Op weg naar gasloos wonen met ons Cv-ketel collectief

  • 4 October 2019
  • 62 reacties
  • 6659 Bekeken

Reputatie 7
Badge +7
In 2021 moeten alle gemeenten in Nederland voor elke wijk aangeven wanneer deze ‘van het gas af gaat’. Veel mensen willen of moeten de komende jaren daarom gasloos gaan wonen. Met ons Cv-ketel collectief huur of koop je een cv-ketel die goed uit onze test komt, inclusief installatie en onderhoud. Wanneer je van het gas af gaat, kan je het huurcontract opzeggen en wordt de cv-ketel gratis opgehaald.

Stel jij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel uit vanwege de onzekerheid wanneer je huis gasloos wordt?


62 reacties

Reputatie 7
Badge +8
Eerlijk gezegd kan ik er heel weinig over zeggen. Het systeem CV ketel collectief kan best goed zijn. Maar weten we (allen, inclusief overheid en regering) er nu wel genoeg van af. Toen pas bekend werd we moeten van het gas af, vanwege klimaat enz. enz., duurzaam enz. enz. kwam het bij menigeen toch meer over als bangmakerij, angst zaaien, mensen (nu al) op kosten jagen. En uiteindelijk weten we er nog weinig van. Moet het inderdaad gebeuren, wanneer dan...... dat kan nog jaren duren, hoe wordt het geregeld, wie gaat het betalen. Ik weet het niet, maar weet wel dat we kennelijk weer voorop willen lopen. Laten we nu eens rustig afwachten, kijken wat de anderen doen. Velen zitten al in angst hoe het te betalen, daarom eerst meer, veel meer helderheid. Groeten Leo.
Ik vraag me af of gasloos wel een tussenoplossing is voor oudere woningen.

De verbeteringen gaan heel erg traag in Nederland.
Zo is hier verderop nog een bejaardencomplex met kleine huisjes.
Die stoken allemaal nog op een ouderwetse staande ketel van 30+ jaar en een 5l geiser.
Alle woningen daar hebben enkel glas.
Heel veel huurwoningen hebben in mijn stad nog gewoon een gaskachel.
En niemand doet er wat aan.

Het zijn dus de koopwoningen die wat aan het milieu doen.
Omdat die het gas zelf moeten betalen.

Ik heb regelmatig een discussie over de veranderingen.
De tussenoplossing die ik nu zie, is het gas omzetten naar waterstof.
Het warmtenet is namelijk ook geen oplossing omdat die ook nog op foute brandstof stoken.

Het is een leuk idee van de Consumentenbond.
Ik vraag me wel wat de meerwaarde is, ten opzichte van de bekende onderhoud en verhuurbedrijven?
Wie plaatst de cv-ketel?
Welk bedrijf gaat dan het onderhoud plegen?

Is het wel financieel aantrekkelijk?
Reputatie 7
Badge +6
Als we zien dat andere landen juist nu massaal overschakelen van stookolie en andere vervuilende brandstoffen naar gas , voelt dit inderdaad als voor de muziek uit willen lopen . Daar komt bij dat Nederland een stipje op de wereldkaart is en vervuiling wordt bij de grenzen niet tegengehouden. Het heeft pas nut als alle landen wereldwijd meedoen . Evengoed prima dat nieuwe huizen gasloos worden . Bijkomende probleem is ook , dat ons gas op grote schaal aan het buitenland verkocht is waardoor we het in de toekomst weer duur zouden moeten terugkopen . De Groningse bevingen spelen uiteraard mede een rol in het geheel . Vooral mensen met oudere huizen en weinig of geen geld dreigen door het gevoerde beleid in de knel te komen . Ook nieuwe huizen zijn fors duurder geworden door de nieuwe eisen en andere oorzaken . Laat mensen met oudere huizen gewoon nog even aan het gas zonder ze te dwingen dure maatregelen te nemen die onvoldoende werken. Mensen met huurhuizen die aangepast worden gaan fors meer huur betalen en het is de vraag of dat opweegt tegen de lagere energierekening . De meeste huiseigenaren weten ook niet wat wel en niet wijsheid is en wachten massaal af . Alleen isolatiemaatregelen als dat nog niet of onvoldoende gedaan is heeft denk ik altijd nut. Warmtepompen krijgen het huis vaak niet voldoende warm en jagen bovendien de stroomkosten flink omhoog . Daarom raar dat vrijwel niet over andere oplossingen gesproken wordt. Mogelijk komen er ook nog nieuwe vindingen . Reden te meer om kalm aan te doen . Een ketel huren kan afhankelijk van de situatie soms een oplossing zijn . Zeker als hij overbodig wordt , ruim voordat hij aan vervanging toe is.
Ik heb er ook wel aan gedacht om zo'n mooie kolen CV uit Duitsland te halen.
Dat is daar toch de meest gangbare cv ketel.

