Consumentenbond.nl

Hybride cv ketel/ warmtepompToon eerste bericht

130 reacties

Ik heb sinds februari een 8kW Daikin Hybride warmtepomp. Vervanger voor mijn oude CV. Mijn leerpunten:
  • Alleen laten installeren door een specialist, een warmtepomp is geen CV ketel.
  • Bij vloerverwarming de verdeler aanpassen en hydraulisch neutraal maken ( pomp er uit, thermostaatklep er uit) anders geeft de Warmtepomp problemen en flowstoringen.
  • Als het even kan aansluiten op een aparte groep. Ik meet het opgenomen vermogen van deze warmtepomp continue en hij trekt pieken van rond de 3 Kw (!) heb een voorbeeldgrafiekje toegevoegd.
Zijn er nog meer mensen die ook actief het opgenomen vermogen meten? ben benieuwd of die van jullie dit ook doen. (legenda links = Kw). Dit is een dag in februari.


Tussen de E-pieken door gebruikt de warmtepomp ook gas:

Reputatie 6
Badge +6
Beste @ADoornbosch,

Van harte welkom op het forum en bedankt voor het doorgeven van jouw leerpunten. Het topic wordt goed gelezen door veel consumenten, dus zulke tips + ervaringen over het verbruik zijn van harte welkom. Ik hoop dat er inderdaad andere communityleden zijn die actief het opgenomen vermogen meten.
Reputatie 3
Badge +4
Zojuist lees ik dat er -samen met de consumentenbond - een test wordt gedaan met hybride warmtepompen naar ik hoop onder Nederlandse klimaatomstandiheden en dat er al eind dit jaar een uitslag verwacht wordt.
ik ben er blij mee, want het is één en al onduidelijkheid als het over warmtepompen gaat. Alle goede bedoelingen ten spijt, blijft het lastig om te bepalen of je er goed aan doet, om over te stappen naar een hybride warmtepomp. Verder mag ik hopen dat de branche ook eindelijk eens het licht gaat zien en zich deskundigheid eigen gaat maken over deze manier van verwarmen. Misschien dat er daarom ook merken zijn, die als importeur cq producent zowel de verkoop als installatie in eigen hand houden.
ik wacht met enige spanning af en hoop dat mijn CV ketel het nog even volhoud.
Reputatie 6
Badge +6
Beste @Willemke,

Je bent me net voor als het gaat om het delen van het nieuws! 🙂. Leuk om te lezen dat je het met enthousiasme ontvangt.

Ik zal aan @Peter van der Wilt vragen of hij ons (het topic) op de hoogte kan houden. Veel ervaringsdeskundigen binnen het topic, dus voor jullie allen zeker een interessant onderzoek. De resultaten publiceren we in het najaar van 2018 in de Consumentengids.
Sinds januari 2017 gebruik ik een 8 kW Daikin hybride warmtepomp. De op dit forum genoemde problemen herken ik. (Bijv. de ontoelaatbaar grote hysterese in de regeling van de kamertemperatuur en de herrie van de circulatiepomp).
Het grootste probleem dat ik zelf echter ervaar is het pendelen: vaak al binnen een kwartier na opstart slaat de warmtepomp weer af omdat de aanvoertemperatuur van het water meer dan 1 graad boven de ingestelde waarde komt. Na 10 minuten start de warmtepomp weer op, maar dit proces blijft zich een paar keer per uur herhalen. Dat betekent dat de warmtepomp minder efficiënt werkt, en vooral dat zijn levensduur bekort wordt (herhaalde start/stops zijn voor een warmtepomp niet bevorderlijk). Ook geeft dit akoestische overlast omdat het debiet van de circulatiepomp sterk fluctueert tussen stop en herstart.
Er is een setting [9-04] waarmee de marge van 1 graad te verruimen is, zodat dit probleem opgelost zou zijn, maar de hybride Daikin wil zo'n hogere marge niet accepteren.
Zijn er meer gebruikers die dit pendelgedrag ervaren, en vooral: is er een oplossing?
Badge
@HansDteC

