Kun je nu al van het aardgas af?

  • 16 August 2018
  • 78 reacties
  • 7063 Bekeken

Reputatie 5
Badge +5
Op termijn moeten (vrijwel) alle huizen van het aardgas af. Sommige mensen gaan nu al ‘aardgasvrij’ wonen door een warmtepomp aan te schaffen. Mooi initiatief! Andere consumenten verlagen hun gasgebruik door over te gaan op een hybride warmtepomp (dan helpt de cv-ketel toch nog een beetje mee in de verwarming). Kijk in het topic Hybride cv ketel/warmtepomp hoe andere consumenten daarmee bezig zijn.Zou jij het liefst nu al van het aardgas af willen maar heb je twijfels of loop je ergens tegenaan? Leg het voor aan de community.Ben je al van het gas af? Vertel andere consumenten hoe je dat hebt gedaan en welke hobbels je misschien onderweg tegenkwam. Wie weet heb jij een gouden tip voor anderen!

78 reacties

Reputatie 4
Badge +6
Wij gaan voorlopig niet van het gas af. We installeren binnenkort een nieuwe Cv-ketel en zonnepanelen en wachten tot de alternatieven voldoende zijn doorontwikkeld dan wel ander gas wordt ingevoerd.
Reputatie 7
Ik heb hier nooit gas gehad dus ik heb het probleem van overschakelen niet maar hoeveel mensen worden er niet met hoge kosten geconfronteerd als iedereen in een sneltreinvaart van het gas moet? Het lijkt me dat er toch een vorm van subsidie zou moeten komen voor mensen die bijvoorbeeld nu al besluiten tot de aanschaf van zo'n warmtepomp, die dingen zijn niet goedkoop, voor de aanschaf van zonnepanelen bestaat zo'n regeling (nog) wel.
Reputatie 5
Badge +5
@Mevrouw Jones

