Consumentenbond.nl

Opbrengst zonnepanelen veel lager dan in offerte, wat nu?

  • 12 februari 2021
  • 6 reacties
  • 134 Bekeken

De opbrengst van mijn zonnepanelen is veel lager dan de schatting in de offerte van de leverancier. De zonnepanelen zijn in september geïnstalleerd en liggen op het zuiden. De  maandelijkse opbrengsten zijn tot nu toe nog geen 40% van de geschatte opbrengsten. Volgens de leverancier ligt dat aan de schaduw van de sparren in de tuin van mijn buurman. Bij de bezichtiging zei de vertegenwoordiger dat de opbrengst iets lager kon zijn door die schaduw. Maar nu blijkt dus dat de opbrengst heel veel lager is en die schattig nergens op slaat. Dat is toch onkunde of zelfs misleiding? Ik heb de leverancier al gevraagd of de installatie technisch wel in orde is,  en volgens hun is er geen technisch probleem en ligt het puur aan de schaduw. Wat kan ik nu het beste doen? Ik heb de leverancier gevraagd om met en oplossing te komen, maar ze hebben hier nog niet op gereageerd. Ik dacht zelf aan verplaatsen van de zonnepanelen naar een ander, hoger dak van het huis op het oosten waar er denk ik  minder schaduw op valt, dit op kosten van de leverancier, maar dat heb ik nog niet gezegd. 


6 reacties

Reputatie 3
Badge +3

Je geeft te weinig gegevens om daar een oordeel over te vellen. Ten eerste geeft een leverancier een opbrengstgarantie. Dat is een jaaropbrengst en die kan iets lager zijn door de sparren. Je hebt de  panelen pas in september gekregen. Dus je hebt ze in de maanden met de slechtste opbrengst.

In de zomer zal de zon vast over de sparren van de buren komen.

Dus deze vragen: hoeveel Wp heb je op het dak liggen? Hoe hoog was de opbrengst vandaag? Waar staan de sparren? Hoeveel schaduw gaven die sparren en welke tijden. Foto's en diagrammen van de opbrengst zullen helpen om een oordeel te kunnen vellen of de opbrengst te laag is.

Reputatie 7
Badge +4

het oosten? daar waar de zon heel weinig schijnt?

 

in deze tijd komt de zon nauwelijks boven de bomen uit, als ze dichtbij staan, en is de opbrengst een fractie van de jaaropbrengst. Gewoon geduld hebben en kijken wat het over een heel jaar doet.

Reputatie 7
Badge +6

Inderdaad kun je pas na een jaar zeggen of de jaaropbrengst in de buurt komt van de geschatte opbrengst . Elke situatie is anders en schattingen blijven schattingen . Per jaar kan er ook nog flink verschil zijn door weersinvloeden .

Via onderstaande link kun je de prestaties van een groot aantal installaties, ook in Nederland, volgen en een goede indruk krijgen van wat panelen presteren.
https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/home/public?locale=nl_NL

Reputatie 4
Badge +2

@A. Hellegers  Via de website “pvoutput.org” kun je de prestaties van een groot aantal installaties, ook in Nederland, volgen en een goede indruk krijgen van wat panelen presteren, onafhankelijk van het type omvormer. Je kan zoeken en selecteren op locatie, hellingshoek, oriëntatie, paneel type, omvormer etc.. Het NL team "tweakers.net” van de website met dezelfde naam heeft het grootste aantal diverse installatie. Mijn installatie vandaag.

Badge

Zonne energie moet je niet intrappen… Niet van de consumentenbond en niet van de overheid.

Als je panelen neemt koop ze zelf (kijk bijv. Australie waar mensen 100 km. van elkaar af wonen en geen leidingen liggen, die hebben echte panelen met rendement en niet de troep van hier. Die lonen wel en daar hebben ze batterijen (opslag) voor mega lange tijd en niet de korte tijd van opslag hier (of waar "musk” mee bezig is. Die mensen zijn helemaal onafhankelijk.) Hier blijf je afhankelijk van de staat want zulke goede panelen en opslag bieden ze niet aan hier want er valt namelijk niets aan te verdien voor de staat. En vergeet ook niet dat je over een paar jaar moet betalen voor de energie die je over hebt en stuurt naar je energie maatschappij en geen korting of iets terug krijgt zoals nu nog is. Begrijp dat klimaat allemaal 1 grote swindle is. Mensen trappen er "gelukkig” ook niet meer in en worden wakker. (waarom staan anders bijv. al linkse groene partijen altijd maar met een paar zeteltjes. Die zouden elke verkiezingen mega moeten winnen toch?). Met het klimaat is niets mis mee, Doe gewoon je ding en zorg vooral voor je eigen portemonnee. Ik neem op den duur ook panelen maar gaat zo te zien, de ontwikkeling hier nog wel even duren. Nederland word op moment vol gebouwd met zonneparken maar helaas vrijwel allemaal voor het buitenland en de grote bedrijven hier. U krijgt hier niets van mee.

Biomassa….. geweldig hoe groen Nederland is...De boten varen op en aan met bomen uit het regenwoud en scandinavie om hier te worden opgestookt. (lekker eerlijk).

Op moment is de beste keuze kernenergie. Dat fabeltje van de consumentenbond dat het super gevaarlijk is en super veel afval geeft is een fabel. 

Men had trouwens allang op thorium moeten draaien maar dat levert gewoon niets op voor de multinationals (energie bedrijven) en de staatskas. (die hebben gewoon schijt aan het milieu/klimaat en waarom ook niet want er is niets bijzonders ergens op de wereld aan de hand en nooit geweest en gaat niet gebeuren. al miljoenen jaren niet.) U word gewoon "schuld” aangepraat zodat u gaat betalen voor/aan de elite.

Zijn zoveel voorbeelden van…. Mensen die een mega uitvinding hebben gedaan (bijv. led lampen en des tijds naar een philips zijn geweest om te laten zien etc. en de deur gewezen want er moeten spaarlampen verkocht worden) even als auto's op waterstof, 1 bekertje vaste waterstof was de uitvinding kunt u een week lang op rijden (24/7) zonder wat dan ook (alleen af en toe water bijvoegen). helemaal schoon, geen schadelijke uitlaatgassen en afval of wat dan ook. Er is een minimale aanpassing van een motor nodig wat nog geen 100 zou moeten euro kosten. dus bijna gratis rijden zonder schadelijke uitlaatgassen en afval etc.. keihard af geserveerd want geen verdien model.

En u ziet (als u verder kijkt) dat u gewoon gedwongen word door de overheden om deze slechte inversteringen te doen (windmolens, warmtepompen, slechte panelen, enz.).

Ik zou zeggen doe vooral wat goed is voor uw portemonnee en rekening houden met..., doet u toch al wel.

Dus u word gedwongen door de overheid en de consumentenbond doet er even hard aan mee.

(Slechte zaak van de consumentenbond ipv. echt eerlijk te zijn.)

Ik kan nog uren doorgaan.

Als u wilt kan ik ook links plaatsen dat u alles zelf kan zien en een begin maken om een einde te maken de klimaat swindle. (die al meer dan een halve eeuw aan de gang is).

Gr.

Reageer