Hans, heb je de AWT regeling wel op Weersafhankelijk staan? In dat geval mag de AWT wel tot 10 C (instelbaar) afwijken van het AWT setpoint.
Met A.3.1.1.1 stel je de AWT regeling in: Absoluut, Weersafhankelijk, Absoluut+geprogrammeerd of Weersafhankelijk+geprogrammeerd.
@bpasma
Ik heb de regeling op weersafhankelijk staan. Als de warmtepomp eenmaal stabiel draait dan heeft hij geen probleem om de stooklijn te volgen. Het probleem is echter dat de regeling bij het opstarten van de warmtepomp vaak niet in staat is die stabiele situatie te bereiken: de AWT komt na een kwartier boven de marge van 1 gr. boven de stooklijn. Dit leidt tot een stop en herstart, en daarna begint de cyclus opnieuw.
Als het systeem stabiel draait dan kan ik ook niet ongestraft de stooklijn met meer dan 1 graad verlagen: dit leidt onmiddellijk tot een stop en herstart,
Ik merkte dit probleem door het geluid van de circulatiepomp. Misschien treedt het ook op bij andere gebruikers, maar merken die het niet omdat hun criculatiepomp veel stiller is.
@bpasma
Ik heb de regeling op weersafhankelijk staan. Als de warmtepomp eenmaal stabiel draait dan heeft hij geen probleem om de stooklijn te volgen. Het probleem is echter dat de regeling bij het opstarten van de warmtepomp vaak niet in staat is die stabiele situatie te bereiken: de AWT komt na een kwartier boven de marge van 1 gr. boven de stooklijn. Dit leidt tot een stop en herstart, en daarna begint de cyclus opnieuw.
Als het systeem stabiel draait dan kan ik ook niet ongestraft de stooklijn met meer dan 1 graad verlagen: dit leidt onmiddellijk tot een stop en herstart,
Ik merkte dit probleem door het geluid van de circulatiepomp. Misschien treedt het ook op bij andere gebruikers, maar merken die het niet omdat hun criculatiepomp veel stiller is.
19/5/2018 Beste Hans, Ook wij hebben sinds Okt 2017 een Daikin Hybride warmtepomp met radiatoren verwarming .In het begin was het wennen aan het systeem. Ook ik had het probleem dat de WP snel weer afsloeg. Wellicht het gevolg van een bypass te dicht bij de ketel . Die heb ik inmiddels dicht gedraaid. Ik probeer nu met een wat hogere warmtevraag( bv thermostaat naar 22,5 gr.) en, afhankelijk van de buitentemperatuur, de aanvoerwater temperatuur aan te passen van bv 45 naar 41 gr. en stabiel geheel te creëren. Dat lijkt goed te lukken. We hebben nu meer comfort in huis.
Ik ben verder zeer te spreken over de vermindering van de energiekosten. In het vorige verbruiksjaar (oktober tot oktober ) verbruikten we 2250m3 gas (koken op inductie) De schatting is dat wij nu uitkomen op ca 860 m3. Ook hebben wij sinds oktober vorig jaar 10 zonnepanelen.(tot nu 1,3 mw.) Al met al geeft dat een behoorlijke besparing zodat het termijnbedrag met € 100,00 per maand is verlaagd.
Wat wel nog blijft in het stookseizoen zijn de wisselingen in het debiet. Soms 19 ltr p/m Voornamelijk s'morgens vlak na het opstarten.Ik ben er nog niet achter waarvoor die wisselingen dienen.
Verder overweeg ik gedeeltelijk wandverwarming met moduleplaten , maar alleen als dat geen negatief effect heeft op het functioneren van de warmtepomp. Misschien zijn daar ervaringen mee.
Badge
Energieverbruik - ervaring 1 jaar Lucht-water monoblock warmtepomp.
Sinds 24 mei 2017 functioneert bij ons een luchtwarmtepomp.
Wij kunnen nu de ervaring van 1 jaar gebruik (en daarmee alle seizoenen doorlopen) delen.
Korte situatieschets:
Nieuwbouw vrijstaande woning; veel aandacht voor goede isolatie; geen gasaansluiting; bij situering woning op kavel duidelijk rekening houden met zongerichtheid.
Gebruik woning: echtpaar; tijdens vakanties logeren regelmatig kleinkinderen.
Bouwvergunning aangevraagd zomer 2015; technische ontwikkelingen rond duurzaamheid van na die tijd niet meer mee genomen.
Bruto vloeroppervlak 240m2; bebouwd oppervlak 170m2; inhoud 780m3; EPC 0,05.
Verwarming alleen door middel van vloerverwarming (lage temperatuur verwarming).
(Voor technische details o.a. wat betreft isolatiewaarden en meer bouwkundige voorzieningen zie blog over de bouw van dit huis: www.heutgraafpad1.blogspot.nl )

