cv ketel met meerdere zones

  • 16 December 2020
  • 11 reacties
  • 631 Bekeken

Goedemiddag.

 

Met het thuiswerken zitten wij met een probleem. Namelijk overdag is de woonkamer (beneden) sneller op temperatuur dan boven. Dit heeft tot gevolg dat dan boven de radiator niet warm wordt omdat de ketel afgeslagen is omdat het beneden al de ingestelde temperatuur bereikt is. 

 

Nu heb ik wel eens gehoord dat er cv ketels zijn die op meerdere zones appart kunnen aangestuurd kunnen worden. 

 

Is er iemand die hier ervaring mee heeft


11 reacties

Kunt u het niet enigszins oplossen door te zorgen dat de opwarming van de verschillende ruimtes ongeveer even hard gaat door de radiatoren beneden wat te knijpen en de radiator boven wat verder te openen. Dat is een stuk goedkoper dan het hele cv-systeem te verbouwen.

Reputatie 4
Badge +3

@Visser110 Ja, ik heb ook een huis met twee zones… Sommige CV's hebben de mogelijkheid om 2 thermostaten aan te sluiten en met een klep 2 zones te creeeren.. Uit eindelijk moet je het toch laten installeren en daarvoor heb je een specialist nodig(die zijn eigen oplossing /merken heeft). Er zijn heel veel mogelijkheden met diverse prijsplaatjes…. Te veel voor hier in de groep.

Heb je beneden meer dan één radiator? Dan draai er eens één dicht. Zeker als het buiten niet serieus koud is kan dan probleemloos.

Reputatie 7
Badge +6

Ja , ik zie het probleem niet net als Deen en Harrie . Door beneden de warmte-afgifte te verminderen , wordt de gemiddelde leiding-temperatuur hoger , waardoor het boven warmer kan worden . Met wat experimenteren gaat het zeker lukken om zonder dure ingrepen een goed evenwicht tussen beneden en boven te vinden. Zelf heb ik een tussen-oplossing bedacht door boven thermostaatkranen aan te brengen . Die voorkomen dat het warmer wordt dan gewenst en  ze zijn bovendien op andere temperaturen in te stellen of helemaal dicht ( met vorstbeveiliging ) . Met dit systeem moet ook de warmteafgifte van de platen beneden geknepen worden opdat de leidingtemperatuur hoog genoeg is . Anders werken de thermostaatkranen niet als bedoeld . 

Reputatie 4
Badge +3

Een zoneverwarmingsysteem zoals Honeywell EvoHome, Tado of Danfoss Link kan hier uitkomst bieden. Het is een investering maar je bespaart op gas door alleen die ruimte te verwarmen waar je op dat moment bent terwijl het comfort wordt verhoogd.

Reputatie 7
Badge +6

Zoals @Chris L  ook al opmerkte zijn er vele andere mogelijkheden met vaak een flink prijskaartje .  Het is aan TS of hij /zij dat er voor over heeft .  Extra comfort kost geld . Of , en zo ja , als het gas bespaart hoeveel dat is , hangt af van vele factoren . Als TS  dat er voor over heeft , kan door handmatig de kranen optimaal te bedienen mogelijk nog wel meer bespaard worden . Als dat te lastig gevonden wordt , dan is de keuze in investeren of het kleine ongemak voor lief nemen . Met de tip van @Harrie LPP kan TS ook al op een simpele manier een hele verbetering veroorzaken.

Reputatie 5
Badge +3

Het probleem is eigenlijk een ontwerpfout. Een installatie wordt berekend op bepaalde te bereiken temperaturen. Woonkamer 22, badkamer 24 en slaapkamers 18 graden. Je hebt het kantoor waarschijnlijk in een ruimte die berekend is op 18 graden. Het knijpen van een radiator beneden is een oplossing. Deels kan de oplossing ook zijn om niet te veel nachtverlaging te doen.

Is het thuiswerken tijdelijk, dan kun je je daar wel mee redden. Moet er toch een duurzame oplossing komen kan een zoneregeling een optie. Goedkoper zal waarschijnlijk zijn om de radiator in je kantoor te vergroten of er een bij te plaatsen.