Er is een landelijke subsidieregeling voor de aanschaf van een warmtepomp.
Reputatie 7
O, dat wist ik niet. Ik dacht dat daar alleen maar eens over was gesproken en meer niet.
Reputatie 1
Badge
Juist op dit moment is het als individuele consument lastig om te kiezen wat je moet doen als je cv-ketel aan vervanging toe is. Die van ons is net 7 jaar oud en kan nog wel een tijdje zuinig mee, maar als we 'm nu moesten vervangen zou het best een lastige keuze zijn.In het kader van het klimaatakkoord gaan gemeenten namelijk de komende jaren keuzes maker per wijk: komt er een warmtenet? Geen gasnet meer, en alle woningen een elektrische warmtepomp? Of is het gasnet net vervangen en blijft deze wijk nog even vijftien jaar van aardgas afhankelijk? Of???Van beslissingen op gemeente/wijkniveau ben je als consument afhankelijk. Als ik nu moest kiezen zou ik er vooral bij mijn gemeente op aandringen een keuze te maken voor mijn wijk, en als zou blijken dat het gasnet er nog wel even zou blijven liggen zou ik die hybride-warmtepomptest van de Consumentenbond eens goed gaan bestuderen 😀
In de discussies over de kosten van een warmtepomp worden vrijwel altijd alleen maar de kosten van de pomp en eventueel ketel betrokken. Dit terwijl er toch heel vaak veel meer kosten gemaakt zullen worden. De pomp werkt het beste met vloerverwarming en dus zullen de vloeren bewerkt moeten worden.Best wel ingrijpend en dus kostbaar, nog afgezien van de kans dat je net een paar jaar geleden dure tegels, parket of tapijt hebt aangeschaft dat er dan weer uit moet. Dan ben je al gauw veel meer dan het dubbele bedrag kwijt dan alleen de aanschaf van de warmtepomp en ketel. En dat ook nog eens zonder subsidie.
Als je zelf een huis bouwt is er de zelfdoenersregeling voor het zelf aanleggen van de elektriciteit, gas en water in je huis. Je moet dan een tekening en berekening indienen, en na goedkeuring komt er tegen betaling van €80 periodiek een inspecteur kijken en controleren of je het goed doet op basis van een stappenplan. Als het klaar is en ze keuren het goed dan krijg je elektra, gas en water. Deze zelfdoenersregeling is door de minister al vanaf 1992 bij het nieuwe Bouwbesluit in het leven geroepen. Ook uit de filosofie dat mensen zo goed zijn opgeleid dat ze het ook zelf kunnen met de instructies erbij. Zelfdoeners horen er hier dus ook bij!Hierboven wordt gevraagd of je ergens tegenaan loopt, en ja, ik loop ergens tegenaan en dat is dat ik geen antwoord kan krijgen op de vraag over als je zelf zonnepanelen en (hybride-)warmtepompen wil aanleggen. Daarmee zijn aardige kosten te besparen en zou voor mij inhouden dat ik tot uitvoering wil overgaan.Bij alle installaties zijn duidelijke technische montageinstructies. Ga je aan zonnepanelen sleutelen zonder het boekje erbij dan ben je dom bezig. Maar planmatig met de instructies erbij is het voor een zelfdoener prima te doen.Bij mij is er dus behoefte aan informatie om zelf zonnepanelen en (hybride-)warmtepompen aan te leggen en de betere kwaliteit apparatuur. Bij voorbaat dank.Vijf jaar geleden was er een voorlichtingsavond van een leverancier van zonnepanelen in onze wijk met een terugverdientijd van 14 jaar en panelen die al na 4 jaar flets worden. Blij toe dat ik het toen niet gedaan heb want nu verdien je het al na 7 jaar terug en ze worden pas na 8 jaar flets. Maar 7 jaar vind ik nog te lang. Als je het zelf doet kan het misschien 2 jaar worden. Vandaar mijn diepere interesse hierin.
In bijna alle onderzoeken is de focus gericht op de peperdure warmtepomp of op zonnepanelen. Die zijn in mijn situatie uitgesloten. Ik zoek voor een logeerkamer een eenvoudige, maar effectieve verwarming en warm water voor douchen. Iemand vertelde me doe alles elektrisch. De elektrische apparaten zijn niet duur, het gebruik wel, maar je bespaart je de aanleg van doortrekken gasleiding, combi cv en radiatoren.

Bij de tests van de bond kan ik helaas niets vinden over elektrische geisers die warm water leveren voor douche en wastafel.

Heeft iemand een site met objectieve informatie voor me?
Wij hebben al drie jaar zonnepanelen op ons dak liggen. Opbrengst van de 12 panelen 3.000 Wp. Energie opbrengst gemiddeld 2.900 kWh. Kosten incl. aanleg 3.800 Euro. Btw terug 600 Euro.

Energierekening teruggebracht met ca. 600Euro per jaar. Resteert ca 1000 Euro.

In januari een hybride warmtepomp van Techneco gekocht, voor 4.200 Euro inclusief de aanleg. Btw terug 1.700 Euro. Ook nog 8 zonnepanelen gekocht van 2.169 Wp. Kosten excl. btw teruggave 3.200 Euro. Btw terug 500 Euro.

Energie rekening geschat op jaarbasis 600 Euro. Dit op basis el. verbruik 5000 kWh, opbrengst 4.700 kWh. Gasverbruik geschat 700 kub.m, waar voorheen 1.600 kub.m verbruik was. Gasverbruik dit jaar tot nu toe 400 kub.m.

Ons huis (1999, vrijstaand) heeft ca. 40 vierkante meter vloerverwarming en 70 vierkante m. hoge temp.radiatoren op de begane grond en 70 vierkante m. op de slaapverdieping.

ik heb in China een drietal pc. fan ventilatoren besteld voor 6 Euro en wil kijken op deze a. Een beter rendement veroorzaken. b of deze in de huiskamer geruisloos werken.

