Huis verwarmen: wat is de beste manier?

  • 4 October 2021
  • 54 reacties
  • 3304 Bekeken

Reputatie 1
Badge +1

Hallo,

Heel benieuwd naar jullie mening over het volgende:
- de stroomprijzen gaan omhoog
- de gasprijzen ook
(wij hebben een vast energie contract voor 3 jaar, loopt nog 2 jaar)

We hebben recent ons huis verbouwd - met in 4 kamers een hele zuinige airco (Daikin, elk 2 of 2,5Kw) - per 2 stuks aangesloten op totaal 2 buitenunits (elk 4 Kw), die buitenunits zijn tevens warmtepompen. De 4 kamers zijn 2 werkkamers en 2 slaapkamers - per buitenunit is een werk- en slaapkamer aangesloten. Uit ervaring weten we dat verwarming in de beide slaapkamers nooit gebruikt wordt - daar hangen radiatoren maar zijn nooit in gebruik.
We hebben het huis verder goed geïsoleerd (spouwmuur+dakisolatie) - en er liggen 19 zonnepanelen op het dak. Werkt allemaal als een zonnetje.

Nu de vraag: de winter komt eraan – kijken naar alle punten hierboven:
- ik kan een kamer verwarmen middels de airco - je voelt de warmte binnen 1 minuut - maar zet ik de airco(verwarming) uit dan komt er nog een klein beetje warmte van de airco af en dan is het wel klaar
- ik kan een kamer verwarmen op gas (CV) – het duurt wel even voordat je die warmte voelt; is het warm genoeg dan stopt de CV - maar de platen van de radiator blijven nog lange tijd warmte afgeven

Op een mooie zonnige winterse dag kan ik vast het best elektrisch verwarmen - want de zonnepanelen genereren de electriciteit - maar wat als het koud is en sneeuwt (dus geen zon) – of het heeft gesneeuwd en er ligt sneeuw op de zonnepanelen?

Kortom - wat is de beste manier om te verwarmen?

Dank!


54 reacties

Dat hangt er vanaf of u meer electra produceert dan u afneemt. Electriciteit is nog steeds duurder dan gas per kilowatt dus zolang u de volle mep krijgt via de salderingsregeling kunt u beter gas dan electra gebruiken voor verwarmen maar zodra u boven de salderingaregeling uitkomt zou dat wel eens om kunnen slaan.

Reputatie 7
Badge +5

daarnaast kan de zon in de winter nog zo mooi schijnen, maar de opbrengst is dan echt te weinig om een huis mee te verwarmen. Ook kan een beetje moderne airco natuurlijk gewoon ook een beetje verwarmen ipv aan of uit. 

In een goed geïsoleerd huis moet je constant stoken.
Radiatoren worden dan nauwelijks warm, als je het goed ingeregeld hebt.
Ik heb in het najaar nieuwe kranen op de radiatoren laten plaatsen.
Die zorgen er voor dat het water in de juiste snelheid door de radiator loopt.
Ik verwacht dat mijn huis gelijkmatiger warm wordt met minder energie.
Ik ben er al achter, dat vooral de kleine radiatoren voorheen veel te warm water in de retourleiding lieten gaan. Wat het rendement verlaagd.
De stroom opstoken uit je eigen zonnecellen is natuurlijk het goedkoopste.
Het nadeel van allemaal losse systemen is, dat je zelf moet regelen.
Je zou een slim apparaat moeten hebben, die de zonnecellen optimaal benut.

Reputatie 7
Badge +7

Op het VRT-journaal van gisteravond 19:00u (maandag 4-10) lieten ze zien waar in België een run op is door de consumenten sinds de hogere gasprijzen. Het was niet zonnecel, warmtepomp, airco, gas of mazoet. De loods van de groothandel met die andere brandstof was al helemaal leeg op één laatste vrachtje na.

