Beantwoord

Hybride warmtepomp nu: Ja of Nee

 • 3 October 2022
 • 28 reacties
 • 896 Bekeken

Ik sta op het punt om een aanbetaling te moeten doen voor een Remeha Elga Ace warmtepomp. Dat leek tot voor kort een goede keuze omdat we ook 21 zonnepanelen hebben die 4,2 mWh leveren op jaarbasis. Echter gezien de huidige (?) vormgeving van het energieplafond vrees ik dat dit een slechte investering wordt en ik er zelfs geld op toe ga leggen. Zou U momenteel in een warmtepomp investeren?

icon

Beste antwoord door Harrie LPP 3 October 2022, 09:59

Bekijk origineel

28 reacties

Reputatie 7
Badge +5

dat plafond is een korte termijn actie, een warmtepomp en zonnepanalen doe je voor veel langere tijd. Het eventueel negatieve effect van het plafond is dus beperkt en wordt mogelijk ook nog wel bijgesteld

Hoeveel van die 4,2 MWh aan panelenstroom verbruik je aan andere dingen? De rest is toch ‘gratis’ voor je warmtepomp beschikbaar voor zolang je mag salderen? Bovendien drukt dit je verbruik zodat je minder gauw aan het plafond komt. M.a.w. als het plafond 1200 kWh wordt is jouw persoonlijke plafond 1200 + 4200 = 5400 kWh.

(In de hoop dat je panelen 4,2 MWh opbrengen en niet 4,2 mWh 😉 )

Reputatie 6
Badge +3

@A.F.M. Stabel  Een energieprijsplafond, in welke vorm dan ook, is een soort noodnagel en beperkt houdbaar, zoals hierboven al genoemd. Misschien wordt het “plafond” al in het voorjaar 2024 weer weggehaald?

Ik persoonlijk zou nu meteen in een all-electric warmtepomp kunnen en willen investeren, ware het niet dat de installatie capaciteiten beperkt zijn (lange levertijden, beschikbaarheid installateurs).

P.S.: Trouwens, ik ga er van uit dat de 21 panelen minimaal 4,2 MWh leveren,
4,2 mWh (milliWattuur) is toch van een andere orde van grootte😂.

 

Reputatie 6
Badge +6

Met zonnepanelen altijd doen, zeker een hybride omdat je dan ook maximaal van het prijsplafond voor gas profiteert, zonder zonnepanelen zou ik nog een jaartje wachten.
Hoe het plafond er uit komt te zien is nog niet helemaal bekent, maar het ziet er naar uit dat mensen met een warmtepomp, al dan niet hybride, zwaar de klos zullen zijn als ze geen zonnepanelen hebben.


 

Reputatie 2
Badge +1

Harry LPP merkt terecht op dat het voordeling is ‘zolang je mag salderen.  Die regeling wordt waarschijnlijk vanaf 1 jan 2025 afgebouwd naar 0 per 1 jan 2031.
Het ongelukkige is, dat je panelen vooral in de zomer stroom opleveren, je warmtepomp draait echter hoofdzakelijk in de winter. Daar is dus een mismatch. Als over een paar jaar de salderingsregeling voorbij is, heb je zo goed als niets aan je zonnepanlen voor je warmtepomp, je zult stroom voor de volle prijs moeten inkopen. De rekening wordt dan alleen nog een beetje verlaagd door de vergoeding voor teruggeleverde stroom.
 

Reputatie 7
Badge +5

ik durf de gok wel aan: energie blijft altijd waarde houden, ook in de zomer en ook na de salderingsregeling. er komt vast een andere manier, maar het zal altijd geld opleveren. 

Gelukkig hebben we in Nederland ook een lente en herfst. Met name in de lente is er vaak volop zonnestroom en is er toch verwarming nodig. Maar bjivoorbeeld ook vandaag: de zon straalt aan de hemel maar de gemiddelde buitentemperatuur over 24 uur is zo laag dat je toch wel wat verwarming nodig hebt.

