Consumentenbond.nl

Hybride cv ketel/ warmtepompToon eerste bericht

130 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Als het een uitdaging is met een vertraging en er hard aan gewerkt wordt zonder verder niet meer te kunnen zeggen, ook niet hoe de vlag erbij hangt, dan lijkt een datum op korte termijn zeker niet in beeld te zijn.
Reputatie 5
Badge +5
Klopt, dat staat ook in de update op het nieuwsbericht waar ik naar linkte in antwoord op Willemke.
Reputatie 3
Badge +4
Dag mijnheer Van der Wilt en anderen,

Ik denk dat ik mij dien te verontschuldigen.
in uw posting van gisteren, heb ik de link gemist, waarin u verwees naar het bericht van 21 maart. Goed en volledig lezen, deed ik dus niet. Ik kwam daar achter n.a.v uw laatste bericht.
Het blijft in mijn beleving jammer, dat de vertraging minimaal een jaar zal zijn. Temeer omdat de hybride warmtepomp nu echt actueel is bij de particuliere consument.
Reputatie 7
Badge +6
Oke . Ik begreep het al niet helemaal. Overigens duurt het nog jaren voordat we echt van het gas af moeten en het is de vraag of het verstandig is om nu al een warmtepomp aan te schaffen . De technische ontwikkelingen gaan erg snel en het overheidsbeleid verandert ook regelmatig. Verder is er bij installateurs nog niet veel kennis op dit gebied en zijn er ook nog veel te weinig installateurs . Persoonlijk vind ik het beter om nog even de kat uit de boom te kijken. Ongetwijfeld zijn op dit gebied de meningen verdeeld . Hangt ook af van hoe belangrijk we het milieu vinden en hoeveel geld we er voor over hebben . Niettemin kijk ik ook uit naar die test en ik houd de ontwikkelingen scherp in de gaten.
Reputatie 3
Badge +4
@e.t.wiersum,
Ja, het was een beetje dom van mij.
Een belangrijk argument voor ons om over te stappen is de leeftijd van - en de laatste tijd ook wat mankementen aan - onze inmiddels 24 jaar oude cv ketel. Nog een jaar doorgaan met een stijgend risico op een fatale storing vind ik niet echt aanlokkelijk.
Reputatie 7
Badge +6
Tja, kan me voorstellen dat dit een dilemma is. Ik heb drie jaar geleden toch maar voor een gewone combiketel gekozen , maar kleiner dan de oude omdat de woning goede isolatie heeft . Verder stoken we slim en zuinig , wat al met al ook flinke besparingen oplevert. Daardoor heb ik totdat deze ketel aan vervanging toe is , alle tijd om te kijken naar de ontwikkelingen op de energiemarkt en wat ik het beste kan doen.
Reputatie 7
Badge +6
Bedenk ook dat afhankelijk van de ontwikkelingen het aardgasnet misschien blijft bestaan voor transport van waterstofgas. De ketel is daarvoor tamelijk eenvoudig om te bouwen als dat in de toekomst nodig is.
Reputatie 3
Badge +4
mijnheer of mevrouw Wiersum,

Dank voor uw reacties.
Tsja, er zijn nogal wat scenario's denkbaar om comfortabel te wonen qua temperatuur.
Warmtepompen lopen in mijn beleving toch wat voor qua ontwikkeling t.o.v waterstof.
Een argument om te nijgen naar een warmtepomp, zijn onze positieve ervaringen met onze zonnepanelen (sinds 2013), de mogelijkheid om er nog enkele bij te plaatsen en het overschot aan elektriciteit dat we daarvan momenteel hebben.
Reputatie 7
Badge +6
Het nadeel van zonnepanelen is dan weer dat als je die stroom het hardste nodig hebt voor de warmtepomp , er vaak weinig of geen zon is. De ideale oplossing komt hopelijk nog afhankelijk van de toekomstige ontwikkelingen.
Reputatie 3
Badge +4
We zijn ondertussen weer ruim 5 maanden verder.
Is er al wat meer bekend over een datum wanneer we de resultaten van de hybride warmtepomptest mogen verwachten?
Badge +8
We zijn ondertussen weer ruim 5 maanden verder.
Is er al wat meer bekend over een datum wanneer we de resultaten van de hybride warmtepomptest mogen verwachten?

 

Hi @Willemke, nog even geduld helaas! We verwachten dat de resultaten in het voorjaar van 2020 gepubliceerd kunnen worden.

Reputatie 3
Badge +4

Dank u wel mevrouw.

