Beantwoord

Energie prijzen en mismanagement

  • 30 January 2022
  • 16 reacties
  • 379 Bekeken

Mijn 1 jarig contract is 2 weken geleden afgelopen. Daar de eindafrekening lager was dan de betaalde voorschotten, kreeg is anderhalve maandtermijn terug. Maar nu de grap. Mijn nieuwe maandbedrag gaat bijna 200% omhoog. Dat is een dan een gemiddelde verhoging waar alles in zit. Dus ook de elektriciteit, die volgens de leverancier groen is. Dus de grondstoffen van wind en zon zijn dus ook gemiddeld 200% gestegen. Slaat nergens op. Koppelen van prijzen die niet vergelijkbaar zijn, zijn uit luiheid ooit als gebruiksmodel geïntroduceerd.

De overheid vaart er ook wel bij, dat is onderbelicht. Op de leveranties zit n.l. BTW. En wie vangt die toegenomen BTW, de overheid dus. Die hebben dit geld nodig vanwege hun mismanagement. Het mismanagement heeft als oorzaak, dat ambtenaren doorgaans de zesjes en lager zijn uit de schoolklas. De kanjers zijn naar het bedrijfsleven.

Ik zie test en vaccinatie locaties in mijn omgeving, waar het personeel buiten staat te lummelen. Er zijn geen klanten, terwijl we beelden zien waar lange rijen buiten staan. Maar als je probeert een reservering op eerder genoemde inactieve locaties, dan lukt dat niet.

icon

Beste antwoord door J.A. Geus 30 January 2022, 13:57

Bekijk origineel

16 reacties

Wij gaan van 165€ naar 319€.

Nu contract afgesloten bij cbond 

Een jaar vast 251€.

Dit gedaan voor de zekerheid,kunnen als het veel zakt ervan af,boete 2×50€en geen bonus van200€.

Dacht voor ons het beste.

Groetjes Peter.

 

Op mijn adres is een stamrecht bv gevestigd. Zodoende kon ik een zakelijk contract afsluiten tegen lagere prijzen.

Werd de laatste tijd wel doodziek van alle telefoontjes van aanbieders. Voor een bepaalde groep schijnen de gegevens van klanten gewoon in te zien. Is dit geen schending van mijn privacy?

Consumentenbond iets waar jullie eens naar kunnen kijken? Dit stopzetten zal veel rust brengen in veel gezinnen.

Reputatie 7
Badge +8

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan.  De gasprijzen zijn wereldwijd enorm opgelopen en stijgen nog steeds. Daar hebben alle verbruikers, huishoudens met een gasaansluiting en de industrie, last van. Exacte cijfers zijn moeilijk te vinden, meest zijn het schattingen, en die verschillen nogal hier en daar, honderden, duizend Euro per jaar wordt genoemd. En energieprijzen c.q. energiecontracten vergelijken valt ook niet mee. De consumentenbond.nl  zegt bij energie-vergelijken erover : Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. In hetzelfde artikel van Peter vd Wilt nadere uitleg. Op internet zijn vele artikelen over energieprijzen , van de diverse grote maatschappijen, te vinden.

Reputatie 7
Badge +5

wat zou je precies willen stopzetten? Het vele bellen is al vaak langsgeweest, valt weinig aan te doen, hoge energie prijzen al helemaal. Iets met de markt vraagt en biedt aan.

Je openingsbetoog geldt overigens voor meer zaken: autobrandstof, koffiebonen, enz. Dit komt verder tot uitdrukking in de inflatie en dat staat hoog op de politieke agenda. 

Verder vind ik je openingspost nogal doorspekt met Feestboek-achtige uitspraken en kwalificaties van mensen die ik ongepast vindt, met feiten kunnen we wat, ongenuanceerde uitspraken niet.. En ik ben nog niet eens een ambtenaar :wink:

Mijn hypothese over ambtenaren deed ik jaren terug tegen een geleerde van het CBS, met arbeid in zijn portefeuille als specialisme. Staat tegenwoordig op de site van het CBS. Hoe zo ongenuanceerd.

Inactieve locaties werd door een nieuwsmedium aangetoond op TV.

Hier ook van 180 naar 450€ per maand. Helaas geen signaal of ondersteuning van cons.bond om mee te denken wat verstandig geweest zou zijn. Eerder contract afkopen en andere aanbieder kiezen ofzoiets?  Ik had mij 1-jarig contract wel via cons. bond gekozen en afgesloten na het aanbod via cons.bond! 
Wat is de rol van de bond en waarom geven ze geen signaal en/of raad wat het verstandigste zou zijn?

De bond heeft wel degelijk diverse malen geadviseerd. Ik had mij ingeschreven voor het collectief. Dat kon via een veiling niet afgesloten worden. De bond adviseerde bij een aflopend contract goed te kijken naar de ontwikkelingen en prijsvergelijkingssite te raadplegen. De bond adviseerde voorlopig te kiezen voor variabele tarieven, totdat zij wel een collectief contract kunnen aanbieden. Alleen vraag ik mij af waarom de bond niet streeft naar samenwerking met andere organisaties, zoals de Vereniging Eigen Huid, die ook collectief aanbied.