En bedenk dat je eerder je zonnepanelen in 8 jaar terugverdiende met een kWhprijs van 0,22 euro. Nu kosten de kWh's zeker 3x zo veel, dus je mag best wat in de zomer kwijtraken voordat je je panelen niet meer terugverdient.

Reputatie 6
Badge +6

Harry LPP merkt terecht op dat het voordeling is ‘zolang je mag salderen.  Die regeling wordt waarschijnlijk vanaf 1 jan 2025 afgebouwd naar 0 per 1 jan 2031.
 

Met de huidige energie prijzen is mijn warmtepomp in 2,5 jaar terugverdient.
Daarna zakt de saldering en wordt het noodzaak om zonnestroom zo optimaal mogelijk te benutten.
Maar daar ben ik nu ook al mee bezig.

Dank voor alle reacties.  Harrie LPP merkt terecht op dat het MWh is, en niet mWh 😁. Inderdaad salderen is nog een dingetje en ik zit bij Budget Energie en die salderen per maand en niet per jaar. Maar mijn contract loopt daar 10 januari a.s. af. Als alles goed gaat met de warmtepomp kom ik onder het plafond van 1200 m3 uit en de zonnepanelen zouden voldoende moeten terugleveren zodat mijn verbruik grotendeels compenseer. Nu moet ik dan wel een leverancier vinden die saldeert per jaar. En ik heb nog plek voor extra zonnepanelen en met de verwachte stroomprijs van €0.90/kWh (volgens schatting regering) brengen die ook goed geld op. Dus er zal toch een hybride warmtepomp komen (Remeha Elga Ace 4 kw) aangezien de subsidie dit jaar nog hoog is.  Installatie staat gepland op 17 Oktober dus die paar maanden neem ik ook nog mee. Mijn gasprijs is nu al €1,56/m3. 

@A.F.M. Stabel 

Houd je rekening met leveringsproblematiek?

Wij hebben in april een hybride warmtepomp van Remeha besteld, toevallig ook een Remeha Elga Ace .
Deze is nog niet geleverd en wanneer het installatiebedrijf deze kan leveren is nu nog onduidelijk.
Gisteren deed ik hierover navraag en het antwoord was: “De orders van december 2021 zijn nog niet bij ons uitgeleverd.”
Zoals je ziet staat de pomp al in backorder bij de installateur sinds eind december 2021.
Dus ik hoop dat het jullie beter vergaat dan ons in dit opzicht.

Vriendelijke groet, S Thiessen

Beste S.L. Thiessen,

Wij hebben ons vorig jaar ingeschreven voor een warmtepomp via de vereniging Eigen Huis en die werken met de firma HeatTransformers. De warmtepomp zou in Maart 2022 geïnstalleerd worden, maar staat nu gepland voor 17 Oktober. Ook wij hebben dus lang moeten wachten.  

 

Wij hebben 4 weken geleden een Atlantic Aurea hybride warmtepomp laten installeren. Die bevalt zeer goed. Ons gasgebruik wordt nu bepaald door het warme water van de douche en keuken en het koken. Momenteel bestaat ons huishouden uit twee personen. Het gebruik is omstreek 0,5 m3 per dag. De besparing op het gas zou volgens de huidige inzichten uitkomen op 750 m3 per maand. Ook met gebruikelijke gasprijzen zou de netto-investering van omstreeks 2600 euro (na aftrek subsidie) zeer rendabel zijn. Essentieel is echter ook dat de milieulast aanzienlijk verlaagd wordt.

Reputatie 7
Badge +5

750m3 per maand is 9000m3 per jaar…. een gemiddeld gezin vebruikt 1500m3, rekenfoutje?

Ja! Schrijffoutje. 750 m3 per jaar.