Badge

Mijn installateur van de warmtepomp vroeg bij een onderhoudsbeurt naar de resultaten van  2 jr warmtepomp gebruik , waarna ik het voor hem op een rij heb gezet.

Mijn situatie is als volgt Een vrijstaand huis uit 1958 dat matig geïsoleerd is waar we met zijn tweeën wonen. Voor de warmtepomp gebruikten we ca 3500 kWh en 2800 m3 gas. Door plaatsen van 16 panelen en een Daikin 8kW hybride warmtepomp is nu het e-verbruik nog steeds 3000-3500 kWh maar het gasgebruik is nu 1300 m3. Ik heb de investeringen op een rijtje gezet in bijgevoegd spreadsheet en door wat te spelen met de verschillende situaties kom ik tot de volgende algemene conclusies

  • een hybride warmtepomp geeft >50% minder gasgebruik en dus ook een grote  besparing in CO2
  • financieel heeft de investering alleen zin als er ook veel zonnepanelen geplaatst worden of zijn de totale terugverdientijd is daarna 6-7 jaar ofwel 14% rendement Dit komt door de grote subsidie  en de saldering. Zonder panelen zakt het rendement naar 1,5 %. 

beslissings spreadsheet warmtepomp.xlsx

Reputatie 3
Badge +4

Dag Jac en anderen,

bedankt voor je reactie en het rekenblad.

Mag ik vragen naar je verdere ervaringen, zoals:

Is het comfort gelijk gebleven?

Verliep de plaatsing soepel?

Heb je storingen gehad?

Waar hangt of staat het buitendeel, en merk je daar wat van in de vorm van geluid of trillingen ?

groet

Willem

Badge

De ketel doet wat hij moet doen  Het comfort is gelijk tov de oude HR ketel. De installatie was niet bijzonder moeilijk ondanks dat het de eerste ketel was voor het bedrijf Daikin is langs gekomen voor de inbedrijfname. De buitenunit hoor je nauwelijks en er zijn in twee jaar geen storingen geweest.

Reputatie 3
Badge +4

Dank je wel voor je antwoorden Jac

Reputatie 7
Badge +6

Van het bouwbesluit mag er maximaal 50dB op de gevel staan en 35dB binnenshuis. Op de smartphone zit tegenwoordig ook een geluidsmeter. Dat zou ik nu hier ook zetten, hoeveel je dus binnen die eis blijft. Dus een meting 1 meter voor je tuindeuren binnen en een meting 1 meter voor je tuindeuren buiten.

Nu kan je het teveel aan stroom van je zonnecellen in de zomer op het net zetten en in de winter het tekort weer terugpakken van het net. Je parkeert het even, echt leuk toch. Maar de energiemaatschapijen vinden dat minder leuk, 's zomers lage toeren en 's winters op volle kracht of meer. Als ze straks gaan belasten wat je in de zomer op het net zet, dat ze je dan ondernemer gaan noemen en ook btw gaan heffen, ik heb daar helemaal geen vertrouwen in. Ik heb geen tractor om naar het Malieveld te rijden. Ik moet dus scherper kijken wat ze gaan doen.

Ik lees vandaag dit in de krant .

 

Badge

Ik zie dat de consumentenbond  alleen gasketels test, terwijl er nog een tussen stap is voor de woningen van voor 2000, dat is de hybride ketel.

Ik heb zo'n ketel en is een perfecte oplossing voor de paar maal per jaar dat het vriest en de gasketel nog even bij springt.

En voor een gezin van 2 personen gebruik ik alleen gas voor douchen dat kost mij maar 0,25 m³ gas per keer.

Reputatie 3
Badge +2

@Gebruiker1577361240 ?? Hybride ketels? Ik ken de combinatie van een normale HR-ketel met een kleine warmtepomp als zgn. hybride oplossing. (in NL ook aangeboden/bekend als ELGA)

Ik snap je toevoeging in deze context niet: 0,25 m³ per douchebeurt - so what? Dat lukt ook met een normale cv-ketel, al dan niet HR.

En hoezo “tussenstap” voor woningen van voor 2000? - Leg uit!

Het lijkt me trouwens niet goed mogelijk om de verschillende hybride oplossingen te testen. Te veel variaties.

 

Enkele vragen over je “ELGA”:

Al terug verdiend?
Hoeveel gas gereduceerd?

Badge

We hebben een Daikin Altherma hybride instalatie, we hebben deze vorig jaar maart  geïnstalleerd dat is goed te zien

in de bovenste grafiek. De tweede grafiek  geeft het gas gebruik van de afgelopen week weer. Het gas gedeelte v.d. installatie wordt rond 2°c actief, dat is deze winter sporadisch voorgekomen.

