Consumentenbond.nl

Hybride cv ketel/ warmtepompToon eerste bericht

130 reacties

Badge
Ik heb sinds februari een 8kW Daikin Hybride warmtepomp. Vervanger voor mijn oude CV. Mijn leerpunten:
  • Alleen laten installeren door een specialist, een warmtepomp is geen CV ketel.
  • Bij vloerverwarming de verdeler aanpassen en hydraulisch neutraal maken ( pomp er uit, thermostaatklep er uit) anders geeft de Warmtepomp problemen en flowstoringen.
  • Als het even kan aansluiten op een aparte groep. Ik meet het opgenomen vermogen van deze warmtepomp continue en hij trekt pieken van rond de 3 Kw (!) heb een voorbeeldgrafiekje toegevoegd.
Zijn er nog meer mensen die ook actief het opgenomen vermogen meten? ben benieuwd of die van jullie dit ook doen. (legenda links = Kw). Dit is een dag in februari.


Tussen de E-pieken door gebruikt de warmtepomp ook gas:@ADoornbosch een van je leerpunten is dat bij vloerverwarming je de verdeler aanpast om deze hydraulisch neutraal te maken. Bedoel je hiermee dat een open RVS verdeler voldoende is in combinatie met de 8kW Daikin Hybride warmtepomp? Ik lees dat een open RVS verdeler het verwarmde water direct door de vloerverwarming stuurt, en deze dus niet terug gemengd dient te worden. Heeft de WP voldoende circulatie vermogen om een vloerverwarming van 30m2 te bedienen? Ik ben van plan om de WP op zolder te plaatsen en de vloerverwarming in mijn woonkamer aan te leggen (hoogte verschil ongeveer 7 meter).
Zolang je verdeler zelf niet mengt, aanvoer en retour zijn dus volledig gescheiden, maakt het fabrikaat niet uit. Er hoort dus ook geen pomp in de verdeler. Net even naar de open rvs verdeler gegoogeld, denk dat je daarmee goed zit.
Wel moet je er van uit gaan dat de WP een relatief lage aanvoertemperatuur levert en niet geschikt is voor traditionele radiatoren. Nieuwere radiatoren kun je overigens wel van een klein ventilatortje voorzien, maar heel veel hitte gaat dat niet oplevereg. Misschien iets voor de slaapkamer. Naar ik begrijp beperk je je tot vloerverwarming. . Geen probleem dus.

Jouw 30m2 is voor deze WP een eitje: ik verwarm er 140 m2 mee, houd een serre van 24 m2 vorstvrij. Geen probleem. Daarnaast levert deze hybride mijn warme tapwater. Je kunt dus met een kleinere WP ook goed uit de voeten. Ga er daarbij wel van uit dat je huis goed geisoleerd is.

Het hoogteverschil van 7 meter is geen probleen, de aanvoer en retour zijn even hoog en compenseren elkaar vwb het gewicht van de waterkolom.
Beste formleden,

Graag wil ik een discussie starten en ook met de consumentenbond inbegrepen. Wij hebben twee jaar een warmtepomp. Goede keuze zou je denken. Goedkoop qua energie rekening en lekker zuinig en goed voor het milieu.
Maar de werkelijkheid is anders! ieder jaar komt een monteur twee keer langs en zijn wij gemiddeld 500 eur per jaar EXTRA aan kosten kwijt. De warmtepomp is dus met inachtneming van deze kosten aanzienlijk duurder. Wat zijn jullie ervaringen?
Reputatie 6
Badge +6
Hoi @mw.van Laun ,