Ik heb de thermostaat overdag op 20 graden afgesteld. 's Nachts op 18 graden. De ruimte met vloerverwarming op 18 graden. Hierdoor gaat 's Ochtends de cv even bij, zodat de temperatuur in de badkamer op ca. 22 graden komt.

komende periode wil ik ook de afstelling van de ht radiatoren wat proberen af te stellen, en hiermee proberen het rendement te verhogen.
Ik heb een twee onder één kapwoning uit 1984. Door HR++ glas, vloerisolatie, vloerverwarming (hoofdverwarming) in de benedenverdieping en sinds 5 jaar 7 zonnepanelen is mijn Label opgewaardeerd naar B. We koken op inductie.

De CV, HR combiketel in combinatie met zonneboiler met vat zijn nu 19 jaar oud. Ik ben al twee jaar bezig me te verdiepen wat voor mij de beste oplossing is, maar ben er nog niet uit. Ik wil een totaaloplossing. De oude zonneboiler zal van het dak af moeten (ligt helaas tussen de pannen, dus nieuwe panlatten en dakpannen). Ik denk aan PT-panelen in samenhang met een warmtepomp. Probleem is de periode van tien dagen in het jaar dat het te koud is. En de kosten uiteraard. Desnoods gaan de bestaande PV-panelen weg en wordt alles vervangen door efficiënter spul. Maar ik heb niemand gevonden die goed kan adviseren.

Als morgen mijn CV-installatie er uit klapt, moet ik iets. Vervangen door een gas-CV ketel vind ik echt niet vaan deze tijd, het moest zelfs verboden worden! Bij de stand van bevindingen van nu zou ik dan (moeten) kiezen voor een hybride CV/warmtepomp. Tegen mijn zin, want ik wil helemaal van het gas af. Een dilemma dus. Hopelijk blijft mijn huidige installatie nog een poosje in de lucht, want ik verwacht met twee jaar echt betere producten en betere voorlichting!
Reputatie 1
Het is pure dwaasheid om nu al van het gas af te gaan. Over warmtepompen doen de meest idiote verhalen de ronde. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ze gratis energie leveren en een rendement van 400 tot 500% leveren. Pure volksverlakkerij, je moet wel heel dom zijn om zoiets belachelijks te geloven. Bovendien is gas de schoonste fossiele brandstof die er bestaat. Alle landen rond om ons heen zijn juist van plan om meer gas te gaan gebruiken, het is veel schoner dan olie of steenkool. We hoeven echt niet het gas uit Groningen te gebruiken. Juist Nederland is een knooppunt van gasverdeling uit Noorwegen en Rusland. Voorlopig blijven gebruiken en Waarschijnlijk is na 2030 de Thoriumcentrale beschikbaar, dan zijn we volkomen CO2 neutraal.
Reputatie 2
Badge +2
Wat mij eigenlijk heel erg stoort in heel de discussie over warmtepompen, overgaan van gas naar elektriciteit enzovoorts, is dat de hele discussie alleen maar gaat over consumenten die een eigen woning hebben.

Over consumenten die een woning huren wordt eigenlijk helemaal niet gesproken en wordt daar ook geen aandacht aan gegeven.Wij zijn totaal afhankelijk van de verhuurders wanneer en of die iets gaan doen. Van hen hoor je niet wat de plannen zijn en van de overheid komt heel af en toe iets naar buiten. Hoeveel huurders zijn er ? Is dat een niet interressante groep.

Misschien is het zinvol dat de Consumentenbond daar ook eens meer aandacht aan gaat geven. Zelf zal ik dit als Bondsraadlid op de najaarsvergadering naar voren brengen.

