige moeite deden was voor mij reden om naar een ander te gaan die het wel gratis en goed deed terwijl ik er nog geen klant was. Nu wel dus…...

Reputatie 7
Badge +6

Welke soort bril en glazen hangt helemaal af van je persoonlijke wensen . Met een goed gesprek met een kundige medewerker kwam ik daar meestal wel uit. Bij een tere huid beter kunststof glazen nemen wegens het lagere gewicht . Bij verschil in sterkte veraf en dichtbij kun je kiezen voor variofocus , aparte leesvensters of twee aparte brillen . Allemaal met voordelen en nadelen. Verder kun je kiezen voor getinte glazen of ontspiegelde glazen . Ook zijn er glazen die in de zon automatisch donkerder worden . Helaas duurt die aanpassing aan het licht even .

Badge

Ik heb altijd mijn bril gekocht bij een gewone opticien. Echter de prijs schrikt me behoorlijk af. Als ik naar mijn laatste bril kijk dan betaalde ik daarvoor 1100 euro inclusief glazen (multifocaal). Nu is 1 van de glazen beschadigd met een vervelend puntje bijna in het midden. Dan kan ik kiezen: of een nieuw glas er in van dik 400 euro, of een nieuwe bril. En ik twijfel ook als je dan een actie ziet van Specsavers met 2 brillen voor de prijs van 1, waarbij de bril in totaal rond de 550 zit en je er dan 2 krijgt, of de gewone opticien waarbij de prijs weer dik 1100 wordt. Ik heb ook mee 1 portemonnee. En welke is de beste: de gewone  opticien of Specsavers? Is er iemand van de consumentenbond die hier meer over kan vertellen?

Dat van dat ‘kartel’ is wel redelijk waar: https://www.theguardian.com/news/2018/may/10/the-invisible-power-of-big-glasses-eyewear-industry-essilor-luxottica

 

The lenses in my glasses – and yours too, most likely – are made by Essilor, a French multinational that controls almost half of the world’s prescription lens business and has acquired more than 250 other companies in the past 20 years.

There is a good chance, meanwhile, that your frames are made by Luxottica, an Italian company with an unparalleled combination of factories, designer labels and retail outlets. Luxottica pioneered the use of luxury brands in the optical business, and one of the many powerful functions of names such as Ray-Ban (which is owned by Luxottica) or Vogue (which is owned by Luxottica) or Prada (whose glasses are made by Luxottica) or Oliver Peoples (which is owned by Luxottica) or high-street outlets such as LensCrafters, the largest optical retailer in the US (which is owned by Luxottica), or John Lewis Opticians in the UK (which is run by Luxottica), or Sunglass Hut (which is owned by Luxottica) is to make the marketplace feel more varied than it actually is.

Now they are becoming one. On 1 March, regulators in the EU and the US gave permission for the world’s largest optical companies to form a single corporation, which will be known as EssilorLuxottica. The new firm will not technically be a monopoly: Essilor currently has around 45% of the prescription lenses market, and Luxottica 25% of the frames. But in seven centuries of spectacles, there has never been anything like it. The new entity will be worth around $50bn (£37bn), sell close to a billion pairs of lenses and frames every year, and have a workforce of more than 140,000 people. EssilorLuxottica intends to dominate what its executives call “the visual experience” for decades to come.

 

En amper een jaar later: https://www.telegraaf.nl/financieel/1874523759/essilor-luxottica-koopt-grand-vision

( GrandVision operates retail banners in more than 40 different countries across Europe, North & Latin America and Asia. Well-known local banners include Apollo-Optik in Germany, Générale d'Optique and GrandOptical in France, Pearle in the Netherlands, Belgium and Austria, Eye Wish Opticiens in the Netherlands, and Vision Express in the United Kingdom, )

 

Dus als simpele eenpitter is het denk ik heel moeiljk om tegen dat multinationale geweld, dat ook nog eens de hele keten bezit, op te boksen.

Reputatie 5
Badge +5

Een late reactie, ik weet het. Helaas kijk ik niet al te vaak in het “Denk mee” gedeelte.
De vraag in de titel “Waar kan ik het beste een bril kopen? ..” ligt enigszins in het verlengde van gehoorapparaten. 
Test Audiciens
De consumentenbond als expert ‘Mystery Shopper', waarbij met name gekeken wordt naar de juist niet meetbare kwaliteiten van winkels.
Het is uiteraard perfect dat de consumentenbond van alles en nog wat test, allerhande huishoudelijke apparaten, van witgoed tot tv's, alsmede zaken als verzekeringen, maar het zou misschien goed zijn om na te denken hoe de minder tastbare verschillen ‘getest’ kunnen worden.
Winkel ervaringen, adviezen in winkels, service verlening, etc.

Voorbeeld (v.w.b. het kopen van een bril): hoe goed is de oogmeting, c.q. waaruit bestaat het? Wordt deze uitgevoerd door een optometrist? Hoe zit het bij de opticien die niet aan een keten verbonden is?
Is het advies om meerdere opticiens te bezoeken? Ook als men een goed gevoel heeft bij de eerste de beste winkel, omdat die bijvoorbeeld veel tijd en aandacht aan je geschonken heeft.
Overigens, hetzelfde geldt natuurlijk ook voor audiciens en mogelijk andere ‘adviserende’ beroepen.

 

 

 

Reputatie 5
Badge +4

 Vorig jaar hebben we wel onderzoek gedaan naar online brillen aanschaffen en in 2018 namen we oogmetingen bij de opticien onder de loep. Ook kun je op onze website meer lezen over de garantie die je hebt bij de opticien. Wellicht heb je hier alvast iets aan.

Groetjes, Monique

Met behulp van deze tips zou ik zelf het echt wel aandurven om naar een wat goedkopere winkel te gaan, die als positief beoordeeld wordt.

Dat veel mensen argwanend staan t.o.v. een goedkope bril begrijp ik wel want het gaat wel om je ogen. Maar als blijkt dat de goedkopere winkels toch een goed alternatief kunnen zijn wordt dat een lastiger te hanteren argument. Maar ik merk in mijn omgeving dat het toch in de mind setting van veel mensen blijft zitten dat je naar de dure winkel met dure brillen moet gaan. Het wordt toch als een niet te grijpen risico blijkbaar ervaren. Een goed recht.

Van 2 personen om mij heen zie ik dat zowel de persoon die naar de goedkope als naar de dure winkel gaan met resp goedkope & dure bril, zeer tevreden zijn over hun bril. De after-sales service van de goedkope winkel is ook prima (en gratis) als het gaat om de bril te laten checken of even bijstellen op je hoofd. De duurdere winkel wordt ook qua service als prima ervaren. 

Ergo, ik zie eigenlijk voor tevreden mensen, maar wel met een enorm prijs verschil wat ze er voor betaald hebben (<<200 euro versus > 1000 euro).

Zelf heb ik geen ervaring met maatwerk brillen, mijn ogen voor veraf zijn uitstekend en voor het lezen is het prettig om een hele lichte vergroting te hebben. En die brillen koop ik bij drogisten et al, beoordelende op een helder beeld en geen vervormingen/inhomogeen beeld of andere opvallende zaken. Dat gaat al ca 15 jaar prima en kost erg weinig.

Reageer