Consumentenbond.nl

Hoe hou jij je energierekening laag?

 • 28 november 2017
 • 16 reacties
 • 3070 Bekeken

Reputatie 5
Badge +5
Hoewel je als consument weinig kunt doen aan de verhoogde energiebelasting voor kleinverbruikers, zijn er wel andere manieren om zelf je rekening zo laag mogelijk te houden. Zelfs als je thuis niet de nieuwste HR-ketel of een dak vol zonnepanelen hebt.
We hebben wat handigheidjes voor je bij elkaar gezet, zoals het gebruik van tochtstrips, led-lampen💡 of een besparende douchekop 🚿 .
Hoe hou jij je energierekening laag? Deel het hier!

16 reacties

Reputatie 1
Badge
Ik let er niet op. Vastrecht en milieaubelastingen zijn zo hoog dat je variabele gebruik nauwelijks verschil maakt volgens mij.
Reputatie 6
Badge +4
Ik let er niet op. Vastrecht en milieaubelastingen zijn zo hoog dat je variabele gebruik nauwelijks verschil maakt volgens mij.


belasting is toch ook per kWh??

een paar bespaartips waar ik zelf tegen aan liep:
 • de mechanische ventilator en z'n ouderdom en staat van 'schoonheid', bij mij 15 jaar oud, nooit schoongemaakt. Nieuwe gekocht en de helft goedkoper in verbruik. En hij draait 7*24 uur.
 • moderne Receivers (Audio/Video variant) hebben vaak de mogelijkheid tot meerdere zones. Als je extra zones niet gebruikt maar de receiver staat wel aan voor die zone (kun je afzonderlijk uit/aan zetten) dan vreet ie stroom, ook 7*24uur.
 • kinderen.... hebben de neiging om de computer 7*24uur aan te laten staan. Herhaaldelijk vermanend toespreken helpt. Op kamers nog meer 😉
Reputatie 7
Badge +6
Volgens recente berichten is dagelijks douchen slecht voor de huid en ook helemaal niet nodig , tenzij we natuurlijk door bepaalde bezigheden vuil of zweterig zijn geworden. Daar besparen wij dus op. Bovendien gaan we in ons gezin ze veel mogelijk direct na elkaar onder de douche zodat de boel niet steeds opnieuw nat wordt met kans op schimmel. Alleen de badkamer heeft een mechanische ventilator die alleen tijdens het douchen aan is tot enkele uren erna. Verder ruim voldoende ventilatiemogelijkheden die geen stroom kosten in de vorm van regelbare luchtroosters en openslaande ramen. De thermostaat staat s'morgens op 17,5 graden en we kleden ons relatief warm. In de middag ervaren we dat pas als te weinig en zetten we hem meestal tussen 19 en 20 graden. Het huis is goed geisoleerd. Veel glas op de zuidzijde maakt dat er bij zonnig weer weinig gestookt hoeft te worden . Alleen vloerisolatie ontbreekt nog. Ook denk ik over zonnepanelen. Als onze enorme tuin water nodig heeft , pompen we dat zelf op met een handbediende grondwater pomp.
Ik was al tijden voorstander van LED-lampen, alleen mijn vriendin wilde daar niet aan vanwege het ongezellige fel witte licht. Toen bracht Philips de SceneSwitch uit, een uitkomst voor deze situatie! Nu is het gezellig of lekker licht afhankelijk van wat we willen, en zonder overal dure (LED) Dimmers te hoeven installeren...
Badge
Energiebelasting is per kWh / m3 gas. Het heeft daarom wel degelijk zin om te besparen zowel voor klimaat als financieel. Wat ik heb gedaan:
 • Zonneboiler;
 • Zonnepanelen (opbrengst 1400 kWh/jaar);
 • HR ketel met programmeerbare thermostaat;
 • Radiatorfolie (kost ca. EUR 20, binnen een jaar terugverdiend);
 • Isolatie van verwarmingsbuizen die tijdens de bouw nog niet geisoleerd waren (kost ca. EUR 20, binnen een jaar terugverdiend);
 • Vloerisolatie mbv Tonzon systeem. Bijkomend voordeel is dat de kruipruimte nu droog is.
Ons verbruik is flink gedaald tot iets meer dan 1000 m3 gas en 1800kWh elektriciteit. Gemiddelde verbruik in NL is 1500 m3 en 3500 kWh.
Reputatie 7
Badge +4
Wij hebben een moderne energiezuinige woning met superdik dubbel glas, goede isolatie, permanent ventilatie in alle vertrekken met een warmtewisselaar die alle lucht die naar buiten afgevoerd wordt gebruikt om eerst de verse lucht die naar binnen komt voor te verwarmen. We hoeven dus nooit ramen open te doen voor ventilatie en luchtroosters zijn er ook niet. Het werkt perfect, wanneer we de verwarming lager zetten koelt het nauwelijks af en ook warmte van lampen, koken en lichaamswarmte wordt steeds opnieuw hergebruikt. Een bijkomend voordeel is dat er nooit insecten binnen komen. De verwarming hebben wij nooit hoger dan 18 graden, een trui is veel lekkerder en comfortabel met je eigen lichaamswarmte. -Koken doen wij elektrisch, o.a. omdat bij gas veel warmte langs de pannen verloren gaat.
-Ook zijn wij een paar jaar geleden begonnen met maximaal 5 minuten douchen. We hebben een zandloper in de douche hangen en die doet er 5 minuten over voor alles er doorgestroomd is.
-Overal hebben wij spaarlampen. Wanneer deze vervangen moeten worden komen er LED-lampen.