De warm water voorziening van de unit wordt alleen gebruikt voor douchen.

De buiten unit heeft bij  het maximale toerental een geluids niveau van 45 db gemeten op een afstand van 3 meter.

 

 

 

 

 

Reputatie 3
Badge +2

@Gebruiker1577361240 Een heel mooie reductie van je gasverbruik voor cv! Het was natuurlijk ook een stuk warmer in vergelijking met het vorige stookseizoen (ca. 8% minder graaddagen) en maar enkele dagen een beetje onder de  0°C.

Wat is het extra stroomverbruik van de warmtepomp tot nu toe? Met welke temperaturen stook je (aanvoer en retour)? - Hoe warm stook je de vertrekken? - Doe je nog aan nachtverlaging?

Welk deel van de “unit” voorziet trouwens in de warmwaterbehoefte voor het douchen? Waarschijnlijk toch alleen de HR-ketel?

Maar als ik het gasverbruik over de maanden heen bekijk heb je toch wat meer gas voor verwarming nodig als ik zou verwachten.

Als je wat meer gegevens van andere (hybride) installaties wilt bekijken/vergelijken:

tweakers.net - Lucht/Waterwarmtepompen - monitoring

Badge

Als voorbeeld in Januari hebben wij € 147 minder totale energie kosten gehad dan vorig jaar januari.

Het gasverbruik is voor 90% gebruikt voor douchen en de wastafels in de badkamer. De eerste 3 maanden van 2019 had ik nog geen warmtepomp zie de tabel. Voor een gezin van 2 personen is het niet rendabel om te investeren in zonnecollector voor warmwater.

En door de keuze van hybride ben ik altijd verzekerd van goede verwarming, voor een huis van klasse B (2019).

De woonkamer wordt 21°c verwarmt de themperatuur van het toevoer en retour water varieert na gelang de warmte vraag en buitentemperatuur, bij het gebruik van een warmtepomp heeft nacht verlaging geen zin.

We zijn erg tevreden met de Daikin Alterma die is uitgerust met een Intergas HR ketel, hij is bijna een jaar geleden geplaatst en niets meer aan ingesteld. 

Reputatie 3
Badge +2

Voor de specifieke combinatie Daikin warmtepomp + Intergas HR-ketel is er een topic op tweakers.net met ervaringsberichten (soms vrij technisch).

Reputatie 7
Badge +7

Ik zie dat de consumentenbond  alleen gasketels test, terwijl er nog een tussen stap is voor de woningen van voor 2000, dat is de hybride ketel.

Ik heb zo'n ketel en is een perfecte oplossing voor de paar maal per jaar dat het vriest en de gasketel nog even bij springt.

En voor een gezin van 2 personen gebruik ik alleen gas voor douchen dat kost mij maar 0,25 m³ gas per keer.

Hi @Gebruiker1577361240,

Bedankt voor je bericht! Omdat er al een topic bestaat over hybride cv-ketels heb ik je topic met bijbehorende reacties hier naartoe verplaatst.

Reputatie 3
Badge +4

Beste allemaal,

als ik mij niet vergis, was het in mei 2018 dat de Consumentenbond aankondigde dat ze van start gingen met een onderzoek naar de prestaties van verschillende merken hybride warmtepompen. Dit in samenwerking met Gasunie, de Hanzehogeschool, TNO en nog enkele andere partijen.  Het lijkt dat het niet echt voorspoedig gaat. Al enkele keren werd de datum waarop de resultaten zouden worden gepubliceerd uitgesteld. Ook tussentijdse rapportages heb ik niet gezien. Het is jammer dat er weinig over de voortgang gemeld wordt, temeer daar het in mijn beleving een actueel onderwerp is.  Ik heb mij ondertussen bij verschillende bedrijven en instanties geïnformeerd over een all electric warmtepomp. Dit blijkt voor ons huis -vrijstaand met bouwjaar 1950- geen slimme keuze. Één installateur was zelfs zo stellig dat hij zei :” U staat op het punt om een heel dure desillusie met louter teleurstellingen te kopen”. Om deze reden ben ik terug bij af en wil daarom een hybride ketel aanschaffen. Als ik dan bij de bepaling van mijn keuze, gebruik zou kunnen maken van gedegen onderzoek door deskundigen, is dat welkom, dus laat de resultaten onderhand maar komen Consumentenbond !

Reageer