Wij hebben zelf een EvoHome aan (laten) leggen en dat werkt voor dit soort situaties ideaal. We hadden hetzelfde probleem als de vragensteller, en dat is nu volledig opgelost. Dit is overigens niet iets dat een CV ketel is, maar een thermostaat die via OpenTherm of Aan/Uit op de ketel wordt aangesloten. Verder heb je ook bijpassende radiatorknoppen nodig die via een draadloze verbinding, met het centrale paneel communiceren. Voor 6 radiatoren heb je dus 1x het systeem en 6 knoppen nodig.

Er is een ander soortgelijk systeem dat Tado heet, dat zal ongeveer gelijk werken. Overigens wat ik via uitzoek werk wel tegenkwam is dat je in dit soort systemen óók een bypass ventiel nodig is.

 

Overigens nog 2 dingen: deze apparaatjes: https://www.speedcomfort.nl/ Zijn ventilatoren die je eenvoudig onder je radiator kan bevestigen met magneten. Scheelt behoorlijk in de snelheid waarmee je kamer op temperatuur is en levert ook nog wat aan besparing op.

Daarnaast: Als je je andere thermostaat eenmaal hebt, en de ventilatoren, en ook waterzijdig bent ingeregeld dan kan waarschijnlijk gelijk met dat waterzijdig inregelen ook de aanvoer temperatuur van de CV  omlaag: dat scheelt ook nog weer.

Reputatie 4
Badge +3

Zie hier voor de metingen die geburende dit jaar met de Huisbaasje Energieverbruiksmanager zijn gemeten.Wat @Ronaldvr uitlegt klopt helemaal!

Wij hebben ook het zoneverwarming-syteem EvoHome van Honeywell in gebruik.

Het was een hele, maar leuke klus om dit zelf te doen. Mede ook omdat wij nog gewone open/dichtkranen hadden.

Een voorwaarde is namelijk dat alle radiatorkranen geen open/dichtkranen zijn, maar thermostatische radiatorkranen, zoals bijv. de RA-N serie van Danfoss.

Een bypass is nodig, omdat anders bij het verwarmen van slechts één zone de CV-ketel zijn warmte niet kwijt kan en gaat pendelen.

Indien alle radiatoren voorzien zijn van een Honeywell HR92 radiatorregelaar kan de temperatuur in elke zone apart worden geregeld.

Indien er geen bypass in de CV-ketel of leidingen aanwezig is kun je ook één radiator altijd geheel open laten staan, zodat de CV-ketel zijn warmte altijd kwijt kan.

Vaak wordt dit in de badkamer gerealiseerd, zodat de handdoeken kunnen drogen en het er altijd comfortabel warm is.

Verder dien je na te gaan of de CV-ketel via OpenTherm of via aan/uit moet worden aangestuurd.

Een belangrijk verschil met het systeem van TADO is dat EvoHome zonder Internet (hoeft niet) kan werken. Heb je een dag geen Internet dan blijft het systeem gewoon werken en zit je niet in de kou.

Met EvoHome kun je mits je er bewust mee omgaat daadwerkelijk op gas besparen. Wij besparen door dit systeem zo'n 250 m3 per jaar. (van ca. 750 m3 naar ca. 500 m3). Zie HIER voor mijn review en de metingen die gedurende dit jaar met de Huisbaasje Energieverbruiksmanager zijn gemeten.

Het is een prijzig systeem maar verdiend zich dus binnen een redelijke termijn terug.

Ik wil ook graag aan de zoneverwarming van mijn cv intstallatie dmv thermostaatknoppen en een Thermostaat waarop je dat kan regelen. Ik ben al jaren gebruiker van de TOON van Eneco en daar kan dat (nog?) niet mee. 

 Nu heb ik gelezen dat ze in Duitsland zoneverwarming ondersteunen door dat de gebruiker daar een programma op de TOON kan downloaden dat communiceert met de thermostatische radiatorknoppen.

Vragen:

  • Heeft iemand ervaring met de TOON en zoneverwarming?
  • En/of: weet iemand of het duitse  systeem in Nederland is in te voeren en te gebruiken op TOON? 

Ik heb pas geleden Heimeier Eclipse kranen laten plaatsen.
Er was hier nog niets waterzijdig ingeregeld.
Je merkt direct verschil.
Het meeste water stroomde door de kleinste radiator vroeger.
Een beetje meer geluid omdat mijn oude ketel eigenlijk te snel pompt.

Reageer