Ervaring:
Wij zijn positief over deze wijze van verwarming. Aangenaam constant klimaat in gehele huis.
Tijdens de vorstperiode in februari 2018 geen probleem gehad om het binnenshuis aangenaam warm te hebben.
Geluid:
De warmtepomp is duidelijk hoorbaar. Draait in de zomer ook om in warm tapwater te voorzien. Met de nieuwbouw konden wij een goed plaats vinden die er voor zorgt dat wij geen enkele overlast hebben van het geluid. Is wel een punt om goed rekening mee te houden.
Techniek, energiegebruik:
Er is een Nefit Enviline A/W Monoblock 9.0 KW E-S geïnstalleerd; met elektrische bijverwarming.
Voor (tap)warmwater (douche, wastafels, bad, bijkeuken) wordt een watervat van 300 liter gebruikt.

Energiegebruik warmtepomp tijdens de periode 24 mei 2017 – 24 mei 2018:
Totaal elektr.verbruik warmtepomp 5.708Kwh
waarvan: Elektr. Bijverwarming 1.712 Kwh
tbv verwarming 201 Kwh
tbv warm water 1.510 Kwh

Compressor 3.996 Kwh tbv verwarming 3.430 Kwh
tbv warm water 554 Kwh
Met de opgenomen 5.708 Kwh heeft de warmtepomp in totaal 11.557 Kwh geproduceerd, als volgt gespecificeerd::
t.b.v. verwarming 10.023 Kwh
t.b.v. warmwater 1.489 Kwh
t.b.v. koeling 41 Kwh (deze functie is in juni 2017 uitgeschakeld).

COP.
Voor de berekening van het COP getal van de warmtepomp (rendement) gelden diverse normen.
Voor het COP getal, dat in de meeste folders wordt genoemd (rendement tot wel 400% en meer!), wordt alleen met de verwarmingscomponent en onder optimale condities gerekend.
(d.w.z. exclusief elektrische bijverwarming en exclusief verwarming van tapwater; niet op basis van een jaargemiddelde maar alleen met bepaalde gedefinieerde temperaturen).

Naar ik van de leverancier van onze warmtepomp begrijp rekenen zij op jaarbasis met een gemiddelde COP van rond de 2,65.

In onze situatie komen wij op jaarbasis, voor alleen de verwarming en exclusief elektrische bijverwarming, uit op een COP van 2,99:
warmtepomp levert met 3.430 Kwh opgenomen elektriciteit een productie van 10.023 Kwh. (10.023 : 3.430 = 2,99).
Gedurende een beperkt aantal dagen per jaar hebben wij een COP van 4 gemeten. (zie overzicht in blog).

Vanaf 15 oktober 2017 hebben wij het elektriciteit gebruik en het geproduceerd vermogen van de warmtepomp per dag bijgehouden.
Geïnteresseerden kan ik dit gedetailleerde overzicht in pdf bestand toesturen (of als iemand kan aangeven hoe ik het hier in het forum kan plaatsen, wil ik dat ook doen).
Uit dit overzicht valt af te leiden dat de buitentemperatuur het COP getal behoorlijk beïnvloed.
Punt van aandacht voor de Consumentenbond om in het onderzoek naar warmtepompen het COP-getal en de waarde daarvan helder te maken!

Om het (forse) elektriciteitsverbruik van de warmtepomp op te vangen hebben wij bij de bouw van ons huis 36 zonnepanelen aangebracht.
Deze hebben in de periode 1 juni 2017 – 1 juni 2018 totaal 8,10 Mw geproduceerd.
Per saldo zijn wij hiermee leverancier van elektriciteit geworden i.p.v. afnemer van elektriciteit!
Reputatie 7
Badge +6
Heel indrukwekkend allemaal. Waardevol om te vergelijken voor als we straks allemaal van het gas afgaan. Lees ik het goed dat de zonnepanelen in een jaar 8100 kWh produceerden? Dan is er 5700 voor de pomp en bijverwarming en 2400 terug aan het net om die 10700 voor het verwarmen van je huis op te wekken.