Ik ben namelijk bang dat er allemaal plannen worden gemaakt die wij, als huurder gewoon maar moeten gaan slikken. Als je af zou gaan op de hele discussie dan lijkt het er op dat wij als huurder straks de vergeten groep gaan worden. Ik ben benieuwd hoe andere huurders daar over denken of al ervaring hebben dat de verhuurders plannen hebben gemaakt om de huurwoningen gasvrij te gaan maken. De woningbouwvereniging van mijn woning in Zoetermeer heeft hierover nog niets van zich laten horen en is op dit moment alleen maar bezig met vervangen van kozijnen (wat ook wel erg nodig was !!)
Onze verwarmingsketel is ongeveer 20 jaar oud. Ik wil hem eigenlijk vervangen door een hybride CV/warmtepomp. Ik heb alleen in het keukengedeelte vloerverwarming. Ik heb 2 installateurs benaderd. De ene zegt geen probleem omdat het huis goed is geïsoleerd.. De 2e installateur zei meteen dat de hybridevariant bij ons niet mogelijk was omdat er dan andere radiatoren zouden geplaatst moeten worden omdat de bestaande niet geschikt zouden zijn voor lage temperatuurverwarming. Hij zei ook dat het hybridesysteem slechts beperkt wordt geïnstalleerd. Dit laatste verhaal vind ik eigenlijk gek omdat je overal kunt lezen dat hybride ook bij bestaande bouw gebruikt zou kunnen worden. Het rendement zou te laag zijn. Ik heb zelf geen idee wie de waarheid spreekt. Heeft een van jullie een idee?
Reputatie 1
Ik zie de nodige discussies over details van de uitwerking van het idee om het aardgasgebruik thuis tot nul te reduceren. Mijns inziens is het momenteel een slecht idee en is het beter voor het milieu om het niet te doen. Als ik laat uitrekenen hoeveel een warmtepomp in mijn geval gaat gebruiken, en als je dan laat uitrekenen hoeveel gas een electriciteitscentrale daar ongeveer voor nodig heeft, dan blijkt dat er evenveel of meer gas gebruikt gaat worden. De verandering om te stoppen met het gebruik van aardgas gaat de Nederlandse huishoudens honderden miljarden Euro's kosten en de CO2-uitstoot wordt er niet minder om. Waar ben je dan mee bezig?De initator van deze discussie vraagt om tips. Mijn tip: als je om het milieu en het klimaat geeft ga je (nu) niet pogen om aardgasvrij te leven.
Reputatie 7
Badge +4
Nederland heeft tientallen jaren de overgang naar schone duurzame energieopwekking verwaarloosd. We zijn dan ook op één na het allerslechtste land op dat gebied in héél Europa! 😣

En nu is er een soort paniekvoetbal ontstaan om de overigens veel te lage doelstellingen van het Parijsakkoord überhaupt te kunnen halen. Er wordt zelfs verkondigd dat iedereen in Nederland binnen 7 jaar elektrisch moet rijden. Maar zo iets is natuurlijk helemaal niet realistisch. De autofabrikanten hebben voldoende tijd nodig om op grote schaal kwalitatief goede elektrische auto's te kunnen bouwen en er moet een heel netwerk aangelegd worden om al die auto's te kunnen opladen.

Ik ben een groot voorstander van schone en duurzame ontwikkelingen, eenvoudigweg mede omdat we ook geen keus hebben om op de huidige vervuilende manier door te gaan, maar er moet wel een degelijke, goed onderbouwde en duurzaam gerichte lange termijn visie aan ten grondslag liggen. En dat is waar het ons kabinet voor de zoveelste keer helaas volkomen aan ontbreekt.🤔
Ik heb een appartement met een CV-ketel en ben ik lid van een VvE.

De CV-ketel bevindt zich in het centrum van de woning.

Installatie van een warmtepomp is daar geen optie.

Er wordt veel te makkelijk over gedacht.
Naast alle andere vragen maak ik mij nu al zorgen om mijn nachtrust: één te luidruchtige warmtepomp is voldoende om me wakker te houden.

