Consumentenbond.nl

Hybride cv ketel/ warmtepomp


Reputatie 3
Badge +4
Betse allemaal,
Ik denk dat het aan de relatief geringe belangstelling ligt, dat onze 'Consumentenbond' (nog) geen test heeft uitgevoerd naar hybride warmtepompen. Dit zijn warmtepompen voor de verwarming en warmwaterbereiding van een woning.
Deze warmtepompen halen warmte uit de omgevingslucht en werken dit op naar een bruikbare temperatuur die voldoende is om een huis te verwarmen. Eigenlijk een omgekeerde koelkast dus qua werking.
Indien de warmtevraag groter is dan wat de warmtepomp kan leveren, springt de gasgestookte CV ketel bij. De CV ketel springt ook bij als de buitentempe zo laag is dat de warmtepomp er onvoldoende warmte uit kan halen.
Onze Nefit HR ketel is 23 jaren oud. Hoewel hij nog goed functioneert, wil ik het noodot niet tarten. Daarom wil ik gaan vervangen. Het liefst zou ik een hybride warmtepomp aanschaffen, maar er is zo weinig deugdelijke info over dat ik erg twijfel. Ook in de verwarmingsbranche lopen ze in mijn beleving niet warm voor deze vorm .
- Overweegt de Consumentenbond om een test uit te voeren naar het door mij gewenste systeem ?
- Als er leden zijn die ervaring hebben met lucht/water hybride warmtepompen, zouden die dan misschien hun ervaringen willen delen?

148 reacties

Badge

Mijn Nefit moest na 18 jaar vervangen worden vanwege een lekke boiler.
Ik heb gekozen voor een hybride warmtepomp.
Ik heb twee opties bekeken:

  • DAIKIN Altherma. 8 kW warmptepomp met Intergas CV. Geen koeling.
  •  
  • ELGA warmtepomp met willekeurige CV, bijvoorbeeld Intergas.

Technisch gezein ging mijn voorkeur uit naar de DAIKIN, maar financieel scheelt het een paar duizend euro.
De Elga bespaart veel minder. Behalve de kleiner capaciteit van 5 kW stopt de wp wanneer het buiten lager dan 4 graden is (vanwege ijsvorming). De DAIKIN draait door to -25 graden!.
Ik heb sinds 3 maanden de DAIKIN Altherma. Kosten circa 5300 euro (inclusief 1900 euro subsidie). Ik heb gewone radiatoren in mijn huis van 1999. Door de redelijke isolatie van de woning worden de radiatoren maar handwarm. De wp kan het water tot ca. 45 graden opwarmen. Daarboven wordt door de ketel gedaan.
Ik heb het gasverbruik van het verleden omgerekend naar m3/graaddag. Dat was 0.52 m2/graaddag. Met de DAIKIN is het verbruik 0.16 m3/graaddag. Dus een besparing van 68%.
Hoeveel neemt het elektriciteit verbruik toe? 1 m3 gas is ongeveer 31,000 kJ. Dat is ongeveer 8.6 kWh warmte. Het rendement van de wp is gemiddeld 400 %. Dan heb je voor 1 m3 gas 8.6/4=2.15 kWh elektriciteit nodig.

De installatie van de DAIKIN ging goed, maar de inbedrijfstelling en inregelen minder.
Mijn installateur was geen DAIKIN dealer. Uiteindelijk is de service monteur van DAIKIN geweest. Die heeft de kamertempertuur regeling ingesteld.
Ik vind dat de DAIKIN nog wel een paar onvolkomenheden heeft:

  • Vorstbeveiliging van het CV water slaat aan als het buiten kouder dan 4 graden is. Dat is vervelend omdat dan de maximale waterdebiet door de radiatoren wordt gejaagd. M.i. is dat onzin als de binnenunit van de wp in een vorstvrije ruimte staat.
  • De kamertempertuurregeling heeft een hysteresis van een 0.5 graad. Daardoor kan de wp uren uitstaan omdat de kamertemperatuur eerst 1 graad moet zakken voordat de wp weer start.