Van harte welkom op het forum en bedankt voor jouw vraag. Ik jouw vraag verplaatst naar een bestaande topic waar reeds een discussie loopt over warmtepompen.
Reputatie 7
Badge +6
Dit soort kosten evenals reparaties en vervangingen die niet onder garantie vallen , kunnen flink in de papieren lopen . Ook is het dure ding na een aantal jaren weer aan vervanging toe . Ik vraag me af of die soort kosten wel voldoende meegenomen worden bij berekening van het netto rendement. Doordat de technische kennis betreft nieuwe technieken achterloopt bij installateurs en er veel te weinig personeel is in deze branche , helpt ook al niet. Ik denk niet dat er al veel lezers zijn met een warmtepomp , maar stel reacties over de ervaringen zeer op prijs . De reacties tot nu toe zijn over het algemeen niet juichend te noemen.
Badge
In het verleden met alleen aardgas verwarming had ik de gewoonte om 's nachts de verwarming uit te doen.
Nu heb ik een hybride warmtepomp. Het aardgas verbruik is met circa 2/3 gedaald. Het stroom verbruik is zo'n 2500 kWh gestegen. Daarom heb ik zonnepanelen laten installeren (gehuurd).
Deze leveren circa 6000 kWh per jaar.
Om het gasverbruik verder terug te brengen heb ik gekeken of het gunstig is de verwarming 's nachts aan te laten. Daardoor hoeft de ketel 's morgens minder bij te springen om het huis weer op temperatuur te brengen.
Ik heb pas geleden de slimme meter aangesloten op de ICS-2000 controler van KlikAanKlikUit. Op de grafieken is het aardgas verbruik per uur of per dag te zien. Uit de metingen volgt dat het aardgas verbruik minder wordt als de verwarming 's nachts AAN blijft. Dat scheelt ca. 0.3 tot 1.0 m3 per dag.

PS Het verbruik van 0.02 m3 per uur is een waakvlam van een gashaard.

Het valt me op dat het stroomverbruik van de wp niet het maximum van 3 kW haalt. Het vermogen wordt waarschijnlijk begrensd doordat de water temperatuur aan zijn maximum zit.

Badge
Ik heb een warmtepomp (Mitsubishi) van type lucht-water. Deze maakt nogal wat herrie.
Nu kan ik daar een omhullende kist omheen laten zetten maar dat is nogal duur.
Heeft iemand ervaring met het terugdringen van geluiden?
Ik denk aan een geluidsremmende deken of plaat. Mogelijk ook aan binnenzijde van omhullende kast aan te brengen. De aanzuig en uitstroom openingen moeten natuurlijk enigszins open blijven.
Mijn warmtepomp staat onder afdak, dus droog.

Groeten

Hans
Reputatie 7
Badge +6
Beste @Ir H.J.M. Jansen , de herrie van de warmtepomp kan je isoleren door er een luchtdichte kast van platen omheen te maken of een luchtdicht hok te bouwen. De mate van de luchtdichtheid bepaalt de mate van luchtgeluid isolatie. Een deken sluit het geheel onvoldoende af.

Een kast van metalen platen of metselwerk haalt ongeveer 20 dB isloatie, een tweezijdige sandwichplaat met dichte vulling kan 39-52 dB isolatie halen mits de aansluitingen op de vloer en muur hermetisch luchtdicht zijn. De aan- en afvoer van lucht voor de pomp moet je dan via kanalen doen met een dichte wand. Een klepraampje is genoeg om de isolatie van de hele kast teniet te doen.
Badge +8
Hi @Ir H.J.M. Jansen , ik ben even zo vrij geweest om je vraag over warmtepompen te verplaatsen naar dit topic. In dit topic praten meer mensen over het geluid van een warmtepomp. Misschien heb je hier iets aan! 🙂
Badge
Beste @bpasma Je constatering over het gelijk houden van temperatuur dag en nacht is interessant. Ik had daar ook het een en ander over gelezen en het temperatuurverschil tussen dag en nacht klein gekozen. 19.0 gr/18.0 graden.
Maar misschien hangt het ook van de buitentemperatuur af.
Ik zie dat op maandag 3 dec. mijn wp de hele nacht heeft gedraaid tot 10 uur in ochtend! Het gasverbruik begon pas om 9 uur met 0,2 m3 daarna lager dan 0,05 m3 per uur.
totaal 0,5 m3 gas en 32 kwh per dag.
maar misschien zo net na weekend niet het juiste testmoment. Temp is dan op 20 gr. afgesteld overdag.
Als ik kijk naar bv donderdag dan in de nacht geen stroom, en om 7 uur opeens een piek gas van 1,4 m3. De uren erna allemaal lager dan 0,5 m3.
Die gaspiek zie ik vervolgens elke dag terug. Is een teken dat wp het niet alleen aankan.
Ik zal voor rest van week de temp overdag en nacht op 19,0 gr zetten.
Laat je het resultaat weten. Temp buiten deze week vrijwel constant denk ik.
Badge
Maar we moeten toch van het gas af van de milieukerk. Hybride gaat dan dus niet werken.
Badge
Beste @bpasma

