Consumentenbond.nl
Vraag

Drukverlies CV-installatie met combiketel

  • 14 januari 2020
  • 7 reacties
  • 978 Bekeken

Badge

Geachte mede Consumentenbond leden,

Tijdens het winter seizoen, wanneer de CV ketel het huis moet verwarmen, heb ik last van drukverlies in het systeem. In ca 1 week loopt dan de druk van ca 1.6bar naar 0.7bar en komt daardoor dicht in de buurt van de minimale werkdruk benodigd door de ketel. Ik vindt dit buitensporig veel en heb daarom gezocht naar een mogelijk lek in de leidingen, maar kan geen water verlies te constateren (ik heb geen kruipruimte).

In de zomer heb ik een test gedaan, door een constante druk van 2.5bar in te stellen, en deze druk gedurende de zomer regelmatig te controleren. Van maart t/m september is de druk niet gedaalt (verschil in aflezing druk verschilde +/- 0.1bar door temperatuur verschillen). 

Ik ga er vanuit dat, op basis van de druk meting in de zomer periode, dat mijn leidingen niet lek zijn. 

Mijn vraag is:

  • Is het mogelijk dat dit druk verlies komt door de CV combi ketel wanneer er wordt geschakeld tussen warm water en CV? En zoja is dit mogelijk CV ketel type verschillend?
  • Komt dit druk verlies ook bij andere voor, en wel in die mate zoals hierboven beschreven?
  • Welke opties zijn er mogelijk nog meer die kunnen leiden tot genoemd druk verlies?

Graag zag ik jullie reacties tegemoet.

 


7 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Als er geen lekkage is , kan het expansievat defect zijn . Dan moet echter ook de druk flink oplopen nadat de leidingen warm worden doordat de thermostaat opgedraaid is. Mogelijk wordt de druk dan zo hoog dat het veiligheidsventiel opent waardoor je water verliest. Bij het afkoelen is de druk vervolgens weer te laag. Het expansievat werkt als een reserve watervat en zorgt dat de waterdruk redelijk constant blijft .

Reputatie 3
Badge +2

Ja, druk verlies komt overal voor… 

  • in de CV zit een ventiel met afvoer dat de druk boven de 2,5 a 3 bar zal maximaliseren.. Dus als de druk te hoog oploopt zal het langzaam weglopen. 
  • In 1 week van 1,6 naar 0,7 bar is te veel. Bij vullen tot 1,7 bar, ontluchten en de CV opstoken en kijken waar het weg loopt. eventueel met vocht of warmte camera. 
Reputatie 7
Badge +6

Aangezien de druk in de zomer niet daalt , acht ik een lek zeer onwaarschijnlijk en een defect expansievat zeer waarschijnlijk , @Chris L . Als het membraan lek is , verliest dit vat de werking waar hij voor bedoeld is. Het klopt ook met wat TS beschrijft. Een goede installateur vervangt ook altijd het expansievat als de ketel vervangen wordt . Die dingen gaan vaak stuk als ze ouder worden. 

 

Reputatie 6
Badge +5

Krant onder de radiator kraan.
Komt er een bobbel in, lekt er iets.
Expansievat is stuk als de druk omhoog schiet als je de radiatoren warm stookt.
Overdrukventiel blijft lekken als die een keer open is geweest.
Kijk in de ketel, of je kalksporen door lekkage ziet.
Ook de 3wegklep kan lekken, die tussen cv en tapwater schakelt.

Bij een nieuw expansievat hoor je ook een nieuw overdrukventiel te krijgen.
 

Reputatie 3
Badge +1

Bij drukverlies kunnen er 3 oorzaken zijn:
1 lek in leidingen of ketel
2 manometer werkt niet goed
3 drukvat of expansievat s kapot

Vaak is dan het expansievat kapot, in het expansie of drukvat zit een soort ballon die gevuld is met stikstof of ander soort samendrukbaar gas, als deze van binnen kapot is vult het zich helemaal met water wat niet samendrukbaar is

Een leuk trucje om te controleren is met een hard voorwerp op de buitenkant van het drukvat te tikken, als die ballon of membraam  heel is klinkt dat (niet helemaal aan de bovenkant) hol
als deze lek is vult het gehele drukvat zich met water en klinkt dat gevuld (niet hol dus!)

Manometer kan ook verkalkt of kapot zijn, kapotte driewegklep geeft meestal een andere storing, geen drukverlies

Badge

Expansie vat gecontroleerd. Is niet defect. Dit vastgesteld tijdens de CV service beurt. Mijn vermoeden gaat uit naar de CV combi ketel en wel wanneer er geschakeld moet worden tussen CV en warm water. Zijn er ervaringen hiermee? Eventueel type CV ketel gerelateerd? Overigens zijn mijn CV leidingen van gelaste gaspijp, alle verbindingen zijn gelast, dus geen klem koppelingen

Reputatie 7
Badge +6

Als gedurende de totale zomer geen drukverlies is en zodra je gaat stoken wel , dan zou de driewegklep ook nog kunnen lekken . Die staat de hele zomer in dezelfde stand en gaat de waterstroom pas schakelen naar de radiators zodra de thermostaat opgedraaid wordt. Mogelijk lekt hij alleen in die stand , maar dat moet dan duidelijk te zien zijn. Van 1,6 naar 0.7 in een week vind ik een flinke lekkage.  

Reageer