Reputatie 5
Badge +5


Wat is de rol van de bond en waarom geven ze geen signaal en/of raad wat het verstandigste zou zijn?

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5265814/energie-gas-stroom-contract-eneco-welkom-consumentenbond

Blijkbaar is er wel wat (en mogelijk meer) over gezegd door de CB. Artikel november jl:  “Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt. Het goede nieuws: 'We zien een dalende trend in de prijzen”

Ook mijn 1-jarig contract loopt in Augustus af.Tot nu toe was dat de beste optie.

De consumentenbond heeft gelijk in het advies voorzichtig te zijn en af te wachten.

Op dit moment kan niemand de energiemarkt voorspellen.Er zijn teveel variabelen.

Ik wacht af; ik stap voorlopig over naar variabel bij dezelfde provider. Ik heb mij ingeschreven voor het collectief.

De providers die op dit moment vaste contracten aanbieden;daar ga ik liever niet mee in zee.

Er zijn nu ook oude providers die aan de deur komen;om mensen  contracten te verkopen.

Een goed advies;

-laat je niets aansmeren.

-blijf op de hoogte van de energiemarkt. Maak gebruik van organisaties die dat volgen. Kijk wat in je eigen voordeel is.

Reputatie 6
Badge +3

@A.A.B. Maas   Welke aanbieders van vaste contracten zijn er op dit moment nog?

Als ik op de bekende vergelijkingssites (gaslicht.com, pricewise.nl, overstappen.nl) etc. kijk is het aanbod aan contracten met een vaste looptijd actueel weer volledig opgedroogd. Alleen nog modelcontracten met variabele prijzen?

Overstappen.nl meldt bijvoorbeeld: “Wij hebben op dit moment helaas geen deals . . .”

Misschien een open deur: Ook slim besparen helpt de energierekening omlaag te krijgen weet ik uit eigen ervaring. YMMV

Bij de energievergelijker van de Consumentenbond zijn er een paar die vaste jaarcontacten aanbieden. De providers zijn onbekend. Het is niet te bepalen hoe betrouwbaar deze zijn. Qua inkoopbeleid,enz. In 2021-2022 zijn er meerdere providers failliet gegaan. Als dat gebeurt ,bepaalt de provider die het overneemt de prijs.

In totaal waren er maar 6 die jaarcontracten aanboden.

De prijs per KWh & m3 gas is bij deze contracten ongeveer 2.5 keer zo hoog als in 2021.

Er is heel weinig keuze en mogelijkheid tot vergelijk.

Reputatie 6
Badge +3

Ik heb net de energievergelijker van de consumentenbond gebruikt
en met mijn verbruiksgegevens per jaar van 50 kWh stroomverbruik (Levering - Teruglevering) en 800 m³ gasverbruik worden voor mij "Geen resultaten gevonden”  - dus ook geen prijzen.

Interessant

P.S.: De energievergelijker van de CB gebruikt foutief “opwek” waar "teruglevering” zou moeten staan. De opwek van zonnepanelen is niet dat wat afgerekend wordt en is trouwens ook niet bij de energieleverancier bekend.

Reputatie 5
Badge +5

 voor mij "Geen resultaten gevonden”  - dus ook geen prijzen.

Interessant

 

Als ik jou verbruik intoets, komt er 1 aanbieder in beeld. Interessant.

Reputatie 6
Badge +3

@RonaldD   Nu ook bij mij - zeer interessant! - In afwijking van dat wat @A.A.B. Maas schrijft geen jaarcontract, maar een per maand! variabel contract bij BE. - Niet interessant (voor mij dan).
De leveringsprijzen (incl. heffingen & btw nog 21%): € 0,58798 en € 2,31534/m³
met de lagere btw zouden de prijzen vanaf 1 juli € 0,52967/kWh en € 2,08572/m³ moeten worden.

Reputatie 5
Badge +5

Vandaag 0,64 normaal en € 0,56/kWh dal bij BE. Zijn de prijzen t.o.v. gisteren zo ‘erg’ gestegen of wordt er mogelijk een ander tarief gehanteerd indien alleen stroom wordt afgenomen? Zie ook dat de vaste leveringskosten bij nieuwe contracten zijn gestegen met € 0,99/mnd = 20%

Zie wel een prijsstijging t.o.v. gisteren, maar dan nog?

https://www.nieuwestroom.nl/energiemarkt/energiebeurzen/gas-handelsbeurs/

@Darkfiber Dank je voor de informatie over het lager worden van btw in Juli 2022. Dat maakt het nog beter om te wachten en geduld te hebben.

Ik neem alleen aanboden serieus die via een energievergelijker komen.

Ik blijf voorlopig nog even bij de huidige provider.En laat het jaarcontract overgaan in variabel.

Reageer