Vraag

Huis verwarmen: wat is de beste manier?

  • 4 October 2021
  • 15 reacties
  • 542 Bekeken

Badge +1

Hallo,

Heel benieuwd naar jullie mening over het volgende:
- de stroomprijzen gaan omhoog
- de gasprijzen ook
(wij hebben een vast energie contract voor 3 jaar, loopt nog 2 jaar)

We hebben recent ons huis verbouwd - met in 4 kamers een hele zuinige airco (Daikin, elk 2 of 2,5Kw) - per 2 stuks aangesloten op totaal 2 buitenunits (elk 4 Kw), die buitenunits zijn tevens warmtepompen. De 4 kamers zijn 2 werkkamers en 2 slaapkamers - per buitenunit is een werk- en slaapkamer aangesloten. Uit ervaring weten we dat verwarming in de beide slaapkamers nooit gebruikt wordt - daar hangen radiatoren maar zijn nooit in gebruik.
We hebben het huis verder goed geïsoleerd (spouwmuur+dakisolatie) - en er liggen 19 zonnepanelen op het dak. Werkt allemaal als een zonnetje.

Nu de vraag: de winter komt eraan – kijken naar alle punten hierboven:
- ik kan een kamer verwarmen middels de airco - je voelt de warmte binnen 1 minuut - maar zet ik de airco(verwarming) uit dan komt er nog een klein beetje warmte van de airco af en dan is het wel klaar
- ik kan een kamer verwarmen op gas (CV) – het duurt wel even voordat je die warmte voelt; is het warm genoeg dan stopt de CV - maar de platen van de radiator blijven nog lange tijd warmte afgeven

Op een mooie zonnige winterse dag kan ik vast het best elektrisch verwarmen - want de zonnepanelen genereren de electriciteit - maar wat als het koud is en sneeuwt (dus geen zon) – of het heeft gesneeuwd en er ligt sneeuw op de zonnepanelen?

Kortom - wat is de beste manier om te verwarmen?

Dank!


15 reacties

Dat hangt er vanaf of u meer electra produceert dan u afneemt. Electriciteit is nog steeds duurder dan gas per kilowatt dus zolang u de volle mep krijgt via de salderingsregeling kunt u beter gas dan electra gebruiken voor verwarmen maar zodra u boven de salderingaregeling uitkomt zou dat wel eens om kunnen slaan.

Reputatie 7
Badge +4

daarnaast kan de zon in de winter nog zo mooi schijnen, maar de opbrengst is dan echt te weinig om een huis mee te verwarmen. Ook kan een beetje moderne airco natuurlijk gewoon ook een beetje verwarmen ipv aan of uit. 

In een goed geïsoleerd huis moet je constant stoken.
Radiatoren worden dan nauwelijks warm, als je het goed ingeregeld hebt.
Ik heb in het najaar nieuwe kranen op de radiatoren laten plaatsen.
Die zorgen er voor dat het water in de juiste snelheid door de radiator loopt.
Ik verwacht dat mijn huis gelijkmatiger warm wordt met minder energie.
Ik ben er al achter, dat vooral de kleine radiatoren voorheen veel te warm water in de retourleiding lieten gaan. Wat het rendement verlaagd.
De stroom opstoken uit je eigen zonnecellen is natuurlijk het goedkoopste.
Het nadeel van allemaal losse systemen is, dat je zelf moet regelen.
Je zou een slim apparaat moeten hebben, die de zonnecellen optimaal benut.

Reputatie 7
Badge +6

Op het VRT-journaal van gisteravond 19:00u (maandag 4-10) lieten ze zien waar in België een run op is door de consumenten sinds de hogere gasprijzen. Het was niet zonnecel, warmtepomp, airco, gas of mazoet. De loods van de groothandel met die andere brandstof was al helemaal leeg op één laatste vrachtje na.

