Consumentenbond.nl

Hybride cv ketel/ warmtepompToon eerste bericht

130 reacties

Badge

Mijn Nefit moest na 18 jaar vervangen worden vanwege een lekke boiler.
Ik heb gekozen voor een hybride warmtepomp.
Ik heb twee opties bekeken:

  • DAIKIN Altherma. 8 kW warmptepomp met Intergas CV. Geen koeling.
  •  
  • ELGA warmtepomp met willekeurige CV, bijvoorbeeld Intergas.

Technisch gezein ging mijn voorkeur uit naar de DAIKIN, maar financieel scheelt het een paar duizend euro.
De Elga bespaart veel minder. Behalve de kleiner capaciteit van 5 kW stopt de wp wanneer het buiten lager dan 4 graden is (vanwege ijsvorming). De DAIKIN draait door to -25 graden!.
Ik heb sinds 3 maanden de DAIKIN Altherma. Kosten circa 5300 euro (inclusief 1900 euro subsidie). Ik heb gewone radiatoren in mijn huis van 1999. Door de redelijke isolatie van de woning worden de radiatoren maar handwarm. De wp kan het water tot ca. 45 graden opwarmen. Daarboven wordt door de ketel gedaan.
Ik heb het gasverbruik van het verleden omgerekend naar m3/graaddag. Dat was 0.52 m2/graaddag. Met de DAIKIN is het verbruik 0.16 m3/graaddag. Dus een besparing van 68%.
Hoeveel neemt het elektriciteit verbruik toe? 1 m3 gas is ongeveer 31,000 kJ. Dat is ongeveer 8.6 kWh warmte. Het rendement van de wp is gemiddeld 400 %. Dan heb je voor 1 m3 gas 8.6/4=2.15 kWh elektriciteit nodig.

De installatie van de DAIKIN ging goed, maar de inbedrijfstelling en inregelen minder.
Mijn installateur was geen DAIKIN dealer. Uiteindelijk is de service monteur van DAIKIN geweest. Die heeft de kamertempertuur regeling ingesteld.
Ik vind dat de DAIKIN nog wel een paar onvolkomenheden heeft:

  • Vorstbeveiliging van het CV water slaat aan als het buiten kouder dan 4 graden is. Dat is vervelend omdat dan de maximale waterdebiet door de radiatoren wordt gejaagd. M.i. is dat onzin als de binnenunit van de wp in een vorstvrije ruimte staat.
  • De kamertempertuurregeling heeft een hysteresis van een 0.5 graad. Daardoor kan de wp uren uitstaan omdat de kamertemperatuur eerst 1 graad moet zakken voordat de wp weer start.

 

 

Ik heb de Daikin Altherma (monoblock met Intergas) nu bijna een jaar naar tevredenheid. We hebben over de maand  januari  € 147 minder energie kosten dan vorig jaar januari. Ik heb de regeling eerst via de kamerthermostaat geregeld maar dan heeft men een hyserese va 1°c want de installatie moduleert niet via de thermostaat, dus nu via de buiten temperatuur geregeld dan moduleerd de installatie.

 

 

Badge

Ik heb de Daikin Altherma (monoblock met Intergas) nu bijna een jaar naar tevredenheid. We hebben over de maand  januari  € 147 minder energie kosten dan vorig jaar januari. Ik heb de regeling eerst via de kamerthermostaat geregeld maar dan heeft men een hyserese va 1°c want de installatie moduleert niet via de thermostaat, dus nu via de buiten temperatuur geregeld dan moduleerd de installatie.

Ik heb een simpele vraag. Ik wil airco aanschaffen en kom, op zoek naar informatie, bij warmtepompen uit. Veel warmtepompen zijn ook in staat te koelen. Alleen...bij de hybride warmtepomp kan ik die informatie niet vinden. Is het überhaupt mogelijk om met een hybride warmtepomp ook te koelen?

Reputatie 3
Badge +4

Dag mijnheer Walet en anderen,

Ik denk dat dat inderdaad niet duurzaam of economisch kan.

Met een lucht- lucht warmtepomp kan het vaak wel, omdat de koude lucht rechtstreeks het vertrek in wordt geblazen zonder het  tussenmedium water en omdat een deel van de lucht gerecirculeerd wordt.

Bij een full electric warmtepomp kan het - zeker bij die met een bodembron - ook omdat  in de zomer het grondwater wat door de vloerverwarming wordt gepompt een lagere temp heeft dan de woonruimte. Het voordeel is, dat er geen compressor  hoeft te werken om het water af te koelen.

Dit is gelijk het probleem bij een full wlectric lucht- water en ook bij een hybride warmtepomp. Net als bij een koelkast of airco, zal een compressor middels een warmtewisselaar het water zodanig terug moeten koelen dat het effect heeft op de temp. in de woonruimte. Ik vermoed dat dit niet kosteneffectief kan, omdat de buitentemp veel hoger is dan de grondwatertemp en daar moet per slot van rekening de warmte uit het huis worden overgedragen.

Dit volgens mij, als relatieve leek in deze.

Hartelijk dank Willemke voor de duidelijke informatie. Is dan eigenlijk een lucht/lucht warmtepomp niet hetzelfde als een airconditioner met buiten/binnen unit?

Reageer