Zijn er al voldoende gegevens bekend over de geluidsproductie van die apparaten?
Ik vind het bijzonder om te lezen hoeveel reacties ik lees met inhoudelijk commentaar dat niet blijk geeft van veel kennis over dit onderwerp.Warmtepompen beoordelen op basis van economische criteria is niet juist op dit moment. Je moet om het milieu geven om hier in te stappen.Als iedereen wacht totdat een pomp goedkoper wordt, gebeurt er niets.Ik heb zonnepanelen en een warmtepomp (16kW) geïnstalleerd. De warmtebron is een meertje naast mijn huis. Het meeste werk heb ik zelf gedaan. Subsidie was geen probleem (3700 Euro voor de pomp).Hoe het rendementsplaatje van de ppmp er uit ziet, weet ik nog niet. De installatie is nog te nieuw.als je het geld ervoor (over) hebt, moet je het doen. Heb je het niet, dan wacht je nog even.
Reputatie 6
Badge +5
Wij hebben een elektrischfornuis en volgens mij ook een elektrische ketel.

dus wij kunnen van het Gas af.

Alleen op heel veel plekken zitten we nog op gas.

Bij het clubhuis van Scouting zitten we op gas.

Alle kolenbranders (20) zitten op gas.

En de verwarming volgens mij ook nog.

Dat zal voor hun een heel groot probleem worden.
De overheid speelt geen eerlijk spel. Voor de aanvoer van gas zijn we niet afhankelijk van Groningen en ook niet van Rusland. We kunnen zo het gas (vloeibaar) importeren van verschillende landen waaronder Canada, Brazilië, enz. Dus paniekerig reageren zoals de overheid nu doet is belachelijk. Ze proberen de consumenten te verleiden om te investeren om daarmee de economie aan te jagen. Laten ze eerst duidelijk maken hoe de energie per wijk geregeld gaat worden. Pas dan kun je als particulier op een verstandige wijze investeren in je woning. Stel dat er namelijk bijvoorbeeld een warmtenet in uw wijk komt, dan heeft het investeren in een warmtepomp nu totaal geen zin.

Zelf wil ik echter zo min mogelijk afhankelijk zijn, vandaar dat we een grote pv-installatie hebben. Daarnaast willen wij een grote zonneboiler met 66 heatpipes en 1600 liter watervoorraad. Daarmee hopen wij 80% van ons gasverbruik te verminderen. Over een paar jaar kijken we dan wat we aanvullend nodig zijn.

Wij zelf investeren dus in het zoveel mogelijk energie uit de zon te halen en niet in een warmtepomp.
Kan ik een hybride installatie later ombouwen naar een installatie met alleen een warmtepomp voor vloerverwarming en Warmwater?
Hoe kan het dat er steeds gesproken wordt over "van het gas af", terwijl tegelijk het voor heel veel huizen enige alternatief: "hybride pomp" gas blijft nodig hebben?! Is hier een soort blinde vlek?

En hoe kan er een plan zijn om dat onmisbare gas veel duurder te maken, en stroom (die ik zelf al jaren opwek) goedkoper te maken? Die zelf opgewekte stroom die dan veel minder opbrengt zou dan dat dure gas kunnen compenseren? Daar klopt in feite toch helemaal niks van!