Reputatie 7
Badge +6

Wie een flink overschot aan zonnestroom heeft , kan dat via warmtepomp of airco met warmtepompfunctie zo veel mogelijk  benutten om gas te besparen . Van dat terug leveren ( salderen ) worden we niet rijk en die regeling wordt afgebouwd zoals de meesten wel weten . Momenteel gebruiken wij de airco op koude dagen als bijverwarming mits er dan voldoende zonnestroom is om het verbruik te dekken . Ook in de winter is bij ons bij zonnig weer een flink deel van de dag de zonnestroom meestal hoger dan het stroomverbruik van de airco . Zelfs bij vol vermogen , al is die tijd dan uiteraard korter . Zodra dat niet zo is en deels of helemaal stroom uit het net moet komen , gaat hij op laag of uit en gaat de gasverwarming aan . Als we in de toekomst weinig of niets meer krijgen voor terug geleverde stroom , moeten we nog meer dan nu trachten zo veel mogelijk zonnestroom te benutten . Ook voor andere stroomverbruikers . Inzicht in de lopende stromen en bekendheid met de installatie en slimme domotica kan ons daar flink bij helpen . De actuele eigen zonnestroom op internet kunnen zien en een blik op de slimme meter en weten wat we lezen helpt ook . Wel wat omslachtig zullen velen mogelijk vinden . Daarom hoop ik in de toekomst op hulp van domotica waardoor alles automatisch zo gunstig mogelijk kan verlopen . 

Reputatie 7
Badge +7

Misschien is uw begane grondvloer wel geïsoleerd maar noemt u het alleen niet, maar dat zou anders wel moeten. U heeft met de verbouwing aan de isolatie-eisen van een hoger energielabel voldaan, u heeft dat dan aangevraagd en gekregen, als u dat zou kunnen noemen weten wij hoeveel de isolatie is. Want de eisen voor nieuw te bouwen woningen zijn in de bouwvoorschriften elke 10 jaar opgeschroefd. Daar wordt niet gesproken over "goed geïsoleerd" maar de Rc waarde van vloer, gevels en dak. Nu geldt een Rc van 3,0 - 4,5 - 6,0, als u daaronder zit kan er dus gezegd worden waar je nog kunt verbeteren. Een Rc van 6,0 houdt in 18 cm dikke rockwool!

De voordeligste manier om een woning te verwarmen is dat de warmte in de constructie gaat zitten. Het duurt lang om die warm te ktijgen, maar het duurt ook weer lang eerdat die afkoelt. Airco's die lucht verwarmen doen dat snel en het koelt weer snel af. Mede ook door de voorgeschreven ventilatie door de roosters. U zou dan aan warmteterugwinning kunnen doen dat de inkomende verse lucht wordt voirverwarmd door de warmere uitstromende lucht.

HR++ dubbele beglazing is al niet meer genoeg. Die hebben een Rc van 0,9. U zou met argongas gevulde beglazing kunnen overwegen, die hebben een Rc van 1,8.

En voor sommige is het ook omschakelen.
Hoe koud het ook is, ze slapen met open raam.
Dan moet je wel een koelcel deur in de slaapkamer zetten.
Je doet beneden even de woonkamerdeur open en alle warmte is naar de koelcel boven verdwenen.
 

En voor sommige is het ook omschakelen.
Hoe koud het ook is, ze slapen met open raam.
 

Dat moet vaak wel want er is meestal geen bekrachtigde ventilatie in de slaapkamer en door de minuscule ventilatie-openingen komt als het niet hard waait nauwelijks lucht binnen. Als je dan met twee ligt te slapen in een ruimte van 3x3 m dan leer je het wel af om alles dicht te houden, ook zonder CO2-meter.
De kunst is om datgene dicht te houden waar het het beste dicht kan zijn, maar het is niet iedereen gegeven om dat juist en consequent toe te passen, hoeveel voorlichting je ook geeft.