Het volgende heeft niet rechtstreeks invloed op onze energierekening maar draagt wel bij aan een collectief lager gebruik:
-Wij proberen zo duurzaam mogelijk te leven door biologische producten te kopen die zo veel mogelijk uit de omgeving komen, waardoor dus weinig transport nodig is.
-Verder door zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken.
-Geen vlees of vis en nauwelijks andere dierlijke producten
-Wij doen vervoer op de fiets en alles buiten een straal van 25 km. met de trein.
-Voor de was gebruiken wij ecologisch wasmiddel Klok Eco, of Sonnett uit de biologische winkel. Datzelfde geldt voor afwasmiddel, allesreiniger, schuurmiddel enz.
-Afval wordt zo veel mogelijk gerecycled.
-We consumeren weinig en kopen soms ook gebruikte artikelen.
Op deze manier proberen wij zo veel mogelijk bij te dragen aan een duurzame wereld en een lager energieverbruik.
Reputatie 5
Badge +5
Ik was al tijden voorstander van LED-lampen, alleen mijn vriendin wilde daar niet aan vanwege het ongezellige fel witte licht. Toen bracht Philips de SceneSwitch uit, een uitkomst voor deze situatie! Nu is het gezellig of lekker licht afhankelijk van wat we willen, en zonder overal dure (LED) Dimmers te hoeven installeren...

Hopelijk heb je recentelijk geen slimme meter laten installeren...
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/hoe-de-digitale-elektriciteitsmeter-veel-te-veel-stroom-registreert/
Reputatie 7
Ik denk dat er aardig wat energie bespaard kan worden door het gebruik van de ouderwetse hooikist. De kist is een éénmalige aanschaf, je kunt hem ook zelf maken, hooi is niet duur.
Ik denk dat er aardig wat energie bespaard kan worden door het gebruik van de ouderwetse hooikist. De kist is een éénmalige aanschaf, je kunt hem ook zelf maken, hooi is niet duur.
Ik heb er zelf een gemaakt van een metalen koffertje bekleed met een op maat geknipt/genaaid goekoop hoofdkussen. Kan ook met een koelbox. Te gebruiken voor alles wat gaartijd nodig heeft: rijst, peulvruchten, stoofvlees, granen, soep. Mijn energieverbruik is zo laag, dat ik niet in aanmerking kwam voor een aanbod van mijn verhuurder voor zonnepanelen op het dak.
Reputatie 7
@Lisa Boele, ik zet soms iets onder het dekbed, eerst doe ik de pan in een grote handdoek, dekbed er dubbel overheen, heeft het zelfde effect. Je brengt me wel op een idee met die koelbox, op de boot heb ik maar twee pitten, ik heb een redelijk grote koelbox over en een kussen kost bij Action drie keer niks.
Waarom zou je niet in aanmerking komen voor zonnepanelen? Stel dat je gaat verhuizen, de volgende huurder gebruikt misschien tien keer zoveel stroom als jij, dan moet hij alsnog in de buidel tasten en kan hij misschien naar subsidie fluiten.
Reputatie 7
Badge +4
Wel even checken of zo'n kussen wel écht 50.000 uur meegaat, zie andere topic.☺
Reputatie 7
Goed dat je het zegt Ekokok, daar had ik even niet aan gedacht. Hoevel garantie zou ik hebben op een kussen van 2,95? Gelukkig komt de koelbox van een andere winkel. Die heeft zijn 50.000 uurtjes er misschien al opzitten.
@Mevrouw Jones Mijn verhuurder laat die zonnepanelen plaatsen door een derde partij. Als huurder zou ik dan maandelijks een vast bedrag aan die partij moeten betalen en daarvoor de door de zonnepanelen opgewekte stroom geleverd krijgen. Maar die panelen wekken (veel) meer stroom op dan ik gebruik en met die vaste maandelijkse kosten zou ik dus een stuk duurder uit zijn. Het aanbod van mijn verhuurder geldt daarom alleen voor huurders die met die panelen op hun electriciteitskosten kunnen besparen..
Reputatie 7
@Lisa Boele, nu is het helemaal duidelijk. Het zou nogal raar zijn als je betaalt voor oets waar je geen gebruik van maakt. Ik neem aan dat je niet in een appartementencomplex woont, ik denk dat je er in dat geval niet onderuit komt als een meerderheid van de huurders panelen wil. Wij krijgen hier ook een zonnepanelenprobleem, de VvE heeft niet voldoende geld voor de installatie ervan en een substantieel bedrag bijbetalen vinden we geen optie.
@Mevrouw Jones Wellicht is zo'n Energy Service Company ook iets voor VVE's. Schijnt een door het rijk gestimuleerde "ïnnovatie" te zijn om zoveel mogelijk woningen van zonneenergie te voorzien. Zo'n ESCo installeert dan de panelen, blijft eigenaar en zorgt voor onderhoud en rekent dan met bewoners (of VVE?) af zoals beschreven.
In Duitsland zijn intussen ook kleine, verrijdbare zonnepanelen verkrijgbaar voor op het balkon. De energieleveranciers daar waren er niet blij mee, maar na enig juridisch gesteggel worden ze nu toch geaccepteerd. De kosten zijn beperkt (als ik me goed herinner zo'n EUR 1500) en je kunt zo'n ding dan inschakelen als je gaat koken of b.v. de was draaien.
Reputatie 7
@Lisa Boele , dankje, ik zal het zeker aankaarten, als iedereen zo"n beetje terug is van vakantie hebben we weer een vergadering. Eerst even uitvissen wat dat dan per bewoner, of appartement eigenlijk, moet gaan kosten want er zijn er altijd die niet mee willen doen als iets geld kost, al is het een Euro per maand.

Reageer