Reputatie 7
Badge +6

Wie een flink overschot aan zonnestroom heeft , kan dat via warmtepomp of airco met warmtepompfunctie zo veel mogelijk  benutten om gas te besparen . Van dat terug leveren ( salderen ) worden we niet rijk en die regeling wordt afgebouwd zoals de meesten wel weten . Momenteel gebruiken wij de airco op koude dagen als bijverwarming mits er dan voldoende zonnestroom is om het verbruik te dekken . Ook in de winter is bij ons bij zonnig weer een flink deel van de dag de zonnestroom meestal hoger dan het stroomverbruik van de airco . Zelfs bij vol vermogen , al is die tijd dan uiteraard korter . Zodra dat niet zo is en deels of helemaal stroom uit het net moet komen , gaat hij op laag of uit en gaat de gasverwarming aan . Als we in de toekomst weinig of niets meer krijgen voor terug geleverde stroom , moeten we nog meer dan nu trachten zo veel mogelijk zonnestroom te benutten . Ook voor andere stroomverbruikers . Inzicht in de lopende stromen en bekendheid met de installatie en slimme domotica kan ons daar flink bij helpen . De actuele eigen zonnestroom op internet kunnen zien en een blik op de slimme meter en weten wat we lezen helpt ook . Wel wat omslachtig zullen velen mogelijk vinden . Daarom hoop ik in de toekomst op hulp van domotica waardoor alles automatisch zo gunstig mogelijk kan verlopen . 

Reputatie 7
Badge +6

Misschien is uw begane grondvloer wel geïsoleerd maar noemt u het alleen niet, maar dat zou anders wel moeten. U heeft met de verbouwing aan de isolatie-eisen van een hoger energielabel voldaan, u heeft dat dan aangevraagd en gekregen, als u dat zou kunnen noemen weten wij hoeveel de isolatie is. Want de eisen voor nieuw te bouwen woningen zijn in de bouwvoorschriften elke 10 jaar opgeschroefd. Daar wordt niet gesproken over "goed geïsoleerd" maar de Rc waarde van vloer, gevels en dak. Nu geldt een Rc van 3,0 - 4,5 - 6,0, als u daaronder zit kan er dus gezegd worden waar je nog kunt verbeteren. Een Rc van 6,0 houdt in 18 cm dikke rockwool!

De voordeligste manier om een woning te verwarmen is dat de warmte in de constructie gaat zitten. Het duurt lang om die warm te ktijgen, maar het duurt ook weer lang eerdat die afkoelt. Airco's die lucht verwarmen doen dat snel en het koelt weer snel af. Mede ook door de voorgeschreven ventilatie door de roosters. U zou dan aan warmteterugwinning kunnen doen dat de inkomende verse lucht wordt voirverwarmd door de warmere uitstromende lucht.

HR++ dubbele beglazing is al niet meer genoeg. Die hebben een Rc van 0,9. U zou met argongas gevulde beglazing kunnen overwegen, die hebben een Rc van 1,8.

En voor sommige is het ook omschakelen.
Hoe koud het ook is, ze slapen met open raam.
Dan moet je wel een koelcel deur in de slaapkamer zetten.
Je doet beneden even de woonkamerdeur open en alle warmte is naar de koelcel boven verdwenen.
 

En voor sommige is het ook omschakelen.
Hoe koud het ook is, ze slapen met open raam.
 

Dat moet vaak wel want er is meestal geen bekrachtigde ventilatie in de slaapkamer en door de minuscule ventilatie-openingen komt als het niet hard waait nauwelijks lucht binnen. Als je dan met twee ligt te slapen in een ruimte van 3x3 m dan leer je het wel af om alles dicht te houden, ook zonder CO2-meter.
De kunst is om datgene dicht te houden waar het het beste dicht kan zijn, maar het is niet iedereen gegeven om dat juist en consequent toe te passen, hoeveel voorlichting je ook geeft.