Goede ervaring in volgorde: 

 1. Thermografische foto's maken. (Foto's die koude verschillen tonen). In de winter i.v.m. lage temperatuur die nodig is om '’lekken c.q. tekorten in isolatie dak, vloer, ruiten en wanden te ontdekken.
 2. Laten adviseren door de fotograaf welke isolatiematerialen moeten worden gebruikt. Kies voor isolatiewaarde van 0.7 of minder. De subsidie daarvan is redelijk hoog.
 3. Ook al van af het begin proberen energieverbruik te verminderen bij aanschaf apparaten in huis (zie Consumentengidsen?
 4. Dat heeft weer een grote invloed op een kleinere en goedkopere warmtepomp. Bij voorkeur in de voorzomer, zomer en nazomer laten plaatsen.
 5. Nadat bekend is hoeveel energie (incl. warmtepomp gebruikt wordt) het benodigde aantal zonnepanelen plaatsen. 

           Gedurende het gehele proces de mogelijke subsidies in de gaten houden als basis voor de volgende investering. Het resultaat zal zijn dat je geen tienduizenden euro's kwijt bent en dat het hele proces leerzamer en leuker is. Een beetje topsport in je eigen gezin thuis.

Wij staan ook voor de keuze tussen hybride warmtepomp of all electric. Inmiddels heb ik, na veel artikelen hierover gelezen te hebben, dat ik nu voor een all electric warmtepomp zou gaan kiezen.

Behalve dat je dan helemaal geen gas voor de verwarming hoeft te gebruiken, hoef je de komende 20-25 jaar in ieder geval niet nog eens zo'n grote investering te doen.

Ik kan de website van huisenergieneutraalmaken.nl aanraden. De schrijver is ingenieur, die met zijn eigen ervaringen, voorbeelden geeft over o.a. de kosten hiervan.

groet,

Chris 

Reputatie 6
Badge +3

@Christiaan32  Beste Chris - gefeliciteerd!
Hoe heb je bepaald dat je woning voor een all-electric oplossing geschikt is?
Voor de volledigheid: Je hebt waarschijnlijk voor een gewone L/W-warmtepomp gekozen, of niet?
Trouwens - de door Theo genoemde sCOP van 2,8 voor een L/W-wp op huisenergieneutraalmaken.nl is waarschijnlijk niet (meer) representatief en zeker te laag.

Onze woning is nog niet volledig geschikt voor een all electric warmtepomp. Daarom dient eerst de muur van binnenuit nog geïsoleerd te worden.

De vloer is inmiddels wel al op Rw van 5 geïsoleerd.

Als voorbereiding de informatie lezen van:

De start van de energietransitie in uw eigen woning van Ir. Jan Tessel en

huisenergieneutraalmaken.nl t.b.v. de voorbereiding.

1 Infraroodfoto's (laten)-maken

2 isoleren van en of dak, muur, vloer.

3 Keuze maken voor glas met een hoge isolatiewaarde.

 1. in de loop van de jaren kiezen voor energie-duurzame apparaten in huis en daarvoor de Consumentengidsen gebruiken.
 2. als je denkt dat je korten dan 15 jaren in het huis blijft wonen wellicht kiezen voor een lucht-warmtepomp. Als je langer dan 15 jaren in het huis denkt te blijven wonen kiezen voor een bodem-water warmtepomp. Gebruikt minder elektra en geeft minder geluid.
 3. Na een bepaalde tijd weet je hoeveel je energieverbruik is en afhankelijk van dat zonnepanelen aanschaffen om op energieneutraal uit te komen.
 4. In kleine stapje uitvoeren bespaart je heel veel geld en het wordt dan meer '’sport'’.

Een verandering van de installatie van een woning moet voldoen aan Energieprestatie-eisen bij renovatie en verbouw van woningen. Hier staat het in een publucatie van de Rijksoverheid uit 2017 maar laatst gecontroleerd op 8 februari 2022.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energieprestatie-eisen-verbouw-renovatie

@Christiaan32 is met de extra isolatie bezig om daaraan te voldoen. Het is wettelijk voorschrift, dus je moet wel. Je kan dus niet zomaar stellen dat een L/W warmtepomp voldoet zonder de hele energieprestatie-eis erbij te betrekken.