Want we zijn in Nederland ook doorgeslagen met de pellet kachel en de subsidie hierop.
Er zijn er namelijk meer verkocht, dan we afval hebben om er in te stoppen.
Dus moet ze hout kappen om aan brandstof te komen.

Reputatie 7
Alles komt nu in een stroomversnelling, echte plannen zijn er niet, ook omdat niet alle landen (kunnen/willen) meewerken. In derdewereldlanden hebben de meeste mensen wel iets anders aan hun hoofd (corrupte regeringen) dan een elektrische auto (alhoewel ze waarschijnlijk wel een 06 hebben). Wat moeten ze met een warmtepomp, dubbel glas in een hutje, een Cooker, inductieplaat. Je lost in een deel van de wereld een klein deel van het probleem op maar dat gebeurt niet in andere landen. In een deel van China brandt het onder de grond, die branden zijn niet te blussen. In heel veel landen wordt roofbouw gepleegd, dikwijls is dat een groot risico voor overstromingen of modderlawines. Wat moet je daar met een warmtepomp? Nederland loopt nu voorop, of bijna, maar die andere landen liggen zo ver achter dat onze inspanningen nog niet eens de druppel op de gloeiende plaat zijn. We zijn in ieder geval een voorbeeld hoop ik.
Reputatie 7
Badge +5
ipv een miljoen redenen verzinnen om niks te doen, kun je ook 1 reden pakken om het wel te doen: gewoon omdat het goed voelt.

En dat is precies wat ik ga doen met mijn woning uit '75, energieneutraal maken, gaat geld kosten en dus een lange terugverdientijd, gaat tijd kosten maar ik ga het gewoon doen omdat ik vind dat dit de juiste richting is.

Wat ik wel merk is dat er enorm veel bedrijven zijn die een deel van deze puzzle op kunnen lossen en dat het moeilijk is om vanuit de huis-eigenaar te denken richting een totaal oplossing/aanpak. Er is enorm veel info te vinden maar allemaal heel algemeen, en ik zoek een oplossing specifiek voor mijn '75 huis. Dus dat ga ik dan maar zelf uitzoeken.

Denken in beperkingen heeft ons niet gebracht waar we nu zijn......
Reputatie 7
Badge +8
Helemaal waar @E.B.F. Stroeve . ik ben ook zeer benieuwd naar wat u uiteindelijk gevonden hebt. Niet ieder die een kritische kanttekening maakt bij alle nieuwe vondsten en het 'voorop lopen', is tegen verandering.. Met de elektrische auto, die ongetwijfeld nuttig en nodig is, is het ook heel anders gegaan. Er is belachelijk veel geld (gesponsord) naar de elektrische auto gegaan. Ik ben voor grondige onderzoeken. Ga daar zeker mee door. Groeten Leo.
Klinkt leuk maar als je een CV ketel huurt die over een beperkt aantal jaren weer wordt weggehaald denk ik niet dat de verhuurder daar verlies op wil lijden. Daarom zal de prijs ook wel gebaseerd zijn op die beperkte terugverdientijd. Dan kan het al vaak snel uit zelf een ketel te kopen want zo duur zijn die tegenwoordig ook niet meer.
Reputatie 7
Badge +6
Beste mensen . Met mijn verhaal wil ik zeer zeker niet aanmoedigen om dan maar niets te doen . Er is ook niks mis met het goede voorbeeld geven . Extra isolatie en zonnepanelen krijgen bij mij voorrang . Verder wacht ik nog even af . Er is ook nog tijd genoeg voordat de gaskraan definitief dicht gaat . In die tijd kan er nog heel veel gebeuren waardoor alles weer totaal anders wordt.
Reputatie 7
Aan mijn huis valt weinig te veranderen, overal dubbel glas, stadsverwarming, gas is hier niet. In de omgeving zou wel iets kunnen veranderen, bakken voor papier en glas maar daar gebeurden in het verleden vervelende dingen mee, een bak voor plastic flessen zonder statiegeld, een bak voor blik, voor gft Het meeste afval van de bewoners belandt hier in het restafval maar gisteren in Nieuwsuur hoorde ik dat het niet heel veel uitmaakt als het niet vooraf wordt gescheiden. De machines doen het beter dan de mens, nog niet overal maar dat komt nog. Ik verspil geen water, geen stroom, geen voedsel, wat niet in de vuilnisbak mag brengen we maar het milieupark. Ik doe wat mogelijk is maar een apparaat dat ouder is dan tien jaar wordt niet gerepareerd, geen zin om na een jaar weer te klooien.
Reputatie 7
Badge +8
Gelukkig, en daar geloof ik toch heilig in, zijn er veel meer mensen van goede wil dan kwade. En nogmaals gelukkig maar anders zou het een hel op aarde zijn. Ik hoop ook van ganser harte dat wij tot de forumleden behorend ook tot de goede behoren. Hetgeen weer niet wil zeggen dat we niet van mening mogen verschillen. Integendeel dat is juist goed, verschillen moeten en mogen er zijn. Ik ben het dan ook met voornoemde forumleden eens. Doe wat je kan doen, probeer het goede eruit te halen, hou niet alle veranderingen c.q. vernieuwingen tegen, maar wees wel alert op alles. Groeten Leo.
Reputatie 7
Badge +5
Leo, we gaan weer even terug naar de originele vraag 😉 Ik had 'm niet eens beantwoord, nee ik vind het CV collectief niet interessant, ik snap ook niet waarom je dat zou doen. Je kunt vandaag de dag je huis energieneutraal maken, een tijdelijke cv ketel is onnodig en klinkt inderdaad niet als een financieel aantrekkelijke tussenoplossing. (tijdelijk) leasen is altijd duur.