Reputatie 7
Badge +6

Met de huidige gasprijzen en de kans dat die door meerdere oorzaken hoog blijft is er nog meer reden om naar rendabele mogelijkheden van elektrisch verwarmen te kijken . Ik denk dat een warmtepomp meer rendement geeft dan de warmtepomp-functie van een airco . Wie heeft daar betrouwbare info over ?  Jammer dat die warmtepompen zo duur zijn en na een jaar of 15 weer vervangen moeten worden . CV-ketels en airco's zijn dan gemiddeld ook weer aan hun eind   . De stroomprijs zal ongetwijfeld ook hoger worden en daar is de toekomst eveneens onzeker van . Allemaal redenen voor indien mogelijk betere isolatie en eigen zonnestroom . Mogelijkheden van het kabinet om te sturen door belasting op energie te verlagen is een sigaar uit eigen doos . Die bewering dat de marktwerking alles beter een goedkoper zou maken blijkt vaak niet te kloppen . Allerlei invloeden kunnen die stelling om zeep helpen .  

 Ik denk dat een warmtepomp meer rendement geeft dan de warmtepomp-functie van een airco . Wie heeft daar betrouwbare info over ? 

Het zijn principieel dezelfde apparaten met dezelfde (niet nieuwe!) technologie en met wat toeval dezelfde koudemiddelen (het gas/vloeistof die rond wordt gepompt). De verschillen komen daardoor door een hele reeks details waaronder de exacte meetmethode en bijbehorende variabelen van het rendement zeker mee zal spelen.
Hoe je de warmtepomp of airco aansluit en vooral hoe je hem gebruikt zal een grotere rol spelen.
Als je een studeerkamer hebt die je maar twee uur per dag gebruikt en je gaat hem via de hoofdverwarming de hele dag verwarmen dan zal dat hoe dan ook veel meer energie gebruiken dan waneer je op die kamer een kleine airco hangt die je alleen aanzet als je er bent. Dat even aanzetten kan, want binnen 5 minuten is het warm. Het geluid is gering, maar blijft samen met het geblaas van het ding vervelend.


 

Reputatie 4
Badge +2

Voor beglazing is de U-waarde gebruikelijker: Ug= 1/Rc(g);

dus Rc=0,9 wordt dan Ug=1,1 W/(m²K) en Rc=1,8 wordt dan Ug=0,6 W/(m²K)

Trouwens ook dubbele warmtereflecterende beglazing met een Ug van 1,1 is met argon gevuld en op zich nog niet eens een slechte waarde, voor Ug 0,6 (of beter) is triple-glas nodig, uiteraard ook met argon gevuld.

Als je zelf de mogelijke besparing aan gas wil berekenen kan je deze formule gebruiken.

Just my 2 cts

Reputatie 2
Badge +2

Het lijkt mij dat je het beste je elektra zelf kunt verbruiken. In je warmtepomp of airco die je als warmtepomp gebruikt.  Hoe hoger de buitentemperatuurlucht des te beter is de COP.

 

Gas is bij de meeste nog iets goedkoper als verwarmen met elektra met een COP van 3 of 4. Zodra op je rekening 0 kWh gepasseerd wordt (je wordt dus effectief afnemer van elektra), kun je beter op gas overgaan.

Badge

Ikzelf heb over een gemiddeld jaar een kleine 1500kWh over van mijn zonnepanelen. 

Deze gebruik ik dan eerst om mijn appartement te verwarmen, en pas daarna zal ik mocht het nog nodig zijn met de cv gaan verwarmen. Dat bevalt me meer dan goed, en is mooi zuinig.

Gebruik gas nu alleen voor het douchen en voor in de keuken, is een 8 a 10 m3 in de maand. 

Ik houd de geproduceerde kWh van de zonnepanelen en verbruiken bij via aan HomeWizzard Wifi P1  meter aangesloten op een slimme meter. zo lees je alles af in een handige app. 

Denk er ook aan om compleet van het gas af te gaan…. 

Reputatie 2
Badge +2

Voor inductie koken heb je al snel een 3 fasen aansluiting nodig. Je moet dan de meterkast laten ombouwen.
Voor het warme water een boiler. Daar heb je ruimte voor nodig.

Als je even wacht, is misschien het afsluiten van het gas gratis.

 

Reputatie 4
Badge +2

@D. SwartAfsluiten gas is in feite al “gratis” (enige tijd al).

Reageer