Extreem hoog verbruik bij nieuwe gasmeter

  • 29 March 2019
  • 36 reacties
  • 2651 Bekeken

Help!! Ik ben erachter gekomen dat de 'slimme' gasmeter belachelijk hoge standen aangeeft. Voorheen een gemiddeld gasverbruik, maar nu torenhoog! Contact opgenomen met energie leverancier. Op dit moment zou ik al zo'n € 2500 euro moeten gaan bijbetalen. En dat terwijl het jaar nog niet voorbij is.

Nu las ik dat mogelijk de meter verkeerd geijkt is. Wie is er neutrale partij om meter opnieuw te laten ijken?

En daaraan voorafgaand: wat kost het gemiddeld om leiding op lekkages te laten nakijken?

Bedankt alvast voor reacties

36 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Het hangt af van je netbeheerder, kijk op de website van je netbeheerder.

Hier de website van Enexis over een meteronderzoek aan te vragen: https://www.enexis.nl/consument/aansluiting-en-meter/meter/problemen-met-de-meter/meteronderzoek-aanvragen
Reputatie 7
Badge +5
wat zegt je leverancier als je dit probleem voorlegt?
wat zegt je leverancier als je dit probleem voorlegt?

De energieleverancier zei dat dit meerverbruik erg opvallend is en na doorlopen van onze ge-/verbruikspatronen (hele dag iemand thuis: verwarming op 18 á 18,5 - einde middag naar 19,5 - voor slapen gaan naar 15 of 16; 2 persoons huishouden normaal koken op gas en douchen ongeveer 5 min. per persoon) was er geen zinnige verklaring voor de toename. Ook vonden zij het opvallend dat de toename kwam meteen nadat de nieuwe meter geïnstalleerd was.
Het hangt af van je netbeheerder, kijk op de website van je netbeheerder.

Hier de website van Enexis over een meteronderzoek aan te vragen: https://www.enexis.nl/consument/aansluiting-en-meter/meter/problemen-met-de-meter/meteronderzoek-aanvragen
Dank voor de link!! Knap balen van de extra kosten die dergelijk onderzoek met zich mee gaat brengen. Mjah, er zit niets anders op. Altijd nog vele malen (!) lagere kosten dan het meerverbruik te moeten gaan betalen.
Reputatie 7
Badge +5
@P. Titulaer Gelukkig kennen de meest of alle netbeheerders de volgende compensatie:U betaalt de kosten voor een meteronderzoek vooraf.

Blijkt uit het meteronderzoek dat de meter meer dan wettelijk toegestaan afwijkt?

Dan betaalt Enexis Netbeheer u de kosten die u betaalde voor het meteronderzoek, aan u terug.https://www.enexis.nl/consument/aansluiting-en-meter/tarief/overige-kosten
Badge +8
Zijn er nog ontwikkelingen, @P. Titulaer?
Zijn er nog ontwikkelingen, @P. Titulaer?

Helaas nog niet. Hebben op dit moment onvoldoende liquide middelen om e.e.a. te betalen. 😓 Wij schudden een paar honderd Euro niet zomaar uit onze mouwen ... laat staan de € 2500 of meer die we moeten gaan bijbetalen !
Badge +8
Dat snap ik @P. Titulaer, dat is een hoop geld! ☹️
Reputatie 1
Badge

Mijn slimme meter begon ook ‘rond te tollen’ op een snelheid van ca. 20 m3/d. Gelukkig na 1 dag ontdekt. Tevens ontdekt dat het veroorzaakt werd door een netvoeding van een extra bijgeplaatst apparaat in de meterkast. (Tijdstip was precies te achterhalen dankzij CEMM energiemonitor). Na het melden van mijn ‘ontdekking’ bij zowel Enexis als Rendo heerste aanvankelijk ongeloof en een overtuiging dat het niet aan de meter kan liggen.  Na het gedetailleerd (mail met foto's) omschreven te hebben zijn drie heren op bezoek gekomen en zij hebben het kunnen aanschouwen. Zelfs met gesloten gaskraan en de voeding onder de gasmeter wist ik een ‘gasafname’ (debiet) van ca. 36 m3/d te halen. De heren stonden versteld en direct heeft men nieuwe meters geplaatst. Houd voedingen en adapters zo ver mogelijk uit de buurt van in ieder geval de Landis+Gyr G350 meters!!! 