Je mag in de berekening van de energieprestatie-eis ook schuiven. Als het bij de kozijnen te weinig is kan je het bij een ander onderdeel extra doen, als je de eis maar haalt. En bijvoorbeeld een W/W pomp nemen in plaats van een L/W om eraan te voldoen. Hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt is dus ook bepalend. Zonder die berekening erbij te betrekken of ernaar verwijzen kan je dus niet stellen wat het beste advies is zoals @Darkfiber hierboven wel doet.

Reputatie 6
Badge +3

@Christiaan32  Uiteraard is dat wat @Jan hierboven aanhaalt voor elke grotere renovatie en verbouwing m.n. aan de technische installaties van toepassing. Vandaar eigenlijk ook mijn vraag hoe je de geschiktheid van je woning hebt bepaald. - Je kan idd. niet zomaar een warmtepomp (laten) installeren.
Misschien heb je zelf een energieprestatie maatwerkrapport nodig, maar dat weet ik niet zeker.

@A. Deen als ik het aan je mag duiden, is dit misschien verhelderend voor jou. Dat er dus wel degelijk zoiets is als een soort van "jury" die beslist of iets wel of niet juist is, en dat is het bouwbesluit en in dit geval de energieprestatie-eis die daaruit voortvloeit.

Het is de taak van de gemeente om te beoordelen of je aan het bouwbesluit voldoet. Voldoe je er niet aan dan krijg je geen vergunning en mag je het niet maken. En je moet wel het volle pond aan leges betalen tenzij je binnen twee weken een wijziging indient die wel voldoet aan het bouwbesluit.

Na de vergunning mogen belanghebbenden in de eerste zes weken nog bezwaar en beroep aantekenen tot aan de Raad van State tegen een fout van de beslissing van de gemeente. 

Dat is die "jury" die jij bedoelde.

Maar dat lezers ook weten dat ze niet klakkeloos adviezen voor een verwarmingssysteem van dit forum kunnen overnemen als daar het bouwbesluit niet bij is betrokken.

 

 

@A. Deen als ik het aan je mag duiden, is dit misschien verhelderend voor jou. Dat er dus wel degelijk zoiets is als een soort van "jury" die beslist of iets wel of niet juist is, en dat is het bouwbesluit en in dit geval de energieprestatie-eis die daaruit voortvloeit.

Jan, het is  werkelijk een gave om mij te antwoorden in een topic waar ik überhaupt niet in participeer en zo totaal niet te begrijpen wat ik bedoel. Mijn opmerking elders ging niet over de inhoud van dit forum maar over het proces op het forum. De  manier waarop al dan niet een concencus tot stand komt en oeverloze discussies een einde krijgen. Ik heb dus niet gezegd was er maar een wetboek waar iedereen in kan lezen wat de waarheid is. En zelfs met een wetboek dat iedereen kan lezen zijn partijen het ook nog niet eens en dan komt er dus een rechter of jury die de knoop doorhakt. Maar terwijl ik dit schrijf besef ik dat ook deze metafoor waarschijnlijk weer anders uitgelegd gaat worden dan ik bedoel.

Reputatie 6
Badge +3

@Christiaan32 Blijkbaar wordt het niet zo heet gegeten als het door de wetgever voorgekookt is.
Als er geen omgevingsvergunning nodig is kijkt werkelijk niemand erna … heb ik gelezen.
Competent technisch advies zou ik iig inwinnen, je wil het tenslotte “altijd” warm krijgen.
Bijvoorbeeld ook bij -10°C en het huis is toevallig na de wintervakantie tot 10-12°C? afgekoeld
moet het eigenlijk binnen enkele uren weer lekker warm zijn.

Reputatie 6
Badge +3

 


Bijvoorbeeld ook bij -10°C en het huis is toevallig na de wintervakantie tot 10-12°C? afgekoeld
moet het eigenlijk binnen enkele uren weer lekker warm zijn.

In dat geval is je warmtepomp te groot. Trouwens geldt dat ook voor andere warmtesystemen.

Reageer