Reputatie 7
Badge +6

Met de huidige gasprijzen en de kans dat die door meerdere oorzaken hoog blijft is er nog meer reden om naar rendabele mogelijkheden van elektrisch verwarmen te kijken . Ik denk dat een warmtepomp meer rendement geeft dan de warmtepomp-functie van een airco . Wie heeft daar betrouwbare info over ?  Jammer dat die warmtepompen zo duur zijn en na een jaar of 15 weer vervangen moeten worden . CV-ketels en airco's zijn dan gemiddeld ook weer aan hun eind   . De stroomprijs zal ongetwijfeld ook hoger worden en daar is de toekomst eveneens onzeker van . Allemaal redenen voor indien mogelijk betere isolatie en eigen zonnestroom . Mogelijkheden van het kabinet om te sturen door belasting op energie te verlagen is een sigaar uit eigen doos . Die bewering dat de marktwerking alles beter een goedkoper zou maken blijkt vaak niet te kloppen . Allerlei invloeden kunnen die stelling om zeep helpen .  

 Ik denk dat een warmtepomp meer rendement geeft dan de warmtepomp-functie van een airco . Wie heeft daar betrouwbare info over ? 

Het zijn principieel dezelfde apparaten met dezelfde (niet nieuwe!) technologie en met wat toeval dezelfde koudemiddelen (het gas/vloeistof die rond wordt gepompt). De verschillen komen daardoor door een hele reeks details waaronder de exacte meetmethode en bijbehorende variabelen van het rendement zeker mee zal spelen.
Hoe je de warmtepomp of airco aansluit en vooral hoe je hem gebruikt zal een grotere rol spelen.
Als je een studeerkamer hebt die je maar twee uur per dag gebruikt en je gaat hem via de hoofdverwarming de hele dag verwarmen dan zal dat hoe dan ook veel meer energie gebruiken dan waneer je op die kamer een kleine airco hangt die je alleen aanzet als je er bent. Dat even aanzetten kan, want binnen 5 minuten is het warm. Het geluid is gering, maar blijft samen met het geblaas van het ding vervelend.


 

Reputatie 5
Badge +3

Voor beglazing is de U-waarde gebruikelijker: Ug= 1/Rc(g);

dus Rc=0,9 wordt dan Ug=1,1 W/(m²K) en Rc=1,8 wordt dan Ug=0,6 W/(m²K)

Trouwens ook dubbele warmtereflecterende beglazing met een Ug van 1,1 is met argon gevuld en op zich nog niet eens een slechte waarde, voor Ug 0,6 (of beter) is triple-glas nodig, uiteraard ook met argon gevuld.

Als je zelf de mogelijke besparing aan gas wil berekenen kan je deze formule gebruiken.

Just my 2 cts

Reputatie 2
Badge +2

Het lijkt mij dat je het beste je elektra zelf kunt verbruiken. In je warmtepomp of airco die je als warmtepomp gebruikt.  Hoe hoger de buitentemperatuurlucht des te beter is de COP.

 

Gas is bij de meeste nog iets goedkoper als verwarmen met elektra met een COP van 3 of 4. Zodra op je rekening 0 kWh gepasseerd wordt (je wordt dus effectief afnemer van elektra), kun je beter op gas overgaan.

Badge

Ikzelf heb over een gemiddeld jaar een kleine 1500kWh over van mijn zonnepanelen. 

Deze gebruik ik dan eerst om mijn appartement te verwarmen, en pas daarna zal ik mocht het nog nodig zijn met de cv gaan verwarmen. Dat bevalt me meer dan goed, en is mooi zuinig.

Gebruik gas nu alleen voor het douchen en voor in de keuken, is een 8 a 10 m3 in de maand. 

Ik houd de geproduceerde kWh van de zonnepanelen en verbruiken bij via aan HomeWizzard Wifi P1  meter aangesloten op een slimme meter. zo lees je alles af in een handige app. 

Denk er ook aan om compleet van het gas af te gaan…. 

Reputatie 2
Badge +2

Voor inductie koken heb je al snel een 3 fasen aansluiting nodig. Je moet dan de meterkast laten ombouwen.
Voor het warme water een boiler. Daar heb je ruimte voor nodig.