Rendo heeft beloofd de onjuiste tellerstand te corrigeren voor de jaarafrekening.

Laat u niet ‘verleiden’ tot het ‘ijken’ in de fabriek!  Dat haalt niets uit omdat daar niet de situatie als in uw meterkast is.  De snelste oplossing om een te snelle gasmeter te ontmaskeren : Gaskraan dichtdraaien, tellerstand noteren en een aantal uren later nog eens de stand noteren. Is hij opgelopen dan is er een storingsbron in de buurt, waar de meter niet tegen bestand is. Je kunt een dergelijk geval aanmelden bij Agentschap Telecom, zij kunnen veldstekte komen meten en eventueel de gasmeter aanmerken als ‘onbetrouwbaar’ .

 

Als er géén adapters/voedingen in de buurt liggen en hij tolt nog : De gaskraan dichtdraaien. Als hij dan niet meer telt wordt het zaak om de leidingen na te lopen op onverwachte afnemers of lekken.

Hoi Jonge10,
Ik vind het als techneut absurd dat een gasmeter meter op zo'n eenvoudige manier te beïnvloeden zou kunnen zijn. Dat je geen ander apparaat in een meterkast zou moeten plaatsen lijkt mij een niet werkbaar advies.
Als het niet een hel erg zeldzaam incident is zou daar IMHO serieus iets aan moeten gebeuren.
Het lijkt me ook wel iets om door te geven aan vereniging Eigen Huis.

Reputatie 1
Badge

@Harrie het is inderdaad absurd dat dit mogelijk is. In mijn meterkast zitten nog wel adapters maar die zijn nu allemaal minimaal 50 cm verwijderd van de (nieuwe) gasmeter en ik ondervind momenteel geen problemen. De relatie met Vereniging Eigen Huis ontgaat me nog even. (;-)) 

De VEH is een belangenvereniging met veel huiseigenaren die hun leden kan waarschuwen om op te letten voor onbetrowubare gasmeters. Het gaat hier kennelijk om niet kinderachtige kosten waar je voor komt te staan als het mis gaat. Deze club kan zich ook inzetten om te voorkomen dat er alsmaar meer mensen met deze akkefietjes te maken krijgen; zij zijn net als de Consumentenbond een belangrijke speler in dat veld.

Reputatie 6
Badge +3

Een slimme meter moet natuurlijk beveiligd zijn tegen manipuleren. Ook via elektro magnetische golven. De meeste meters zullen daarvoor ook al wel beschermd zijn. Het kan natuurlijk ook andersom.

Het grote probleem wat nu onderbelicht wordt is dat er naast een slimme meter niet goedgekeurde adapters zijn geplaatst. Het zogenaamde Chinese spul van Ali Express. Te goedkoop gemaakt. Het geeft te veel storing en vele consumenten hebben het niet eens door. 

Reputatie 1
Badge

Voor alle duidelijkheid : Deze betreffende adapter beschikt over een hele rits keurmerken waaronder ook TÜV en CE. Voor mij is het grote probleem die meter waarin de elektronica niet is afgeschermd. Plastic houdt geen radio golven tegen. Wellicht is de gasmeter te goedkoop gemaakt? Deze meter schijnt overigens wel te signaleren bij pogingen om te ‘manipuleren’ volgens de netbeheerder. Datgene wat mogelijk de oorspronkelijke poster en ik hebben ervaren is niet te scharen onder de noemer ‘manipuleren’.

Wat is de functie van deze adapters?

(Nooit eerder gehoord over adapters in de meterkast).

Reputatie 1
Badge

Adapers zijn voedingen voor bijv. een router, switch, deurbel, NAS e.d. soms uitgevoerd in de vorm van een stekker voor in het stopcontact. Bij laptops is vaak een apart kastje met aan de éne zijde een input voor een (230V) netsnoer en aan de andere zijde een snoer met een plugje wat naar de laptop gaat.

Het model van mijn NAS is als van een laptop voeding.

Dank u.