Draai nu een week met temperatuur nacht en overdag gelijk.
Gasverbruik is aanzienlijk gedaald. Wel loopt de warmtepomp nu hele tijd door, ook ´s nachts.
Maar wat gelijkmatiger.
Heb 24 zonnepanelen die per jaar ca 6000 KWh leveren. Maar kreeg ik vroeger 1500KwH per jaar terug nu moet ik 1500 Kwh bijkopen. Maar wel tegen lager tarief zeker als belastingen op gas extreem worden verhoogd.
Ik kan nog kijken naar extra regelingsunit, aan te brengen op warmtepomp. Weet niet precies wat die doet. Ik ben er alleen bij gebaat als WP bijvoorbeeld dan in nacht op lager toerental gaat draaien zodat de overlast wat minder wordt.

Groeten
Hans Jansen
Bedankt Gerard voor je reactie,
Het is inderdaad zo dat er meerdere aanbieders zijn. Intergas / Daikin wordt ook regelmatig genoemd.
Mijn probleem is het gebrek aan goede informatie en de beperkte kennis bij de installateurs.
Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een beter milieu, maar zonder ellende van installateurs die er te weinig van weten in het geval van een storing.
Je opmerking over het terug ontvangen van de BTW na aanschaf van zonnepanelen is maar ten dele waar.
Onze panelen zijn op 19-6-2013 gefactureerd. De teruggave van de BTW is op 20-6- 2013 ingegaan. Ontdanks een briefwisseling heb ik de BTW niet terug gekregen. Ook na een uitspraak van de rechter dat de BTW heffing niet terecht was, blijft de belastingdienst vorlopig nog bij haar standpunt. Dit omdat een hoger beroep nog mogelijk is.
Met een warmtepomp ga je inderdaad aanzienlijk meer stroom gebruiken. Edoch, het opwekken van stroom gaat meer en meer zonder gebruikmaking van fossiele brandstoffen of nucleaire energie. Dus wat dat betreft lijkt mij dat minder belasten voor de wereld waarin wij leven.
Misschien heb je al meer reacties gehad maar het is dit jaar nog mogelijk om de btw over 2013 terug te krijgen (het is mij gelukt om die over 2012 terug te krijgen betaald in 2018 ) in n arrest uitspraak 17 dec 2017 (zeventien) is dat mogelijk gemaakt
Ik heb veel problemen met mijn Elga warmtepomp. Op de een of andere manier zorgt deze ervoor dat de Nefit-ketel iedere keer als je warm water hebt gebruikt opnieuw gaat opstarten. Dat duurt een paar minuten en dan is alles weer normaal. Maar als je net in die paar minuten onder de douche gaat staan heb je dus een koude douche. Dat probleem speelt al 3 jaar en de installateur krijgt het niet opgelost. Erg irritant!
Badge
Ik heb nu 4 jaar zonnepanelen en laatste 2 jaar een hybride warmtepomp.
Mijn gasverbruik is aanzienlijk gedaald. 2300 2293 1797 en 1125 m3
2015 2016 2017 2018
gas 2300 2293 1797 1125 m3
elec -1704 -933 707 1879 kWh
kosten 2436 2781 2841 2439 euro Dit zijn totaalkosten van variabele delen electra en gas.
Vooral laatste jaar (2018) zie ik dat de variabele totaalkosten weer op niveau zitten van de periode dat ik nog geen warmtepomp had!!
Had ik vroeger 4500 kWh over, nu verbruik ik 1880 kWh extra.
Ik heb mijn variabele gasprijs op € 1,40 en electra op € 0,46 gezet.
Ondanks dit grote verschil van 1 op 3 kom ik niet uit op lagere kosten.

Wat te doen?
Kan mijn warmtepomp uitzetten. Dan geen herrie en veel stroom terug.
Of met temperatuur spelen dag-nacht en de pomp in nacht niet laten draaien.

Groeten
Reputatie 7
Badge +5
@Ir H.J.M. Jansen schreef: "Ik heb mijn variabele gasprijs op € 1,40 en electra op € 0,46 gezet."

Die prijzen begrijp ik niet helemaal, die lijken 2 maal zo hoog als ik nu betaal voor de komende 3 jaar met een vast contract.
Hoe is die prijs opgebouwd?