Als je even wacht, is misschien het afsluiten van het gas gratis.

 

Reputatie 5
Badge +3

@D. SwartAfsluiten gas is in feite al “gratis” (enige tijd al).

Dat hangt er vanaf of u meer electra produceert dan u afneemt. Electriciteit is nog steeds duurder dan gas per kilowatt dus zolang u de volle mep krijgt via de salderingsregeling kunt u beter gas dan electra gebruiken voor verwarmen maar zodra u boven de salderingaregeling uitkomt zou dat wel eens om kunnen slaan.

Onzin!  Ik verwarm reeds 2 jaar met L/L warmtepomp (airco) met een hoge Cop. Hier een gezin met 2 kinderen in een jaren 70 huis met 60m2 woonkamer en twee verdiepingen. Hebben een voorschot van €90,- per maand en verbruik nog zo'n 450m3 gas voor koken en badderen. Iedereen die nu nog niet gaat investeren in een warmtepomp in L/L of L/W variant gaat zich de komende jaren echt tegenkomen.

1 tip: Pas met een L/L warmtepomp geen forse nachtverlaging toe bij koud weer maar stook net zoals met vloerverwarming en houd de temperatuur zo constant mogelijk. Hier staat bij mij in de avond op 21 en bij koud weer in de nacht op 19 graden.

Succes topicstarter!

Dat hangt er vanaf of u meer electra produceert dan u afneemt. Electriciteit is nog steeds duurder dan gas per kilowatt dus zolang u de volle mep krijgt via de salderingsregeling kunt u beter gas dan electra gebruiken voor verwarmen maar zodra u boven de salderingaregeling uitkomt zou dat wel eens om kunnen slaan.

Onzin!  Ik verwarm reeds 2 jaar met L/L warmtepomp (airco) met een hoge Cop. 

Dat klopt, met een warmte pomp krijg je een winst-verdriedubbelaar op je stroom en dán loont het wel maar denkt u dat TS voor de winter het huis nog geschikt en voorzien krijgt van een warmtepomp installatie?

Dat hangt er vanaf of u meer electra produceert dan u afneemt. Electriciteit is nog steeds duurder dan gas per kilowatt dus zolang u de volle mep krijgt via de salderingsregeling kunt u beter gas dan electra gebruiken voor verwarmen maar zodra u boven de salderingaregeling uitkomt zou dat wel eens om kunnen slaan.

 

Onzin!  Ik verwarm reeds 2 jaar met L/L warmtepomp (airco) met een hoge Cop. 

 

Dat klopt, met een warmte pomp krijg je een winst-verdriedubbelaar op je stroom en dán loont het wel maar denkt u dat TS voor de winter het huis nog geschikt en voorzien krijgt van een warmtepomp installatie?

Eeeeeuh. Een Airco is een Lucht/lucht warmtepomp en die hangen er al.

Dat hangt er vanaf of u meer electra produceert dan u afneemt. Electriciteit is nog steeds duurder dan gas per kilowatt dus zolang u de volle mep krijgt via de salderingsregeling kunt u beter gas dan electra gebruiken voor verwarmen maar zodra u boven de salderingaregeling uitkomt zou dat wel eens om kunnen slaan

.

Onzin!  Ik verwarm reeds 2 jaar met L/L warmtepomp (airco) met een hoge Cop. 

 

Dat klopt, met een warmte pomp krijg je een winst-verdriedubbelaar op je stroom en dán loont het wel maar denkt u dat TS voor de winter het huis nog geschikt en voorzien krijgt van een warmtepomp installatie?

Eeeeeuh. Een Airco is een Lucht/lucht warmtepomp en die hangen er al.

U wordt mij te specifiek maar mijn inschatting was dat er naar een oplossing voor de komende winter werd gezocht. Als u denkt dat uw oplossing op die termijn te realiseren is dan moet TS daar zeker naar kijken.