Ter vergelijking een situatie van een vrijstaand huis met houtkachel en gratis wegwerppallets stoken. Zes dagen halen zagen tassen is in zes maanden CO2 neutraal 13m3 hout stoken. Gas is circa 800m3 per jaar voor warm tapwater en koken, elektra is 3300 kWh per jaar. Inestering: houtkachel van marktplaats voor €200 en aanhangwagen €450.

Zonnepanelen ga ik zelf plaatsen. De terugverdientijd is anders te lang.

Je kan alle pagina's van een pdf file als jpg files saven en dan zet je die in een album op Flickr.com en zet je de link hier.
Badge
De 36 panelen hebben inderdaad 8.100 Kwh opgeleverd.

Voor de volledigheid: we gebruiken naast de warmtepomp ook nog elektriciteit voor verlichting, wasmachine en ander huishoudelijk gebruik.
In onze situatie was dat gedurende het jaar 1.250 Kwh; per saldo hebben we 1.150 Kwh teruggeleverd.
Badge
Ik weet niet zeker of dit bericht zinvol is. Maar baat het niet het schaadt ook niet.

Onlangs heeft een forumbezoeker mij om hulp gevraagd. De Daikin monteur kon zijn warmtepomp niet werkend krijgen. Ik heb hem toen de instellingen van mijn warmtepomp gestuurd door middel van de screenshots die hieronder in de bijlage staan. Daarmee kreeg hij de installatie in bedrijf.
Misschien kan deze informatie ook nuttig zijn voor iemand anders (misschien zelfs voor Daikin of een installateur).

Mijn installatie betreft een 8 kW hybride warmtepomp van Daikin.
De verwarming bestaat uit gewone radiatoren. De temperatuurregeling gaat met een kamerthermostaat. De radiatoren hebben GEEN thermostaatkranen.
Met de instellingen zoals in de bijlage staan ben ik tevreden over de temperatuurregeling, gasbesparing en rendement.
re: Gasbesparing
Sinds 6 mnd ook een Daikin 8kw Hybride. Daarvoor zat ik op 0,33-0,38 m3 gas/grddag CV , nu resterend op 0,13 gas/grddag met WP/CV.
Interessanter is om ook het KWH verbruik te noteren in MINDERGAS.NL. Via een 2e account. Ben nog zakkende van 1,28 naar 1,06 Kwh/grddag over 6 mnd; dit na een periode met veel te hoog aantal start/stops. Wordt aan gewerkt. De COP was 2,95 gemiddeld, te laag. Gebruik de Ecologische stand voor zo min mogelijk gas. Compenseer die extra 1630 kWh met 10 panelen. Monitor met een IUNGO de WP en de Zonnepaneel groep, gasmeter en overige elektriciteit
Reputatie 5
Badge +7
Voor degenen onder jullie die ook willen meepraten over volledig gasvrij wonen: Ga naar het nieuwe topic Kun je nu al van het aardgas af? Consumenten delen hier hoe ze dat aanpakken maar delen ook hun twijfels en vragen. Kun je bijvoorbeeld een hybride installatie ombouwen naar alleen warmtepomp? Wie weet kunnen de ervaringsdeskundigen onder jullie andere consumenten in dat topic helpen?
Wij hebben een vrijstaande woning van 1974. Het huis is goed geisoleerd, zonnepanelen- boiler etc. alleen hebben we een houten vloer, waardoor vloerverwarming geen optie is.

Onze HR CV installatie is 20 jaar oud, dus zal het binnenkort begeven. We hebben al meerdere offertes gehad van nieuwe opties, alleen zijn we tot de conclusie gekomen dat een warmtepomp bij ons niet werkt. Omdat de Convectorputten en radiatoren geen lage verwarmingsmogelijkheid hebben. De investering wordt dan te groot.

We willen graag een electrische CV maar er zijn nog geen rendabele opties op de markt.

Graag hoor ik van u of er betere opties zijn of wat voor opties eraan zitten te komen?

De overheid kan ons allemaal wel van het gas af willen hebben, dat wil ik ook graag, alleen als je niet een geschikt huis hebt, wordt het lastiger...
Reputatie 4
Badge +5
Dag @M. Kuipers , en dank voor je vraag op de community. Omdat de meeste vragen over energiegerelateerde zaken (CV, zonnepanelen, warmtepomp) zich bij ons onder Energie bevinden en niet onder Woning en Huishouden, heb ik voor de vindbaarheid van je vraag deze verplaatst.