 

 

Ik heb de Daikin Altherma (monoblock met Intergas) nu bijna een jaar naar tevredenheid. We hebben over de maand  januari  € 147 minder energie kosten dan vorig jaar januari. Ik heb de regeling eerst via de kamerthermostaat geregeld maar dan heeft men een hyserese va 1°c want de installatie moduleert niet via de thermostaat, dus nu via de buiten temperatuur geregeld dan moduleerd de installatie.

 

 

Badge

Ik heb de Daikin Altherma (monoblock met Intergas) nu bijna een jaar naar tevredenheid. We hebben over de maand  januari  € 147 minder energie kosten dan vorig jaar januari. Ik heb de regeling eerst via de kamerthermostaat geregeld maar dan heeft men een hyserese va 1°c want de installatie moduleert niet via de thermostaat, dus nu via de buiten temperatuur geregeld dan moduleerd de installatie.

Ik heb een simpele vraag. Ik wil airco aanschaffen en kom, op zoek naar informatie, bij warmtepompen uit. Veel warmtepompen zijn ook in staat te koelen. Alleen...bij de hybride warmtepomp kan ik die informatie niet vinden. Is het überhaupt mogelijk om met een hybride warmtepomp ook te koelen?

Reputatie 3
Badge +4

Dag mijnheer Walet en anderen,

Ik denk dat dat inderdaad niet duurzaam of economisch kan.

Met een lucht- lucht warmtepomp kan het vaak wel, omdat de koude lucht rechtstreeks het vertrek in wordt geblazen zonder het  tussenmedium water en omdat een deel van de lucht gerecirculeerd wordt.

Bij een full electric warmtepomp kan het - zeker bij die met een bodembron - ook omdat  in de zomer het grondwater wat door de vloerverwarming wordt gepompt een lagere temp heeft dan de woonruimte. Het voordeel is, dat er geen compressor  hoeft te werken om het water af te koelen.

Dit is gelijk het probleem bij een full wlectric lucht- water en ook bij een hybride warmtepomp. Net als bij een koelkast of airco, zal een compressor middels een warmtewisselaar het water zodanig terug moeten koelen dat het effect heeft op de temp. in de woonruimte. Ik vermoed dat dit niet kosteneffectief kan, omdat de buitentemp veel hoger is dan de grondwatertemp en daar moet per slot van rekening de warmte uit het huis worden overgedragen.

Dit volgens mij, als relatieve leek in deze.

Hartelijk dank Willemke voor de duidelijke informatie. Is dan eigenlijk een lucht/lucht warmtepomp niet hetzelfde als een airconditioner met buiten/binnen unit?

Nu de zomer voorbij raakt, tijd om na te denken over de verwarming voor het komende stookseizoen. Ik heb nog flink wat kWh over van mijn zonnepanelen, mijn HR ketel raakt aan het eind van zijn leeftijd en ik wil mijn huis stap voor stap verduurzamen. Ik heb een huis uit 1997 dat goed is geïsoleerd, vloerverwarming heeft en dus ben ik toe aan een hybride warmtepomp (HR CV met een warmtepomp).

Ik heb links en rechts aan verschillende partijen een offerte gevraagd en ben geschrokken van het gebrek aan wil en aan kennis van ervaren CV installateurs. Ze geven meestal niet thuis en als ze een offerte afgeven, lees ik daaruit vooral ‘We doen het liever niet, maar als je persé wil leveren we je een warmtepomp tegen de hoofdprijs’.

Ik heb nu een echte ‘hybride warmtepomp specialist’ gevonden die zich helemaal richt op mijn soort vraag: Heattransformers. Ze werken landelijk en lijken werkelijk kennis van zaken te hebben. Kortom, het lijkt een eenhoorn in deze markt. Heeft iemand ervaring met deze firma? En zo ja, welke ? 

Reputatie 3
Badge +4

Beste allemaal,

Als de Consumentenbond zijn toezegging nakomt, komt er dit najaar de publicatie van een test van hybride warmtepompen /cv ketels.

Dit zal waarschijnlijk niet veel zeggen over de dealers cq installateurs, maar ik kijk er met belangstelling naar uit.

@ J. Biggelaar.