Met de huidige gasprijzen en de kans dat die door meerdere oorzaken hoog blijft is er nog meer reden om naar rendabele mogelijkheden van elektrisch verwarmen te kijken .

Ik denk dat een warmtepomp meer rendement geeft dan de warmtepomp-functie van een airco . Wie heeft daar betrouwbare info over ?  Jammer dat die warmtepompen zo duur zijn en na een jaar of 15 weer vervangen moeten worden . CV-ketels en airco's zijn dan gemiddeld ook weer aan hun eind   . De stroomprijs zal ongetwijfeld ook hoger worden en daar is de toekomst eveneens onzeker van . Allemaal redenen voor indien mogelijk betere isolatie en eigen zonnestroom . Mogelijkheden van het kabinet om te sturen door belasting op energie te verlagen is een sigaar uit eigen doos . Die bewering dat de marktwerking alles beter een goedkoper zou maken blijkt vaak niet te kloppen . Allerlei invloeden kunnen die stelling om zeep helpen .  

 

Buitenunits van een Lucht/water en lucht/lucht warmtepomp zijn identiek. Rendement van een L/L is zelfs een fractie beter want hij verwarmt immers geen water (eerste minpunt) en hoeft dit water ook niet rond te pompen (tweede minpunt). Verschillen zijn niet enorm groot maar u vroeg het zich af. Belastingverlaging is geen sigaar uit eigen doos voor mij want men verlaagt de belastingen op stroom zoals het er nu uit ziet en laat ik nu met een l/l verwarmen, lees met stroom. Ik blij. Verder blijft isoleren altijd de eerste stap want zonder dit kan je sowieso iedere vorm van warmtepomp vergeten. Overigens is verwarmen met een L/W dan weer iets fijner, maar dan moet je wel een vloerverwarming hebben wil je het echt goed doen en dat was de reden dat ik voor L/L ben gegaan want mijn eiken houten vloer gaat er nooit uit.

Reputatie 5
Badge +4

Zonder een complete tabel hoeveel energie van een bepaalde bron bijdraagt tot de kosten is er weinig zinnigs te duiden over wat een verstandige keuze zou zijn als warmtebron.

En ook tav de afschrijving van al die installaties is niets bekend.   Er staan inmiddels warmtepompen/airco's  maar de CV is er ook nog.

Wanneer moet de CV weer vervangen worden en wat kost dat?

Of … wordt dat  geld besteed aan een nog betere isolatie, @Jan noemde al  die 18 cm isolatie:

 Rc van 6,0 houdt in 18 cm dikke rockwool! 

 

Kan het gasverbruik zover naar beneden gebracht worden zodat men van het gas afkan?
Met die afkoppeling worden ook de vast kosten van een gas aansluiting bespaard. 

En.. er hoeft dan dus ook geen CV meer gekocht te worden.

Het wel erg belangrijk om naar een nog lager gasverbruik te gaan want met een warmtepomp verwarmen wordt onder de 7 graden C duurder dan als het met gas gebeurd zou zijn.

Dus die  7 graden C is nu het break-even point voor een warmtepomp en tot voor kort was dat dan bij een COP waarde van 3.

Let wel…. Bij een lange vrij koude winter... .komen ze nog (?)…. dan wordt die COP=3 waarde totaal niet gehaald en dan kan bij langere periodes van vorst het zo zijn dat de COP waarde richting 1 gaat en is men dus 3x zo duur uit met een warmtepomp dan met een CV…

Aangezien niemand met zo'n grillige klimaat ontwikkeling kan garanderen dat de winter gemiddeld altijd warmer zijn dan vroeger…. met de extremen die er op kunnen treden kan dat ook 2-3 weken vorst zijn dik onder nul, gemiddeld bijvoorbeeld -7  C. Dat kunnen hele dure weken worden met alleen een warmtepomp.