In mijn ervaring zit zoiets nooit in de meterkast.

Maar mijn ervaring is duidelijk beperkt. (Simpele ziel).

Als het puur aan de stroom adapters ligt, zouden er veel meer mensen last van moeten hebben.
Ook fabrikanten in de EU laten goedkope apparaten in China maken.
Er is ook allerlei straling aanwezig in veel meterkasten.
In mijn geval, minimaal 5 frequentiebanden.
En dan hebben sommige ook nog internet powerline adapters, die ook zenders zijn.
Je kunt ook nog een gespiegeld huis hebben, waar de meterkast van de buren pal naast de jouwe zit.

@Léonz 
In mijn meterkast zitten ook adapters,
Denk aan de router, switch, kruimeldief, zaklamp lader enz.

Ik ben dus zeer benieuwd, wat er allemaal van invloed kan zijn.
@Jonge10  Hoeveel potentiële daders zitten er bij jouw gasmeter?

Mijn meterkast ligt boordevol kleding, theedoeken en handdoeken. En lakens.

Men waarschuwde mij ooit voor brand, maar ik heb geen enkele kast behalve de meterkast.

(Mijn vorige woning had een stuk of 9 muurkasten).

Reputatie 1
Badge

@wortelstamper, kleine correctie het betreft spanningadapters. De emissie van vooral ‘schakelende’ voedingen is door de bank genomen meer vuil dan een transformator. Powerline adapters moduleren op de netspanning. 'n stuk of 10 adapters heb ik wel in de meterkast. Omdat de voeding vlak onder (5 cm afstand) de gasmeter lag konden de golven binnenkomen. Met de spectrum analyzer door de kast gegaan….. nergens extremen te vinden

@Léonz …. oei, haal aub zo snel mogelijk jouw meterkast leeg!  Behoorlijk link

Als je het probleem zo makkelijk kunt reproduceren, zou ik de tv media er bij halen.
Of je neemt contact op met de onderzoekers van de UT
10 adapters onder de gasmeter heeft ook niet iedereen.
En welke invloed hebben al die apparaten die er aan vast zitten?

@Léonz 
De meterkast hoort grotendeels leeg te zijn.
Je moet alles zonder iets te verplaatsen kunnen bedienen.
En als je fik krijgt, is het maar de vraag of de verzekering de schade vergoed.
 

Ik zou niet te veel conslusies verbinden aan één kapotte meter.

Reputatie 1
Badge

@Wortelstamper reproduceren was zo gepiept, onderzoekers zijn er al geweest en hebben het fenomeen waargenomen, de 10 adapters zitten niet dicht bij de gasmeter, het was alleen die éne.

@A. Deen: Nooit gemeld dat de gasmeter defect is… hij meet prima, maar houd andere apparatuur een beetje uit de buurt. Het zijn absoluut véél meer mensen die onverklaarbare tellerstanden ervaren en een groot deel van die mensen kan niet aantonen dat ze nooit die hoeveelheid gas hebben afgenomen en dus betalen moeten! Netbeheerders twijfelen niet aan hun meters. Al zouden ze maar de vraag stellen : “Liggen er andere elektronische apparaten in de buurt van de gasmeter?” en eerst adviseren om die apparatuur daar weg te halen. Maar ja, dan zouden ze toegeven dat hij gevoelig is voor invloeden van buiten.

 

@Wortelstamper  <--- dit moet hier weg maar die kl*te wysiwyg editor wil weer niet

Het zijn absoluut véél meer mensen die onverklaarbare tellerstanden ervaren en een groot deel van die mensen kan niet aantonen dat ze nooit die hoeveelheid gas hebben afgenomen en dus betalen moeten! 

Het is dat soort hyperbolen waar ik bang voor ben als ik zeg dat ik niet te veel conclusies zou verbinden aan één kapot 'iets' wat dat iets dan is, ook als het niet de meter is.

Daarom is het juist belangrijk dat zo veel mogelijk incidenten gemeld worden, want als iedereen denkt dat hij/zij wel de enige is blijft het zo.

De vraag is wel even waar je zoiets het best zou melden, wat misschien een andere vraag is dan waar het officieel zou moeten.

Reageer