energie zuinig water koken

  • 2 June 2015
  • 5 reacties
  • 5595 Bekeken

Door de veelheid aan produkten om heet water te verrijgen is mijn vraag, welk medium is het kosten efficients om 1 liter gekookt water te krijgen?

1. Koken op een gas fornuis?

2. Koken op een inductiefornuis?

3. Koken in een water koker van 2000W?

4. Uit de quooker?

5. Opwarmen in de oven?

6. Opwarmen in de stoom oven?

7. Opwarmen in een magnetron bij 1000W?

Hoelang duurt dit dan?

Stel je drink 1 kop thee perdag, wat is efficent?

Stel je drinkt 10 koppen thee perdag. wat is efficient?[Opmerking redactie: topic verplaatst naar het forum Woning en Huishouden.]

5 reacties

Reputatie 6
Badge +5
In reactie op:

Als we ervan uitgaan dat iedereen een zonneboiler en zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan is de elektrische waterkoker met precies de benodigde hoeveelheid water vullen met water uit de zonneboiler en aan de kook brengen het meest efficient. Er wordt dan 0% fossiele brandstof verbruikt en 100% zonne-energie.

Dat is misschien wel de meest milieu vriendelijke manier, maar dat was de vraag niet. De vraag was: Wat is het meest kosten efficient.

Dan valt een zonneboiler sowieso af, die is nooit kosten efficient. Een kleine installatie kost al ruim 3000 euro (geinstalleerd en wel), ik heb net een offerte binnen. De jaarlijkse besparing 60 tot 100 euro. De opgegeven besparingen in advertenties kun je met een korrel zout nemen, die kun je alleen halen onder ideale omstandigheden en gebruik. Wil je dat soort besparingen halen dan moet je elke dag alle warme water uit de boiler gebruiken. Maar zoveel water gebruik ik niet dagelijks. Bij mij zou het beteken dat ik veel meer water en (bijverwarm) gas zou gaan gebruiken dan nu en dus helemaal niks zou besparen. Het zou dan zelfs wel eens meer kunnen gaan kosten.
In ieder geval geldt in het algemeen: iets opwarmen op gas is energie-efficienter (dus ook kosten-efficienter) dan datgene opwarmen op elektriciteit. Die elektriciteit wordt immers ook weer gemaakt door het verstoken van gas of kolen (nu het grootste deel van de elektriciteitsproductie nog plaatsvindt met fossiele brandstoffen). Daarbij gaat ruwweg de helft de energie al verloren. Optie 1 is dus aan te bevelen, als u een gasformuis heeft!
Als we ervan uitgaan dat iedereen een zonneboiler en zonnepanelen op het dak heeft liggen, dan is de elektrische waterkoker met precies de benodigde hoeveelheid water vullen met water uit de zonneboiler en aan de kook brengen het meest efficient. Er wordt dan 0% fossiele brandstof verbruikt en 100% zonne-energie.

Als je 's avonds thee zet moeten we er maar op vertrouwen dat de elektriciteit van windmolens of waterkracht afkomstig is. De praktijk is echter anders.

Het is ook mogelijk om water in een parabolische spiegel te koken die in het zonlicht wordt gehouden. Ook hier

In de techniek spreken we over PER: Primary Energie Ratio. Dit is het rendement van een totaal systeem gerekend vanaf de oorspronkelijke fossiele brandstoffen. Hieronder een korte toelichting op enkele systemen.

Daarnaast: De energiewetten zeggen dat bij iedere omzetting van energie er verliezen optreden. Dit dient dus voorkomen te worden.

Voor electriciteit geldt dat het rendement van centrale tot het stopcontact slechts 39% is; van de oorspronkelijke energie van de brandstoffen komt slechts 39% als elektriciteit uit het stopcontact.Gelukkig heeft het elektrisch element in de waterkoker een omzetting van 100%. Iedere kWh elektricteit, levert een kWh warmte. Het totale rendement wordt dan 39%. Ook een goede reden om voorlopig geen elektrische of plug in auto te kopen, omdat slecht 7% van onze elektriciteit duurzaam wordt opgewekt. De overige 93% is dus nog steeds opgewekt uit fossiele brandstoffen.

Bij kookplaten, inductieplaten e.a. introduceren we een extra omzetting waarin ook weer nuttige energie verloren gaat. Deze hebben dus altijd een lager rendement.

Van gaskookplaten is bekend dat ca 60% van de warmte uit het gas niet in het water terechtkomt; 40% gelukkig wel. Hierdoor wordt het rendement iets beter dan de waterkoker.

Zou je het ontwerp van een gaswaterkoker drastisch verbeteren, dan zou een rendement van 97% mogelijk zijn (vergelijkbaar met een HR-ketel). De redenering wordt positiever wanneer we biogas gebruiken. Dit is echter maar zeer beperkt beschikbaar.

Dus: zonneboiler en zonne-panelen op het dak. Dit levert financieel een leuke besparing op. Het investeren waard.
Als je in systemen gaat denken dan zijn en vele mogenljkheden en oplossingen, maar dat was de vraag niet. Ook water kokers zijn er in verschillende types, en niet elke water koker is geschikt om maar 250 ml te koken (1 kopje). Ook is de vraag niet wat het goedkoopste is, want dat wordt een onmogelijke rekensom(waar hou je op). Leef je energie neutraal, dan wek je je eigen stroom op en hoef je geen gas aansluiting te hebben, dus gas koken is dan duur. Een gas kookplaat heeft ook niet iedereen, en een quooker staat ook niet in elk huis, waar zonnepanelen ook ier overal zijn. Tevens is een nieuwe keuken plaatsen, met alle mogelijk heden anders dan renoveren of kleine aanpasingen doen.

Om op mijn eerste vraag terug tekomen is koken op gas het voordeligst/efficients, water uit een water koker is iets duurder en een quooker is sneller en weer ietsje duurder. Vraag wordt dan hoeveel dat ietje is, even de aanschaf van de apparatuur buiten beschouwing laten. want de diverse apparaten kunnen meer dan alleen water koken en elk huishouden gebruikt het anders.
Als je water verwarmt op een gas kook toestel, dan heb je ook warmte verliezen, nl de pan moet opgewarmt worden en er gaar redelijk wat warmte verloren die om de pan heen gaat. Als je daarentegen een inductie kooktoestel heb dan gaat er minder stralings warmte verloren en gaat bijna al de warmte in het water, dus hier is de overdracht van warmte efficenter.

De soortelijke warmte van plastic is kleiner tov metalen, dus je wellicht dat een kleine waterkoker ook efficient is om 1 kopje water warm te maken. voor een laboratorium sit makkelijk e meten met een gasmeter tov een electriciteits meter.

Als je nu 10 kopjes water per dag nodig heb is wellicht een quooker weer efficenter, dit omdat de warmte verliezen in de quooker minimaal zijn door de vacuum isolatie.

Misschien dat de consumentenbond dit kan testen, voor een algemene indruk.

Reageer