Heel goed isoleren verzacht elk jaar de pijn…. het is eenmaal investeren om vervolgens de zekerheid te hebben dat wat er gemiddeld aan m3 gas bespaard wordt…. nooit meer op gaat aan energiekosten…. 

De hele zaak is best een complexe materie en ik heb geen percepties dat ik dat met een simpel advies over wanneer wat te gebruiken, zonder na te denken over een veel bredere aanpak, dit eventjes kan adviseren hoe het exact moet.  

@ArjanGebruiker1589623518 Is er al een infra rood/wamte scan en een rook test gedaan om het huis bijv tav de diverse vormen van  warmtelekken in kaart te brengen?

 

Wij hebben de infra rood/warmte scan door ELMG laten doen, kosten nu 115 euro (in de regio Gelderland alleen?? Vraag na) De hots spots pakken we aan, verder nog meer aan dak isolatie en beglazing doen (Velux  ramen, 10m2 upgraden~vanaf simpel dubbelglas).

Ons startpunt was ca 900-1000m3 gas verbruik. 
Ons comfort gaat zo wie zo omhoog en of we op de duur van het gas afkunnen is nu nog niet in zicht en tegen welk kosten perspectief (=erg lastig, dus goed isoleren met realistische investeringen om iig zo laag mogelijk qua gas verbruik te komen, voordat de overstap naar bijv een warmtepomp gemaakt kan worden)

 

 

 

Zonder een complete tabel hoeveel energie van een bepaalde bron bijdraagt tot de kosten is er weinig zinnigs te duiden over wat een verstandige keuze zou zijn als warmtebron.

En ook tav de afschrijving van al die installaties is niets bekend.   Er staan inmiddels warmtepompen/airco's  maar de CV is er ook nog.

Wanneer moet de CV weer vervangen worden en wat kost dat?

Of … wordt dat  geld besteed aan een nog betere isolatie, @Jan noemde al  die 18 cm isolatie:

 Rc van 6,0 houdt in 18 cm dikke rockwool! 

Kan het gasverbruik zover naar beneden gebracht worden zodat men van het gas afkan?
Met die afkoppeling worden ook de vast kosten van een gas aansluiting bespaard. 

En.. er hoeft dan dus ook geen CV meer gekocht te worden.

Het wel erg belangrijk om naar een nog lager gasverbruik te gaan want met een warmtepomp verwarmen wordt onder de 7 graden C duurder dan als het met gas gebeurd zou zijn.

Dus die  7 graden C is nu het break-even point voor een warmtepomp en tot voor kort was dat dan bij een COP waarde van 3.

Let wel…. Bij een lange vrij koude winter... .komen ze nog (?)…. dan wordt die COP=3 waarde totaal niet gehaald en dan kan bij langere periodes van vorst het zo zijn dat de COP waarde richting 1 gaat en is men dus 3x zo duur uit met een warmtepomp dan met een CV…

Aangezien niemand met zo'n grillige klimaat ontwikkeling kan garanderen dat de winter gemiddeld altijd warmer zijn dan vroeger…. met de extremen die er op kunnen treden kan dat ook 2-3 weken vorst zijn dik onder nul, gemiddeld bijvoorbeeld -7  C. Dat kunnen hele dure weken worden met alleen een warmtepomp.

Heel goed isoleren verzacht elk jaar de pijn…. het is eenmaal investeren om vervolgens de zekerheid te hebben dat wat er gemiddeld aan m3 gas bespaard wordt…. nooit meer op gaat aan energiekosten…. 

De hele zaak is best een complexe materie en ik heb geen percepties dat ik dat met een simpel advies over wanneer wat te gebruiken, zonder na te denken over een veel bredere aanpak, dit eventjes kan adviseren hoe het exact moet.  

@ArjanGebruiker1589623518 Is er al een infra rood/wamte scan en een rook test gedaan om het huis bijv tav de diverse vormen van  warmtelekken in kaart te brengen?