Voor wat betreft de kennis, kunde en bereidwilligheid van de installateurs heb ik vergelijkbare ervaringen

Ervaring met Vaillant geoTHERM 3kW warmtepomp.

Ik heb deze warmtepomp laten installeren. Ben op zich wel tevreden echter produceert deze warmtepomp dermate grote vibraties dat er een lage toon (brom geluid) in ons huis hoorbaar is. De warmtepomp is bevestigd aan een stenen (spouw) muur in de garage en de brom toon was duidelijk hoorbaar in de aanliggende keuken/woon kamer. De installateur heeft de warmtepomp nu met behulp van dempers aan de muur bevestigd en daarmee de resonantie geisoleerd waardoor het brom geluid verdwenen is. Kosten hiervoor wel €320 excl. BTW excl. montage. Dus hou hiermee rekening in je budget. Enige compensatie vanuit Vaillant is achterwege gebleven.

Reputatie 3
Badge +4

Dag mijnheer Zijlmans en anderen,

Hartelijk dank voor uw bericht. Ik denk dat het belangrijk is om ervaringen als die van u, te kunnen lezen. Hierdoor wordt de - broodnodige - kennis over warmtepompen stukje bij beetje opgebouwd. 

Groet

willem

 

Reputatie 4
Badge +2

@Willemke  Zeker belangrijk om de kennis over warmtepompen bij consumenten bij te spijkeren, maar veel belangrijker is het om de kennis bij de NL installatiebranche op te krikken.
En dat duurt nog jaren, geloof me.

Reputatie 3
Badge +4

Beste allemaal,

ik denk dat mijn verwachtingen over de uitgevoerde test van de ‘Consumentenbond’ - en de daarmee samenwerkende instellingen - over de hybride warmtepomp, wat te hoog gespannen waren, want de publicatie in de gids valt mij wat tegen.

In mijn beleving staan er algemeenheden in en mist het verslag wat diepgang. Ik denk weinig gelezen te hebben over bouwkwaliteit, eventuele storingen of mankementen die opgetreden zijn, de afmetingen van de verschillende toestellen. Ook denk ik te missen hoe en wat er nou precies getest is. Voor mijn gevoel zijn er geen conclusies getrokken, of kritische opmerkingen gemaakt. Wat zijn bijvoorbeeld de voorwaarden om bij Bosch aanspraak te kunnen maken op de 5 jaren garantie ? Het lijkt er voor mij een beetje op, dat de  Consumentenbond wat concessies heeft moeten doen aan de kritische wijze  waarop ze gebruikelijk testen en verslag uitbrengen. Dit misschien  vanwege de samenwerking met andere partijen bij deze test ?

@Willemke 

Ik denk dat u met bouwkwaliteit en storingen en mankementen eigenlijk op zoek bent naar het aloude gegeven welke is nou de beste voor z'n geld en gaat mij jarenlang onderhoudsvrij dienen, en dat komt eigenlijk nooit aan de orde omdat het niet te testen valt anders dan door een apparaat jaren te gebruiken en te kijken hoe lang hij meegaat. En dan is N óók maar 1 of 2. De vraag komt ook regelmatig terug bij zaken als E-bikes, laptops en wasmachines. Alleen bij auto's loopt er een langdurig permanent onderzoek naar gebruikerservaringen met reparaties.

Reputatie 3
Badge +4

Dag meneer Deen en anderen,

Dank voor uw reactie. De test is in mei 2018 begonnen, dus ik denk dat er meer over te melden was geweest dan wat nu gepresenteerd wordt, ondanks het gegeven dat de test gaandeweg overgedaan of gewijzigd werd.

zoals ik eerder schreef, waren mijn verwachtingen misschien niet realistisch.