Ik betaal voor een m3 gas € 0,73378 inclusief BTW en overheidsheffingen en voor elektra € € 0,21468 inclusief BTW en overheidsheffingen dit is de 2019 prijs, inclusief de verhoging van energiebelastingen.
Gas inclusief BTW exclusief overheidsheffingen € 0,31569 elektra inclusief BTW exclusief overheidsheffingen € 0,07222
Badge
Ik zie dat ik tarieven heb opgeteld.
Kom nu tot:variabele kosten (incl variabele overheidskosten):
Electra totaal normaaltarief variabele leveringskosten = € 0,1884 per kWh (incl BTW)
(teruglevering € 0,06 /kWh zonder BTW)
Gas (regio 3) variabele leveringskosten = € 0,598 / m3 incl BTW

Nu andere getallen maar afwijkend van wat jij zegt.
Dit zouden alle variabele kosten moeten zijn die gerelateerd zijn aan het verbruik.
Klopt dit met jouw optelling?
Badge
Ik kom nu met andere getallen. Zijn variabele kosten incl BTW
Teruglevering gerekend tegen € 0,07/kWh

JAAR 2014 2015 2016 2017 2018
electra 934,8 -119 -65 133 354
gas 1615 1375 1371 1075 673
totaal 2549 1256 1306 1208 1027

Dus inzet van WP in maart 2017 en heel 2018 geeft uiteindelijke verlaging van ca 20 %

Klinkt dat redelijk ?
Misschien nog wat fijntunen. Heb laatste 2 maanden nachttemperatuur gelijk gehouden aan dagtemperatuur. Misschien toch klein verschil instellen (0,17 tot 0,19 graden)

Groeten
Reputatie 7
Badge +5
@Ir H.J.M. Jansen Dit kunnen de goede cijfers zijn, die lijken veel op de scherpe contractprijzen in 2018.

Het kan zijn dat die cijfers nu iets hoger zijn in 2019 door de verhoging van de overheidsheffingen per 01-01-2019.
Ik zit nu iets hoger door een nieuw contract per 01-12-2018 voor 3 jaar.
Reputatie 3
Badge +4
Het is volgens mij deze maand precies een jaar geleden, dat de 'Consumentenbond' publiceerde dat ze - in samenwerking met dieverse andere relevante partijen - een vergelijkende test zouden gaan uitvoeren met hybride warmtepompen. In eerste instantie werd de bekendmaking van de resultaten verwact in het najaar van 2018. Dit werd vervolgens naar het voorjaar van 2019 verschoven. Gisteren lag de 'verse Consumentengids' op de deurmat en ik had gehoopt daarin iets over de test te kunnen lezen. Ik denk dat niet te hebben gezien.
Omdat in mijn beleving de interesse in hybride warmtepompen terrein wint lijkt het mij zinvol om de volgende vraag te stellen. :" Kunt en wilt u ons laten weten hoe de vlag erbij hangt met betrekking tot de test van hybride warmtepompen ?
Reputatie 5
Badge +5
@Willemke Zie de update van 21 maart in dit bericht. Het opzetten en organiseren van een dergelijke innovatieve test in de huidige markt is een forse uitdaging. Helaas hebben we daarbij flinke vertraging opgelopen.
Reputatie 3
Badge +4
Dag mijnheer Van der Wilt en anderen,

Dat er een fikse vertraging is opgelopen, was mij al duidelijk. Beter de tijd ervoor nemen en goed doen, dan afraffelen en half werk afleveren. Dit gezegd hebbende, wil ik mijn vraag nog eens herhalen.

"Kunt en wilt u ons laten weten hoe de vlag erbij hangt met betrekking tot de test van hybride warmtepompen ?
Reputatie 5
Badge +5
Beste Willemke,

Ik kan u verzekeren dat we hier, samen met het consortium van partijen dat u al noemde, hard aan werken. Helaas kan ik in dit stadium niet veel meer zeggen over hoe de vlag ervoor hangt dan ik al gezegd heb.
Reputatie 3
Badge +4
Dag mijnheer Van der Wilt,

Dien ik uit uw antwoord af te leiden dat er geen enkel vooruitzicht is over de te verwachten datum waarop de resultaten gepubliceerd zullen worden ?

Reageer