 

Wij hebben de infra rood/warmte scan door ELMG laten doen, kosten nu 115 euro (in de regio Gelderland alleen?? Vraag na) De hots spots pakken we aan, verder nog meer aan dak isolatie en beglazing doen (Velux  ramen, 10m2 upgraden~vanaf simpel dubbelglas).

Ons startpunt was ca 900-1000m3 gas verbruik. 
Ons comfort gaat zo wie zo omhoog en of we op de duur van het gas afkunnen is nu nog niet in zicht en tegen welk kosten perspectief (=erg lastig, dus goed isoleren met realistische investeringen om iig zo laag mogelijk qua gas verbruik te komen, voordat de overstap naar bijv een warmtepomp gemaakt kan worden)

 

 

Ik verwarm nu 2 jaar met een L/L warmtepomp en het scheelt mij zo'n 30 procent op de stookkosten, inclusief de koude weken van begin dit jaar. Huis jaren 70 heeft een nageisoleerd dak (al 10 jaar aanwezig) en nog oud dubbel glas (wat binnen een paar weken naar HR++ gaat). Kosten 3 units L/L op iedere verdieping 1 €5600,-, dakisolatie was destijds zo'n 3 mille. Die dure 3 weken van u compenseer je ruimschoots met de rest van de weken en met de huidige prijzen van gas ligt het volgens ver onder de 7 graden buiten temperatuur. Gemiddelde van -7 gedurende een dag komen in Nederland helemaal niet voor. Het is niet voor niets al meer dan 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentoch werd verreden zie hier: https://www.wintergek.nl/data/lijst-gemiddelde-temperatuur-nederland  Warmtepomp is the way to go.

Reputatie 5
Badge +4

Een simpele tip voor het behoud van de leesbaarheid van het forum: Quote alleen selectief pv alles. Mij natwoord staat er nu in feite 2x compleet, teveel eer.

 

Dank voor een deel van de info.

Ik mis toch het complete plaatje, want als u met 30% afname van 3000m3 naar 2000m3 gegaan bent is dat zeker al heel veel, maar dan moet u toch nog uw CV aanhouden want als de stroomprijzen gekoppeld blijven aan de prijs van het gas dan blijft het COP=3 verhaal gewoon staan en daarmee lijkt me uw verhaal dan toch niet helemaal kloppen.  Of et gaat gebeuren weet ik ook niet, er wordt nu gesproken om tijdelijk die stroom prijs niet zo sterk te verhogen, maar als dat weer wel 100% gekoppeld wordt gaat het toch weer CPO=3 voor het break even point worden.

U bent zeker goed bezig, maar om het complete plaatje correct te beoordelen is echt een compleet overzicht nodig met een inschatting van de toekomstige kosten. Blijkbaar bent u nu nog steeds heel veel  voordeliger uit met het gas erbij want anders was het van het gas af allang gebeurd en ik kan nog niet ontdekken dat het al plaats vindt of al heel spoedig gaat plaats vinden, dan was het toch al vast genoemd? Nu lees alleen dat warmtepompen de toekomst hebben, een mening die ik ook heb mits ik zeker onder ca 400m 3 gas zit zodat de toekomstige stoomprijs mij niet de nek om doet, bij de huidige 900-1000m3 vind ik dat een groot risico. Dus over welk exact gasverbruik spreekt u nu en op welk niveau denkt u uit te komen en bij wel  niveau gaat u van het gas af? 

Dat is voor de beeldvorming van meelezers en de degene die mee discussiëren essentiële info om uw energie plaatje echt te begrijpen.

Reputatie 7
Badge +7

@Gebruiker1633091203 (ik hoop dat ik het juiste gebruikersnummer heb geselecteerd) Dat zouden veel mensen wel willen warmtepomp way to go. Helemaal prima wat je zegt! Maar mensen die 70 jaar zijn, wat moeten ze dan niet allemaal investeren? Waar moeten ze dat vandaan halen met een karig pensioentje?

