Laten reinigen van zonnepanelen: welk bedrijf?


Onze zonnepanelen liggen op een schuin dak op de 2e etage die met geen mogelijkheid zelf te reinigen zijn. Regenwater is echt onvoldoende om ze te ‘schoon te spoelen’ zoals je wel eens hoort roepen. Daarom wil ik ze laten reinigen maar dan is geen gemakkelijke opgave…… Googelen levert niet echt iets op en een klus inschieten via internet levert alleen reacties op van elektriciens die roepen dat ze naast het plaatsen van zonnepanelen, ze ook schoonmaken… (wat niet erg geloofwaardig overkomt als ze op hun internetsite met geen woord reppen over het feit dat ze naast het te gelde maken van hun elektricien opleiding ook nog schoonmaken……. ze hebben zeker weinig te doen….) Ik heb liever gewoon een schoonmaakbedrijf dat gespecialiseerd is in het reinigen van zonnepanelen……. ik kan mij toch niet voorstellen dat die niet bestaan? (Omgeving zuid Veluwe)


10 reacties

Genoeg schoonmaakbedrijven te vinden die zonnepanelen reinigen, alleen kan wel prijzig zijn (in vergelijking met uw besparingen). U kun overwegen eenmalig een telescoopborstel aan te schaffen. * staat wel wat meer info over schoonmaken.

*[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Ik neem aan dat die electriciens degenen zijn die ook zonnepanelen leggen. Waarom zouden zij dat niet kunnen? Zij weten hoe ze het dak op kunnen zonder schade. Zij weten waar zonnepanelen tegen kunnen. Zij zullen een idee hebben van eventuele electriciteitsrisico’s. Kun je het misschien eens vragen bij je eigen installateur? Dan hou je alle garantierisico’s bij een bedrijf.

Zelf zou ik mijn panelen alleen schoon (laten) maken als er rotzooi op ligt. Dat is bij mij gelukkig niet zo. Kun je bij jou al flinke verschillen per paneel zien die niet aan de schaduw of wind liggen?

Reputatie 7
Badge +6

Afhankelijk van omstandigheden hoeft dat schoonmaken niet zo vaak . Als er na een flinke regenbui geen vuil zichtbaar is en de opbrengst ook niet merkbaar minder is , zou ik wachten tot het echt nodig is . Een lichte achteruitgang is er altijd met het ouder worden van de panelen , maar dat gaat heel langzaam . Verder kunnen andere oorzaken de opbrengst verlagen . Dan helpt schoonmaken uiteraard niet .  Degenen die de panelen aanbrengen kunnen het doen , maar doen dat meestal niet , of ze kunnen adressen geven . Ze hebben geen belang bij het aanbevelen van slecht presterende of dure bedrijven . Ik zoek liever niet eentje via Google .  

Reputatie 5
Badge +3

PV-panelen schoonmaken? - Oude koeien uit de sloot halen?

Mijn mening (uit eigen ervaring): PV-panelen maak je schoon voor de buren en je eigen gemoedsrust, maar niet voor de opbrengst. Mijn panelen uit 2015 zijn meer dan 2 jaar niet meer schoongemaakt en per vandaag presteren ze (bijna) even goed als toen.

Fiat LUX! (schuin dak 45°)

Reputatie 7
Badge +6

Er lopen hier wel vaker oude koeien , @Darkfiber .  :wink: Niet iedereen zoekt alles af alvorens een vraag te stellen . Een eerder gegeven antwoord herhalen is toch niet erg ? Beter dan geen antwoord . De mijne liggen er nu ruim twee jaar zonder schoonmaken en afgelopen zomer werd het  afgeregeld piekvermogen af en toe nog steeds gehaald . Ben blij dat ik een aangeboden jaarlijks schoonmaak-abonnement heb geweigerd . 

Reputatie 4
Badge +3

Het is ook een oud topic.

De hellingshoek is wel belangrijk. De mijne (3 jaar oud) op 45 graden spiegelen nog alsof ze nieuw zijn. De vervuiling regent er nog steeds af. Wel eens last gehad van een duivenmelker in de buurt. Ik zie die vlekken tegenwoordig ook niet meer.

Hier 7 jaar, hoek 30 graden.

Reputatie 7
Badge +6

@Harrie LPP en nog nooit hoeven schoonmaken ?  45 gr is gunstiger dan 30 , als ik me niet vergis . 

Nope. Na 3 jaar heb ik eens 2 van de 11 panelen schoongemaakt. De dagopbrengsten per paneel van alle 11 panelen heb ik in de weken voor en na die actie op alle manieren bestudeerd maar niks kwam boven de ruis uit.

Sterker nog. Bij schoonmaken moet je zelfs uitkijken dat je coating die juist zorgt dat je je panelen schoon blijven niet beschadigt. Ik heb ze 10 jaar liggen. Geen enkel verschil met 10 jaar geleden en nog nooit schoongemaakt. Of je moet naast Tata Steel wonen, dan wel schoon maken,:joy:

Reageer