Reputatie 5
Badge +5

@Willemke Ik denk inderdaad dat uw verwachtingen niet helemaal realistisch waren. Zoals @A. Deen terecht opmerkt zijn mankementen bij dit soort apparaten niet door ons te testen. Bij cv-ketels doen we dit dus ook niet, en nu bij warmtepompen ook niet. Wel hebben we bij cv-ketels, net als bij de auto's, een langlopend onderzoek naar de gebruikerservaringen/levensduur, dat ook meeweegt in het testoordeel. Maar bij warmtepompen die pas net op de markt zijn kan dat natuurlijk niet. Dat het project in 2018 begon betekent niet dat de warmtepompen in kwestie aan een jarenlange test onderworpen zijn. Zoals ik al in de gids schreef zaten er wat dingen tegen en moesten we dus opnieuw beginnen. En veel van de modellen waarover we nu hebben gepubliceerd zijn korter dan een jaar geleden pas op de markt gekomen. Een en ander heeft werkelijk niets te maken met het feit dat we met meerdere partijen samen dit project uitgevoerd hebben. Integendeel: warmtepompen testen is zo duur, dat we zonder deze samenwerking nog minder uitgebreid zouden hebben kunnen testen. 

Reputatie 7
Badge +6

Installateurs die naast levering tevens een flinke ervaring hebben met onderhoud en reparatie van de gangbare merken ketels , airco's , warmtepompen etc zouden die zeer waardevolle kennis met ons kunnen delen over kwaliteit en levensduur . Als ze dat willen . Ben op die manier wel wat , maar niet veel te weten gekomen . Ongetwijfeld omdat ze geen ruzie willen riskeren met hun eigen leveranciers en klanten . Misschien kan en wil CB dergelijke info anoniem verzamelen ? Zou zeer nuttige info opleveren voor consumenten . Of is deze mogelijkheid niet haalbaar wegens juridische en praktische bezwaren ? 

Reputatie 5
Badge +5

@E.T. Wiersum we hebben wel eens aan deze optie gedacht. Onze Britse collega's doen dat. Maar mijn ervaring is dat de merkvoorkeuren van cv-ketelinstallateurs nogal afhangen van met welke merken zij werken. Beetje kip-ei verhaal zou je kunnen zeggen. Ze krijgen bijvoorbeeld trainingen van fabrikant X. Logisch dat ze dan het onderhoud van ketels van X handiger vinden, en eerder positief zullen zijn over die apparaten, dan die van Y. Het lijkt me dus niet goed mogelijk om op deze manier een objectief vergelijkend oordeel te krijgen. En voor cv-ketels hebben we dus wel het eigen panelonderzoek, waarin gebruikers vragen over leeftijd, onderhoud en tevredenheid van hun (vorige) toestel beantwoorden. Voor warmtepompen hebben we dat nog niet, er zijn natuurlijk nog weinig consumenten die al jarenlang ervaring hebben. Maar voor de (nabije) toekomst is zoiets misschien wel een goed idee.

Reputatie 7
Badge +6

Hun eigen merk of merken zullen ze niet snel afkraken , @Peter van der Wilt . Toch kan er  wel een redelijk betrouwbaar beeld ontstaan bij voldoende reacties denk ik . Als een grote groep een bepaald mankement noemt van een bepaald type of een tegenvallende levensduur , kan dat zeker wel voor waar aangenomen worden , lijkt me . Het helpt als de deelnemers anoniem blijven opdat ze geen moeilijkheden met hun baas of fabrikant krijgen door hun eerlijkheid . Soms is het probleem zo groot , dat het algemeen bekend raakt zoals bij bepaalde modellen van Agpo Ferroli . Zelf heb ik een Radson combiketel vervroegd moeten afdanken omdat hij bijna onmogelijk goed te onderhouden was en daardoor onveilig . Was ook bekend in de branche .

Geluidsnormen voor Warmte Pompen zijn veranderd:

Beste consumentenbond en leden,

Al deze warmte pompen hebben een een geluidsvermogen van 55 dba of meer. Sinds 1 januari zijn er nieuwe geluidsnormregels in Nederland voor warmtepompen o.a. niet meer van 45dba overdag op de erfgrens en s’avonds niet meer dan 40DBa. In Duitsland gelden de normen van 30 DBa overdag en s’avonds. Daar beseft men wat geluidsoverlast betekent voor het menselijk welzijn in buurten waar veel mensen dicht op elkaar wonen. Nederland heeft dankzij de lobby's van de industrie een compromis gemaakt maar in mijn ogen zou er een Europese geluidsnorm regeling moeten komen die meer aansluit bij onze buurlanden. 