Uitleg is summier en ik snap het scenario niet,
Reputatie 7
Badge +8
Oké @E.B.F. Stroeve , ik had het al begrepen. Je antwoord : ipv een miljoen redenen verzinnen om niks te doen, kun je ook 1 reden pakken om het wel te doen: gewoon omdat het goed voelt. Was mij al volkomen duidelijk. En ik ben het er ook best mee eens, is ook mijn antwoord daarna. Vervolgens kwamen er wat reacties van leden waaruit ik begreep dat ze dachten tegen allerhande veranderingen te zijn en @MrsJones maakt zelfs een opsomming van wat ze allemaal doet. Ik waardeer dat zeer en probeer via mijn reactie enigszins uit te leggen dat er gelukkig meer goede dan kwade mensen zijn, dus niet iedereen is tegen alle veranderingen. Maar velen doen het op hun manier. En tot slot het CV Collectief, inmiddels zijn er ook nutsbedrijven, Eneco e.d. die met dit soort aanbiedingen komen. Het is in...... en zoals u zegt leasen is altijd duur, ineens van al dat soort aanbiedingen vertrouw ik ook niet. Groeten Leo.
Reputatie 7
Doe gewoon wat in je vermogen ligt, in de steden en met name waar veel hoogbouw is, is gescheiden inzamelen lastiger dan bij laagbouw. Er zijn ook mensen die denken "na mij de zondvloed", het zal als het zo doorgaat niet eens zo lang meer duren voor de jongere generaties naar Zutphen aan Zee gaan.
Reputatie 7
Badge +8
Helemaal gelijk @MrsJones wat uw eerste zin betreft. Laten we hopen dat Zutphen aan Zee nog lang wegblijft. Ik wil geen chauvinistische Rotterdammer zijn, maar als dat er niet meer zou zijn, en de andere grote steden en grote industrieën niet, dan is er van Nederland ook geen sprake meer. Groeten Leo.
Reputatie 1
Badge +2
Ik heb nog geen alternatief gezien die zonder al teveel ruimte in te nemen zoveel warmte kan produceren. Als je op een boederij woont met een grote schuur erbij kun je hout gaan stoken.
Krijg je wel een ontzettend slechte luchtkwaliteit van als we dat allemaal doen. Net als in de middeleeuwen.

Isoleren en een zuinige ketel neerzetten kun je wel doen als je huiseigenaar bent, dat is een goed idee.

Dat stoppen met aardgas is waanzin, dat komt er voor de helft van Nederland op neer dat we weer terug moeten naar de middeleeuwen door te stoken op kolen en hout, tenzij er overal warmtenetten komen.

Enige wat echt werkt is wereldwijd iets waardoor er minder mensen bij komen of meer overlijden zodat de bevolking niet groeit.
Een pionier op dit gebied "Jean Pütz" beweert dat een warmtepomp op gas een veel betere oplossing is, dan een op elektriciteit.
Klink aannemelijk omdat een airco op gas ook energie zuiniger is.

We moeten echt alle mogelijkheden onderzoeken.
Wat we nu doen, is snel een product bedenken en de consument het door de strot drukken.
Reputatie 7
Badge +5
wat versta je onder 'beter'? En voor wie beter? Dingen vervuilend verbranden om er elektra uit te halen is natuurlijk niet meer van deze tijd, nergens voor nodig als ome zon schijnt en/of tante wind waait.

