Ervaringen gezocht met ventilatiewarmtepomp


Dag,

Wij gaan een ‘nul op de meter-huis’ bouwen (gasloze wijk) en zijn op zoek naar een systeem dat: het huis verwarmt (vloerverwarming), zorgt voor warm water én ventileert. Wij hebben gehoord van het Nilan-systeem, maar weten niet of er andere systemen bestaan die ook deze combinatie in 1 systeem hebben. 

Heeft iemand ervaring met Nilan en zijn er andere goede alternatieven?

Bvd en groet, Mariette


11 reacties

Reputatie 7
Badge +8

Zoek eens op google. Vraagt het eigen huis. Zoek bij https://www.duurzaamthuis.nl/energie/verwarming,  of kijk bij Vaillant, Teoma, Inventum enz. Of  https://enzavu.nl/Warmtepomp/,  of  https://zonderlandbv.nl/gasloos-wonen/ enz. enz. Succes.

Beste heer De Ruiter,

Dank voor alle tips, de meeste hebben wij al geraadpleegd. Het gaat ons echt om de ‘Nilan-vraag’: een alternatief systeem. 

Groet, M. Batenburg

Reputatie 7
Badge +8

Heel goed dat u alle mogelijkheden afzoekt. Maar dan zal u volgende ook wel bekeken hebben: https://www.nilannetherlands.nl/

En maakt dan zeker gebruik van: https://www.nilannetherlands.nl/nilan-installateurs en vraag daar zoveel mogelijk informatie op of leg uw vraag daar voor.

Verder info: https://www.warmtepompaanbieders.nl/nilan/

Groet Leo.

Reputatie 5
Badge +3

@Batenburg4  Ik heb een brandende vraag: Welke overwegingen speelden de hoofdrol om voor een all-in-one ventilatiewarmtepomp (verwarmen+warmwater+ventilatie) te kiezen?

Dit is voor zover ik weet een weinig toegepast systeem en referentiesystemen zullen er niet veel zijn en dan ook nog van dit specifieke merk.

De meeste ventilatiewarmtepompen hebben een beperkte capaciteit  en de warmte welke ze uit de ventilatielucht halen moet natuurlijk ook weer “aangevuld” worden (maar dit wist u natuurlijk al).

U weet waarschijnlijk ook wat in de warmteverliesberekening over het maximale verlies bij vermoedelijk ca. -8°C staat.

Ik vrees dat ook de vraag naar goede? alternatieve all-in-one ventilatiewarmtepompsystemen geen duidelijke/eenduidige antwoorden zal opleveren.

Beste boventaande ‘gebruiker’,

Dank voor uw reactie. Wij hebben de genoemde installatie in werking gezien. 2 belangrijke overwegingen voor onze interesse in dit systeem: het kleine formaat (geen grote technische ruimte nodig) en dit systeem is nagenoeg geluidloos. De mensen waar wij hebben mogen kijken waren zeer tevreden. 

De beperkte capaciteit is inderdaad een issue. Wij gaan verder zoeken. 

Sorry voor mijn late reactie.

Ik reageer wel erg laat, maar ik ben benieuwd of jullie inderdaad voor de Nilan gekozen hebben.

Ik heb wel een Nilan met bodemwarmtepomp.

 

Beste deejeebv,

Wat is uw ervaring met de nilan bodemwarmtepomp? Gecombineerd met de compact P?

Het stookseizoen  is nog maar net begonnen, dus veel ervaring  heb ik  nog niet. De regeling  van de Nilan is ondoorzichtig en naar mijn mening niet optimaal.  Ik ben hierover nog in gesprek met Nilan.

De beperkte capaciteit van ventilatiewarmtepompen wordt denk ik noodzakelijk bepaald door het voor een warmtepomp beperkte debiet van de ventilatielucht. Je zou dus niet moeten verwachten met zo’n ding een gemiddeld huis helemaal warm te krijgen.

Reputatie 7
Badge +4

*knip*

De beperkte capaciteit van ventilatiewarmtepompen wordt denk ik noodzakelijk bepaald door het voor een warmtepomp beperkte debiet van de ventilatielucht. Je zou dus niet moeten verwachten met zo’n ding een gemiddeld huis helemaal warm te krijgen.

De Nilan gebruikt de ventilatiewarmtepomp in onze situatie alleen voor het sanitair warm water. Hij heeft een geïntegreerde bodemwarmtepomp (het is een Compact P Geo 3) voor de verwarming van het huis.

Met de ventilatiewarmtepomp is ook wel te verwarmen maar dan zal de capaciteit al snel te kort schieten. 

Reageer