Want warmtepompen vreten stroom en als dat nog uit kolencentrales komt is dat superslecht toch. En dat zonnepanelenpark dat ze hier pas klaargebouwd hebben kan geen stroom leveren want het stond na 6 weken al in de fik.

Mooiste is natuurlijk zonnepanelen op je eigen dak, maar als die investering er nog bijkomt waar moeten die mensen dat van hun karig pensioentje van betalen?

Die mensen verwarmen hun huis nu gratis. Daar hoeven ze maar zes dagen per jaar van achter hun computer vandaan te komen. Voor warm water en koken hebben ze pakweg 350 m3 gasverbruik per jaar. Een inductiekookplaat is in de planning dat valt binnen hun budget.

Ze hebben een kachel van 6 kW vermogen continu aan van 's ochtends 8 tot 's avonds 10. Ze gebruiken een brandstof waarmee ze ruim 6000 kilo minder CO2 uitstoot per jaar hebben vergeleken gas stoken. Mooi toch? De cv-ketel staat het hele jaar uit. Alle binnendeuren in het huis staan het hele jaar open als ze niet dicht hoeven. Die brandstof om het huis te verwarmen komt neer op 22.000 kWh per jaar. Maar die hebben ze dus gratis als ze zes dagen per jaar van hun computer afkomen.

Vanuit deze situatie €5600 voor drie L/L airco apparaten plus de stroom die ze vebruiken en nog een L/W apparaat plus 4800 kWh stroom voor de vloerverwarming, en ze zijn 70 jaar, waar moet het van komen?

Half België laat deze dingen ook links liggen en gaan voor die gratis brandstof. Er is een run op volgens het VRT-journaal van een week of drie geleden. Hun regering heeft ook geen goedkoop Russisch gas besteld terwijl Putin deze week nog op tv zei dat ze het zo kunnen krijgen zoveel als ze willen. Maar alleen Polen had besteld, de rest van Europa niet, staat op Google News vandaag. Zouden ze de gasprijzen kunstmatig hoog houden zodat iedereen overstapt op iets anders? 

Maar wat je hierboven voorstelt, bruin trekt dat niet bij zoveel mensen. En ja, ze hebben alles heel goed geïsoleerd. En die isolatie wordt uitgedrukt in een label dat iedereen in 2015 kreeg en in 2021 definitief werd. Heb je sindsdien extra geïsoleerd dan kan je dat aanvragen op internet en krijg je een hoger label. Dus als je huis "heel goed is geïsoleerd" what's your label? Hier is die A-label.

 

U bent zeker goed bezig, maar om het complete plaatje correct te beoordelen is echt een compleet overzicht nodig met een inschatting van de toekomstige kosten.

Blijkbaar bent u nu nog steeds heel veel  voordeliger uit met het gas erbij want anders was het van het gas af allang gebeurd en ik kan nog niet ontdekken dat het al plaats vindt of al heel spoedig gaat plaats vinden, dan was het toch al vast genoemd? Nu lees alleen dat warmtepompen de toekomst hebben, een mening die ik ook heb mits ik zeker onder ca 400m 3 gas zit zodat de toekomstige stoomprijs mij niet de nek om doet, bij de huidige 900-1000m3 vind ik dat een groot risico. Dus over welk exact gasverbruik spreekt u nu en op welk niveau denkt u uit te komen en bij wel  niveau gaat u van het gas af? 

Dat is voor de beeldvorming van meelezers en de degene die mee discussiëren essentiële info om uw energie plaatje echt te begrijpen.

 

Ik gebruik op dit moment zo’n 450m3 gas voor douchen/bad en koken en zo’n 1500 kWh voor verwarming met de airco’s per jaar. Die 450m3 gas wil ik ook laten stoppen maar zolang mijn HR ketel het nog doet is het goedkoper deze te laten hangen. Tevens is een plek zoeken voor een warmtepompboiler nog even een hekelpunt. Verder moet ik dan de meterkast ook nog aan laten passen om op inductie te gaan koken. Die kosten bij elkaar kunnen nog niet uit.

Reageer