Wat doet de consumentenbond hieraan?
Reputatie 5
Badge +5
Onze verwarmingsketel is ongeveer 20 jaar oud. Ik wil hem eigenlijk vervangen door een hybride CV/warmtepomp. Ik heb alleen in het keukengedeelte vloerverwarming. Ik heb 2 installateurs benaderd. De ene zegt geen probleem omdat het huis goed is geïsoleerd.. De 2e installateur zei meteen dat de hybridevariant bij ons niet mogelijk was omdat er dan andere radiatoren zouden geplaatst moeten worden omdat de bestaande niet geschikt zouden zijn voor lage temperatuurverwarming. Hij zei ook dat het hybridesysteem slechts beperkt wordt geïnstalleerd. Dit laatste verhaal vind ik eigenlijk gek omdat je overal kunt lezen dat hybride ook bij bestaande bouw gebruikt zou kunnen worden. Het rendement zou te laag zijn. Ik heb zelf geen idee wie de waarheid spreekt. Heeft een van jullie een idee?De uitspraken van installateur 2 lijken mij, ook zonder de situatie precies te kennen, overdreven en te absoluut gesteld. Een volledig lagetemperatuur-afgiftesysteem in de vorm van vloer- of wandverwarming is niet per se nodig voor een hybride warmtepomp; het rendement van de warmtepomp is alleen wel hoger naarmate de temperatuur van het afgiftesysteem lager kan zijn. In een goed nageïsoleerd huis waar de afmetingen van de radiatoren nog afgestemd zijn op de vroegere minder geïsoleerde situatie kan vaak prima op lagere temperaturen gestookt worden. Zeker in voor- en najaar en op milde winterdagen. Wanneer het echt koud is springt de cv-ketel van het hybride systeem dan bij. Een vuistregel om te kijken of je woning geschikt is voor een hybride warmtepompsysteem hebben we hier staan. Als je wél volledig lage temperatuurverwarming hebt zal de warmtepomp een groter deel van het jaar draaien en de cv-ketel een nog kleiner deel. Dan verschuift je verbruik nog wat meer van gas naar elektrisch en zal de energiebesparing nog wat groter zijn.Wat verder nog wel uitmaakt is welke hybride warmtepomp je kiest. Voor het ene merk/type zal de afgiftetemperatuur voor optimale werking lager moeten zijn dan voor het andere. Het beste is daarom om bij hybride warmtepompen te informeren bij installateurs die aangeraden worden door de fabrikant van het betreffende type. Dat kan ook (deels) verklaren waarom installateur 1 het wel ziet zitten en installateur 2 niet, als ze voor de installatie van verschillende merken hybride warmtepomp zijn getraind (de meeste fabrikanten verzorgen hun eigen trainingen die specifiek zijn voor een warmtepomp/cv-ketel van dat merk). Bij sommige merken (bijv. Vaillant) is het ook alleen maar mogelijk een hybride warmtepomp te kopen als je deze door een door hun geselecteerde installateur wordt geplaatst; dit om te voorkomen dat het systeem minder goed zou presteren door een verkeerde installatie.Ook in onze test, waar @ErikHo al aan refereerde, gaan we overigens uit van het plaatsen van een hybride warmtepomp in een bestaande woning met 'normale' radiatoren. Dat is dus niet de meest ideale situatie voor een warmtepomp, maar wel de meest realistische situatie voorlopig voor een erg groot aantal consumenten.
(Hybride) warmtepompen verbruiken veel stroom op de momenten dat de zonnepanelen het minste leveren (koud, donker, korte dagen). Electriciteits vraag en aanbod is dus gedurende een jaar niet in balans.Wat is het effect op de kosten / baten op het moment dat de huidige gunstige salderings regeling verdwijnt (2020?), en je aan een slimme meter moet als je zonnepanelen hebt? Er gaat minder vergoed wordt voor de geleverde stroom terwijl voor de electriciteit die de warmtepomp gebruikt de volle mep betaald moet worden (incl energiebelasting etc.)Er zijn nu al problemen in het noorden van het land en op de Wadden dat men op piek momenten de stroom van de zonneparken die met veel bombarie en subsidie aangelegd zijn niet kwijt kan.Tot er een economisch rendabele oplossing voor het opslaan / verwerken van groene stroom komt is het een microdiscussie die nooit een nationale oplossing gaat geven.
We kopen momenteel een 100 jaar oud huis, cv, buizen en radiatoren zijn verouderd, vloeren zijn van hout. Een warmtepomp zou een enorme investering vragen voor installatie en verbouw. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op nano-infrarood verwarming (alleen stopcontact nodig) en een energiezuinige elektrische boiler. Vraagt infrezen van elektriciteitsleidingen en investering van ca €10.000 in apparatuur voor 130 vierkante meter ca 500 kubieke mtr. Op basis kostenplaatje lijkt dit beste optie, we willen niet alleen van het gas af, maar ook energiezuinig met op termijn wat zonnepanelen (energie nu al paar jaar met volle tevredenheid van Vandebron).

Reageer