Misschien vind je het antwoord al in een van eerder genoemde topics zoals in Kun je nu al van het aardgas af van mijn collega en expert op het gebied van energie? Of wellicht kan een van de deskundige communityleden je voorzien van goede tips?
Badge
Sinds minister Kamp (vorige kabinet ) zei dat de gaskraan dicht ging en minister Wiebes hier nu echt vaart achter zet; ook ten gevolge van de aardbevingen in Groningen; heb ik het plan waarmee ik al langer rond liep nu ook uitgevoerd.

De gas gestookte cv ketel (cw3) is december 2016 vervangen door een combinatie van een elektrische cv ketel en een elektrische boiler voor het warme water. kosten €2100 voor de CV ketel en €800 voor de boiler.)
Een wat riskante onderneming omdat ik niet wist of de cv ketel wel in staat was mijn huis voldoende te verwarmen. binnen de norm van een (3x 25) Ampère aansluiting.
Na twee winters kan ik stellen dat de cv ketel van 8,4 kW probleemloos mijn goed geïsoleerde tussenwoning uit 2005 (bewoond door twee personen) kan verwarmen. De benedenverdieping heeft een elektrische vloerverwarming van 4,7 kW.
Op het schuine dak heb ik 14 zonnepanelen (3000Wp) die er o.a.voor zorgen dat de 80 liter boiler overdag wordt opgeladen.
Tot op heden ben ik tevreden met mijn all electric house al zijn de stookkosten hoger omdat elektrische energie 3 maal duurder is dan energie uit gas. Maar dat gaat de komende tijd misschien wel veranderen
Op het internet is te lezen dat het aanschaffen van een elektrische cv ketel niet goed is uit milieu oogpunt. Misschien is dat zo maar nergens heb ik een berekening gezien die dat onderbouwd.
Een alternatief zoals een dure warmte pomp wordt nu alom aangeprezen maar ziet er omvangrijk uit, heeft nog steeds een gasaansluiting nodig en maakt soms ook veel lawaai heb ik begrepen terwijl een elektrische CV ketel volkomen geluidloos is..
Voorlopig ben ik met mijn gasloze oplossing tevreden.
Badge
  • F.G. ter Laag [img]https://uploads-eu-west-1.insided.com/consumentenbond-nl/attachment/2dea7ce6-6761-46ae-9a3f-267211b9de26_thumb.png[/img]
  • Nieuwe deelnemer
  • 1 reactie
  • 4 dagen geleden
Sinds minister Kamp (vorige kabinet ) zei dat de gaskraan dicht ging en minister Wiebes hier nu echt vaart achter zet; ook ten gevolge van de aardbevingen in Groningen; heb ik het plan waarmee ik al langer rond liep nu ook uitgevoerd.

De gas gestookte cv ketel (cw3) is december 2016 vervangen door een combinatie van een elektrische cv ketel en een elektrische boiler voor het warme water. kosten €2100 voor de CV ketel en €800 voor de boiler.)
Een wat riskante onderneming omdat ik niet wist of de cv ketel wel in staat was mijn huis voldoende te verwarmen. binnen de norm van een (3x 25) Ampère aansluiting.
Na twee winters kan ik stellen dat de cv ketel van 8,4 kW probleemloos mijn goed geïsoleerde tussenwoning uit 2005 (bewoond door twee personen) kan verwarmen. De benedenverdieping heeft een elektrische vloerverwarming van 4,7 kW.
Op het schuine dak heb ik 14 zonnepanelen (3000Wp) die er o.a.voor zorgen dat de 80 liter boiler overdag wordt opgeladen.
Tot op heden ben ik tevreden met mijn all electric house al zijn de stookkosten hoger omdat elektrische energie 3 maal duurder is dan energie uit gas. Maar dat gaat de komende tijd misschien wel veranderen
Op het internet is te lezen dat het aanschaffen van een elektrische cv ketel niet goed is uit milieu oogpunt. Misschien is dat zo maar nergens heb ik een berekening gezien die dat onderbouwd.
Een alternatief zoals een dure warmte pomp wordt nu alom aangeprezen maar ziet er omvangrijk uit, heeft nog steeds een gasaansluiting nodig en maakt soms ook veel lawaai heb ik begrepen terwijl een elektrische CV ketel volkomen geluidloos is..
Voorlopig ben ik met mijn gasloze oplossing tevreden.
Badge
Sinds minister Kamp (vorige kabinet ) zei dat de gaskraan dicht ging en minister Wiebes hier nu echt vaart achter zet; ook ten gevolge van de aardbevingen in Groningen; heb ik het plan waarmee ik al langer rond liep nu ook uitgevoerd.