En we moeten inderdaad nog veel onderzoeken, maar wel alles met een duurzame insteek en vervuilend verbranden hoort daar niet in thuis.

En op hout gaan stoken is natuurlijk onzin, en het is ook onzin dat iedereen binnen de kortste keren van het gas af moet, alles op z'n tijd maar wel met de juiste insteek. En hou waterstof maar eens in de gaten, is ook een mooie ontwikkeling met behoudt van gasleidingen maar dan wel schoon verbranden.
Klopt, als de stroom groen was heb je gelijk.
Helaas is maar 8% van de stroom in Nederland groen.

Dus steken we gas in de fik, maken er stroom van.
Direct gas stoken in een warmtepomp is op dit moment milieu vriendelijker.
Geen verlies bij het omzetten in stroom.

De huidige warmtepomp zet b.v. 2 kW stroom om in 8 kW warmte.
Als we dat allemaal gaan doen, moeten we er een paar kerncentrales bij zetten.
Ome zon is niet zo sterk in de koude winternacht.
Reputatie 7
Badge +5
Energie neutraal betekent dat je je eigen energie opwekt, niet alleen uit de grond maar ook uit de zon. met dat uitgangspunt snap ik je niet helemaal.
Reputatie 7
Badge +8
Ik heb zojuist van het nieuws vernomen dat het barst van de aanbiedingen "energie" . Ze, dus ieder die maar wat met energie te maken heeft, of denkt te hebben, vertellen u ook wat u moet doen. De één nog mooier dan de ander. Dit CV Ketel Collectief is er nog maar ééntje van.... eentje van de velen nu. En we moeten er maar allemaal in geloven, gas moet ophouden, gas is slecht, er zijn voldoende alternatieven..... maar wees er snel bij en neem het "onze". Allemaal reclame onder de mom van bangmakerij. Als 'ze' er maar aan kunnen verdienen, marktwerking of zoiets toch. Het is toch allemaal ongeloofwaardig, terecht eerst maar eens de kat uit de boom kijken. Groeten Leo.
Reputatie 7
Badge +5
ach, elk zichzelf respecterende winkel heeft aanbiedingen, alleen zijn we dat meestal gewend en leggen we dat naast ons neer en informeren we onszelf goed. En dat is hier niet anders, als je meegaat met al die verhalen gaat het mis, dus goed blijven vragen aan Google en jezelf goed blijven informeren en je vooral niet gek laten maken.
Reputatie 7
Badge +8
Geachte @E.B.F. Stroeve. Energie is weer hot item, en ik vind onder allerhande valse voorwendselen vooral bangmakerij. Zo komt ieder die zich ook maar met het onderwerp "Energie " bezighoudt met allerlei aanbiedingen met echt de beste duurzame, groenste, grijze blauwe, rode enz. mogelijkheden en neem het nou want morgen ben u te laat. Alleen al die heisa van al die zgn. nieuwe producten, schept bij mij een groot wantrouwen. Wordt het allemaal gemeend....... Nee ik geloof er niets van, ze willen weer allemaal aan je verdienen en ze aan je vast maken voor vele jaren. Het is geld, geld, en geld, en wat voor fraaie organisaties ze doen allemaal mee want willen de boot niet missen. Ik begin er een beetje van te walgen. En dan al die mooie beloftes, van een louter commerciële en verdienende en graaiende instellingen kan ik het nog billijken, maar van onze eigen overheid, de valse beloftes met die grote smile verteld. Liegen en bedriegen is dat ook niet volledig crimineel. Worden we dus niet door een hele groep criminelen geleid? Zal wel weer te erg zijn, maar toch, groeten Leo.
Reputatie 7
Badge +6
Ik denk ook dat de meeste huiseigenaren zich weer eens in de steek gelaten voelen door de overheid . Wel allerlei maatregelen ons door de strot drukken als einde van het gastijdperk en de heffing op het gas steeds verder verhogen . Echter niet met goede oplossingen komen tot nu toe. Allerlei subsidies zijn meestal zeer kortstondig en procedures ingewikkeld . Dan vinden ze het ook nog gek dat de gemiddelde burger zeer weinig vertrouwen heeft in politici en ambtenaren . Goh , hoe zou DAT nou komen ?
Reputatie 7
Badge +5
het gaat weer richting gal spuwen, jongens. En daar had ik een plekje voor bedacht in de 'huiskamer', kunnen we ons hier weer ontopic houden 😉

Reageer