Dus wacht met investeren  in warmte pompen ga eerst goed isoleren en hou in de gaten wat de gemeente gaat doen. Want rond juli moeten zijn voor hun gemeente en de hun wijken en buurtschappen een soort stappenplan presenteren over de gasvrije gemeente. in de toekomst.

Reputatie 7
Badge +6

Het is wel algemeen bekend denk ik dat de zakenwereld ongezond veel invloed op de regering uitoefent . Hoog tijd dat de belangen van consumenten veel meer aandacht krijgen . Geluidsoverlast wordt vaak genoemd . Niet alleen de buren , maar ook de eigenaar kan daar hinder van hebben en dat moeten we niet willen . Gewoon nog even wachten tot die dingen naar verwachting beter en stiller worden en we ook weten wat de plannen van de gemeenten zijn . Zeer terecht opgemerkt door @WAJ Janssen .

Reputatie 5
Badge +5

@E.T. Wiersum @WAJ Janssen Het kan zijn dat de Duitse normen iets strenger zijn. Maar weten we ook hoeveel mensen in Nederland tot nu toe werkelijk geluidsoverlast van een buitenunit hebben, en wat de bijbehorende dB(A) waarden op de erfgrens zijn? Je hoort toch vaak dat men helemaal geen overlast ervaart. En waar die overlast er wel is, liggen die dB(A) waarden misschien wel boven de vanaf nu (april 2021) geldende grenzen. 

Ook de conclusie, die ik her en der tegenkom, dat alle geteste warmtepompen niet aan de eis voldoen is te kort door de bocht. Wij hebben op vollast gemeten, dus onze test was meer ‘worst case’ dan de standaard test. Een van de toestellen kwam op 53dB(A). Anderen hoger, maar het geluid neemt heel sterk af met de afstand. Op een paar meter afstand zit je met een buitenunit die 59 dB(A) produceert dus misschien ook wel goed. Als dat niet gaat is een geluidsdempende omkasting, die we ook getest hebben, misschien nog een optie.

Andere tips over voorkomen van geluidsoverlast staan hier. Inclusief het advies om in sommige situaties inderdaad gewoon niet voor een warmtepomp met buitenunit te kiezen. Dan kan een ventilatiewarmtepomp of bodemwarmtepomp misschien uitkomst bieden. En natuurlijk hoeft niet iedereen (en al helemaal niet tegelijk) aan de warmtepomp!

Reputatie 7
Badge +6

Ik wacht nog wel even . :thinking:   :wink:

Het afnemen van het geluid op een afstand is afhankelijk van de woonbebouwingssituatie. Bij veel rijtjeswoning is de erfgrens  beperkt tot enkele meters en is de kans de geluidsoverlast veel groter. Verder is het effect van resonantie geluidversterking eveneens veel hoger bij een aantal van warmtepompen die in de directe woonomgeving tegelijkertijd draaien in een buurt. Vooral in de  nachtelijke uren met de norm van 40dba kan dit een geluidsversterkende overlast veroorzaken. Met een open raam slapen is dan niet meer mogelijk ( in de zomer). Tevens is het omgevingsgeluid in een buurt veel minder dan overdag hierdoor is de overdraagbaarheid  groter en hinderlijk dan overdag.  Weg nachtrust.  Het is jammer dat er nog weinig testen zijn geweest in buurtschappen. Bv. laat de DCMR , TNO of andere onafhankelijke instantie een proefopstelling maken voor bv 5 warmtepompen in een rij van vijftien woningen. Ik ben dan benieuwd wat de resultaten zijn.      

Reputatie 7
Badge +6

Zeer zeker zullen er grote verschillen kunnen zijn door meerdere factoren . Strengere eisen kunnen in sommige gevallen  mogelijk nog niet streng genoeg blijken te zijn . Werk aan de winkel voor de fabrikanten om ze zo geruisloos mogelijk te maken . Zal vrees ik kostenverhogend werken , maar minder duur zijn dan een geluiddempende kast er extra bij kopen . Alles wat nieuw is wordt gewoonlijk op den duur beter en goedkoper als het een massaproduct gaat worden . Nog een reden om niet te snel een warmtepomp te willen .

Reageer