De gas gestookte cv ketel (cw3) is december 2016 vervangen door een combinatie van een elektrische cv ketel en een elektrische boiler voor het warme water. kosten €2100 voor de CV ketel en €800 voor de boiler.)
Een wat riskante onderneming omdat ik niet wist of de cv ketel wel in staat was mijn huis voldoende te verwarmen. binnen de norm van een (3x 25) Ampère aansluiting.
Na twee winters kan ik stellen dat de cv ketel van 8,4 kW probleemloos mijn goed geïsoleerde tussenwoning uit 2005 (bewoond door twee personen) kan verwarmen. De benedenverdieping heeft een elektrische vloerverwarming van 4,7 kW.
Op het schuine dak heb ik 14 zonnepanelen (3000Wp) die er o.a.voor zorgen dat de 80 liter boiler overdag wordt opgeladen.
Tot op heden ben ik tevreden met mijn all electric house al zijn de stookkosten hoger omdat elektrische energie 3 maal duurder is dan energie uit gas. Maar dat gaat de komende tijd misschien wel veranderen
Op het internet is te lezen dat het aanschaffen van een elektrische cv ketel niet goed is uit milieu oogpunt. Misschien is dat zo maar nergens heb ik een berekening gezien die dat onderbouwd.
Een alternatief zoals een dure warmte pomp wordt nu alom aangeprezen maar ziet er omvangrijk uit, heeft nog steeds een gasaansluiting nodig en maakt soms ook veel lawaai heb ik begrepen terwijl een elektrische CV ketel volkomen geluidloos is..
Voorlopig ben ik met mijn gasloze oplossing tevreden.
Reputatie 3
Badge +4
Het mooie weer lijkt een beetje voorbij te zijn en het stookseizoen heeft voor ons zijn intrede gedaan. Mijn intereese in een warmtepomp is daardoor weer actueel.
is er al wat bekend over de datum dat de Consumentenbond de resultaten kan presenteren van de hybride warmtepomptest die dit jaar uitgevoerd wordt?

groet
willem
Reputatie 7
Badge +7
Goede vraag @Willemke. In de aankomende Consumentengids (morgen valt het bij je op de mat) besteden we aandacht aan de hybride warmtepomp. Maar we hebben nog geen testresultaten! Deze zullen we naar verwachting in de eerste maanden van 2019 kunnen publiceren.
Reputatie 3
Badge +4
Bedankt voor uw snelle reactie, mevrouw Monique.
jammer dat de eerder in het jaar gedane toezegging - resultaten najaar 2018 - niet gestand kan worden gedaan. Edoch, liever wat later en een afgeronde testfase, dan snel publiceren zonder 'voldragen' testwerk.
Badge
Zie mijn positieve gebruikers ervaring over de Daikin/Intergas ketel op:

https://community.consumentenbond.nl/energie-11/daikin-warmtepomp-en-cv-17615?postid=82782
Reputatie 3
Badge +4
Dag Jac en anderen,
Ik heb je ervaring met de Daikin/ Intergas met belangstelling gelezen.
Behoudens de leeftijd van het huis zijn er flinke verschillen tussen ons beider situaties.
Wij verbruiken 1500 m3 gas, hebben vloerverwarming en ons elektriciteitsverbruik van 3200kW dekken wij net af met onze zonnepanelen.
Daardoor is ons rendement veel lager. Edoch, wat jij ook schrijft wil ik in het licht van het milieu en onze Groningers, minder gas verbruiken.
Ik hoef er niet aan te verdienen, quite spelen is meer dan voldoende, maar wij willen niet terug in comfort en bedrijfszekerheid.
Ook - generaliserend- is de geringe deskundigheid bij de installateurs voor mij ook nog wel een puntje.

Reageer